24/10/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη για την ψήφο Ελλήνων εξωτερικού

 Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν τα διαδοχικά ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους προέδρους των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και με ευρύτερη ατζέντα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε λίγο μετά τις 11:00 την πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο γλαφυρός διάλογος μπροστά στις κάμερες
«Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.


«Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κλπ.

«Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας αστειευόμενος.

«Μεταρρυθμίσεις επίπλων», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

Πέτσας: «Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι»
Την ελπίδα πως η σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι μία άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, θα είναι μία επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Το κλίμα δεν βοηθά τις συναινέσεις 
Τα όσα ειπώθηκαν στην συζήτηση για την προανακριτική της Novartis και την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στην επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, έχουν διαμορφώσει ένα βαρύ κλίμα στο πολιτικό σκηνικό πριν από τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως όλοι απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Μητσοτάκης: Με στόχο την καθολική αποδοχή 
Από την περίοδο που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν από τους πρώτους στόχους που είχε θέσει στην περίπτωση που θα αναλάμβανε την εξουσία ήταν η ψήφος των αποδήμων. Περίπου τρεις μήνες μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία της χώρας το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και από το αποτέλεσμα που θα έχουν οι συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα φανεί πόσο γρήγορα θα προχωρήσει. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις δημόσιες τοποθετήσεις έχει ξεκαθαρίσει πως το δικαίωμα της ψήφου των ομογενών θα αποσυνδεθεί από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Παράλληλα έχει καλέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από τον τόπο διαμονής τους, καθίσταται, προτεραιότητα, η σχετική ρύθμιση έρχεται -σύντομα και αυτόνομα- στην Βουλή και ελπίζω στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές είναι αυτό», έχει πει χαρακτηριστικά. 

Τσίπρας: Με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ υπό μάλης 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει και άλλα θέματα και θα επικεντρωθεί στο ζήτημα για το οποίο έχει κληθεί να συζητήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή έχοντας μαζί του τον νόμο που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Φεβρουάριο του 2018 και ο οποίος αναφέρει πως δεν θα προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα.

«Να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους σε ακόμα δέκα εκατομμύρια που θα καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι όσων ζουν, φορολογούνται και έχουν άμεσες συνέπειες, σε αυτό δε θα συμφωνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. Επίσης εμφανίστηκε δύσπιστος για την σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό σόου» από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Γεννηματά: Θα βάλει και άλλα θέματα στο τραπέζι 
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία όπως έχει προαναγγείλει αναμένεται να θέσει και άλλα θέματα, όπως τα εθνικά, το μεταναστευτικό και η οικονομία, στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό. Οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ είναι σαφώς πιο κοντά με την κυβερνητική πρόταση για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ωστόσο είναι πολύ μακριά στα εργασιακά τα οποία περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Όπως  σημειώνουν στενοί της συνεργάτες σε καμία περίπτωση η Φώφη Γεννηματά δεν θα μπει σε «σαλαμοποίηση» της συζήτησης στο θέμα της εκλογικού νόμου, της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνταγματική αναθεώρηση. Κάθε ένα από τα ζητήματα αυτά θα επιδιώξει με όλους τους τρόπους να τεθούν και να βρεθούν οι τυχόν συναινέσεις σε πλήρη διαχωρισμό.

Οι θέσεις των κομμάτων 
ΝΔ: Η ψήφος των εκτός επικράτειας Ελλήνων να προσμετράτε στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά δεν εγγυάται ότι θα εκλεγούν βουλευτές εξωτερικού. Αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15. 

ΣΥΡΙΖΑ: Να εκλεγούν βουλευτές εξωτερικού, αλλά να μην προσμετράται η ψήφος των εκτός επικρατείας Ελλήνων στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα. 

ΚΙΝΑΛ: Η ψήφος να προσμετράται στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα και με αυτή να εκλέγουν δικούς τους εκπροσώπους από αυτοτελή συνδυασμό βουλευτών επικρατείας. 

 

 

Φωτο: INTIMEnews

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μπακογιάννης: Ανακουφίστηκα που δεν δόθηκε άδεια στον Κουφοντίνα

 «Δεν χρειάζεται να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί κάνει βόλτα στην Αθήνα», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων
Για το μεταναστευτικό, τα Εξάρχεια αλλά και νέο «όχι» στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια μίλησε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Εθνικό πρόβλημα που απαιτεί εθνική λύση, χαρακτήρισε το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ο κ. Μπακογιάννης και τόνισε, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ότι τις τελευταίες μέρες οι ροές μεταναστών είναι αυξημένες και η όλη κατάσταση θυμίζει, σε κάποιο βαθμό, το 2015.

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα. «Δεν γίνεται κάποιες περιοχές της Αθήνας να σηκώνουν όλο το βάρος» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα Εξάρχεια και τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε ότι ο Δήμος θα δώσει όλες τις μάχες, είτε στα Εξάρχεια, είστε στη Φωκίωνος. «Το πιο εύκολο είναι να πει κανείς: παρέλαβα καμένη γη. Εγώ σε αυτή την παγίδα δεν πρόκειται να πέσω. Εμένα με νοιάζει το παρόν και το μέλλον» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης για νέο «όχι» στο αίτημα Κουφοντίνα

Κληθείς να σχολιάσει το νέο «όχι» στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια, δήλωσε ότι το άκουσε με ανακούφιση. «Δεν χρειάζεται να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί αυτός ο άνθρωπος κάνει ξανά βόλτα στην Αθήνα» είπε και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε καλύτερα και πιο ασφαλείς. Υπάρχει μια λογική σε αυτό. Η ιστορία της 17Ν προέκυψε γιατί πολλοί επέτρεψαν στους εαυτούς τους να παραδοθούν στην τοξικότητα του διχασμού».

Σχετικά με τη μετονομασία σταθμού του Μετρό σε «Παύλος Μπακογιάννης» ο Δήμαρχος της Αθήνας επανέλαβε: «Δεν θέλουμε να γίνει ο πατέρας μας θέμα τέτοιας συζήτησης. Δεν τον θέλουμε ταμπέλα πουθενά. Σπίτι τον θέλαμε».

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Πιο γρήγορη η αναγνώριση τίτλων κολεγίων & ξένων πανεπιστημίων

 Νέο πλαίσιο για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία για «εξπρές» αναγνώριση των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων. Η τροπολογία για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Η τροπολογία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο, όχι αναγκαστικά του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα. Με την τροπολογία το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων θα αποδίδει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολλεγίων κατόπιν αίτησής τους, την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.

Πηγή: Καθημερινή 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα

 Eπιμένει η κυβέρνηση στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα την «Κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων» παρουσίασε σχέδιο 4 σημείων εξαγγέλοντας αλλαγή στον τρόπο παροχής ασύλου, την μετακίνηση πάνω από 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και την αλλαγή στο καθεστώς με τις ΜΚΟ.  

Η ερώτηση Βαρουφάκη
 «Το ερώτημα το οποίο σας κατέθεσα έχει ως θεμέλιο λίθο τη φράση πες μου "πως συμπεριφέρεσαι στον κατατρεγμένο να σου πως ποιος είσαι, ως άτομο ως χώρα". Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε, για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια, γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πυρκαγιές, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι αναπόφευκτες, όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους. Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή. Έλληνες κάτοικοι της Λέσβου συνεχίζουν να υπομένουν τη γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, με καταυλισμούς- στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν συνάδουν ή που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: «Σας ερωτώ κύριε πρωθυπουργέ, ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εντάχθηκε πλήρως στη λογική του Συμφώνου Μέρκελ - Ερντογάν που είχε φιλοσοφία την κανονικοποίηση των κακουχιών των μεταναστών ως μέσο αποτροπής έλευσης και άλλων μεταναστών, δηλαδή πρόληψη μέσω αποτροπής; Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια; Πότε επιτέλους η πολιτεία θα προβεί στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με όφελος τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους ίδιους; Ή τελικά η Μόρια θα είναι η βάση του υποδείγματος το οποίο θα κλωνοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα με τείχη και φράχτες;».


Mητσοτάκης: Το πρόβλημά μας είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό
Ο Κυριάκος Μητοστάκης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι άλλο πράγμα είναι το μεταναστευτικό και άλλο το προσφυγικό ζήτημα. Επικαλούμενος και τα σχετικά στοιχεία είπε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι κυρίως μεταναστευτικό. Το 2015 είπε ότι το 75% ήταν Σύριοι ενώ σήμερα είναι δύο στους δέκα. Σήμερα είναι κυρίως Αφγανοί αλλά και οικονομικοί μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής. Κατηγόρησε εμμέσως πλήν σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κληροδότησε το πρόβλημα  στην νέα κυβέρνηση είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω ιδεοληψίας.΄ Είπε επίσης ότι δεν λειτούργησε η συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις, ότι δεν υπήρχε προστασία των συνόρων μας και ότι έγινε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. «¨Ηταν μια πολιτική της αδράνειας»  ανέφερε. Και ζήτησε οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή να σταματήσουν τώρα να κάνουν τους τιμητές. Είπε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα τώρα θα ενταθούν, θα «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για το άσυλο με νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί σύντομα ενώ θα αποσυμφορηθούν και τα νησιά. Ανέφερε επίσης ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ή δεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε δομές θα απελαύνονται άμεσα. 

Ας συμφωνήσουμε ότι άλλοι οι πρόσφυγες και άλλοι οι οικονομικοί μετανάστες, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα μεταναστευτικό. Σήμερα Σύροι είναι 2 στους 10. Το 50% είναι Πακιστανοί και Αφγανοί. Ας συμφωνήσουμε ότι η πλεινότητα οσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Επί 4 χρόνια επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1806 άτομα. Η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν μια πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας. Ηταν μια πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που μας εξέθεσαν διεθνώς.

Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα. Η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές. Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις.

Εξήγγειλε επίσης ότι ευάλωτοι θα είναι όσοι αναφέρονται στην σχετική λίστα ενώ καταργείται και το μετατραυματικό στρές ως λόγος για την παροχή ασύλου.

Αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων κατά την διαδικασία.

Επίσης θα επιβάλονται κυρώσεις σε όσους δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Θα δημιουργηθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ.

Η χώρα θωρακίζεται στα χερσαία σύνορα θα υπάρχουν περισσότερα παρατηρητήρια, ενώ στα θαλάσσια σύνορα θα ενισχυθούν οι θαλάσσιες περιπολίες.

Οι διοικητικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν με 400 υπαλλήλους.

Θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Στόχος να ενισχυθούν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία 20.000 το 2020.

Θα δημιουργηθούν δέκα δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Θα καταρτιστεί λίστα ασφαλών χωρών επιστροφής.

Είπε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πίεση προς την Τουρκία για επαναδιατύπωση της συμφωνίας. Στο σημείο αυτό κάλεσε την Τουρκία ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και να μην λειτουργεί με βάση τις δικές της γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Οφείλουμε να δώσουμε ξεχωριστό βάρος στην ανακούφιση των νησιών του Αιγαίου. Περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε δομές στην ενδοχώρα.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και αυτό θα θέσω στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα ασκήσουμε πίεση για να δεχθεί η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «καλύτερη προστασία συνόρων, αυστηρότερο σύστημα εξέτασης ασύλου και επαναπροωθήσεων, ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και άσκηση πίεσης για την ανάληψη δράσης στην  Ευρώπη, είναι τα 4 μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.  Το φαινόμενο θα ενταθεί και γι αυτό χρειάζεται ενότητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Βαρουφάκης: Δεν θα σας ακολουθήσουμε στον διαχωρισμό προσφύγων-μεταναστών

«Αν νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο στη Ρώμη για τα ταξιδέψεις στο Μόναχο θα περάσεις από κλειστά σύνορα. Δεν υπάρχει ΕΕ στο προσφυγικό, ούτε και στο δημοσιονομικό. Σας έθεσα το ερώτημα: θα κλείσετε τη Μόρια; δεν έλαβα απάντηση» είπε στη δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στον διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη είπε και πρόσθεσε: αν θέλετε να τους διαχωρίσετε είναι κάτι στο οποίο εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε. Είναι το Πακιστάν ασφαλής χώρα; Οι Σύροι είναι εκλεκτοί πρόσφυγες.  Ποιοι είναι οι πρόσφυγες; 

Θυμηθείτε το τείχος στον ΅Εβρο του Σαμαρά. Τι πέτυχε, να αυξηθούν οι καραβιές στα νησιά. Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη είναι να δηλητηριάζουμε τις δικές μας κοινωνίες. 

Στην δευτερολογία του ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι για το μεταναστευτικό δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη. Συμφώνησε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε μια κατάσταση που είναι απαράδεκτη, κατηγόρησε όμως και την ΝΔ ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική προς λάθος κατεύθυνση. Διαφώνησε με τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και μίλησε για κατατρεγμένους που δεν έχουν άλλη επιλογή.

«Ποιοι είναι οι πρόσφυγες μόνο αυτοί που είναι θύματα βομβαρδισμών οι υπόλοιποι δεν είναι;» διερωτήθηκε. Τάχθηκε κατά της αφαίρεσης ΑΜΚΑ αλλά και των κλειστών δομών και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει. «Δεν θα σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Η καταστολή το μόνο πράγμα που κάνει είναι να ενισχύει τους διακινητές. Το μόνο πράγμα που κάνουμε με την πολιτική των κλειστών συνόρων είναι να υψώνουμε τοίχους τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας» είπε. Πρόσθεσε «Εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή. Μεταφέρετε τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εμείς βλέπουμε τους μετανάστες ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών αν τους αγκαλιάσουμε θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των Ελλήνων.

 Μητσοτάκης: Αγνοείτε τους κανόνες διεθνούς δικαίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατηγόρησε ότι ο συνομιλητής του αγνοεί τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Αντέτεινε ότι ο ΟΗΕ κάνει διαχωρισμό μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Επέμεινε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η πολιτική των ανοικτών συνόρων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι  στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης για τους αληθινά κατατρεγμένους.

Είπε επίσης ότι αν πράγματι η Ευρώπη θέλει να λύσει το δημογραφικό της μέσω των μεταναστών πρέπει να το κάνει με κανόνες. Και απαντώντας στον επικεφαλής της ΜεΡΑ25 ο οποίος είχε αναφερθεί στην ένταξη εκατομμυρίων μεταναστών στις ΗΠΑ, είπε ότι όλοι καταγράφονταν και ελέγχονταν. «Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το απόστημα της παράνομης διακίνησης είναι να καταλάβουν οι άνθρωποι αυτοί ότι θα επιστρέφουν αν δεν πληρούν τους προυποθέσεις». Αποκάλυψε επίσης ότι στόχος του είναι να επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που αρνούνται να δέχονται μετανάστες. «Μακρυά από εμάς κάθε ρατσισμός. Είμαι περήφανος όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω να αναπτύσσεται αυτή η πολιτισμικότητα».  Υπάρχει θέμα και εθνικής ασφάλειας, αποκάλυψε και πρόσθεσε ότι προβληματίζει το γεγονός  όταν βλέπουμε νέους ανθρώπους να φτάνουν στο τόπο μας με αρκετά χρήματα. Προκάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να ζητήσει από τους παλιούς του συντρόφους εξηγήσεις γιατί δεν έκαναν επαναπροωθήσεις. Κλείνοντας καταλόγισε τον επικεφαλής του ΜεΡ25 ότι προτάσσει έναν φαντασιακό κόσμο που δεν αποδέχεται όμως η κυβέρνηση.​

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Τσίπρας για ΚΕΘΕΑ: Δόγμα του σοκ από την κυβέρνηση

 «Την ίδια στιγμή που έχουν σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν κάθε δημόσιο οργανισμό που παράγει κέρδη, κρατικοποιούν το ΚΕΘΕΑ που εδώ και 36 χρόνια παράγει κοινωνικό έργο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, θέλουν να τελειώσουν με οτιδήποτε δεν μπορούν να ελέγξουν».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «το ΚΕΘΕΑ δεν είναι γραφειοκρατικός οργανισμός για να διορίζουν έμμισθους γραφειοκράτες να τον διοικούν, αλλά ζωντανό κύτταρο δράσης μέσα στην κοινωνία. Με βαθιές ρίζες και με προσφορά -όχι σε αριθμούς- αλλά σε ανθρώπινες ζωές».

Συνεχίζοντας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του Κέντρου απεξάρτησης και θεραπείας, επιδεικνύει σπουδή να «το τελειώσει», γεγονός που την εκθέτει ακόμα περισσότερο.


«Η σπουδή τους να το τελειώσουν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, φανερώνει τις προθέσεις τους και τους εκθέτει ακόμη περισσότερο», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Δόγμα του σοκ
Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου, έκανε λόγο «για δόγμα του σοκ» αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Όπως είπε, ανάλογη προσπάθεια να αρθεί το αυτοδιοίκητο είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, επισημαίνοντας στόσο, ότι το ΚΕΘΕΑ έχει καταγράψει μία πολυετή παρουσία και δράση, που έχει τη δική της δυναμική.

«Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς, είναι να εξηγηθεί αυτό και να υπάρχουν οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή» είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «πώς δικαιολογείται το έκτακτο και το επείγον μιας τέτοιας κίνησης;».

Αντίδραση από το 18 Άνω για τα περί κατάργησης του ΚΕΘΕΑ

Την αντίδρασή της εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 'Ανω, καθώς όπως αναφέρει «η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιχειρεί να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ(Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)». «Πρόκειται για μια βίαιη παρέμβαση στην οργανωτική δομή του ΚΕΘΕΑ, η οποία είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», υποστηρίζει η 18 'Ανω.

Η εν λόγω κίνηση «επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στον χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου», αναφέρει η Μονάδα, εκτιμώντας ότι «αλλοιώνει το χαρακτήρα των "θεραπευτικών κοινοτήτων" του ΚΕΘΕΑ, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του Αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και τον διάλογο».

Η υπάρχουσα οργανωτική δομή και κουλτούρα του ΚΕΘΕΑ «έχουν δοκιμασθεί για σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Η καταστρατήγησή της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Ο Μητσοτάκης καλεί τους αρχηγούς για την ψήφο των ομογενών

 Εκτός απροόπτου την επόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με κύριο ζήτημα την ψήφο των ομογενών. Όπως αποκάλυψε το Open την Δευτέρα θα γίνουν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα ραντεβού τα οποία θα γίνουν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην βουλή. Ηταν κάτι που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη κατά την ομιλία του στους Έλληνες ομογενείς στην Αστόρια. 

Από το Μαξίμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν και άλλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα στην περίπτωση που τα θέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.  Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας την «ώρα του πρωθυπουργού» στη βουλή θα απαντήσει σε ερώτηση του Γιάννη Βαρουφάκη για το μεταναστευτικό.  

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Τα σενάρια του προϋπολογισμού με το βλέμμα στην ανάπτυξη

 «Αποκαλυπτήρια» την Δευτέρα για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και η κυβέρνηση θα «υποχρεωθεί» πλέον να ανοίξει τα χαρτιά της αφενός για την πρόβλεψη της ανάπτυξης κατά την επόμενη χρονιά και αφετέρου για τις δικές της εκτιμήσεις όσον αφορά στον τρόπο «παραγωγής» πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για τρία πράγματα: πρώτον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2020 θα είναι υψηλότερος από αυτόν του 2019. Δεύτερον ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα θέτει ως στόχο την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Και 3ον ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς αποκλίσεις.

Τι δεν έχει πει ακόμη η κυβέρνηση; Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συμμερίζεται την κυβερνητική εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερο αυτού του 2019, δεν ξεκαθαρίζει όμως αν το 2019 θα κλείσει με ρυθμό υψηλότερο του 2018. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Το 2018, είχε ρυθμό ανάπτυξης 1,9% αλλά στο πρώτο εξάμηνο του 2018 παρατηρήθηκε ισχνή ανάπτυξη της τάξεως του 1,5%.


Επίσης, στο δεύτερο εξάμηνο –για το οποίο υπάρχουν πολλές προσδοκίες- έχει ήδη σημειωθεί μια αρνητική μεταβολή στον δείκτη λιανικού εμπορίου (τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και σε επίπεδο κύκλου εργασιών κάτι που δεν είναι θετικό για την κατανάλωση), ενώ έχει «σκάσει» και το θέμα της Thomas Cook το οποίο θα χτυπήσει και τα δημόσια έσοδα και την πορεία του ΑΕΠ.

Για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί διαπιστώνουν «δημοσιονομικό κενό» στον προϋπολογισμό του 2020. Ναι μεν υπάρχει πορεία σύγκλισης με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς (σ.σ η διαφορά ξεκίνησε από τα 1,8 δις. ευρώ και πλέον έχει πέσει κάτω από το ένα δις. ευρώ) ωστόσο μένει να φανεί ποιες διαβεβαιώσεις έχει παράσχει η ελληνική πλευρά και ποια μέτρα που μπορούν να αποδώσουν δημοσιονομικά έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν και μέτρα με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς όμως να τα εξειδικεύσει. Απλώς εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι δεν πρόκειται για νέους φόρους ή περικοπές δαπανών που θα πλήξουν το εισόδημα των πολιτών. Τουλάχιστον όχι άμεσα καθώς έμμεσα, μέτρα όπως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ή η απαίτηση περισσότερων ηλεκτρονικών πληρωμών για να αποφευχθεί η επιβολή φορολογικού προστίμου, μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Τη Δεύτερα αναμένεται να αποκαλυφθεί και μια ακόμη απόφαση της κυβέρνησης: αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συνταχθεί με ένα «σενάριο» ή με δύο όπως συνέβη και πέρυσι. Προ ημερών, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν θέλησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ωστόσο, το «διπλό σενάριο» δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας.

Πρώτον δεν έχει τελειώσει το θέμα των 120 δόσεων που θεωρείται μείζον για την κατάρτηση του προϋπολογισμού. Δεύτερον δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το αν τα ANFAs και τα SMPs θα συνυπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τον μνημονιακό ορισμό του (αλλά και σε ποιο επίπεδο) και 3ον δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα για το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού ανεξάρτητα από το ότι όλα συγκλίνουν στο ότι θα παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Επένδυση στο Ελληνικό: Υπεγράφη και η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση

 Μεσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει το πλεον πολυπλοκο εγχείρημα -Σειρά των επενδυτών τώρα - Αύριο οι προσφορές για το καζίνο
Εκλεισε σήμερα και η τελευταία εκκρεμότητα απο μερους του Δημοσίου για τη μεγαλη επενδυση στο Ελληνικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες απο το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεγράφη η τέταρτη Κοινη Υπουργική Απόφαση, η οποία αφορά την πολεοδόμηση του ακινήτου. Πρόκειται επι της ουσιας για απόφαση με την οποία ολοκληρώνεται η λεγόμενη πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου και ακολουθεί τις ΚΥΑ για το μητροπολιτικό πάρκο, το καζίνο και για τις ζώνες ανάπτυξης.

Ειχε προηγηθεί η εκδοση Πραξης Νομοθετικού Περιεχομένου ωστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα που υπηρχαν.

Ουσιαστικά πρόκειται για άθλο της κυβέρνησης και προσωπικά του υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη, που ανέλαβε ολο τον κυβερνητικό συντονισμό, καθώς μεσα σε τρεις μήνες επιτεύχθηκε αυτό που για χρόνια βαλτωνε.

Πλέον τα βλεμματα στρέφονται στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για την άδεια καζινο που λήγει αύριο.
Οπως ολα δειχνουν Mohegan και Hard Rock International θα κονταροχτυπηθουν για την άδεια την οποια θέλουν για να προχωρήσουν στην ανεγερση και λειτουργία ενός resort που θα καταστήσει την Αθήνα τον κορυφαίο προορισμό ψυχαγωγίας στη Νοτια Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανάδοχος θα μπορούσε να προκύψει εντός 1,5 μήνα στην περίπτωση που δεν υπαρξουν προσφυγές και ενστάσεις απο τους διεκδικητές.

Το resort εξάλλου ειναι και το κλειδί ωστε να προχωρήσει το προτζεκτ. Ηδη η Lamda Development εχει ξεκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης των απαραιτητων πόρων με την δρομολογουμενη αυξηση μετοχικου κεφαλαιου.

https://www.protothema.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Υπέρ του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα ενέργειας ο Πάιατ

 Ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, επισήμανε o αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ κατά την ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Πάιατ επισήμανε την ανάγκη να σπάσει το ρωσικό μονοπώλιο στον τομέα του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σημείωσε σχετικά τον ρόλο της χώρας μας με την πρόσφατη εισαγωγή αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα και την επανεξαγωγή του στη Βουλγαρία.

«Θέλουμε περισσότερες εισαγωγές ΥΦΑ από τις ΗΠΑ και προώθησή τους στις γειτονικές χώρες», τόνισε ο πρέσβης και χαρακτήρισε την Ελλάδα εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης. Όπως είπε, στόχος των ΗΠΑ είναι «οι σύμμαχοί μας να έχουν αξιόπιστες και διαφανείς επιλογές» στον τομέα της ενέργειας ενώ αντιτάχθηκε στην στρατηγική τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας και του Ιράν και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε στην υπόθεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1.


Ο κ. Πάιατ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας για θέματα ενέργειας που μπορούν όπως είπε να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, σημειώνοντας τη συμμετοχή της αμερικανικής Exxon σε δύο περιοχές έρευνας, καθώς και στο ρόλο των ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

https://www.thetoc.gr/


Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019
Ατάκες
+ + -

Άλλοι συνεχίζουν τα μπάνια κι άλλοι κοιτούν ταβάνια.

Άλλοι συνεχίζουν
τα μπάνια
κι άλλοι κοιτούν
ταβάνια.Σελίδα 5 από 11335 (113347 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
4
[5]
6
7
11333
11334
11335
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά