22/10/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Τι αλλάζει από το Σάββατο στις συναλλαγές με κάρτες

 Τίθεται σε ισχύ ο Κανονισμός της ΕΕ που προβλέπει νέες απαιτήσεις ασφαλείας
Την 14η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να ισχύει νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366 «για τις υπηρεσίες πληρωμών» (PSD 2). Ως εκ τούτου, θα εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων).

Οι νέες αυτές απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν τις ακόλουθες περιπτώσεις συναλλαγών:

• Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε απλά τις οδηγίες που θα δείτε στην οθόνη του τερματικού (POS).

• Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce). Θα απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ), η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Πιο συγκεκριμένα, για να επιτευχθεί η ισχυρή ταυτοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά  παράγοντες ασφαλείας όπως ενδεικτικά δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, Password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα SMS (SMS OTP), push notification στο κινητό τηλέφωνο, κ.λπ.

Σε ανακοίνωσή τους οι τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τονίζουν πως έχουν ήδη προβεί στις  αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις.


Οι πελάτες-καταναλωτές των τραπεζών έχουν λάβει ή θα λάβουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα  λεπτομερή ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες συνεργασίας τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

https://www.typosthes.gr/

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

ΟΑΣΘ: Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη να βγουν 350 λεωφορεία – Τι είπε ο Ζέρβας

 Σε πολύ καλό κλίμα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου με το Δήμαρχο
Του Γιώργου Καλλίνη

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα με το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Γιώργο Σκόδρα.

Ο άμεσος στόχος του ΟΑΣΘ, όπως τόνισε ο κ. Σκόδρας είναι μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν βγει στους δρόμους 350 λεωφορεία, ενώ όταν ερωτήθηκε για την ανάθεση δρομολογίων στα ΚΤΕΛ, σχολίασε ότι αυτό είναι ένα μέτρο που θα ελαφρύνει το φόρτο των επιβαρυμένων δρομολογίων. Από την πλευρά του ο Κ. Ζέρβας, τόνισε την ανάγκη η πόλη να έχει και πάλι κανονικές συγκοινωνίες.

«Σήμερα κυκλοφορούν  στην πόλη 317 λεωφορεία και έχουν τεθεί σε λειτουργία τις τελευταίες 2, 5 εβδομάδες περισσότερα από 100 λεωφορείο. Κάνουμε το αυτονόητο, τη δουλειά μας. Επισκευάζουμε τα αυτοκίνητα έχουμε αποκαταστήσει την λειτουργία, στο εσωτερικό του Οργανισμού, στο μέτρο που παραλάβαμε. Σκοπός μας είναι μέχρι το τέλος του μήνα να κυκλοφορούν πάνω από 350 λεωφορεία στους δρόμους», ανέφερε ο κ. Σκόδρας.

Όσον αφορά την εκχώρηση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να μεταφέρουμε τα οχήματα που λειτουργούν εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος στον πολεοδομικό ιστό έτσι ώστε να ανακουφίσουμε τα δρομολόγια που επιβάρυναν».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα συμμετέχει στις συσκέψεις του δ.σ. του ΟΑΣΘ, έκανε λόγο για τρία χαμένα χρόνια και μια κακή κατάσταση στα λεωφορεία της πόλης. «Δυστυχώς χάθηκαν τρία χρόνια από το 2016, όπου οι αστικές συγκοινωνίες της πόλη έφτασαν στον χειρότερο δυνατό βαθμό, είναι ντροπή για την πόλη μας να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση αλλά αυτή την στιγμή είναι μια καινούργια μέρα» και συμπλήρωσε ότι «χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια για να παρθεί το πρόβλημα, για να έχουμε μια επιστροφή στην κανονικότητα, να μπορεί ο κόσμος να μετακινείται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και σταδιακά να σχεδιάσουμε την πόλη όπως την θέλουμε για την επόμενη διετία και για τις επόμενες δεκαετίες».https://www.typosthes.gr/

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Αγγελής: Ο «Ρασπούτιν» ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών

 Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης και συντονιστής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, κατά την σημερινή κατάθεσή του ως μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, ανέφερε ότι «ο «Ρασπούτιν» ήταν σαν τον Θεό, πανταχού παρών στο χώρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς».

Ο κ. Ζαχαρής διενεργεί προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας και ερευνά από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι ο Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Αγγελής δεν κατονόμασε ποιος είναι το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από την κωδική ονομασία «Ρασπούτιν» και παρέπεμψε σε πρόσωπα που -σύμφωνα με τον ίδιο- τον γνώριζαν, όπως είναι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσια Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.


Ακόμη, ο Ιωάννης Αγγελής ανέφερε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ότι ο «Ρασπούτιν» πλέον της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας, είχε παρέμβει και σε άλλες υποθέσεις που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ φέρεται να υποστήριξε, ότι υπήρχαν δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς που δεν είχαν κινηθεί καθόλου. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στην κατάθεση του, η οποία διήρκησε περίπου 4,5 ώρες, ο Ιωάννης Αγγελής ανέφερε ότι σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος και με τους Καλογήρου, Δημητρίου και Παπασπύρου συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η Ελένη Τουλουπάκη για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο «Ρασπούτιν». Ο Ιωάννης Αγγελής είχε δύο συναντήσεις με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Η μία συνάντηση έγινε παρουσία της Μαρίας Παπασπύρου και η δεύτερη με τη Ξένη Δημητρίου.

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις του και με τους λοιπούς (Δημητρίου κ.λπ.) φέρεται να είπε: «Φίλη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, φίλοι οι εισαγγελείς, αλλά φιλτάτη η αλήθεια».

Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι «η συμπεριφορά της κυρίας Τουλουπάκη έδειχνε ότι υπήρχε άτομο του οποίου ακολουθούσε τις εντολές του που ήταν ισχυρότερος από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και από μένα τον ίδιο», επισημαίνοντας ότι «κουμάντο δεν έκαναν στην Εισαγγελία Διαφθοράς οι Εισαγγελείς αλλά ο «Ρασπούτιν».

Ο Ιωάννης Αγγελής προσκόμισε στοιχεία και έγγραφα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του. Ενδεικτικά, κατέθεσε έγγραφο που του είχε αποστείλει η Μαρία Παπασπύρου ότι δέχεται απειλές από την Ελένη Τουλουπάκη για να ολοκληρώσει την έρευνα.

Τέλος, επιβεβαίωσε ενώπιων του Ευάγγελου Ζαχαρή όλες τις μέχρι τώρα αναφορές του στον στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και επανέλαβε, ότι υπήρξε προειλημμένη απόφαση της κ. Τουλουπάκη, να ασκήσει στο τέλος του 2018, ποινική δίωξη χωρίς στοιχεία κατά τριών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νοvartis.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Στο Tatoi Club για να δει Τσιτσιπά ο πρωθυπουργός

 Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διεξήχθη ο μεγάλος αγώνας του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Πολωνό Χούμπερτ Χούρκας για το Davis Cup. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο Tatoi Club για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Εθνικής ανδρών με την Πολωνία και είδε τον Στέφανο Τσιτσιπά να αποδίδει εξαιρετικό τένις και να νικάει με 2-0 σετ τον Χούμπερτ Χούρκας.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, μετέβη στη σουίτα της ελληνικής ομάδας, όπου συνεχάρη όλα τα μέλη της Εθνικής ανδρών, συνομίλησε με τον αρχηγό αποστολής, Απόστολο Τσιτσιπά, και έδωσε τα συγχαρητήριά του στον κορυφαίο Έλληνα τενίστα. Ο κ. Μητσοτάκης στη συνομιλία που είχε με τον Στέφανο Τσιτσιπά, δεν στάθηκε μόνο στη σημερινή νίκη, αλλά και στη σκληρή δουλειά που κάνει ο Έλληνας αθλητής όλα αυτά τα χρόνια, για να φτάσει στην διεθνή καταξίωση. Μάλιστα συμφώνησαν κάποια στιγμή στο μέλλον να παίξουν και μεταξύ τους ένα παιχνίδι τένις.


Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στα διάφορα περίπτερα αθλητικού υλικού της διοργάνωσης, αλλά και σε αυτό της Ολυμπιακής Ακαδημίας. Ο κόσμος έσπευσε να τον χαιρετήσει και ζητούσε να φωτογραφηθεί μαζί του.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Εθνική ομάδα πάει καλά και που το τένις στην Ελλάδα ανεβαίνει, πάρα πολύ υπερήφανοι για τον Στέφανο και όλα τα παιδιά. Είναι μεγάλη η επιτυχία του ελληνικού τένις τα τελευταία χρόνια και χαίρομαι που βλέπω πολλά νέα παιδιά να ασχολούνται με το άθλημα. Πιστεύω πως πάνω στις επιτυχίες του ελληνικού τένις των τελευταίων ετών, θα χτιστεί και μία νέα γενιά, ώστε να μπει η Ελλάδα για τα καλά στον χάρτη του παγκόσμιου τένις».


Αναφερόμενος στον Στέφανο Τσιτσιπά, τόνισε: «Στον Στέφανο εύχομαι πάνω απ΄ όλα να μείνει αυτός που είναι, ένα παιδί με μεγάλο ταλέντο, αλλά και ένα παιδί που δουλεύει πάρα πολύ σκληρά. Αγαπάει την πατρίδα του και μας κάνει υπερήφανους, γιατί ταξιδεύει τη σημαία της Ελλάδας στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Σήμερα νομίζω ήταν μια κλάση πάνω από τον αντίπαλό του και τώρα περιμένουμε να τα καταφέρουμε και στο διπλό».

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό Θεσσαλονίκης

 Ο σταθμός "Βενιζέλου" στο μετρό Θεσσαλονίκης και οι συνεχείς καθυστερήσεις  στην κατασκευή του αποτέλεσαν σημείο αιχμής   μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την παρουσίαση της νέας διοίκησης του Αττικό Μετρό στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για ολιγωρία, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει με αφορμή και την διένεξη για τα αρχαία που έχουν βρεθεί ότι ι "το κόστος ανασκαφών στην Θεσσαλονίκη πλησιάζει τα 135 εκατομμύρα ευρώ και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Το Μουσείο Ακροπόλεως έγινε με λιγότερα χρήματα».

Ο υπουργός ανέφερε εξάλλου ότι με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης ακόμα κι αν το μετρό είχε αρχίσει να λειτουργεί , όταν θα θα ξεκινούσαν οι εργασίες για το «Βενιζέλο» θα έπρεπε να σταματήσει όλη η κυκλοφορία για τουλάχιστον 6 μήνες. "Έμείς σχεδιάζουμε να ολοκληρωθεί το έργο μαζί με το σταθμό «Βενιζέλος» και την επέκταση προς την Καλαμαριά και να σχεδιάσουμε τις επεκτάσεις προς Βορειοδυτικά προς το αεροδρόμιο Μακεδονία» είπε θέτοντας ωσ κυβερνητικό στόχο τη λειτουργία του μετρό το 2023.


Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως με αφορμή και τις σχετικές παρατηρήσεις του Γιάννη Δραγασάκη ότι   με εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου το Μετρό έχει προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά. "Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω τα εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση εκεί που τα πράγματα πήγαν καλά" δήλωσε. Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο μετρό της Αθήνας λέγοντας ότι έχει καθυστερήσει η επέκταση προς τον Πειραιά και ότι το α' τρίμηνο του 2020 θα δοθούν για λειτουργία τρεις σταθμοί και συγκεκριμένα Αγία ΒΑρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια.

Σε ότι αφορά την νέα διοίκηση της "Αττικό Μετρό" εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία για η θέση του προέδρου η τοποθέτηση του Νίκου Ταχίαου και για τη θέση του διεθύνοντα συμβούλου η τοποθέτηση του Νίκου Κουρέτα.

 

φωτο eurokinissi

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Τρεις στους 10 άφησαν απλήρωτη την Εφορία

 Κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των οφειλετών της εφορίας έφερε ο μήνας Ιούλιος. Η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων «έκοψε» την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών καθώς τα χαμηλά ποσοστά εισπραξιμότητας στην 1η δόση –περιορίστηκαν κάτω από το 70%- είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των οφειλετών να αυξηθεί στα 4,019 εκατομμύρια από 3,75 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου.

Στην δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα προστέθηκαν επιπλέον 318 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο να φτάσει στα 104,428 δις. ευρώ. Βέβαια, αυτή η αύξηση δεν φάνηκε στο «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (αυτό δηλαδή που η εφορία θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει) καθώς με το «φούσκωμα» του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου που χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης από τα 18,534 δις. ευρώ στα 18,923 δις. ευρώ.

Η εφορία έχει εισπράξει μέχρι και το τέλος Ιουλίου περίπου 1,869 δις. ευρώ από το ληξιπρόθεσμο χρέος που είχε συσσωρευτεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου και το οποίο περιορίστηκε στα 100,893 δις. ευρώ. Από την άλλη, το συνολικό καινούργιο ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε, έφτασε στα 3,929 δις. ευρώ (από 3,609 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου). Οι εισπράξεις από το ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του χρόνου, ανήλθαν στα  0,928 δις. ευρώ.


Αυτή η αύξηση στο καινούργιο χρέος, προήλθε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι 3 στους 10 δεν πλήρωσαν και αυτό σημαίνει ότι από τα 1,04 δις. ευρώ που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν τα 726,44 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος παραμένει στο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων ετών (68,9%) και μένει να φανεί αν με τις 120 δόσεις (οι οποίες έχουν ως προϋπόθεση την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων) θα υπάρξουν καλύτερες επιδόσεις μέσα στο τελευταίο δύσκολο 5μηνο της φετινής χρονιάς.

Ο αριθμός οφειλετών αυξήθηκε από τα 3,75 εκατομμύρια στα 4,019 εκατομμύρια ενώ οι οφειλέτες εις βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα εξαιτίας του ότι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, έφτασαν στα 1,819 εκατομμύρια από 1,764 εκατομμύρια τον Ιούνιο.

Για έναν ακόμη μήνα αυξήθηκε ο αριθμός αυτών εις βάρος των οποίων επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα. Έφτασε στα 1,222 εκατομμύρια από 1,215 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου. 

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Μαργαρίτης Σχοινάς

 Τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνει κάθε Ευρωπαίος Επίτροπος ανακοινώνει η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν. 

Τα ονόματα


Φρανς Τίμερμανς: Αντιπρόεδρος\Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Μαγκρέτε Βεστάγκερ: Αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Εποχή και Επίτροπος Ανταγωνισμού

Βάλντις Ντομπρόφσκις: Αντιπρόεδρος Οικονομίας και Επίτροπος Οικονομικών υπηρεσιών

Γιούτα Ούρπιλάινεν: Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας

Συλβί Γκουλάρντ: Επίτροπος Βιομηχανίας

Ντιντιέ Ράιντερς: Επίτροπος Δικαιοσύνης

https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Brexit: Κολλημένος στον τοίχο ο Τζόνσον, με το θρίλερ να συνεχίζεται

 Έκτη ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού μέσα σε έξι ημέρες - Οι βουλευτές είπαν όχι για δεύτερη φορά σε πρόωρες εκλογές - Ο Τζόνσον ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το Brexit - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία
Mόνος εναντίον όλων. Η έκτη ήττα του Βρετανού πρωθυπουργού, Mπόρις Τζόνσον, μέσα σε έξι ημέρες είναι ένα γερό χαστούκι για τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στρητ ο οποίος δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές.

Μόλις επτά εβδομάδες βρίσκεται στη Ντάουνινγκ Στρητ και ο εκκεντρικός πρωθυπουργός έχει φέρει τα πάνω- κάτω στη χώρα του.
Κλείνοντας το κοινοβούλιο επί πέντε εβδομάδες - από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου- ο συντηρητικός πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με 21 «αντάρτες» των Συντηρητικών, που τους διέγραψε από το κόμμα αφού δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή, την εξέγερση των «Remainers»-των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε- και των Βρετανών πολιτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την πραξικοπηματική κίνηση του Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες.

Αναφερόμενη στις επόμενες κινήσεις του Τζόνσον, η εφημερίδα Guardian γράφει: «Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη βρετανική βουλή, ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση του Brexit για άλλους τρεις μήνες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Τζόνσον όμως έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές ότι δεν πρόκειται να το κάνει αυτό.Μπορεί όμως να αγνοήσει το νόμο;»

Οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη ότι ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ θα μπορούσε να καταλήξει στη φυλακή. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC και το Sky News, όσοι αντιτίθενται στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία προετοιμάζονται για μια νομική διαμάχη με την κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του χθες στο CNN, o υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε πως ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται για άλλη μία φορά κολλημένος στον τοίχο αφού δεν κατάφερε για δεύτερη φορά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 για να περάσει την πρόταση του για πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου.

Αλλά και η ανακοίνωση του Τζον Μπέρκοου, γνωστού και ως «ντελάλη» της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι αποχωρεί από το αξίωμά του την 31η Οκτωβρίου ήταν ένα ακόμη χαστούκι για τον Συντηρητικό πρωθυπουργό.

Ο Μπέρκοου υποσχέθηκε στη σύζυγό του Σάλι και τα τρία παιδιά του, ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμά του που είχε αναλάβει το 2009.
«Εντυπωσιακό είναι, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», ότι, «μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του, το κοινοβούλιο έγινε ξαφνικά φιλικό και ευγενικό μαζί του.Μέλη όλων των κομμάτων ευχαρίστησαν τον Μπέρκοου και επαίνεσαν το έργο του - ακόμη και οι Tόρις που τον αντιπαθούν πραγματικά». Πολλοί υποστηρικτές του Brexit έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τον Μπέρκοου ότι επιχείρησε να τινάξει στον... αέρα την ατζέντα του Brexit . Ο ίδιος δηλώνει αμερόληπτος αν και η θέση του είναι γνωστή: τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσε πυρά κατά του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορώντας τον για δειλία αφού αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση των πρόωρων εκλογών παρακινώντας την κόμματα της αντιπολίτευσης να πράξουν το ίδιο.
«Δεν μπορείτε να κρύβεστε για πάντα από την λαική ετυμηγορία», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στην ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Μόνο 293 βουλευτές υπερψήφισαν χθες την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών γεγονός που σημαίνει ότι «παγώνει» το ενδεχόμενο εκλογών μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το νωρίτερο, λόγω της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου και θα «προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία για το εθνικό συμφέρον ... αυτή η κυβέρνηση δεν θα καθυστερήσει περαιτέρω το Brexit», τόνισε.

Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές του CNN

1ον: Ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να υπακούσει στο νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο και να ζητήσει μια παράταση του Brexit. Η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει το αίτημα αυτό αποφεύγοντας το ενδεχόμενο μιας μη συμφωνίας.
Η ΕΕ, και ειδικά η Γαλλία, είναι σαφές ότι θα χορηγούσαν μια τρίτη παράταση για το Brexit μόνο εάν άλλαζε θεμελιωδώς το πολιτικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ρεαλιστικά, μια θεμελιώδης αλλαγή σημαίνει εκλογές, τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ήταν απίθανο να μπλοκάρουν σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η παράταση θα μπορούσε να εγκριθεί μόνο με την προϋπόθεση ότι θα διεξάγονταν εκλογές.

2ον: Η δεύτερη επιλογή είναι ότι η ΕΕ αρνείται το αίτημα του Τζόνσον για παράταση του Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επέστρεφε στο Λονδίνο και θα αντιμετώπιζε δύο επιλογές: να αναζωογονήσει την συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit ή να προσπαθούσε να την περάσει χωρίς συμφωνία.

Αυτό θα σήμαινε ότι η αντιπολίτευση θα προσπαθούσε να εξαναγκάσει την κυβέρνηση Τζόνσον να πάει σε εκλογές ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.
Ακόμα κι αν αυτή η ψηφοφορία πραγματοποιούνταν στις 18 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον θα είχε 14 ημέρες προτού διεξαχθούν εκλογές βάσει νόμου (ονομάζεται «νόμος περί σταθερών κοινοβουλίων», ο οποίος επιτρέπει σε μια ηττημένη κυβέρνηση να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε δύο εβδομάδες και να επιστρέψει στην εξουσία. Ωστόσο, 14 ημέρες, υπολείπονται για την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

3ον: Η τρίτη επιλογή μοιάζει με τις δύο προηγούμενες αλλά με μια πρόσθετη νομική επιπλοκή. Αν ο Τζόνσον αρνηθεί να ζητήσει παράταση για το Brexit, θα αγνοήσει το νόμο. Έχει ειπωθεί ότι, αν το πράξει, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα και φυλάκιση.

https://www.protothema.gr/

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Αλλάζουν όλα στα Πανεπιστήμια - Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

 Αυτονομία, εξωστρέφεια, εξασφάλιση επιπλέον πόρων πέραν της κρατικής επιχορήγησης και σύνδεση με την αγορά εργασίας βασικοί άξονες των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας - Η πρόταση Κεραμέως- Διγαλάκη στους πρυτάνεις - Με το νέο νόμο μπαίνει τέλος στους «αιώνιους φοιτητές»
Τη θέσπιση Γενικού Γραμματέως στα Ανώτατα Ιδρύματα,  την Οικονομική Διαχείριση & Προσέλκυση Επιπλέον Πόρων πέραν της κρατικής χρηματοδότησης,  τη θέσπιση νέων κανόνων (αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών) για τον προσδιορισμό του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης ανά Ίδρυμα, αλλά και τη σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, στην κατεύθυνση να αλλάξουν όλα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν αυτονομία, εξωστρέφεια και να συνδεθούν με την αγορά εργασίας. Βασική παράμετρος του σχεδίου είναι να μπει τέλος στους αιώνιους φοιτητές και επ' αυτού ζητείται η γνώμη των πρυτάνεων των ιδρυμάτων.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία πολυετών προγραμματικών συμφωνίων του Υπουργείου Παιδείας με τα Ιδρύματα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά και η Ίδρυση Ν.Π.Ι.Δ. για τη διαχείριση ίδιων πόρων από ερευνητικά προγράμματα, η αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας και της περιουσίας των πανεπιστημίων. Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει ακόμη και τη  δημιουργία spin-off επιχειρήσεων, αλλά και  την αξιοποίηση σχημάτων ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού- δημόσιου τομέα) για την κάλυψη αναγκών των Ιδρυμάτων, καθώς  και την Αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για τις δωρεές. Το σχέδιο Κεραμέως - Διγαλάκη τίθεται υπόψιν των πρυτάνεων που καλούνται να διατυπώσουν τις θέσεις τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καταρτιστεί νέος νόμος - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «Θέματος « την περασμένη Κυριακή.

Η επιστολή προς τους πρυτάνεις

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Κεραμέως και του αρμόδιου υφυπουργού Β. Διγαλάκη έχει ως εξής: «Επιδίωξή μας από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να οικοδομήσουμε σχέση αγαστής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις μας με το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, την ΠΟΣΔΕΠ και επί μέρους Πρυτανικές Αρχές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά στη θέσπιση ενός νέου νόμου-πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα.

Η κεντρική κατεύθυνση και στόχευση της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας, όπως άλλωστε αυτή σκιαγραφήθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, είναι σαφής: ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων, καθώς και δημιουργία των κατάλληλων εκείνων θεσμών, μηχανισμών και κινήτρων που θα εμπεδώσουν Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πιο σύγχρονα και εξωστρεφή, αξιολογούμενα, πιο ανταγωνιστικά και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Απώτερος σκοπός είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές του δυνάμεις και αναδεικνύοντάς το σε εκπαιδευτικό κόμβο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Πρόθεσή μας είναι τους επόμενους μήνες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που θα διέπει τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς. Διότι η σχετική γνώση και εμπειρία σας είναι πολυσχιδής και εξαιρετικά πολύτιμη. Αλλά και διότι το νέο σχέδιο νόμου είναι μια ευκαιρία να προωθηθούν εφαρμόσιμες και πρακτικές λύσεις που θα διευκολύνουν το έργο σας.
Ως εκ τούτου, θα εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως εάν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου λαμβάναμε τις προτάσεις σας για τα επιμέρους θέματα που αναφέρονται κατωτέρω, αλλά και για τυχόν παρεμφερή ζητήματα που μπορεί να θεωρείτε σκόπιμα, χρήσιμα ή/και αναγκαία. Ειδικότερα, θα θέλαμε τις απόψεις σας ιδίως αναφορικά με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
1. Αποτελεσματικότεροι Θεσμοί Διοίκησης
- Επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων για τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου (εύρος και εσωτερική κατανομή αρμοδιοτήτων, με στόχο την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων και αύξηση της αποτελεσματικότητας στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων).
- Θεσμικά αντίβαρα εντός του Πανεπιστημίου, απαραίτητα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο στα Πανεπιστήμια και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου: Συμβούλιο Ιδρύματος (ρόλος, αρμοδιότητες, τρόπος επιλογής).
- Γενικός Γραμματέας στα Ανώτατα Ιδρύματα (ρόλος, αρμοδιότητες, τρόπος επιλογής).
2. Οικονομική Διαχείριση & Προσέλκυση Επιπλέον Πόρων
2.1 Κρατική Χρηματοδότηση
- Θέσπιση νέων κανόνων (αντικειμενικών κριτηρίων και δεικτών) για τον προσδιορισμό του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης ανά Ίδρυμα. Σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης.
- Πολυετείς προγραμματικές συμφωνίες του Υπουργείου Παιδείας με τα Ιδρύματα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός.
2.2 Πρόσθετοι Πόροι
- Ίδρυση Ν.Π.Ι.Δ. για τη διαχείριση ίδιων πόρων από ερευνητικά προγράμματα, αξιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας και περιουσίας Πανεπιστημίων.
- Επιχειρήσεις έντασης γνώσης (spin-off): Θέσπιση νέων κανόνων, διαδικασιών και κινήτρων για την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων (ενδεικτικά, μέσω επιχειρηματικών επιταχυντών, θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, της υλοποίησης πατεντών και επιστημονικών ιδεών κ.αλ.).
- Αξιοποίηση σχημάτων ΣΔΙΤ για την κάλυψη αναγκών των Ιδρυμάτων.
- Αναμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τις δωρεές.

Σημειωτέον ότι προχωρούμε ήδη σε απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ για την ουσιαστική επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών ενεργειών (τροποποίηση ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, διαδικασιών κ.αλ. για μεγαλύτερη ευελιξία και μείωση της γραφειοκρατίας), με τις κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας. Οι σχετικές διατάξεις θα σας αποσταλούν για το σχολιασμό σας.
3. Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Ποιότητας
- Αναβάθμιση και ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου για την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων εν γένει, καθώς και για τη διαμόρφωση εφεξής του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας (συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις Ιδρυμάτων, δημιουργία νέων τμημάτων), ιδίως με τη θέσπιση αντικειμενικών διαδικασιών και κριτηρίων και την πρόβλεψη προηγούμενης σχετικής τεκμηρίωσης.
- Ενίσχυση του θεσμού της αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών.
4. Προγράμματα Σπουδών
- Διεύρυνση δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.
- Απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
- Ενίσχυση των θερινών/χειμερινών προγραμμάτων.
- Καθιέρωση ενός εσωτερικού προγράμματος κινητικότητας για φοιτητές μεταξύ Ελληνικών Πανεπιστημίων, στα πρότυπα του Erasmus.
- Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
- Ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.
- Καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2 (πλην ορισμένων εξαιρέσεων).
5. Λοιπά Θέματα
- Καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα και ο ρόλος των Ιδρυμάτων στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και αριθμού εισακτέων.
- Ενίσχυση του τεχνολογικού τομέα και προτεινόμενες δράσεις για την επίλυση προβλημάτων (διοικητικής φύσης ή άλλης) που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη ενοποίηση των πρώην Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
- Θεσμικό πλαίσιο για τη στέγαση και τη σίτιση φοιτητών.

Πέραν των ως άνω θεματικών, παρακαλούμε να θέσετε υπόψη μας και τυχόν επιπλέον προτάσεις που εκτιμάτε ότι θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ιδρυμάτων και την εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής αποστολής τους».

https://www.protothema.gr/

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στο επίκεντρο η παρουσίαση του σχεδίου «ανάπτυξη για όλους»

 Ο πρωθυπουργός δεν βλέπει την ΔΕΘ σαν ένα φόρουμ παροχολογίας, όπως είχε γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά ως ένα βήμα από το οποίο θα αναπτύξει το βασικό οικονομικό του σχέδιο - Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πώς το σχέδιο αυτό μετουσιώνεται ήδη σε απτά αποτελέσματα
Με το θετικό αντίκτυπο των διεθνών συναντήσεών του και με στόχο να διατηρήσει τη δυναμική της νίκης του στις εκλογές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνει την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη για το τριήμερο της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπει την ΔΕΘ σαν ένα φόρουμ παροχολογίας, όπως είχε γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά ως ένα βήμα από το οποίο θα αναπτύξει το βασικό οικονομικό του σχέδιο. «Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα», αναφέρει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναπτύξει το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου και το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων για όλους, τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κεντρικό σύνθημα είναι «ανάπτυξη για όλους» και τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου και στην καθιερωμένη συνέντευξη της Κυριακής όσο και στις επαφές του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει πώς το σχέδιο αυτό μετουσιώνεται ήδη σε απτά αποτελέσματα. Η «ανάπτυξη για όλους», θα έλθει από έναν συνδυασμό πραγμάτων θα εξηγήσει ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο σκέλος προβλέπει το ξεμπλοκάρισμα των υφιστάμενων μεγάλων επενδύσεων και την προσέλκυση νέων. Στο πλαίσιο αυτό τρία εμβληματικά έργα δίνουν το σήμα στους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν: Είναι η επένδυση της Cosco στον Πειραιά, η επένδυση της Eldorado Gold, της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και το εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Ήδη αυτό το σκέλος έχει αρχίσει να δουλεύει.

Το δεύτερο σκέλος, αφορά στην άρση εμποδίων στην ανάπτυξη. «Αυτό έχει να κάνει με όλα όσα θα προβλέπονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στην χθεσινή συνέντευξή του στο «Σκάι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι εκεί θα υπάρχουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την απλούστευση των διαδικασιών και τη δυνατότητα να υπάρχει εξωτερικός έλεγχος μέσω outsourcing και να μην περιμένουμε πρώτα να περάσει η αδειοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες. Συνολικότερα όπως αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, «η ανάπτυξη για όλους» θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και των πλέον αδύναμων στρωμάτων που ήδη υλοποιείται. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έγιναν πράξη ένα χρόνο νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. «Τα μειωμένα εκκαθαριστικά που έφτασαν σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πιστοποίησαν τη μετάβαση από την εποχή των ψεύτικων υποσχέσεων, στην εποχή των αποτελεσμάτων, της συνέπειας και της εμπιστοσύνης», αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Επιπλέον, προσθέτουν, πέρα από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τόσο οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, όσο και ο μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, αποδεικνύουν ότι πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την εφαρμογή της πολιτικής της.

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην ΔΕΘ του 2018: «Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την θέλω, αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2019 θα τηρήσουμε τον στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020, να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε, και από το 2021 και μετά, να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%». Τα ίδια λέει και τώρα ο πρωθυπουργός και τα ίδια ανέφερε και στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

19:00 Ενημέρωση από στελέχη της Fraport για την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο

19:30 Συνάντηση με την Εθνική Ομάδα Τυφλών κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους

20:45 Συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, στο ξενοδοχείο «ΜΕΤ»

21:30 Συνάντηση με δημοσιογράφους, στο ξενοδοχείο "Electra Palace"

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

10:00 Συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ και το ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΘ

10:30-13:15 Επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ

13:20 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

20:00 Ομιλία Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

13:00 Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού

ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.protothema.gr/

Σελίδα 9 από 11334 (113331 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
8
[9]
10
11
11332
11333
11334
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά