27/09/2020
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020
Πολιτικά
+ + -

Κομισιόν: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά, θα υπάρξουν κυρώσεις

 Ξεκάθαρα τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα προς την Τουρκία αν δεν αλλάξει στάση  δήλωσε ο  εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, που προανήγγειλε «περιοριστικά μέτρα» - Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν για «δικαίωμα επέμβασης» στο Καστελόριζο
Προειδοποίηση προς την Τουρκία,  ότι τα χρονοδιαγράμματα και οι συνέπειες είναι ξεκάθαρες εάν δεν αλλάξει συμπεριφορά, απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, που έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών, ο Πίτερ Στάνο, επικαλούμενος και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε: «Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

Η Γενί Σαφάκ γράφει για δικαίωμα τουρκικής επέμβασης στο Καστελόριζο

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί μπαράζ προκλητικών ενεργειών από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σε δημοσίευμά της υποστήριξε ότι η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελόριζο -κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών όπως έγραψε- δίνει το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στρατιωτικό προσωπικό στο Καστελόριζο, με πλοίο που μετέφερε τουρίστες στο νησί, όπως μαρτυρούν και φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις «ειδικών», που υποστηρίζουν ότι το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, κάτι σήμερα που δεν ισχύει, δίνοντας το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να παρέμβει για να επαναφέρει τη «νομιμότητα».

Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής Δρ. Σελαμί Κουράν, υποστήριξε πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, επισημαίνοντας πως: «Εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Ο Κουράν, δήλωσε πως εάν η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια ή την ανεξαρτησία των στρατιωτικών της κινήσεων στη θάλασσα, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας. «Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τ’ απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα», δήλωσε προκλητικά.

Νέες απειλές Τσαβούσογλου για το Καστελόριζο

Απειλές κατά της Ελλάδος εξαπέλυσε και ο  τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως υποστήριξε, «εάν ο "εξοπλισμός" στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει». 

«Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξει της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι απο αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε την ίδια ώρα ότι εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, τότε είναι και η Τουρκία.

«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020
Πολιτικά
+ + -

Δένδιας: Τα είπε τηλεφωνικά με τον Μπορέλ - Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος

 Η συνομιλία Δένδια και Μπορέλ ήρθε σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020
Οικονομία
+ + -

Φορολογικές δηλώσεις: Ολιγόωρη παράταση στο TAXISnet λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος

 Ολιγόωρη παράταση μέχρι τις 17.30 δόθηκε σε όσους θα υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσω TAXISnet.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις έληγε στις 15:00, όμως λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί παράταση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η παράταση είναι λίγων ωρών και η νέα προθεσμία λήγει για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο TAXISnet λήγει στις 17.30.

thetoc.gr


Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020
Πολιτικά
+ + -

Λίνα Μενδώνη: Χωρίς ζημιές οι Μυκήνες - Μαύρισαν ορισμένοι τοίχοι

 Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, οι αρχαιότητες στις Μυκήνες δεν έπαθαν ζημιές από την πυρκαγιά που σημειώθηκε χθες στην περιοχή και ήδη το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος, το σύνολο των επισκέψιμων Μυκηνών, είναι προσβάσιμα για τους επισκέπτες.

Σήμερα το πρωί, η Λίνα Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στον χώρο. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων.

Συμμετείχαν, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργολίδας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου και όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δήλωσε η κα. Μενδώνη "το μουσείο δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο. Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, τα μνημεία του Ταφικού Κύκλου Α, την βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, τα κυκλώπεια τείχη. Η φωτιά ξεκίνησε από μία κοντινή χορτολιβαδική έκταση, και καθώς υπήρχε ισχυρός αέρας, πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Επειδή η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση των χόρτων, τόσο εντός όσο και στην περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου, η φωτιά δεν βρήκε καύσιμη ύλη ώστε να αναπτυχθούν θερμικά φορτία τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν, ότι "κινδύνεψαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν”, ότι "οι Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς”, είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη, είναι ότι δημιουργήθηκαν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών επάνω στο έδαφος- και ο καπνός μαύρισε ορισμένους τοίχους. Το πρόβλημα είναι αισθητικό, όχι ουσιαστικό. Ήδη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας ανέλαβε την αποκατάστασή του. Απόδειξη, ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημίες, είναι ότι, όσοι επισκέπτες προσήλθαν σήμερα τον βρήκαν ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν κανονικά από αύριο το πρωί".

Η κα. Μενδώνη στις δηλώσεις της στις Μυκήνες τόνισε ότι "απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Από τη διέλευση της φωτιάς υπήρξε μόνο μία ζημία σε τμήμα αρχαίου τοίχου, όχι του κυκλώπειου τείχους, σε έκταση τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων. Στις προηγούμενες δεκαετίες για την αναστηλωτική παρέμβαση στο σημείο αυτό, είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά -φελιζόλ για παράδειγμα- τα οποία εξαερώθηκαν. Είναι και η μόνη ζημία στο αναστηλωμένο τμήμα. Είναι προφανές ότι τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθεί απολύτως". Σύμφωνα με την Έφορο Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, "το σημείο βρίσκεται στη βορειοανατολική κλιτύ, στο κτήριο Δ’, πάνω από το ανακτορικό συγκρότημα. Έχουμε αποκλείσει την περιοχή και αμέσως θα επέμβουμε με σωστικά μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί και να μην υπάρχει τίποτα που να ζημιώνει τον αρχαιολογικό χώρο", δήλωσε.

Το σύστημα πυρασφάλειας
Σχετικά με την πυροπροστασία των Μυκηνών, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρίνισε ότι "στην περίπτωση των Μυκηνών λειτούργησε απολύτως η πρόληψη, με την εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί. Οι χώροι πρέπει να καθαρίζονται εγκαίρως. Είναι μία διαδικασία που ξεκινάει από τον Μάρτιο και επαναλαμβάνεται μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο. Ειδικά για τις Μυκήνες, το μόνιμο προσωπικό που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, ασχολείται συστηματικά με την αποψίλωση. Η τελευταία φορά που έγινε αποψίλωση, ήταν δύο ημέρες πριν. Στο σύστημα πυρασφάλειας υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές, σε επιλεγμένα σημεία, με δεκάδες τόνους νερού και το σύστημα, το οποίο τις διασυνδέει. Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να λειτουργήσει, διότι η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση και δυναμική. Επενέβησαν, σε πολύ σύντομο χρόνο, και τα εναέρια μέσα - δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο- οπότε δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου. Από τη φωτιά κάηκαν σε ορισμένα σημεία οι πλαστικοί σωλήνες, τα οποία συνδέουν τις δεξαμενές. Ήταν το πρώτο θέμα που συζητήσαμε στη διευρυμένη σύσκεψη και εντός δύο ημερών θα αντικατασταθούν. Αποφασίσαμε να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης και με κρουνούς υψηλής πίεσης. Προϋποθέτει να εκτελεστεί το έργο ύδρευσης που θα συνδέσει τον αρχαιολογικό χώρο με τον τελευταίο κρουνό του οικισμού και αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το έργο, προκειμένου να υπάρξει και αυτή η επιπλέον ενίσχυση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας ανέλαβε τον καθαρισμό των ρεμάτων, των εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και τον Αντιπεριφερειάρχη, έχουν ανοιχθεί με συστηματικό τρόπο και πολλοί δασικοί δρόμοι πυροπροστασίας".

Η Έφορος Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου δήλωσε ότι "η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος είναι σήμερα πολύ περήφανη γιατί έκανε τη δουλειά της τόσο σωστά. Χάρις στον εντατικό και ριζικό καθαρισμό δεν μπόρεσε η φωτιά να βρει κάτι να κάψει. Η Υπηρεσία έσωσε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι. Ας έρθει όποιος θέλει στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών να δει τι έχει συμβεί πραγματικά".


thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020
Πολιτικά
+ + -

Κορωνοϊός: Αύριο στις 16:00 οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

 Κοινή συνέντευξη Τύπου από Πέτσα, Κεραμέως και Θεοδωρικάκο - Ποια ημερομηνία «φωτογράφισε» νωρίτερα σήμερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Κοινή συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 16:00.

Τη συνέντευξη θα παραχωρήσουν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στη συνέντευξη θα παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τι είπε ο Μαγιορκίνης για το άνοιγμα

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου τάσσεται ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «το σημείο-κλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά».

Όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα στην επιτροπή για να αποφασιστεί με σιγουριά τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.

«Υπάρχει όλο το τελευταίο 15νθημερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις».

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020
Οικονομία
+ + -

Τι αλλάζει στις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες - Μπαίνει πλαφόν στις συναλλαγές

 Μείωση των ανώτατων ορίων αγορών με ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες βάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να πατάξει το ξέπλυμα χρήματος, στο οποίο είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν οι συγκεκριμένες κάρτες.

Σχετική διάταξη εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών "Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α’ 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας" που τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να στερηθούν οι τρομοκράτες αυτό το μέσο χρηματοδότησης των επιχειρήσεών τους, μέσω περαιτέρω μείωσης των ορίων και των μέγιστων ποσών κάτω από τα οποία οι υπόχρεες οντότητες επιτρέπεται να μην εφαρμόζουν ορισμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας προς τον πελάτη τα οποία προβλέπονται από την Οδηγία (ΕΕ) 2015/849.

Μειώνονται τα όρια
Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των καταναλωτών στη χρήση προπληρωμένων μέσων γενικής χρήσης και χωρίς να εμποδίζεται η χρήση των εν λόγω μέσων για την προώθηση της κοινωνικής και χρηματοοικονομικής ένταξης, μειώνονται τα υφιστάμενα όρια για τις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες γενικής χρήσης και εντοπίζεται ο πελάτης στις περιπτώσεις πράξεων πληρωμής εξ αποστάσεως.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με βάση κατάλληλη αξιολόγηση που δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, τα υπόχρεα πρόσωπα μπορεί να μην εφαρμόζουν ορισμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα, αν πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις ελαχιστοποίησης του κινδύνου:

-Το μέσο πληρωμής δεν διαθέτει δυνατότητα επαναφόρτισης ή έχει ανώτατο μηνιαίο όριο πράξεων 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.

-Το ανώτατο ποσό που αποθηκεύεται ηλεκτρονικά δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.

-Το μέσο πληρωμής χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.

-Το μέσο πληρωμής δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ανώνυμο ηλεκτρονικό χρήμα.

-Ο εκδότης παρακολουθεί επαρκώς τις συναλλαγές ή την επιχειρηματική σχέση, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός ασυνήθιστων ή ύποπτων συναλλαγών.

thetoc.gr


Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020
Πολιτικά
+ + -

Ανάλυση: Ποιοι λένε ναι στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και ποιοι λένε όχι

 Το καλοκαίρι μπορεί να έρχεται στο τέλος του αλλά οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια διαδοχή στρατιωτικών συμβάντων μεταξύ της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, έχει αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης στην περιοχή. Αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραμένουν διχασμένες για το πώς θα αντιμετωπίσουν την Άγκυρα. Οι σχέσεις είναι τεταμένες μετά από τη βίαιη καταστολή την οποία διέταξε ο Erdogan, της απόπειρας πραξικοπήματος πριν από τέσσερα χρόνια. Οι διμερείς σχέσεις έχουν γίνει όλο και πιο ψυχρές, με την ΕΕ και την Τουρκία να εστιάζουν στη συμφωνία του 2016 για να αποτρέψουν τους πρόσφυγες να φθάνουν στην Ευρώπη. Αλλά ακόμη και η συνεργασία αυτή έχει γίνει δύσκολη, καθώς η Άγκυρα έχει συγκρουστεί με την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Οι ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί για τα θαλάσσια σύνορα, που τροφοδοτούνται εν μέρει από την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η κύρια πηγή τριβής. Η Άγκυρα, η οποία έχει κακές σχέσεις με όλους σχεδόν τους γείτονές της, έχει αποκλειστεί από τις κοινές προσπάθειες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του αερίου της περιοχής. Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα αερίου της, μέχρι να συμφωνήσει να τα μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους. Ασφαλώς, η προώθηση τέτοιων μαξιμαλιστικών αξιώσεων είναι επίσης ένας τρόπος ώστε η τουρκική κυβέρνηση να εκτρέψει την προσοχή από την παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας.

Η Ε.Ε. θεωρεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη απαράδεκτες
Η Άγκυρα έχει προσπαθήσει να διεκδικήσει τις αξιώσεις της στέλνοντας πλοία για τη διεξαγωγή ερευνών σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα, και αποτρέποντας τους άλλους από το να το κάνουν. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της, παρενέβη στη Λιβύη, αντιστρέφοντας το ρεύμα της εμφύλιας σύγκρουσης στη βορειαφρικανική χώρα υπέρ της κυβέρνησης Εθνικής συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, δίνοντας τέλος στην πολιορκία της Τρίπολης από τον αντίπαλο στρατηγό Khalifa Haftar. Ως αντάλλαγμα της στήριξης της Άγκυρας, η GNA υπέγραψε μια συμφωνία που θέτει τα θαλάσσια όρια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τα οποία επιτρέπουν στην Τουρκία να διεκδικήσει μέρος των ελληνικών υδάτων.

Η ΕΕ θεωρεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη απαράδεκτες και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε διαφωνία θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι υπό πίεση. Η ΕΕ απέρριψε τη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και τον Φεβρουάριο επέβαλε κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους που εμπλεκόταν σε δραστηριότητες εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο. Η τουρκική κυβέρνηση ενθάρρυνε χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, σε μια κίνηση που αμφισβήτησε την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τους μετανάστες. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν έχει ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας του 2016, όπως την επανέναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας ή το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η ΕΕ υπήρξε απρόθυμη να μετακινηθεί σε αυτά τα θέματα μέχρι να υπάρξει σημαντική βελτίωση στις ελευθερίες των πολιτών στην Τουρκία.


Η Ευρώπη είναι διχασμένη για την Τουρκία
Η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προστεθεί στις ανησυχίες της Ευρώπης για την προοδευτικά πιο αυταρχική κυβέρνηση της Τουρκίας και την ολοένα και αυξανόμενη διεκδικητική εξωτερική της πολιτική. Αλλά οι ενέργειες της Άγκυρας έχουν επίσης αποκαλύψει τους διχασμούς εντός της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη συμφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις έρευνες και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφωνιών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά διαφωνούν για το πώς θα είναι καλύτερα να γίνει αυτό: η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν την σκληρή γραμμή, ενώ η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι υπέρ μιας πιο συμφιλιωτικής προσέγγισης.

Η Γαλλία είναι η κυρίαρχη φωνή στο στρατόπεδο όσων θέλουν σκληρή γραμμή. Το Παρίσι έχει δει την Τουρκία ως μια κυρίαρχη απειλή όχι μόνο για τα συμφέροντα της στην περιοχή αλλά επίσης και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια γενικότερα. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το πώς η Γαλλία και η Τουρκία έχουν έρθει "στα μαχαίρια” σε όλη την περιοχή. Το Παρίσι έχει στενούς δεσμούς με τους περιφερειακούς ανταγωνιστές της Άγκυρας, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μαζί με αυτούς, η Γαλλία έχει υποστηρίξει την προσπάθεια του Haftar να αποκτήσει τον έλεγχο στη Λιβύη, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τη χώρα και να καταπολεμήσει τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Η Γαλλία πιστεύει πως ο μόνος τρόπος να πιέσει την Τουρκία να μετριάσει την πολιτική της είναι η αποτροπή, και έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο για να το κάνει. Μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία έχει επίσης ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Οι επιφυλάξεις της Γερμανίας
Ωστόσο τα άλλα κράτη-μέλη είναι πιο επιφυλακτικά. Η Γερμανία έχει καθιερωθεί ως αμερόληπτος διαμεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μαζί με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, το Βερολίνο θεωρεί τις ενέργειες της Τουρκίας προβληματικές, αλλά είναι υπέρ μιας πιο ήπιας προσέγγισης απέναντι στην Άγκυρα. Ο σκεπτικισμός αρκετών κρατών-μελών σχετικά με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, αποδίδεται εν μέρει στην αποτυχία του Παρισιού να συντονίσει αποτελεσματικά την πολιτική του στην περιοχή με τους εταίρους του, κάτι που οδήγησε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να θεωρούν κάποιες από τις ενέργειες της Γαλλίας ως μονομερείς και μη χρήσιμες.

Όσοι είναι επιφυλακτικοί έναντι μιας πιο αυστηρής προσέγγισης της ΕΕ, υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις ίσως να μην πετύχουν τον επιθυμητό στόχο του να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες της κοντά στην Ελλάδα και στην Κύπρο ή να αλλάξει την πολιτική της στη Λιβύη καθώς η Άγκυρα τα θεωρεί βασικά της συμφέροντα αυτά. επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα ενθαρρύνοντας μετανάστες να μπουν στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και αυτών από περιοχές που είναι στη σφαίρα επιρροής της στη Λιβύη, και μειώνοντας τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι επιφυλακτικοί απέναντι στις κυρώσεις υποστηρίζουν επίσης ότι η πολιτική ισορροπία στην Τουρκία αλλάζει, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να γίνονται ισχυρότερα και την κυβέρνηση να χάνει στήριξη. Υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ, με την τουρκική κοινή γνώμη να γίνεται πιο εθνικιστική και αντί-δυτική. Ομοίως, ο τερματισμός της προσπάθειας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ απλώς θα ενθάρρυνε την τουρκική ηγεσία να ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα μεταξύ των πολιτών. Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μπορεί επίσης να οδηγήσει την Άγκυρα να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, περισσότερο από ό,τι κάνει τώρα, και να αγκαλιάσει ακόμη πιο στενά τη Μόσχα.

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ιδιαίτερα απογοητευμένες που δεν λαμβάνουν περισσότερη στήριξη από την ΕΕ. Ωστόσο τα κράτη-μέλη σταδιακά μετατοπίζονται σε μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Το κλίμα στη συζήτηση για το πώς να αντιμετωπιστεί η Τουρκία έχει φέρει ομοιότητες με τις συζητήσεις του 2014 για το εάν θα επιβαλλόταν κυρώσεις στη Ρωσία για την παρέμβασή της στην Ουκρανία. ΟΙ Ευρωπαίοι ήταν διχασμένοι, και μόνο αφότου φιλορωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα αεροσκάφος των Malaysia Airlines, που τάχθηκαν αποφασιστικά υπέρ των κυρώσεων. Όσο περισσότερο αυξάνει η Τουρκία την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα οδηγήσει την ΕΕ σε μια πιο αυστηρή προσέγγιση.

Το κείμενο είναι του Luigi Scazzieri και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Πηγή: capital.gr

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020
Πολιτικά
+ + -

Διπλωματικές πηγές για 12 μίλια: Σημαίνει πλήρης κυριαρχία σε εναέριο χώρο, χωρικά ύδατα, βυθό και υπέδαφος

 Η Ελλάδα αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Με την απόφαση αυτή επεκτείνεται σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία. Εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

H επέκταση αυτή λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020. Επισημαίνεται δε ότι δεν επηρεάζει την οριοθέτηση των εν λόγω θαλασσίων ζωνών. Για την επέκταση αυτή, η Ελλάδα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας που προωθεί με τις δύο γειτονικές της χώρες, ενημέρωσε εγκαίρως τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Αλβανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται πως η επέκταση των χωρικών υδάτων θα υλοποιηθεί με την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο, θα προηγηθεί δε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας. Επισημαίνεται ότι το κλείσιμο των κόλπων δημιουργεί στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση το δίκαιο της θάλασσας "εσωτερικά ύδατα" όπου η κυριαρχία που ασκείται από τη χώρα είναι αντίστοιχη με εκείνη που ασκείται στο έδαφός της.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο της χώρο, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους τους. Σημειώνεται πάντως ότι συνεχίζει να ισχύει ο κανόνας της "αβλαβούς διέλευσης" των αλλοδαπών πλοίων από τα χωρικά ύδατα, ως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ιταλία, όσο και η Αλβανία, χώρες συμβαλλόμενες και οι δύο στην UNCLOS, έχουν ήδη επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ. 'Αλλωστε, από τα 168 κράτη μέρη της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας μόνο 3 δεν έχουν ακόμη επεκτείνει πλήρως τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ, ενώ και χώρες που δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS (HΠΑ, Τουρκία σε διάφορες περιοχές) έχουν και αυτές επεκτείνει στα 12 νμ.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας να ασκεί τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να επιδιώκει συναινέσεις με γειτονικές χώρες, να συνάπτει συμφωνίες μαζί τους για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και προωθώντας την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020
Πολιτικά
+ + -

Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη - Μετά την επικοινωνία με Ερντογάν

 Δύο ήταν τελικά τα τηλεφωνήματα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Τετάρτης.

Τα μεσάνυχτα οι δύο ηγέτες είχαν εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία ο Τραμπ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για όσα είπε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης

Τι προηγήθηκε του δεύτερου τηλεφωνήματος - Γιατί ανησύχησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η κίνηση του Ντόναλντ Τράμπ να πάρει την πρωτοβουλία να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει την ανησυχία που υπάρχει στις ΗΠΑ για την ένταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν η άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης που επικρατεί στην περιοχή και η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον Ντόναλντ Τράμπ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος αφήνοντας στην άκρη τις πολεμικές απειλές φόρεσε το "διπλωματικό του κοστούμι" και υποστήριξε σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Anadolu" πως η χώρα του "απέδειξε με συγκεκριμένες ενέργειες ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να καθιερώσει τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο". Παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί την αστάθεια στην περιοχή.

Το τηλέφωνο χτύπησε την κρίσιμη στιγμή
Το τηλεφώνημα από τον Αμερικανό Πρόεδρο ήρθε μια κρίσιμη στιγμή καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας και απειλούσε με "θερμό" επεισόδιο την Ελλάδα αλλά και όσες χώρες στηρίζουν βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και στηρίζουν την ελληνική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ εμφανιζόντουσαν ουσιαστικά με δύο γραμμές. Το State Department ασκούσε συνεχώς κριτική στην Άγκυρα για τις συνεχείς προκλήσεις στην περιοχή και ο Ντόναλντ Τράμπ σε δημόσιες εμφανίσεις του μιλούσε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον Τούρκο Πρόεδρο. Τώρα μετά την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλίμα δείχνει να αλλάζει.

Στο Μαξίμου αργά χθες το απόγευμα έφτασε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ειδική τηλεφωνική συσκευή αποκρυπτογράφησης για την συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τράμπ. Εκείνη την στιγμή στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή αλλά και η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Οι δύο κυρίες μετείχαν και στην σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί για την προετοιμασία της πρόσφατης συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στην Βιέννη.

Ο κομβικός ρόλος του Ισραήλ
Αναλυτές εκτιμούν πως οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με ηγετικά στελέχη της Χαμάς και η έκδοση διαβατηρίων σε 12 μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Ισραήλ, έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τράμπ. Άλλωστε στα Ιεροσόλυμα βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο οποίος ενημερώθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση μεταξύ άλλων και για το επίμαχο ζήτημα.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε άμεσα κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο για υπόθαλψη τρομοκρατών τονίζοντας πως τέτοιες κινήσεις "απομονώνουν την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτουν τα συμφέροντα του Παλαιστινιακού λαού και υπονομεύουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπολύονται από την Γάζα".

Μετά το γερμανικό "ναυάγιο" βγαίνει μπροστά η Μέρκελ
Μετά την χωρίς αποτέλεσμα μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας με τον Τούρκο ομόλογο του, σειρά φαίνεται να παίρνει η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αναμένεται να επικοινωνήσει την Παρασκευή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μία ημέρα ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς ολοκληρώνεται η παράταση της παράνομης Navtex της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ που θα συζητά το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, τις οποίες θα πρέπει να τις αποφασίσει σε περίπου ένα μήνα η Σύνοδος Κορυφής. "Η ελληνοτουρκική διένεξη είναι ένα "σύνθετο πρόβλημα" και δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα. Θα χρειαστεί "στρατηγική υπομονή" υποστήριξε η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020
Οικονομία
+ + -

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή τους έως τις 31 Αυγούστου

 Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που έληγε αύριο, Παρασκευή 28 Αυγούστου, με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει: "Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 6.150.171 φορολογικές δηλώσεις. Υπολείπονται περίπου 207.000 δηλώσεις για να προσεγγίσουμε τον αριθμό των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί πέρυσι.

Αν και, κατά μέσο όρο, τις τελευταίες ημέρες υποβάλλονται καθημερινά περίπου 80.000 δηλώσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει υποβληθεί ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει ένα ακόμα, μικρό χρονικό περιθώριο, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους".

Τρεις οι εναλλακτικές πληρωμής του φετινού φόρου:
1. Άτοκα με πιστωτική κάρτα σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

2. Έντοκα με την πάγια ρύθμιση της εφορίας είτε σε 12 δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 4,5% είτε σε 24 δόσεις με επιτόκιο κοντά στο 6%

3. Σε επτά άτοκες μηνιαίες δόσεις με τον… βηματισμό που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών.


thetoc.gr


Σελίδα 6 από 11526 (115256 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
5
[6]
7
8
11524
11525
11526
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά