06/12/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Στο Μπάκιγχαμ ο Μητσοτάκης την Τρίτη - Δείπνο με την Ελισάβετ και Κέιτ

 Στο Λονδίνο θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ  και θα παραβρεθεί μεταξύ άλλων στη δεξίωση που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, στο Μπάκιγχαμ.

Η δεξίωση στο Μπάκιγχαμ θα γίνει το βράδυ της Τρίτης και στο παλάτι θα υποδεχθεί τους ηγέτες η βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οπως γράφει σήμερα η Daily Mail από το Μπάκιγχαμ έγινε γνωστό ότι τους ηγέτες θα υποδεχθεί η βασίλισσα Ελισάβετ μαζί με όσα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι διαθέσιμα.


Δηλαδή, όπως εξηγεί η Daily Mail, τους ηγέτες στο Μπάκιγχαμ θα υποδεχθεί επισήμως η βασίλισσα Ελισάβετ με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και την σύζυγό του Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και στο δείπνο θα παρακαθήσουν ακόμη η δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον, ο κόμης του Γουέσεξ, ο δούκας και η δούκισσα του Γκλούτσστερ και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα.

Κανονικά στο δείπνο θα παρεβρίσκονταν και ο δούκας του Γιορκ πρίγκιπας Αντριου, ο οποίος όμως ουσιαστικά αποπέμφθη από το παλάτι την περασμένη εβδομάδα μετά το σάλο που ξέσπασε ύστερα από τη συνέντευξη που έδωσε για να απολογηθεί για τις σχέσεις του με τον Επστάιν.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Γιάννης Βρούτσης: Κατέβαλλαν λάθος συντάξεις

 Πρόκειται για ποσά τα οποία καταβλήθηκαν σε συνταξιούχους από σφάλματα στην επεξεργασία των αρχείων πληρωμής το Δεκέμβριο του 2018 και τον Μάιο του 2019
Την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συνολικού ύψους 27.619.682 ευρώ ζητά το υπουργείο εργασίας και ο ΕΦΚΑ από περίπου 8.000 συνταξιούχους στους οποίους πιστώθηκαν λανθασμένα ποσά.

Πρόκειται για ποσά τα οποία καταβλήθηκαν σε συνταξιούχους από σφάλματα στην επεξεργασία των αρχείων πληρωμής σε δύο χρονικές στιγμές, το Δεκέμβριο του 2018 και τον Μάιο του 2019.

Ειδικότερα το Δεκέμβριο του 2018 πιστώθηκαν επιπλέον ποσά ύψους 19.362.673 ευρώ σε 6.410 συνταξιούχους στρατιωτικούς και το Μάιο του 2019 ποσά ύψους 8.257.009 ευρώ σε 1.567 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ σε πρώτη φάση εστάλησαν το καλοκαίρι επιστολές ενημέρωσης για ποσά άνω των 500 ευρώ ζητώντας την επιστροφή των σχετικών ποσών. Έχουν ήδη ανταποκριθεί 297 (263 εξόφλησαν πλήρως και 34 μερικώς) επιστρέφοντας 2.801.715 ευρώ. Για τους 1304 συνταξιούχους που δεν ανταποκρίθηκαν θα ξεκινήσει η παρακράτηση του αχρεωστήτως καταβαλλόμενου ποσού από τα τέλη Νοεμβρίου τμηματικά στο 1/3 της σύνταξης .

Αναφορικά με τους συνταξιούχους στρατιωτικούς τον Ιούλιο του 2019 στάλθηκαν 140 επιστολές για ποσά άνω των 15.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί οι 83 και έχει επιστραφεί συνολικά το ποσό των 1.429.150,21 ευρώ.

Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα αποσταλεί αντίστοιχη επιστολή σε 793 που εισέπραξαν αχρεώστητα ποσά από 5.000 ευρώ και πάνω ενώ για τους υπόλοιπους θα γίνει παρακράτηση του ποσού από τις συντάξεις του Φεβρουάριου 2020.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Ακόμα και 5 μήνες μετά βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγονες καταστάσεις αντιμετωπίζοντας σοβαρά λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος που δεν είχαν αναφερθεί ούτε είχαν επιλυθεί. Σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ διορθώνουμε σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές συντάξεων που έγιναν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, προχωρούμε σε διόρθωση μέσω τμηματικής παρακράτησης σε περίπου 8.000 συνταξιούχους που, χωρίς να φταίνε, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους επιπλέον σημαντικά ποσά συντάξεων. Έχουμε την υποχρέωση να τηρήσουμε τη νομιμότητα και να περιφρουρήσουμε τα χρήματα του Δημοσίου και των ασφαλισμένων γι’ αυτό και παίρνουμε μέτρα επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Ζητούμε την κατανόησή τους και τούς διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε ένα διαυγές, απλό και κατανοητό από όλους ασφαλιστικό σύστημα χωρίς λάθη και παραλείψεις.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Προανακριτική για Novartis: «Σφίγγα» το πρώην στέλεχος της εταιρείας, Φιλίστωρ Δεσταμπεσίδης

 Προβληματισμός στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής από το γεγονός ότι ο κ. Δεστεμπασίδης αρνείται να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις, όπως αν γνωρίζει για δωροδοκίες προς πολιτικούς
Κάθε σχέση σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες «Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη» φέρεται να αρνείται ότι έχει ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης που καταθέτει στην προανακριτική για τη Novartis

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώην στέλεχος της Novartis ανέφερε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής πως δεν είναι ένας από τους γνωστούς «κουκουλοφόρους» μάρτυρες και πως δεν έχει καταθέσει για την υπόθεση σε ελληνικές ή αλλοδαπές αρχές. 

Έντονο προβληματισμό προκαλεί, πάντως, στα μέλη της επιτροπής το γεγονός ότι ο κ. Δεστεμπασίδης αρνείται να απαντήσει σε άλλες κρίσιμες ερωτήσεις, όπως αν γνωρίζει για δωροδοκίες προς πολιτικούς. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μάρτυρας αναφέρει ότι δεν προτίθεται να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν αφορούν το αυστηρό αντικείμενο της προανακριτικής, δηλαδή πιθανές ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο μάρτυρας αρνήθηκε ότι έχει καταθέσει στην εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς. Επίσης, ανέφερε ότι ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis ωστόσο υποστήριξε ότι τα καθήκοντά του περιορίζονταν στην εισήγηση του ετήσιου ποσού διαφημιστικής δαπάνης. Φέρεται δε να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε σε ποια ΜΜΕ κατευθύνονταν τα χρήματα καθώς και ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για σχέσεις της εταιρείας με αξιωματούχους.
 Β.Κεγκέρογκου: Σας κάλεσε ποτέ η κ.Τουλουπάκη να καταθέσετε γι αυτή την υπόθεση; 

 Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν με κάλεσε
 
Β. Κεγκερογκου: Στην έκθεση του FBI αναφέρεται το όνομά σας και λέει οτι εσείς μαζί με τον Φρουζή συμμετείχατε στα πρωταρχικά σχέδια δράσης και τον προϋπολογισμό της Νοβάρτις. 
 
Φ.Δεστεμπασίδης: Από μένα ζητούνταν να δώσω ένα νούμερο για το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού της εταιρείας για τα ΜΜΕ. Τίποτε άλλο δεν ήξερα. Ούτε για ποια ΜΜΕ ούτε για ποια πρόσωπα. Ούτε για ΜΜΕ γνώριζα ούτε για ρόλο αξιωματούχων. Ό,τι είχε να κάνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το επίσημο κράτος ανήκε στις αρμοδιότητες του Φρουζή. Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε. 
 
Β.Κεγκέρογλου: Γνωρίζετε τον κ.Μανιαδάκη; Έχει πει οτι σας συνάντησε σε προθάλαμο δικαστηρίου.
 
Φ.Δεστεμπασίδης: Ο κ.Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και κατέθεσε εναντίον πολιτικών προσώπων. 

Σήμερα είναι κατηγορούμενος και στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με εκείνους που κατηγόρησε. Ουδέποτε τον συνάντησα τον συνάντησα ούτε στη ΓΑΔΑ ούτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. 
 
Β.Κεγκέρογκου: Ξαναρωτώ, το γεγονός οτι η κ.Τουλουπάκη δεν σας κάλεσε ποτέ δεν σας κάνει καμία εντύπωση;
 
Φ.Δεστεμπασίδης: Όχι καμία. Δεν έχει καλέσει τόσους και τόσους. Εμένα θα καλούσε;

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Φορολογικό νομοσχέδιο: Κερδισμένα οκτώ στα δέκα νοικοκυριά

 Μέσα στους επόμενους 20 μήνες θα ξεδιπλωθούν τα κέρδη που προκύπτουν από το νέο επεκτατικό φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε αργά χθες τη νύχτα στη δημοσιότητα.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν άμεσα από τον Ιανουάριο τις αλλαγές στους μισθούς τους ενώ το σύνολο όσων εισπράττουν πάνω από 650 ευρώ τον μήνα μεικτά –είτε είναι μισθωτοί είτε είναι συνταξιούχοι- θα διαπιστώσουν (άλλοι μικρότερη και άλλοι μεγαλύτερη) διαφορά στον μισθό τους οποία μπορεί να περιορίζεται κοντά στο ένα ευρώ, μπορεί όμως να ξεπερνά και τα 30 ευρώ τον μήνα.

Κερδοφόρες επιχειρήσεις θα λάβουν μέσα στον Δεκέμβριο την επιστροφή φόρου από τη διόρθωση της προκαταβολής φόρου –θα πάρουν πίσω το 5% του ποσού που πλήρωσαν ως προκαταβολή- ενώ με την έκδοση του εκκαθαριστικού του 2020 θα έρθει ο κύριος όγκος του οφέλους με την εφαρμογή του νέου συντελεστή 24% στα κέρδη. Συνολικά, ο φόρος θα μειωθεί κατά 34% μέσα στο 2020 σε σχέση με το 2019 και αυτό είναι το ισχυρότερο μέτρο ελάφρυνσης που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Μέσα στο 2020, θα ανοίξει ο δρόμος για διανομή κερδών από τις επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της οικονομίας. Χρήματα που παρέμεναν εγκλωβισμένα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων εξαιτίας του υψηλού συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών (15% συν την εισφορά αλληλεγγύης), τώρα θα φορολογούνται με συντελεστή μόλις 5% οπότε θα μπορούν να πέσουν στην αγορά. Εκτιμάται ότι μόνο από αυτή την κίνηση, θα απελευθερωθούν πάνω από ένα δις. ευρώ επιπλέον.

Θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν και το 2021. Όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες –περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι- θα δουν σημαντικές μειώσεις φόρου που θα κυμαίνονται από 650 έως και πάνω από 1500 ευρώ- λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας. Μέσα στο 2021 θα εισπράξουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων την έκπτωση φόρου από την επισκευή ακινήτων. Η διάταξη που επιτρέπει σε όποιον ανακαινίσει το ακίνητό του να έχει έκπτωση 40% επί της δαπάνης, θα ενεργοποιηθεί ουσιαστικά στο εκκαθαριστικό του 2021. Μάλιστα, δεν υπάρχει πλέον το αντικίνητρο της απώλειας της έκπτωσης 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο του νόμου όπως είχε δοθεί για δημόσια διαβούλευση.

Σειρά διατάξεων, φέρνουν οφέλη που θα βρουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι μέσα στην επόμενη χρονιά:

1.       Η επιχείρηση έχει λόγο να αγοράσει μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τους υπαλλήλους της καθώς αναγνωρίζεται πρόσθετη έκπτωση φόρου

2.       Μπορεί να δοθεί καλύτερο αυτοκίνητο ως παροχή στους εργαζόμενους χωρίς να επιβληθεί πρόσθετος φόρος.

3.       Μειώνονται κατά 10% οι τιμές σε κράνη μοτοσικλετών, είδη βρεφικής ασφάλειας (π.χ καθισματάκια αυτοκινήτου) κλπ.

4.       Όσοι εισπράττουν ανείσπρακτους μισθούς προηγούμενων ετών δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν μαζεμένο όλο τον φόρο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα καθώς το ποσό των αναδρομικών θα «σπάει» στα χρόνια που αντιστοιχεί. Από μόνη της αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρει σημαντική ανακούφιση σε μισθωτούς που έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία με την είσπραξη των μισθών τους.

5.       Διαγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που βεβαιώθηκε για το κρασί που είχε παραχθεί από μικρούς οινοπαραγωγούς και το οποίο δεν διατέθηκε μέχρι τέλος του 2018.

Εκτός από τα οφέλη σε χρήμα, το νέο φορολογικό φέρνει και αρκετές διευκολύνσεις για τους φορολογούμενους:

1.       Ενεργοποιείται η νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την οποία διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων που θα έχει κάποιος στη διάθεσή του για να τακτοποιήσει τα χρέη του. Οι 12 δόσεις γίνονται ακόμη και 24 για τις οφειλές από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ οι οποίες και δημιουργηθούν μετά την 1/1/2020. Ειδικά για τις οφειλές από πρόστιμα ή φόρο κληρονομιάς, οι δόσεις θα μπορούν να φτάσουν και στις 48 ανάλογα με το εισόδημα. Με το επιτοκιακό bonus που προβλέπεται για τους συνεπείς (σ.σ θα επιστρέφεται το 25% των τόκων στο τέλος της ρύθμισης) αλλά και με την ελάχιστη δόση να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ, η νέα πάγια ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει πολύ εύχρηστο εργαλείο για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

2.       Ανοίγει ο δρόμος για την μεταβίβαση ακινήτων χωρίς να χρειάζεται καν η παρουσία στη Δ.Ο.Υ. Σειρά διατάξεων που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο, επιτρέπουν την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης και καταβολής του φόρου. Έτσι, ο αριθμός των επισκέψεων στις εφορίες, θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 150.000. Έτσι, η αγορά ακινήτων γίνεται και φθηνότερη (σ.σ δεδομένου ότι παγώνει ο ΦΠΑ 24% και στις μεταβιβάσεις θα επιβάλλεται μόνο ο φόρος μεταβίβασης 3% και αυτός μόνο σε όποιον δεν πληροί το κριτήριο για αγορά πρώτης κατοικίας) και ευκολότερη.

3.       Πάνω από 550.000 φορολογούμενοι θα ανακτήσουν τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας χωρίς ταλαιπωρία καθώς οφειλές έως 10 ευρώ θα διαγραφούν αυτόματα

Οι νέοι μισθοί
Με τους δύο πίνακες που ακολουθούν αποτυπώνεται σαφώς η αλλαγή που θα υπάρξει από το νέο έτος στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών. Αφορούν σε εργένηδες και γονείς με δύο παιδιά ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τέκνων τόσο μεγαλύτερο είναι και το φορολογικό όφελος.

Οι νέοι μισθοί από 1/1/2020 (για εργένηδες)

Μεικτός μισθός

Καθαρός μισθός 2019

Καθαρός μισθός 2020

Διαφορά

800

659,28

666,78

7,50

1000

790,17

802,81

12,64

1500

1117,39

1121,46

4,07

2000

1423,69

1424,62

0,94

2500

1717,11

1717,98

0,87

3000

1980,25

1981,77

1,52

 

Για τους γονείς με δύο παιδιά, οι νέοι μισθοί, διαμορφώνονται ως εξής:

Οι νέοι μισθοί από 1/1/2020 (για γονείς με δύο παιδιά)

Μεικτός μισθός

Καθαρός μισθός 2019

Καθαρός μισθός 2020

Διαφορά

800

659,28

666,78

7,50

1000

790,17

802,81

12,64

1500

1117,39

1121,46

4,07

2000

1423,69

1424,62

0,94

2500

1717,11

1717,98

0,87

3000

1980,25

1981,77

1,52

 

 

 

 

 

Φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Υπουργείο Εργασίας: ζητά πίσω χρήματα από συνταξιούχους

 Χρήματα πίσω καλούντα να δώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι, τόσο στρατιωτικοί όσο και του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. 

Όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, βρέθηκε ότι καταβλήθηκαν ποσά σε συνταξιούχους από σφάλματα στην επεξεργασία των αρχείων πληρωμής και μάλιστα σε δυο χρονικές στιγμές. Η μια ήταν τον Δεκέμβριο του 2018 και η άλλη τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εργασίας, το Δεκέμβριο του 2018 πιστώθηκαν επιπλέον ποσά ύψους 19.362.673 ευρώ σε 6.410 συνταξιούχους στρατιωτικούς και το Μάιο του 2019 ποσά ύψους 8.257.009 ευρώ σε 1.567 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.


Όσον αφορά στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, σε πρώτη φάση εστάλησαν το καλοκαίρι επιστολές ενημέρωσης για ποσά άνω των 500 ευρώ ζητώντας την επιστροφή των σχετικών ποσών. Έχουν ήδη ανταποκριθεί 297 (263 εξόφλησαν πλήρως και 34 μερικώς) επιστρέφοντας 2.801.715 ευρώ.

Για τους 1304 συνταξιούχους που δεν ανταποκρίθηκαν θα ξεκινήσει η παρακράτηση του αχρεωστήτως καταβαλλόμενου ποσού από τα τέλη Νοεμβρίου τμηματικά στο 1/3 της σύνταξης.

Αναφορικά με τους συνταξιούχους στρατιωτικούς τον Ιούλιο του 2019 στάλθηκαν 140 επιστολές για ποσά άνω των 15.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί οι 83 και έχει επιστραφεί συνολικά το ποσό των 1.429.150,21 ευρώ.

Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα αποσταλεί αντίστοιχη επιστολή σε 793 που εισέπραξαν αχρεώστητα ποσά από 5.000 ευρώ και πάνω ενώ για τους υπόλοιπους θα γίνει παρακράτηση του ποσού από τις συντάξεις του Φεβρουάριου 2020.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Ακόμα και 5 μήνες μετά βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγονες καταστάσεις αντιμετωπίζοντας σοβαρά λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος που δεν είχαν αναφερθεί ούτε είχαν επιλυθεί. Σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ διορθώνουμε σημαντικά σφάλματα στις πληρωμές συντάξεων που έγιναν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, προχωρούμε σε διόρθωση μέσω τμηματικής παρακράτησης σε περίπου 8.000 συνταξιούχους που, χωρίς να φταίνε, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους επιπλέον σημαντικά ποσά συντάξεων. Έχουμε την υποχρέωση να τηρήσουμε τη νομιμότητα και να περιφρουρήσουμε τα χρήματα του Δημοσίου και των ασφαλισμένων γι’ αυτό και παίρνουμε μέτρα επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Ζητούμε την κατανόησή τους και τούς διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε ένα διαυγές, απλό και κατανοητό από όλους ασφαλιστικό σύστημα χωρίς λάθη και παραλείψεις.

Φωτό: Ευρωκίνηση
thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ο ΣΥΡΙΖΑ "καρφώνει" Μητσοτάκη για τον 80χρονο διοικητή

 Ο παραιτηθείς διοικητής του Γ.Ν. Καρδίτσας έκανε τα αποκαλυπτήρια του ρουσφετιού Μητσοτάκη.

Ο κ. Πατέρας σήμερα έκανε τα αποκαλυπτήρια της "αριστείας" και του "επιτελικού κράτους" του κ. Μητσοτάκη. Παραδέχθηκε ότι συμφώνησε να διοριστεί διοικητής στο νοσοκομείο με αντάλλαγμα την επιστροφή του προεκλογικά στη Ν.Δ. Τη συναλλαγή δεν την έκανε με κάποιο τυχαίο στέλεχος της Ν.Δ., αλλά με τον ίδιο τον σημερινό Πρωθυπουργό.

Όσο και να σωπαίνει ενοχικά, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις χάρες σε κουμπάρους, πολιτευτές και συγγενείς στελεχών της Ν.Δ. σε βάρος της δημόσιας Υγείας και των φορολογουμένων.


Ο κ. Μητσοτάκης τόσο με την περίπτωση του κ. Πατέρα όσο και με όλες τις υπόλοιπες εξώφθαλμες περιπτώσεις ρουσφετιών, επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον πυρήνα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αυτού που οδήγησε ιστορικά τη χώρα στη χρεωκοπία.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Προϋπολογισμός 2020: Τι θα γίνει με το υπερπλεόνασμα και τους χριστουγεννιάτικους «μποναμάδες»

Το οικονομικό επιτελείο χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για υπερπλεόνασμα και χορήγηση έκτακτου κοινωνικού Μερίσματος τα Χριστούγεννα - Δεν αποκλείονται θετικές εκπλήξεις, αν τα στοιχεία για τις εισπράξεις Νοεμβρίου είναι καλά
«Καταθέσαμε προϋπολογισμό που αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο οικονομικό επιτελείο όμως χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για υπερπλεόνασμα και χορήγηση έκτακτου κοινωνικού Μερίσματος τα Χριστούγεννα.

«Πρώτα μετράμε και μετά μιλάμε» είναι το νέο σύνθημα στην πλατεία Συντάγματος. Δεν αποκλείουν όμως και θετικές εκπλήξεις, αν βγουν καλά τον Δεκέμβριο τα στοιχεία για τις εισπράξεις Νοεμβρίου.

Στην κυβέρνηση λένε πως επιλογή της είναι να θέσει «τέλος στο φαινόμενο των υπερπλεονασμάτων τα οποία λειτούργησαν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία». «Την περίοδο 2016-2018 είχαμε αχρείαστη λιτότητα 11,4 δισ. ευρώ συνολικά» τόνισε ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ, αντιθέτως, δόθηκαν φέτος μεγάλες παροχές στη διάρκεια της χρονιάς όπως έκτακτη «13η σύνταξη», μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση και επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις. «Δεν τα φυλάμε για να δίνουμε στο τέλος ένα μποναμά από αυτά», συμπληρώνουν. Και υποστηρίζουν ότι από τα 436 εκατ. ευρώ πρέπει να διαφυλαχθούν πολλά περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, για να διατηρήσουν ασφάλεια για απρόοπτα έξοδα, όπως πχ τα 50 εκατομμύρια που εκτάκτως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για το Προσφυγικό.

Από τα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού, για το τέλος της χρονιάς αναμένεται να προκύψει περίσσευμα 436 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019, τα οποία όμως δεν μπορούν να δαπανηθούν για παροχές αλλά πρέπει να διατηρηθεί και ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας για το τέλος του έτους.

Ανακοινώσεις δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Δεκέμβριο και θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως ισχύει ό,τι έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός και «θα δοθούν στοχευμένα εκεί που πρέπει».

Έως τις 20 Δεκεμβρίου άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να έχουν ψηφιστεί τρία νομοσχέδια. Εκτός από τον Προϋπολογισμό, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το σχέδιο «Ηρακλής» -αμέσως μετά τη γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και τον SSM όπου έχει ήδη αποσταλεί το νομοσχέδιο.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τουρκία: «Σεβαστείτε τη συμφωνία με ΕΕ»

 Αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα αλλά και τις Βρυξέλλες για την στάση τους απέναντι στο μεταναστευτικό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ. Ο πρωθυπουργός απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την γειτονική χώρα να σεβαστεί την συμφωνία με την ευρωπαϊκή ένωση. 

«Φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Ε.Ε. και την Τουρκία να σταματήσουν τις ανεύθυνες δηλώσεις. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε επιτελέσει και με το παραπάνω το καθήκον που μας αναλογεί. Έχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα»

Μητσοτάκης: Βάλαμε τέλος στον λαϊκισμό
Στην ομιλία του πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και το πρόγραμμα που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να μπει οριστικά σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Το περασμένο καλοκαίρι άνεμος αλλαγής έπνευσε στην Ελλάδα. Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες έβαλαν τέλος στον λαϊκισμό. Έδωσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καθαρή εντολή να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας και να βάλει τη χώρα σε μία νέα πορεία. Έπειτα από χρόνια ύφεσης και δύσκολων ημερών οι Έλληνες ατενίζουν και πάλι το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να καλυφθούν τα 10 χρόνια ύφεσης λόγο της οικονομικής κρίσης. «Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ορθολογικές πολιτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο δίχως να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό οι Έλληνες υποστήριξαν το πρόγραμμά μας και μας εμπιστεύτηκαν. Ήδη κατά τους πρώτους μήνες έχουμε υλοποιήσει τις υποσχέσεις μας και πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το ρυθμό του μεταρρυθμιστικού μας έργου. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε διότι πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο της 10ετούς κρίσης».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι το προβληματικό μέλος της Ε.Ε
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λόγο και των θετικών μηνυμάτων που παίρνει από τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και από τις αγορές για την πορεία της χώρας. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα δεν είναι πια το «προβληματικό μέλος» της Ένωσης. Είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με μία σταθερή κεντροδεξιά κυβέρνηση, έτοιμη να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Νικήσαμε τον λαϊκισμό της αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα εξαλείψαμε τη μάστιγα της εξτρεμιστικής δεξιάς, που είναι πια εκτός Βουλής. Εάν αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, μπορεί επίσης να γίνει στις χώρες σας»

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Αυθαίρετα: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για την τακτοποίηση

 Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης - Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται
Παράταση έως το τέλος Ιουνίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με την ισχύουσα νομοθεσία δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με την τροπολογία αυτή προωθείται μια συνολική και σύγχρονη λύση στο θέμα των αυθαιρέτων που δεν αιφνιδιάζει τους πολίτες. Όλοι έχουν περιθώριο να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν ανακοινωθεί στις 13 Νοεμβρίου 2019, μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό και τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτο Παραδιά.
Από εκεί και πέρα διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που συνδέει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων [εκτός από τις σοβαρές αυθαιρεσίες της κατηγορίας 5 που δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν μετά την 30/6/2020] με το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Αυτό θεωρείται από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως βασικό μέσο αποτροπής της αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον και απαραίτητο στοιχείο ορθολογικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Υπογραμμίζεται ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν αφορά κατασκευές ή αλλαγές χρήσης μεταγενέστερες της 28ης Ιουλίου 2011.

Αναλυτικά με την τροπολογία που κατατέθηκε:

· Δίνεται ολιγόμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020. Ειδικά για τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, κατηγορίας 5, δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση, καθιστώντας την 30η Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούνσε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ‘ ύψος πάνω από 20%.

· Για τα υπόλοιπα ακίνητα με αυθαιρεσίες, μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία και θα αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή, θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου του 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

· Η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για την μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση η τακτοποίηση και η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας.

· Για να διευκολυνθεί η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.ο.κ), η ρύθμιση καθιερώνει και την ηλεκτρονική ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.

· Σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

1) η περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που ιδιοχρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή και
2) η περίπτωση όπου γίνεται κοινή χρήση του κοινόχρηστου χώρου, στον οποίον ευρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμισθεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

· Καθορίζεται τι περιλαμβάνει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα εξής:
1. το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της,
2. τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,
3. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
4. το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
5. δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
6. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση,
7. το δελτίο δομικής τρωτότητας,
8. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’ όσον απαιτούνται,
9. το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Απάντηση της Αθήνας σε Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν

 Σκληρή απάντηση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας με την οποία χαρακτήριζε «ατυχείς και αβάσιμες» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Η Ελλάδα ως ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία, αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προσωπική επίθεση στον Μητσοτάκη από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το μεταναστευτικό
Με μια μακροσκελή δήλωση, με την οποία επιτίθεται προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το μεταναστευτικό. 


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι χαρακτηρίζει αβάσιμες και ατυχείς τις δηλώσεις και τον κατηγορεί ότι αρνείται να δει την κατάσταση.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: 
“Το πιο πρόσφατο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που επιχειρεί η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων, είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκριτικά με την μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850.000 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό ποσοστό διέλευσης έχει μειωθεί στο 94% χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τουρκία.

Δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν “μηδενική μεταναστευτική πολιτική” και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι Έλληνες εταίροι μας ,καθώς και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να πιέζονται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση.

Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία θα αποφέρει πιο σημαντικά αποτελέσματα από αυτά της προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να

– Επανορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.

– Φροντίσει για την πρόληψη θανάτων των μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

– Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

– Να τερματιστεί η πρακτική προώθησης των μεταναστών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

– Να μην χρησιμοποιούν όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τα αντιμετωπίζουν απάνθρωπα

– Να δείξουν σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας”.

thetoc.gr

Σελίδα 2 από 11352 (113520 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
[2]
3
4
5
6
7
11350
11351
11352
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά