27/09/2020
         

WARG Handcrafted Apparel

Paris Paris Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Περίεργα   Τεχνολογία
+ + -

Επιστήμη: Θα αλλάξει ο τρόπος που μετράμε τον χρόνο;

 Για μια ακόμη φορά η ανθρωπότητα θα μετρήσει αντίστροφα αύριο το βράδυ για να υποδεχτεί το 2012, όμως για τους επιστήμονες έχει αρχίσει ήδη να μετράει αντίστροφα η ίδια η μέθοδος που μετράμε τον χρόνο.

Πολλοί πια ζητούν επιτακτικά αλλαγές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα σταματήσουν τα περιοδικά προβλήματα στο σύστημα GPS και στα ρολόγια των χρηματιστηριακών αγορών. Όμως κάτι τέτοιο θα σημάνει οριστικά το τέλος της ώρας Γκρίνουιτς, όπως την ξέρουμε τόσα χρόνια.

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει να μετράνε το χρόνο με σημείοαναφοράς την ώρα Γκρίνουιτς ή GMT (Greenwich Mean Time), δηλαδή την «ώρα μηδέν» του πρώτου μεσημβρινού της Γης, η νοητή γραμμή του οποίου περνάει από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, στα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας. Η ώρα έγινε το παγκόσμιο «στάνταρντ», μετά από διεθνή συμφωνία στην Ουάσιγκτον το 1884, παρά τις τότε αντιρρήσεις της Γαλλίας, που έκανε προπαγάνδα υπέρ του «δικού της» χρόνου, με το μεσημβρινό «μηδέν» να περνάει από -πού αλλού; - το Παρίσι.

Στην πορεία όμως, το 1972, η ώρα GMT αντικαταστάθηκε από την ώρα UTC (Universal Coordinated Time), δηλαδή από το λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο», που βασίζεται στο μέσο όρο από τις μετρήσεις περίπου 400 ατομικών ρολογιών σε διάφορα εργαστήρια στον κόσμο. Τα ατομικά ρολόγια είναι πολύ πιο ακριβή, επειδή μετρούν την ώρα με βάση τη ραδιενεργή αποσύνθεση (διάσπαση) των σωματιδίων ενός ατόμου.

Όμως ακόμα και αυτός ο πιο ακριβής χρόνος δεν είναι τέλειος και δεν είναι ταυτόσημος με τον «πραγματικό» αστρονομικό χρόνο, που καθορίζεται από την εναλλαγή της μέρας και της νύχτας ανάλογα με την περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της και με την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο. Εξαιτίας της επιβράδυνσης της περιστροφής του πλανήτη μας γύρω από τον άξονά του (δηλαδή η Γη δε χρειάζεται τον ίδιο ακριβώς χρόνο για να κάνει μια πλήρη περιστροφή), κατά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να προστίθενται στην ώρα τα λεγόμενα «διορθωτικά» δευτερόλεπτα (leap seconds), ώστε ο χρόνος UTC να «συμβαδίζει» με την πραγματική περιστροφή της Γης και με τον «πραγματικό» χρόνο που καθορίζει ο Ήλιος.

Αυτά τα έξτρα δευτερόλεπτα όμως, που προστίθενται περίπου ένα ανά ενάμιση χρόνο, συνήθως τα μεσάνυχτα στο τέλος Ιουνίου ή Δεκεμβρίου (ακόμα και τα ατομικά ρολόγια εκείνες τις στιγμές ακινητοποιούνται για ένα δευτερόλεπτο προκειμένου να προστεθεί ο έξτρα χρόνος), προκαλούν σοβαρά προβλήματα αποσυντονισμού στα συστήματα GPS και στα ρολόγια των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών. Γι' αυτό οι ειδικοί του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, με έδρα το Παρίσι, ζητούν επειγόντως να καταργηθεί ο τωρινός τρόπος μέτρησης του γήινου χρόνου.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Χρόνου του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, Ελίζα Φελίσιτας Αρίας, ακόμα και τα παραμικρά τεχνητά χρονικά άλματα, όπως αυτά που συνεπάγονται τα «διορθωτικά» δευτερόλεπτα, αποσυντονίζουν το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS και, κατ' επέκταση, όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των οποίων τα ρολόγια εξαρτώνται από το GPS και τα οποία χρειάζονται μια συνεχή ροή του χρόνου και όχι... πηδηματάκια.

Οι μικρές αποκλίσεις του χρόνου μεταξύ του συστήματος UCT και του GPS μπορούν π.χ. να αποβούν μοιραίες σε ένα αεροπλάνο που προσγειώνεται. Οι απειροελάχιστες διαφορές της ώρας ανάμεσα σε δύο χρηματιστήρια σε διαφορετικά ημισφαίρια, μπορούν να προκαλέσουν κέρδη ή ζημιές εκατομμυρίων. Το κακό είναι ότι τα «διορθωτικά» δευτερόλεπτα δεν είναι εφικτό να προγραμματισθούν εκ των προτέρων στο λογισμικό των διαφόρων συστημάτων, επειδή η επίσημη ανακοίνωση για το πότε αυτά θα προστεθούν στο χρόνο, γίνεται με προειδοποίηση μόλις έξι μηνών.

Τον Ιανουάριο του 2012 θα συνέλθει στη Γενεύη η παγκόσμια σύνοδος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. Οι επιστήμονες θα ξιφουλκήσουν κατά πόσο πρέπει να συνεχίσουν να προσθέτουν «διορθωτικά» δευτερόλεπτα ή να αφήσουν τον πραγματικό-αστρονομικό χρόνο να αποκλίνει από τον ατομικό-ηλεκτρονικό και να υιοθετήσουν πλήρως τον τελευταίο χωρίς περιοδικές διορθώσεις. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι οι δύο χρόνοι (αστρονομικός και ατομικός) θα αποκλίνουν περίπου ένα λεπτό κάθε 60 έως 90 χρόνια, οπότε πιθανώς θα πρέπει να προστίθενται «διορθωτικά» λεπτά πλέον -και όχι δευτερόλεπτα- μία έως δύο φορές κάθε αιώνα.

Η Βρετανία, η «πατρίδα» της ώρας Γκρίνουιτς, δεν θέλει να καταργηθεί το τωρινό σύστημα, που αποτελεί βικτωριανό κατάλοιπο, επειδή η ώρα UTC στην ουσία είναι η ώρα GMT με άλλη ονομασία. Το γεγονός ότι η ιδέα για την οριστική κατάργηση του χρόνου GMT-UTC προωθείται από τη Γαλλία, ερεθίζει ακόμα περισσότερο τη βρετανική περηφάνια. Όπως δήλωσε επισήμως η βρετανική κυβέρνηση, «η θέση της Βρετανίας είναι ότι θα πρέπει να μην αποκλίνουμε από τον πραγματικό χρόνο, όπως αυτός βιώνεται από τους ανθρώπους, και ο οποίος βασίζεται στην περιφορά της Γης και όχι στα ατομικά ρολόγια. Χωρίς διορθωτικά δευτερόλεπτα, θα χάσουμε επαφή με την πραγματικότητα της περιφοράς της Γης γύρω από τον άξονά της. Τελικά τα μεσάνυχτά μας θα συμβαίνουν το μεσημέρι».

Την ίδια με τη Βρετανία θέση φέρονται να έχουν επίσης ο Καναδάς, η Κίνα και μερικές ακόμα χώρες, οπότε παραμένει αβέβαιο τι θα αποφασιστεί τελικά στη Γενεύη. Η κινεζική θέση πηγάζει από «φιλοσοφικούς» λόγους, καθώς οι κινέζοι επιστήμονες δεν θέλουν να σπάσουν την μακρόχρονη παράδοση της πατρίδας τους, που μετρούσε τον χρόνο με βάση τα αστρονομικά δεδομένα.

Πάντως, τόσο το νέο ευρωπαϊκό GPS, το σύστημα Galileo, όσο και το αντίστοιχο νέο κινεζικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης BeiDou, έχουν ήδη «ψηφίσει», καθώς διαθέτουν τα δικά τους εσωτερικά ρολόγια ακριβείας, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τα έξτρα δευτερόλεπτα. Το Σεπτέμβριο φέτος, η Google ανακοίνωσε μια εναλλακτική λύση: αντί να προσθέτει απότομα το «διορθωτικό» δευτερόλεπτο, θα προγραμματίσει τα λειτουργικά συστήματά της να το «απορροφούν» σταδιακά, προσθέτοντας σιγά-σιγά κλάσματα του δευτερολέπτου στη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου.

 

 

 

 

 

 

 

agelioforos.gr 


nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Τοπικά
+ + -

Κλείνει η χωματερή της Πάτρας

  Σε αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, με τη νέα χρονιά, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι κάτοικοι της Ξερόλακκας στην Πάτρα. Ζητούν το κλείσιμο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, κάτι που η δημοτική αρχή τους είχε υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2011.

Οι κάτοικοι, όπως αποφάσισαν στη συνεδρίαση της συντονιστικής τους επιτροπής, θα ξεκινήσουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ από το απόγευμα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου.

 

 

 

ofono 


nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Κόσμος
+ + -

Σε επαρχιακή φυλακή μεταφέρθηκε η Γιούλια Τιμόσενκο

  Η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτις της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας τον Οκτώβριο, μεταφέρθηκε από τη φυλακή του Κιέβου όπου βρισκόταν έγκλειστη από τις αρχές Αυγούστου σε επαρχιακή φυλακή στην επαρχία Χαρκίβ, σύμφωνα με την διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας και εγχώρια ΜΜΕ. 

Η Τιμόσενκο μετήχθη στις γυναικείες φυλακές στην Καχάνοβκα, όπου πρόκειται να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της, σύμφωνα με το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 5.

Η φυλακή είναι μεσαίου επιπέδου ασφαλείας και μερικές φορές οι κρατούμενες σε αυτήν είναι υποχρεωμένες να εργάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις υφαντουργίας και ιματισμού. Σε αυτήν είναι έγκλειστες περίπου 800-1.000 κρατούμενες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η Τιμόσενκο, που πρωταγωνίστησε στην λεγόμενη Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας ενόσω ήταν πρωθυπουργός, το 2009. Η ίδια δηλώνει ότι είναι θύμα μιας βεντέτας του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

Εισαγγελείς λένε πως πιστεύουν ότι η Τιμόσενκο, 51 ετών σήμερα, είχε επίσης αποκρύψει έσοδα ύψους 200 εκατ. δολαρίων και δεν είχε πληρώσει φόρους ύψους 6 εκατ. δολαρίων όταν ήταν επικεφαλής μιας εταιρίας που εισήγαγε φυσικό αέριο στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η υπεράσπιση της πολιτικού λένε ότι θα προσφύγουν εναντίον της δικαστικής απόφασης του Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Έχουν ήδη υποβάλει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Γιανούκοβιτς έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να παρέμβει στις διώξεις εναντίον της Τιμόσενκο, αντιδρώντας στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαρακτηρίζουν τις δίκες της πολιτικές. Η βουλή, όπου κυριαρχούν υποστηρικτές του, έχει απορρίψει προτάσεις να απαλλαγεί η πρώην πρωθυπουργός από τις κατηγορίες. Η Τιμόσενκο αντιμετωπίζει προβλήματα στην μέση και δεν μπορεί να βαδίσει, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

Πάντως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η πολιτικός εξετάστηκε από γιατρούς πριν από την μεταγωγή της και κρίθηκε "ικανή να μεταφερθεί", κάτι που έγινε με ένα "άνετο" όχημα,

Η ΕΕ ανέστειλε την επικύρωση σημαντικών συμφωνιών λόγω της υπόθεσης.

 

 

 

nooz 


nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Οικονομία   facebook
+ + -

Ποιοι είναι οι βασικοί διαπραγματευτές ομολόγων;

Mε κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, συνολικά 22 χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα επιλέχθηκαν ως Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς (Primary Dealers) στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το έτος 2012:

ALPHA BANK SA
BANCA IMI SPA
BARCLAYS BANK PLC
BNP PARIBAS SA
CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD
CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD
DEUTSCHE BANK AG
EFG EUROBANK ERGASIAS SA
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ
EMPORIKI BANK
GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL
HSBC BANK PLC
ING BANK NV
JP MORGAN SECURITIES LTD
MERRILL LYNCH INTERNATIONAL
MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL PLC
NOMURA INTERNATIONAL PLC
ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC
SOCIETE GENERALE
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ
UBS LTD
UNICREDIT BANK AG


nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Πολιτικά
+ + -

Ανίκανοι να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες

 

Liberation: Αποφάσισαν να δώσουν τα κλειδιά της ΕΕ στο ΔΝΤ

Τέλη Δεκεμβρίου 2011. Έχουν περάσει έτσι δύο χρόνια από τότε που η κρίση έλαβε τον χαρακτήρα μιας βαθειάς κρίσης της ευρωζώνης. Παρά τη συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου, τίποτα δεν δείχνει ότι η ευρωζώνη θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση το 2012. Αντίθετα, η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί να συνοδευτεί από μια απώλεια κυριαρχίας που θα απειλήσει ακόμη περισσότερο το μέλλον της Ευρώπης από μια καταστροφική έκρηξη της ευρωζώνης.

Η εμμονή του ζεύγους «Μερκοζί» στη δημοσιονομική πειθαρχία στηρίζεται σε μια λανθασμένη διάγνωση, γράφει στο σημερινό φύλλο της Liberation ο Γκιγιόμ Ντιβάλ, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης «Alternatives conomiques». 

Η κρίση της ευρωζώνης δεν οφείλεται πρωτίστως στη δημόσια, αλλά στην ιδιωτική χρέωση. Οι «χρυσοί κανόνες» θα ενίσχυαν τον περιοριστικό χαρακτήρα των πολιτικών που οδηγούν την ευρωζώνη στην ύφεση. Θα την εμπόδιζαν στην πραγματικότητα να μειώσει τη χρέωσή της, όπως δείχνει η περίπτωση της Ελλάδας: ύστερα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, το ελληνικό χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε. Μακροπρόθεσμα, η πολιτική αυτή θα αποδεικνυόταν ανεφάρμοστη.

Στις 9 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπία εις βάρος του ευρωπαϊκού χρέους. Αρνήθηκαν να αυξήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 

Κι αυτό, παρά την αποτυχία των «λύσεων» που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη σύνοδο για την ενίσχυση του EFSF με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα ή αναδυόμενων οικονομιών. 

Οι ηγέτες αρνήθηκαν επίσης να επιτρέψουν στον Μηχανισμό να χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ, όπως το κάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Και φυσικά δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στο θέμα των ευρωομολόγων. Οσο για την ίδια την ΕΚΤ, δεν τόλμησε να δεσμευτεί ότι θα παρέμβει δραστικά αν τα επιτόκια της Ιταλίας ή της Ισπανίας παραμείνουν στα εξωφρενικά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.

Με λίγα λόγια, δεν αποφασίστηκε τίποτα. Εκτός από μια σουρεαλιστική πρόταση: τα κράτη, ανίκανα να συνεννοηθούν για να αυξήσουν τα μέσα των ευρωπαϊκών εργαλείων κατά της κερδοσκοπίας, αποφάσισαν να δανείσουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. 

Κι αυτό, για να μπορέσει το ΔΝΤ να παρέμβει στην Ευρώπη στην περίπτωση που χρειαστούν στήριξη η Ισπανία ή η Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι πέντε χώρες της ευρωζώνης θα ετίθεντο για χρόνια υπό την εποπτεία ενός οργανισμού που δεν υπακούει ούτε στο ευρωκοινοβούλιο ούτε στα εθνικά κοινοβούλια, ούτε καν στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά μονάχα στην Ουάσινγκτον.

Είναι αλήθεια ότι διευθύντρια του ΔΝΤ είναι μια Γαλλίδα, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα, πολύ περισσότερο μάλιστα που υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο διάδοχός της να μην είναι πια Ευρωπαίος. 

Από την αρχή, η εμπλοκή του ΔΝΤ στην κρίση του ευρώ πολεμήθηκε - και ορθώς - από την ΕΚΤ, αφού θεωρήθηκε ότι απειλεί την κυριαρχία της Ευρώπης. 

Επιβλήθηκε όμως από τη γερμανική κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ διαθέτει μια εμπειρία στην επίλυση κρίσεων, την οποία η Ευρώπη δεν διαθέτει. Διδάχθηκε από τα λάθη του στην περίπτωση των προγραμμάτων που επέβαλε στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική κατά τη δεκαετία του ’80. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ήταν λιγότερο «γεράκια» από εκείνους της ΕΚΤ και της Κομισιόν. 

Παρά ταύτα, η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ευρωζώνη, και μάλιστα στη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, θα σήμαινε την επιτροπεία ολόκληρης της ευρωζώνης, και κατά συνέπεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το πιο εξοργιστικό σ’αυτή την υπόθεση, καταλήγει ο γάλλος αρθρογράφος, είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από εξωτερικούς πόρους για να λύσει την κρίση. 

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα κράτη δεν μπορούν να συνεννοηθούν για να κινητοποιήσουν τα δικά τους μέσα. Κι έτσι, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προτίμησαν στις 9 Δεκεμβρίου να παραδώσουν τα κλειδιά της Ευρώπης στο ΔΝΤ.

 

 

 

newsbeast


nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Οικονομία   facebook
+ + -

Εξαίρεση δημοσιογράφων και μελών της ΕΠΗΕΑ από το ενιαίο μισθολόγιο

Εξαιρούνται του μέτρου του ενιαίου μισθολογίου δημοσιογράφοι (ΕΣΗΕΑ) και προσωπικό των δημοσιογραφικών οργανισμών (τα μέλη της ΕΠΗΕΑ), που εργάζονται στα μαζικά μέσα ενημέρωσης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον υπουργό Επικρατείας, Παντελή Καψή, τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που εγκρίθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και στην οποία προβλέπεται «η τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 32 του Ενιαίου Μισθολογίου όσον αφορά τις αποδοχές των δημοσιογράφων, που απασχολούνται είτε στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είτε στην ΕΡΤ». Για την εφαρμογή της ρύθμισης προβλέπεται να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.

Κατά τη χθεσινή του σύσκεψη, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ακόμη την αναστολή για ένα έτος της επιβολής φόρου 20% επί των διαφημίσεων στην τηλεόραση, ενώ διατυπώθηκε και η άποψη πως η ρύθμιση αυτή πρέπει να καταργηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, και ο γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς, δήλωσαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «μερικώς ικανοποιημένοι» από τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας.

 

 

 

 

zougla


nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Κόσμος
+ + -

Μαχητικό ελικόπτερο στο συνετρίβη στο Σουδάν

 Ένα μαχητικό ελικόπτερο συνετρίβη σήμερα το πρωί λίγο μετά την απογείωσή του από βάση της πολεμικής αεροπορίας στο Βόρειο Κορντοφάν και οι έξι επιβαίνοντες σε αυτό είναι νεκροί, ανακοίνωσε ο στρατός.

Το ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής πήρε φωτιά εξαιτίας ενός "τεχνικού προβλήματος" τρία λεπτά μετά την απογείωσή του από μια στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο Ελ Ομπέιντ, την πρωτεύουσα του Βόρειου Κορντοφάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Σαουάρμι Χαλέντ Σάαντ.

Ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το ελικόπτερο, ωστόσο η φωτιά το κατέστρεψε ολοσχερώς και τα έξι μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Σάαντ, το ελικόπτερο μετέφερε "στρατιωτικό υλικό" στο πλαίσιο μιας επιμελητειακής αποστολής.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Suna μετέδωσε ότι το ελικόπτερο ήταν μαχητικό.

Στο Ελ Ομπέιντ υπάρχει βάση του σουδανικού στρατού και δεν γνωστή δράση ανταρτών στην περιοχή αυτή.

Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν από τον Ιούλιο εναντίον ανταρτών στο γειτονικό κρατίδιο του Νοτίου Κορντοφάν και στον Κυανού Νείλο.

Χθες Πέμπτη εκπρόσωπος του στρατού του Νοτίου Σουδάν κατήγγειλε τις σουδανικές αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων στο κρατίδιο Δυτικό Μπαχρ ελ-Γάζαλ, κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Νοτίου Σουδάν οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες γύρω από τη μεθοριακή περιοχή Τζάου, την οποία διεκδικούν βορράς και νότος.

Ωστόσο το Χαρτούμ διέψευσε τις πληροφορίες αυτές ως "παντελώς λανθασμένες" κατηγορώντας τις αρχές της Τζούμπα ότι κινητοποιούν τα στρατεύματά τους στον τομέα Τζάου για να πραγματοποιούν επιθέσεις στο εσωτερικό του Σουδάν.

Το Νότιο Σουδάν κήρυξε τον Ιούλιο της ανεξαρτησία του ύστερα από δημοψήφισμα και έπειτα από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου με το βορρά.

Έκτοτε, βορράς και νότος αλληλοκατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την εξέγερση στην κάθε χώρα.
 
 
 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Διάφορα   Τοπικά
+ + -

Ποιος φταίει τελικά για το «χάος« στην Εγνατία;

 

Επιστολή στην «Εγνατία Α.Ε.» και το Υπουργείο έστειλε ο περιφερειάρχης

Στον απόηχο της αγανάκτησης και της ταλαιπωρίας που υπέστησαν χιλιάδες ταξιδιώτες, καυγάς στήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για τις ευθύνες του αποκλεισμού του κατά τα άλλα υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας, ο οποίος έκλεισε για τρεις ολόκληρες ημέρες κατά την πρόσφατη χιονοθύελλα.

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης αφού επέρριψε εξ’ ολοκλήρου τις ευθύνες για τις κωμικοτραγικές καταστάσεις στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» και στην κυβέρνηση, έστειλε επιστολή τόσο στην εταιρεία, όσο και στα αρμόδια υπουργεία, με την οποία ζητά εξηγήσεις γιατί η «Εγνατία» δεν έκανε αποχιονισμό, ενώ διατυπώνει το αίτημα για την κατασκευή ανεμοφρακτών στο επίμαχο τμήμα Κοίλα – Καλαμιά με τα γνωστά ανεμοσούρια.

Ο Γιώργος Δακής, σύμφωνα με το e-ptolemeos.gr υποστήριξε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λειτούργησε με άψογο τρόπο, ανέλαβε και τη δυσλειτουργία της κυβέρνησης και την έλλειψη αποχιονισμού εκ μέρους της Εγνατία Οδός Α.Ε. Να τονίσω ότι ο αποχιονισμός όλου του άξονα της Εγνατίας, των εισόδων εξόδων, καθώς και των κάθετων αξόνων, ανήκει στην Εγνατία. Υπέβαλλα επίσημο έγγραφο στην εταιρεία και στο υπουργείο Υποδομών, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να επαναληφθούν αυτά τα προβλήματα και ότι πρέπει να γίνει άμεσα χρηματοδότηση για την τοποθέτηση στην περιοχή 10 χιλιομέτρων από Κοίλα έως Καλαμιά ανεμοπετασμάτων – ανεμοφρακτών».

Για μια κατάσταση που «δεν είναι η πιο ευχάριστη για την περιφέρειά μας», έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης καταλόγισε ευθύνες στην Πολιτική Προστασία, που δεν ενημέρωνε επισήμως και ενιαία τα ΜΜΕ, τα οποία από την πλευρά τους συνέδραμαν «τα μέγιστα», όπως είπε.
 
 
 
 
 
newsbeast 

nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Οικονομία   Πολιτικά   facebook
+ + -

Στα χέρια της task force οι αλλαγές στο κράτος

  Αξιολόγηση και στο βάθος απολύσεις το πλάνο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρά τις αποστάσεις που κράτησε ο Δημήτρης Ρέππας επικαλούμενος την έκθεση του ΟΟΣΑ είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως οι 100.000 υπάλληλοι δεν μπορούν να τεθούν εκτός υπηρεσίας το 2012 μόνο με συνταξιοδοτήσεις ή με εφεδρεία. 

Ο Υπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την task force και υπογράμμισε: «Γίνεται λόγος για το μεγάλο ασθενή που είναι το κράτος. Η Δημόσια Διοίκηση σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας, αντιλαμβάνεστε ότι διαμορφώνει και ένα κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον μάλλον δυσμενές για να προχωρήσει κάποιος σε μεγάλες αλλαγές, θα έλεγα όμως ότι αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση ο στόχος αναμόρφωσης του ελληνικού κράτους».
 
Ο Δημήτρης Ρέππας παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου κυρίως επί της διαδικασίας των προσλήψεων και των μετατάξεων αλλά παραμένουν σοβαρά προβλήματα σε τομείς όπως η γραφειοκρατία , η σπατάλη και η διαφθορά. Για τους λόγους αυτούς η Κυβέρνηση συγκρότησε ομάδα που απαρτίζεται από Γάλλους τεχνοκράτες και τον κ. Reichenbach, με στόχο την αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. 

Το μνημόνιο με την task force και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά σε επτά τομείς :
1. Στη δομή και τα όργανα του κράτους
2. Στη διαχείριση του προϋπολογισμού
3. Στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
4. Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση
5. Στην καλή νομοθέτηση
6. Στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
7. Στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε: « Δεν έχουμε στόχο να «νικήσουμε» τους υπαλλήλους, να «νικήσουμε» τον λαό για να επιβάλουμε τη δική μας, δήθεν, σωστή πολιτική. Επιδιώκουμε συνεννόηση, συνεργασία σε έναν κοινό τόπο με αξιοποίηση της κοινής εμπειρίας για τα όσα βαρύνουν σήμερα τη Δημόσια Διοίκηση και δυσχεραίνουν τον πολίτη στην καθημερινότητά του, προκειμένου να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης. Να φτιάξουμε επιτέλους κράτος. Οι μειώσεις των αποδοχών, η συγχώνευση των Υπηρεσιών και η μείωση των οργανικών θέσεων μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να αποτελούν έναν παράγοντα, ο οποίος αποστασιοποιεί τους πολίτες από την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, η Πολιτεία για την αναμόρφωση του κράτους. Ίσα – ίσα, αυτά όλα για να μην επαναληφθούν στο μέλλον, ας μας οδηγήσουν στο να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο συνεργασίας, προκειμένου έτσι η Δημόσια Διοίκηση σε λίγα χρόνια να είναι διαφορετική, καλύτερη και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και στις ανάγκες της χώρας και της ελληνικής οικονομίας».

Γκρίζο σημείο αποτελεί η αξιολόγηση των εργαζομένων για πρώτη φορά από ιδιωτικές εταιρίες υπό την εποπτεία βεβαίως του ΑΣΕΠ. 

 

 

 

 

real 


nasepo Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011
Life style   facebook
+ + -

"Έσκισε" σε εισιτήρια η Νήσος 2

  Με τον εντυπωσιακό αριθμό των 49.509 εισιτηρίων, η "Νήσος2" άνοιξε το τετραήμερο που μας πέρασε. Η ταινία όχι μόνο ήρθε πρώτη στην πρώτη προβολή της, αλλά είναι και η Ελληνική ταινία με το μεγαλύτερο άνοιγμα για την χρονιά που τελειώνει. Όσο αφορά τις υπόλοιπες ταινίες, οι "Επικίνδυνες αποστολές4" έπεσαν στην δεύτερη θέση με 15.510 εισιτήρια. Στην Αθήνα η ταινία έχει φτάσει τα 
64.180 εισιτήρια, ενώ πανελλαδικά τα 94.810. Τέλος να σημειώσουμε πως το "Τανγκό των Χριστουγέννων" ξεπέρασε τις 100000 εισιτήρια

 

 

 

ofono 


Σελίδα 11317 από 11526 (115256 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
11316
[11317]
11318
11319
11524
11525
11526
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά