18/09/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019
Ατάκες
+ + -

Είναι καταπληκτική η ευεργετική επίδραση..

Είναι καταπληκτική
η ευεργετική επίδραση
που έχει στον άνθρωπο
το ελεύθερο κάμπινγκ.
Εγώ μόνο που σκέφτομαι
οτι δεν θα πάω,
ξεκουράζομαιΚάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019
Ατάκες
+ + -

Τα παγωτά με βοηθάνε..

Τα παγωτά με βοηθάνε
να μην πάω ποτέ
στα 55 κιλά.Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μηταράκης: Τέλος Σεπτεμβρίου οι διορθωμένες συντάξεις χηρείας

 Με νομοθετική πρωτοβουλία, οι οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, για τη ρύθμιση των χρεών τους στον ΕΦΚΑ

Για τις συντάξεις χηρείας, το νέο σύστημα ασφάλισης αλλά και για μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για τους οφειλέτες, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική εκπομπή του ANT1.

O κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις μηχανογραφικές αλλαγές που απαιτούνταν και δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είπε, προκειμένου να καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά του επανυπολογισμού των συντάξεων χηρείας από το νόμο Κατρούγκαλου.


Όπως τόνισε, «έπειτα από τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν από τη νέα κυβέρνηση, στο τέλος του μηνός, προβλέπεται πως θα ξεκινήσει η καταβολή τους. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του σχεδίου "Άτλας" και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, οι συντάξεις χηρείας θα μπορούν να εκδίδονται αυθημερόν, κάτι πολύ σημαντικό, εάν αναλογιστούμε πως πρόκειται κατά βάση για μία ευαίσθητη κατηγορία ασφαλισμένων».

Σχετικά με το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Μηταράκης κατέδειξε πως η βασικότερη αδυναμία του μέχρι τώρα ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα είναι το ότι δεν υπάρχει εξισορρόπηση του κινδύνου. «Αυτήν τη στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων, η κρατική σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ενώ στο δεύτερο πυλώνα θα εισαχθεί η κεφαλαιοποίηση στις επικουρικές συντάξεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υπέρ των νέων ασφαλισμένων, που θα διαθέτουν το δικό τους ατομικό λογαριασμό, στον οποίο τα χρήματά τους θα επενδύονται, έως ότου φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους» εξήγησε ο ίδιος.

Επιπλέον, σχετικά με το εύρος ηλικίας που θα προβλέπεται για τις νέες επικουρικές, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως και σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ένα ηλικιακό εύρος συνταξιοδότησης, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Όσον αφορά τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου που θα αφορούν την κύρια σύνταξη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε πως αυτές θα είναι μόνο θετικές.

Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Είναι δεδομένο ότι η εκτελεστική εξουσία, όπως και σε κάθε δυτική δημοκρατία, θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας» διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης, σχολιάζοντας ότι, από εκεί και πέρα, με βάση το ύψος των αναδρομικών που θα οριστεί, εξαρτάται και ο τρόπος καταβολής και διαχείρισης του ζητήματος από την Πολιτεία.

Ως προς τα χρέη των ασφαλισμένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε: «Με νομοθετική μας πρωτοβουλία, εντός ολίγων ημερών, θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα, ασχέτως με το αν το ποσό της οφειλής τους, αυτήν τη στιγμή, δεν είναι υπολογισμένο σωστά, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία. Με τη ρύθμιση του ζητήματος, οι οφειλέτες θα πληρώσουν τελικά το ποσό που τους αναλογεί».

 https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Το σχέδιο της κυβέρνησης για έμμεση μείωση των πλεονασμάτων

 Το 2019 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2020 ο προϋπολογισμός θα συνταχθεί με τον ίδιο στόχο. Το επίσημο αίτημα για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τεθεί μέσα στην επόμενη χρονιά με στόχο οι διαπραγματεύσεις να ευοδωθούν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα και έτσι το 2021 να φέρει περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις δύο χρόνια νωρίτερα από το 2023 οπότε είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να ξεκινήσει η δημοσιονομική χαλάρωση.

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης όπως το περιέγραψε και χθες ο πρωθυπουργός. Υπάρχει όμως και ένα «παράθυρο» στο οποίο αναφέρθηκε και επίσημα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: να τεθεί θέμα ενσωμάτωσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs που καταβάλλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στον ορισμό του μνημονιακού πλεονάσματος.

Είναι τα κέρδη που αποκόμισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες (αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας) από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων τα οποία και αγόρασαν πριν την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια. Αυτά τα κέρδη, επιστρέφονται τώρα στην Ελλάδα κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια μεταμνημονιακή αξιολόγηση (σ.σ ήδη έχει δοθεί η πρώτη δόση από τον Μάιο ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ).


Τα κέρδη αυτά, συνυπολογίζονται στα «έσοδα» και στο πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζεται με βάση τον ορισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη με βάση τον «μνημονιακό» ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ελλάδα θα αιτηθεί αυτή την «τεχνική αλλαγή» και επίσημα κάτι που αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενο Eurogroup (πιθανότατα του Δεκεμβρίου). Αν δοθεί η σχετική έγκριση, τότε αυτομάτως απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 1,2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ακόμη και μέρος αυτού του ποσού να θεωρηθεί ότι μπορεί να ενσωματωθεί στο μνημονιακό πρωτογενές πλεόνασμα –η συμφωνία του Ιουνίου του 2018 για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αφήνει το περιθώριο- δημιουργείται ο χώρος για τη χρηματοδότηση πρόσθετων δημοσιονομικών ελαφρύνσεων μέσα στο 2020.

Το ποσό των 1,2 δις. ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 0,6-0,7% του ΑΕΠ. Επαρκεί για να εφαρμοστεί από το 2020:

1.       Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% με την ταυτόχρονη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% στο 5% (σ.σ αυτό το μέτρο απαιτεί περίπου 500-600 εκατ. ευρώ)

2.       Η θέσπιση καινούργιου φορολογικού συντελεστή 9% στην κλίμακα των φυσικών προσώπων για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ (χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά και

3.       Η έναρξη της διαδικασίας κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης σε 2 ή τρία χρόνια κάτι που συνολικά απαιτεί δημοσιονομικό χώρο περίπου 680 εκατ. ευρώ. 

 
https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Θεσσαλονίκη: Τραγική η κατάσταση στον ΟΑΣΘ

 Συνάντηση με τη διοίκηση του οργανισμού είχε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής
Με όρους «διαχείρισης κρίσης» σχεδιάζεται η ανάταξη του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, μετά τη σημερινή συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση του Οργανισμού, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καραμανλής, τον οποίο στη σημερινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη συνόδευε όλο το επιτελείο του υπουργείου όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε πως θα ήταν «ανώριμο» να αλλάξει στην παρούσα περίοδο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οργανισμού, ενώ ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα ανακοινώσει από το βήμα της 84ης ΔΕΘ το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του ΟΑΣΘ και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση στον Οργανισμό, σημειώνοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζει είναι αυτή «της απόλυτης διάλυσης» και τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα έσοδα του ΟΑΣΘ μειώθηκαν στα 24 εκατ. ευρώ, από 50 εκατ. ευρώ προηγούμενα.

Αναφερόμενος στη νυν διοίκηση του Οργανισμού, υπογράμμισε πως εκτελεί σοβαρό έργο, έχοντας σε κυκλοφορία σήμερα το πρωί 273 αστικά λεωφορεία, από 213 όταν παρέλαβε, αλλά, όπως είπε, «δεν πανηγυρίζουμε, καθώς δεν είναι αρκετά 60-70 λεωφορεία περισσότερα στους δρόμους».

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΑΣΘ, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Σε αυτήν τη φάση θα μείνει κρατικός. Όπως έχουμε εξηγήσει και ως αντιπολίτευση, εμείς δεν ερχόμαστε εδώ για να αποδομήσουμε και να διαλύσουμε. Οι Θεσσαλονικείς χρειάζονται αξιόπιστες συγκοινωνίες και δεν τους ενδιαφέρει εάν θα είναι κρατικές ή ιδιωτικές σε αυτήν τη φάση. Εκκρεμεί η εκκαθάριση στον ΟΑΣΘ, υπάρχουν ζητήματα στα διοικητικά δικαστήρια με πρώην μετόχους και πριν ξεκαθαρίσουν όλα αυτά θα ήταν ανώριμο εκ μέρους της ηγεσίας να πάρει μία απόφαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος».

«Ζητάμε λίγη πίστωση χρόνου. Το Σαββατοκύριακο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις για τον ΟΑΣΘ», τόνισε ο κ. Καραμανλής, ενώ για τις ανάγκες του συγκοινωνιακού έργου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν επιπλέον 1.000 καινούρια λεωφορεία.

Για ξεκάθαρη πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον ΟΑΣΘ, ώστε να επέλθει η ανάταξή του, μίλησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Σκόρδας, ευχαριστώντας την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επίσκεψή της στα γραφεία του ΟΑΣΘ.


https://www.typosthes.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Θερμό φθινόπωρο με κόντρες από το προσφυγικό μέχρι την ΕΥΠ

 Από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου άρχισαν να ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό με τις αντιπαραθέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη για μια σειρά από ζητήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε σχέση με το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται της στρατηγικής που ακολούθησε όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το γεγονός πως συγκρούονται από το μεταναστευτικό μέχρι και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα δείχνει πως οι επόμενοι μήνες αναμένονται πολιτικά ιδιαιτέρως θερμοί. 

Το Μαξίμου επί του παρόντος αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους, δίνοντας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή έμφαση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ωστόσο στην περίπ
 
τωση που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμείνει στην κριτική της όπως π.χ. συνέβη με το ζήτημα της ΔΕΗ, τότε η κυβέρνηση θα απάντα με στοιχεία ή ακόμα και με την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες. 


Κόντρα για το μεταναστευτικό 
Οι ρόλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μπορεί να αντιστράφηκαν αλλά η αντιπαράθεση τους και η ιδεολογική τους προσέγγιση απέναντι στο μεταναστευτικό παραμένουν ίδιες. Μόνο που τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τον πρώτο λόγο προκειμένου να βρει λύση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα το οποίο έχει αρκετές παραμέτρους. Σε αυτό το ευαίσθητο θέμα απουσιάζει η εθνική στρατηγική και συναίνεση μεταξύ των κομμάτων τα οποία αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στη ΝΔ που δεν έχει κλείσει ακόμα δύο μήνες στην εξουσία ότι καθυστέρησε να αντιδράσει απέναντι στην άφιξη των μεταναστευτικών ροών ενώ διαφωνεί με τις αλλαγές για το πολιτικό άσυλο. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση κατηγορεί την Κουμουνδούρου για «θράσος» καθώς μέσα σε τέσσερα χρόνια που είχε τα ηνία της χώρας, κατάφεραν να δημιουργήσουν στην Μόρια έναν από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς στην Ευρώπη και οι μετανάστες να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. 

Αντιπαράθεση για το Δημόσιο 
Ένα ζήτημα που είχε προκαλέσει την σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προεκλογικά και επανήλθε στο προσκήνιο. Η αποκάλυψη του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ότι έγιναν 9000 χιλιάδες περισσότερες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού τους τρεις τελευταίους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε νέο γύρο σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως θα ολοκληρωθούν κανονικά οι συμβάσεις ωστόσο σημείωσε ότι «από εδώ και πέρα πρόκειται να μπει προγραμματισμός προκειμένων να μην ξανασυμβούν τέτοιες πολιτικές οι οποίες όπως υπογράμμισε είναι σε βάρος της κοινωνίας». Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα ακολουθήσει τον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. «Μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις θέλει να επαναφέρει τον μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο;» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Συντηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα για την ΕΥΠ  
Στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τα προσόντα που έχει ο νέος διοικητής της ΕΥΠ. Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Χαρίτσης επανήλθε κατηγορώντας την κυβέρνηση για φωτογραφική τροπολογία. «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε σκοτεινές πρακτικές που υπονομεύουν την ποιότητα και το περιεχόμενο της δημοκρατίας μας» είπε χαρακτηριστικά. 

Από το Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους απέναντι στο επίμαχο ζήτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει την επιλογή του Παναγιώτη Κοντολέωντος άλλωστε ήταν παρών και στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη για την επίμαχη τροπολογία. Το Μαξίμου τονίζει πως ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς λόγω του θεσμικού του ρόλου και σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «όταν τον συναντήσει από κοντά, ίσως αντιληφθεί ποσό άδικα ήταν αυτά που εκτόξευσε εναντίον του».

Αλληλοκατηγορίες για την Α΄ κατοικία 
Η απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτέλεσε ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση» με τον Αλέκο Φλαμπουράρη να κατηγορεί την κυβέρνηση για παραπλανητικές δηλώσεις. «Θα συνιστούσαμε επομένως να σταματήσουν τις παραπλανητικές δηλώσεις, που εμπαίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα εκείνους τους συμπολίτες μας που αγωνιούν για το σπίτι τους». 

Σύγκρουση και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα 
«Φωτιές άναψε» και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι αναγνωρίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα ως βρετανική περιουσία. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του  «δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών». 
 
https://www.thetoc.gr/ 

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης: Το προσφυγικό δεν είναι λογικό να αφορά ορισμένες μόνο χώρες

 «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων θα πρέπει να επωμιστεί και τις συνέπειες» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ολλανδική εφημερίδα - «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης» το μήνυμά του ενόψει της συνάντησης με τον Μαρκ Ρούτε
Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad. Τονίζει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και σημειώνει: «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ολλανδία και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.

Σε ερώτηση για την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες και για το αν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες». Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια λέγοντας: «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».

Με αφορμή τη διαπίστωση του Ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αλλάξει στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».

«Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ό,τι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο», αναφέρει ο πρωθυπουργός. 

Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα, επισημαίνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό». 

Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5%, ο πρωθυπουργός απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων. 

Τέλος, για το αν τον ανησυχεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες, ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

https://www.protothema.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019
Οικονομία
+ + -

Βρούτσης: Περίπου 223.000 συντάξεις δεν έχουν επανυπολογιστεί

 Επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας ότι ήταν ψέμα πως είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ αποκάλυψε ότι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούν τις 470.000
Σε περίπου 223 χιλιάδες συνταξιούχους δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και για αυτό καθυστερούν τα εκκαθαριστικά, αποκάλυψε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης, ενώ ανακοίνωσε ότι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούν τις 470 χιλιάδες. 

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, από τις εκκρεμότητες, οι 65 χιλιάδες είναι συντάξεις χηρείας.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. 

«Είμαστε σε μια ευνομούμενη χώρα που η δικαιοσύνη είναι κυρίαρχο συστατικό της. Θα ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τις δικαστικές αποφάσεις και θα τις σεβαστούμε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πάνω από 470.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να δώσει ακόμα ακριβή αριθμό, διότι πρέπει να απαντήσουν όλες οι υπηρεσίες. 

«Τον Φεβρουάριο του 2019, όταν 55 βουλευτές της ΝΔ έκαναν ερώτηση, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ. Δεσμεύομαι ότι όταν και εφόσον ρωτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσω» δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και χηρείας) ξεπερνά τις 470.000. Από αυτές, οι 65.000 είναι συντάξεις χηρείας, επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

«Έχουμε στρέψει όλο μας το ενδιαφέρον και την προσοχή στην απονομή αυτών των συντάξεων. Οργανώνουμε τον ΕΦΚΑ στην κατεύθυνση της απονομής των συντάξεων» σημείωσε ο κ. Βρούτσης τονίζοντας ωστόσο ότι οι ανοιχτές πληγές που έχει κληρονομήσει το υπουργείο από την προηγούμενη κυβέρνηση παραμένουν πολλές. 

Μία από αυτές είναι το κρίσιμο θέμα του επανυπολογισμού, στο οποίο υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις.

Από 1η Ιανουαρίου του 2019 δεν έχουν εμφανιστεί τα εκκαθαριστικά των συντάξεων. Ως βουλευτής της αντιπολίτευσης είχα δεσμευτεί ότι αυτό θα γίνει άμεσα. Ωστόσο εχθές ενημερώθηκα ότι για περίπου 223 χιλιάδες συνταξιούχους δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και για αυτό καθυστερούσαν τα εκκαθαριστικά, ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι  «επιβεβαιώνεται ότι έλεγαν ψέματα και επαληθεύεται υποψία που είχαμε γιατί δεν παρουσιάζονταν τα εκκαθαριστικά». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνταξιούχοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός θα δουν τα εκκαθαριστικά τους μέσα στον Σεπτέμβριο.


Όπως αποκάλυψε, λοιπόν, ο  Γιάννης Βρούτσης τα εκκαθαριστικά σημειώματα καθυστερούν γιατί δεν έχουν ακόμα επανυπολογιστεί περίπου 223 χιλιάδες συντάξεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για συντάξεις των πρώην ευγενών ταμείων, ειδικές κατηγορίες συντάξεων χηρείας και ορφανικές , συντάξεις του ΝΑΤ για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία ηλεκτρονικά αλλά και των ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλισης ( για παράδειγμα ΙΚ,ΤΕΒΕ) Η ΗΔΙΚΑ ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τα ταμεία τα οποία είτε δεν υπάρχουν είτε καθυστερούν να αποσταλούν.

Πάντως για 600.000 συντάξεις προέκυψε θετική προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα να δοθούν αυξήσεις , μικρές στις περισσότερες περιπτώσεις. Η χορήγηση των αυξήσεων θα ολοκληρωθεί σε 5 ετήσιες δόσεις.

https://www.protothema.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019
Πολιτικά
+ + -

Κεραμέως: Καθοδική η τάση στις βάσεις - οι εξαιρέσεις

 Καθοδικά κινούνται οι βάσεις στις περισσότερες σχολές με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές, ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές, κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν -130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα», τόνισε.

Ακόμη, σημείωσε ότι στις νομικές σχολές η πτώση κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές στα 200 με 300 μόρια, στις πολυτεχνικές στα 300 με 800 μόρια, στις παιδαγωγικές στα 600 μόρια και στις μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Όπως ανέφερε, άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής -περίπου στα 400 μόρια- καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.


Σύμφωνα με την υπουργό, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στην σχολή της πρώτης προτίμηση τους. Όπως είπε, επίσης, οι γυναίκες υποψήφιοι σημειώνουν επιτυχία στο 53,48% και οι άνδρες 46%.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις», εξήγησε η υπουργός. «Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. 'Αρα ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια το 40%. «Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Τέλος, η υπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά, ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην Γ' Λυκείου δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς του άξονες και ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β Λυκείου.https://www.thetoc.gr/

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019
Οικονομία
+ + -

Τα 4 βήματα μετά την κατάργηση των capital controls

 Οι ελεγκτικοί οίκοι τήρησαν στάση αναμονής τον Αύγουστο για την Ελλάδα και δεν προχώρησαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση ο χρόνος είναι χρήμα (και μάλιστα πολύ) σπεύδει να κλείσει όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες που «ενοχλούν» τις αγορές και τους επενδυτές.

Η πλήρης άρση των capital controls μπορεί να μην «αγγίζει» μεγάλη μερίδα πολιτών στο εσωτερικό της χώρας (επί της ουσίας οι τελευταίοι περιορισμοί που είχαν απομείνει αφορούσαν μόνο στις συναλλαγές με το εξωτερικό) αλλά ενδιαφέρει πολύ και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις αλλά και φυσικά τις ίδιες τις αγορές.

Η ανακοίνωση της άρσης των capital controls έφερε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς το οποίο υποχώρησε ακόμη και στο 1,95%. Το ζήτημα είναι να υπάρξει συνέχεια. Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να προχωρήσουν άμεσα:


1.       Στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για το Ελληνικό. Αυτό θα γίνει αν όχι σήμερα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένος να γίνει και ο διαγωνισμός για το καζίνο. Στη συνέχεια να μεταβιβαστεί το ακίνητο (με το δημόσιο να εισπράττει την αντίστοιχη προκαταβολή) και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση της επένδυσης στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου όπως επίσης και στο λιμάνι του Πειραιά.

2.       Στην επίσημη κατάθεση του αιτήματος για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι τρία δισεκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αποπληρωθούν από τα διαθέσιμα βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το προφίλ του ελληνικού χρέους και μειώνοντας τις ετήσιες ανάγκες για τόκους

3.       Στην εξασφάλιση της έγκρισης των εποπτικών αρχών των τραπεζών για το σχέδιο των κόκκινων δανείων που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

4.       Στην οργάνωση μιας ακόμη εξόδου στις αγορές μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μπορεί να οργανώσει μια ακόμη επιτυχημένη έκδοση πολυετούς τίτλου αφενός για να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και αφετέρου για να αποπληρώσει και άλλα «ακριβά» τμήματα του ελληνικού χρέους. Η μείωση των τόκων συνιστά κεντρικό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η άρση των capital controls στην πράξη ευνοεί κυρίως τις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίος ο «χαιρετισμός» από τις Ενώσεις των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (επιμελητήρια, ΣΕΒ κλπ).

Ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών μέσω Internet, για τη χρήση μηχανημάτων POS από τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένα με τράπεζες του εξωτερικού, για την ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδας αλλά και για την ελεύθερη πληρωμή συναλλαγών στο εξωτερικό (πληρωμή εισαγωγών κλπ) χωρίς να απαιτούνται διαδικασίας έγκρισης αιτημάτων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Από γραφειοκρατικές διαδικασίες και εγκρίσεις θα απαλλαγούν από την 1ηΣεπτεμβρίου και όσοι θέλουν να πληρώσουν νοσήλια και ιατρικά έξοδα στο εξωτερικό ή ακόμη και δίδακτρα σχολείων. 

https://www.thetoc.gr/

Σελίδα 8 από 11327 (113265 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
7
[8]
9
10
11325
11326
11327
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά