23/10/2019
         

WARG Handcrafted Apparel

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

«Καρφί» της Ρωσίας σε ΗΠΑ: Προδώσατε τους Κούρδους και τους αναγκάσατε να πολεμήσουν τους Τούρκους

 Αιχμηρή δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου λίγες ώρες μετά τη «Γιάλτα» της Συρίας που συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν - Οι Κούρδοι θα πρέπει να αποχωρήσουν σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία ενώ Ρώσοι και Τούρκοι θα κάνουν κοινές περιπολίες σε ζώνη 10χλμ. εντός της Συρίας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγες ώρες αφού ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την απομάκρυνση των Κούρδων από τη «ζώνη ασφαλείας», δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία έπειτα από χρόνια στενής συνεργασίας, αναγκάζοντάς τους να πολεμήσουν εναντίον των στρατιωτών της Τουρκίας.

«Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ υπήρξαν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων. Πλέον οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους και στην πραγματικότητα τους πρόδωσαν. Τώρα προτιμούν να αφήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και σχεδόν να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρο πως, αν οι Κούρδοι δεν απομακρύνονταν από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στη συροτουρκική μεθόριο, τότε οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναγκάζονταν να φύγουν από την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση οι εναπομείναντες Κούρδοι θα αναγκάζονταν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό.

Άγκυρα και Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για τον έλεγχο ζώνης στη βορειοανατολική Συρία μετά την απομάκρυνση των Κούρδων

Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν θα επαναλάβει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αφού αυτοί απομακρύνθηκαν από τη μεθόριο βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν πριν πέντε ημέρες Άγκυρα και Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά τους ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συριακή κρίση, συμφώνησαν χθες να αναλάβουν από κοινού τον έλεγχο μεγάλου μέρους της περιοχής για την οποία ερίζουν η Άγκυρα και οι Κούρδοι.

Ο Άσαντ αρνείται «οποιαδήποτε εισβολή»

Έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Σότσι της νοτιοδυτικής Ρωσίας, οι Ερντογάν και Πούτιν αποφάσισαν σε πρώτο χρόνο να αναπτύξουν ρωσικές και συριακές στρατιωτικές περιπολίες σε περιοχές της μεθοριακής ζώνης που συνορεύει με την περιοχή όπου ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε την επιχείρησή του.

Στη συνέχεια, «150 ώρες αργότερα», κοινές περιπολίες, αυτή τη φορά ρωσο-τουρκικές, θα αναπτυχθούν στην ίδια περιοχή.

Ωστόσο η Τουρκία θα διατηρήσει τον έλεγχο στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της Ταλ Άμπιαντ, την οποία κατέλαβε στην αρχή της επιχείρησής της, και της Ρας αλ Άιν, από την οποία αποχώρησαν την Κυριακή οι τελευταία Κούρδοι μαχητές. Πρόκειται δηλαδή για μια ζώνη ασφαλείας μήκους 120 χιλιομέτρων υπό τον άμεσο έλεγχο της Άγκυρας, έναντι των 440 χιλιομέτρων που ζητούσε αρχικά.

Ο Ρέντουρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση «όλων των μαχητών μας και των δυνάμεων ασφαλείας από τη ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ της Ρας αλ Άιν ως τη Ταλ Άμπιαντ».

Πλέον η Τουρκία και η Ρωσία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

«Με τον Πούτιν καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία», τόνισε ο Ερντογάν.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικές, δηλαδή αποφασιστικές, και θα επιτρέψουν να διευθετηθεί μια πολύ τεταμένη κατάσταση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Πούτιν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Άσαντ εκτίμησε ότι «αυτοί που είχαν αυτονομιστικά σχέδια ευθύνονται για τις εξελίξεις που υπήρξαν», αναφερόμενος στους Κούρδους, όπως μετέδωσε χθες το συριακό πρακτορείο SANA.

Υπενθύμισε εξάλλου την «πλήρη εναντίωσή του σε οποιαδήποτε εισβολή στο συριακό έδαφος υπό οποιοδήποτε όνομα και πρόφαση».

Ο Άσαντ επανέλαβε επανειλημμένα ότι τελικά η κυβέρνησή του θα αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας.

Επιστροφή των προσφύγων

Από τις 9 Οκτωβρίου η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων στη βόρεια Συρία.

Στη συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Σότσι, οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να διευκολύνουν την «εθελοντική» επιστροφή στη Συρία των προσφύγων, με την Τουρκία να δηλώνει ότι επιθυμεί δύο εκατομμύρια εξ αυτών να εγκατασταθούν στη ζώνη ασφαλείας που μόλις δημιουργήθηκε.

Ο Πούτιν επέμεινε στη σημασία της μάχης κατά «της τρομοκρατίας», αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και οι δυτικές χώρες ανησυχούν ότι μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα καταλήξει στην απελευθέρωση χιλιάδων τζιχαντιστών που κρατούνται από τους Κούρδους.

Η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους, συμμάχους τους στη μάχη κατά του ΙΚ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε στη συνέχεια ότι ένας «μικρός» αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνουν στην περιοχή, όμως μακριά από τη ζώνη όπου έχει αναπτυχθεί ο τουρκικός στρατός.

Ο Πούτιν επανέλαβε χθες ότι κατανοεί τα συμφέροντα «εθνικής ασφάλειας» της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ερντογάν και Πούτιν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν αφού η Ρωσία ουσιαστικά ανέκοψε την τουρκική προέλαση στη Συρία ενθαρρύνοντας την προσέγγιση μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπολίες, ανακατέλαβε κάποιες περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο περιορίζοντας τις φιλοδοξίες της Άγκυρας για τον σχηματισμό «ζώνης ασφαλείας».

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
Διάφορα
+ + -

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιώργο Νίκα - Τον αναζητούν οι αμερικανικές αρχές

 Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ ήδη έχουν περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen - «Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα
Σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ του επιχειρηματία Γιώργου Νίκα προχώρησαν οι αμερικανικές Αρχές, οι οποίες τον αναζητούν για την περιβόητη υπόθεση του κυκλώματος «εσωτερικής πληροφόρησης» που φαίνεται πως είναι τεράστιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι αρχές θεωρούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ ήδη έχουν περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen. Επίσης έχουν συλληφθεί απ’ τις βρετανικές Αρχές για την ίδια υπόθεση ένα ζευγάρι επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο (o Benjamin Taylor της Moelis & Co και η Darina Windsor της Centerview Partners LLC) καθώς και ένας Αιγύπτιος trader ονόματι Joseph El Khouri που κινούνταν μεταξύ Λονδίνου και Μονακό.

Όλοι τους θεωρείται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα με δεκάδες περιπτώσεις υποθέσεων «εσωτερικής πληροφόρησης» απ’ την οποία απεκόμισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο Γιώργος Νίκας φέρεται να συνδέεται με περίπου δεκαπέντε υποθέσεις απ’ τις 22 με τις οποίες έχει συνδεθεί το ζευγάρι των επενδυτικών τραπεζιτών στο Λονδίνο, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες και για άλλες, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Τα έξι βήματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της οικονομίας

 Στις αξιολογήσεις των ξένων οίκων του καλοκαιριού (σ.σ τελευταία αξιολόγηση έγινε τον Αύγουστο από τον οίκο Fitch ο οποίος βαθμολογεί τα ελληνικά ομόλογα με ΒΒ-) υπήρξε επιφυλακτικότητα προκειμένου να υπάρχουν απτές ενδείξεις της πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Στο δίμηνο που ακολούθησε όμως:

1.      Ολοκληρώθηκε η άρση των capital controls και αποδείχτηκε ότι δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αρνητική συνέπεια στο υπόλοιπο των καταθέσεων (το οποίο μάλιστα αυξήθηκε αισθητά παρά το γεγονός ότι πλήρης άρση των capital controls έχει συμπέσει χρονικά με τη δύσκολη χρονική περίοδο της καταβολής των μεγαλύτερων φορολογικών υποχρεώσεων της χρονιάς.


2.      Διασφαλίστηκε η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2019 παρά το γεγονός ότι προχώρησε η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και ενώ προγραμματίζεται η μείωση της προκαταβολής των επιχειρήσεων αλλά και η πρόωρη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

3.      Επιτεύχθηκε η συμφωνία με τους θεσμούς (τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα ενδείξεις) ότι επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% και στον προϋπολογισμό του 2020 παρά την ενσωμάτωση των φιλοαναπτυξιακών μέτρων συνολικού ύψους 1,2 δις. ευρώ.

4.      Έκλεισαν μεγάλα «μέτωπα» όπως η οικονομική διάσωση της ΔΕΗ αλλά και η προώθηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό. Μέσα τις επόμενες ημέρες αναμένονται θετικές εξελίξεις και από το μέτωπο της πώλησης των μετοχών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

5.      Έγινε νέα επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου με την απόδοση να περιορίζεται στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% ενώ καταγράφηκε αρνητική απόδοση στην έκδοση του εντόκου γραμματίου 3μηνης διάρκειας

6.      Δόθηκε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση του προγράμματος «Ηρακλής» με το οποίο θα ρυθμιστούν κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 30 δις. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2021 και μάλιστα χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ το αντίθετο θα προκύπτουν πρόσθετα έσοδα καθώς οι τράπεζες θα πληρώνουν προμήθεια 1,8% επί του ύψους των εγγυήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο και οι οποίες θα φτάνουν ακόμη και στα 9 δις. ευρώ). Για το πρόγραμμα «Ηρακλής» υπήρξε μάλιστα θετική αντίδραση ήδη τόσο από τον οίκο Moody’s (ο οποίος χαρακτήρισε ως «θετικό πιστωτικό γεγονός» τη συγκεκριμένη εξέλιξη) όσο και από τον οίκο BDRS. Το μεγάλο απόθεμα NPEs είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν και η δημιουργία νέων NPEs μειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να ανακοινώνουν τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικών δανείων παγκοσμίως (στη βάση του συστήματος αξιολόγησης της Moody’s) παρά την βελτίωση των προηγουμένων ετών. H προοπτική ταχύτατης μείωσης των κόκκινων δανείων (από τα 75 δις. ευρώ που είναι σήμερα ακόμη και κάτω από τα 40 δις. ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο) είναι ένα από σημαντικότερα ζητήματα για τους οίκους αξιολόγησης καθώς το θέμα συνδέεται με την έναρξη της διαδικασίας χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με «φρέσκο χρήμα» που θα μπορέσουν να ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες.

Ο οίκος Moody’ s έχει χαρακτηρίσει ως σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τον περασμένο Μάρτιο βαθμολογώντας με Β1 την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Σταθερές είναι οι προοπτικές και για τον οίκο FITCH o οποίος βαθμολογεί με ΒΒ- τα ελληνικά ομόλογα. Fitch και DBRS δίνουν αυτή τη στιγμή την καλύτερη βαθμολογία στην Ελλάδα καθώς απέχουν τρεις βαθμίδες από την επενδυτική. Αν υπάρξει αναβάθμιση στις αρχές Νοεμβρίου από την DBRS (η οποία έχει χαρακτηρίσει ως θετικές τις προοπτικές από τον περασμένο Μάιο) τότε θα μειωθεί η απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα. Αντίθετα, η Standard and Poor’s όπως και η Moody’s βρίσκονται ένα σκαλί χαμηλότερα (σ.σ η S&P βαθμολογεί με Β+ τα ελληνικά ομόλογα από πέρυσι τον Ιούλιο).

Το βασικό όφελος που μπορεί να προκύψει από τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων έχει να κάνει με το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Το λογικό και αναμενόμενο είναι ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να υποχωρούν ειδικά αν η βαθμολογία αρχίσει να πλησιάζει στην επενδυτική. Χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων εκδόσεων μέχρι το τέλος του έτους, μέσα στο 2020 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αντλήσει τουλάχιστον 5 δις. ευρώ από τις αγορές ενώ με δεδομένη την μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων σε αρνητικό επίπεδο, θα προκύψει πρόσθετο όφελος σε επίπεδο τόκων και από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Αν καταστεί εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το καλοκαίρι του 2020 (που είναι φιλόδοξος στόχος καθώς θα εξαρτηθεί και από την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και από την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων) η κυβέρνηση θα μπει με πολύ ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 η οποία χρονικά τοποθετείται στο φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς. 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Πέτσας για Τζόκερ: Θα δούμε αν θα αλλάξουμε το νόμο Ραγκούση

 Στη συμφωνία των Πρεσπών και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση εάν το «όχι» των Γάλλων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής δυσκολεύει το «erga omnes» που προβλέπει η συμφωνία και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανιών. Βάλαμε την υπογραφή μας σε μια συμφωνία, η τήρηση της οποίας εξαρτάται από τη βούληση άλλων. Αυτή η πτυχή αποδεικνύει γιατί αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια, όπως έχουμε πει εξ αρχής».

Για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τις συλλήψεις ανηλίκων, κατά την προβολή κινηματογραφικής ταινίας και στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε σε ένα προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν υπάρχει, νεοφιλελεύθερο, αναχρονιστικό, ακροδεξιό. Αυτό κατέρρευσε το βράδυ της 7ης Ιουλίου, όταν οι πολίτες έδωσαν εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ με πολύ ισχυρό ποσοστό 40%. Αυτό που βλέπουμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επενδύει στο ίδιο προφίλ, θα έχει την ίδια κατάληξη. Έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Αν ο νόμος που φέρει και την υπογραφή του κ. Ραγκούση πρέπει να επανεξεταστεί, είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τη Βουλή».


Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το θέμα του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ. «Είδαμε πρωτόγνωρη ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας και συγκεντρώθηκε ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό. Εμείς, από την πλευρά της κυβέρνησης, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τη μείωση του κόστους, για να εξασφαλιστεί επιπλέον ποσό, καθώς και η μετακίνηση του μικρού και της οικογένειάς του. Ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού δήλωσε ότι κατανοεί την απόφαση του Υγειονομικού Συμβουλίου. Εμείς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είμαστε πάντα αρωγοί», απάντησε.

Σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση της Novartis και όσα είπε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ότι συνομιλούσε και με στελέχη της ΝΔ ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν κάνει κανένα σχόλιο. «Η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο της Βουλής. Θα δούμε τι είπε και πως θα τα αξιολογήσει η αρμόδια επιτροπή», επισήμανε.

Σε ότι αφορά θέση του προέδρου της ΟΛΜΕ για κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης υπέρ της ενίσχυσης των πρότυπων και πειραματικών σχολείων είναι πάγια και γνωστή.

Επίσης, σχετικά με το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το τι έγινε το α' εξάμηνο του 2015, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ανοικτές όλες τις επιλογές και συμπλήρωσε: «Θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Το νέο στοιχείο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα γράψει βιβλίο με διευθύνσεις και ονόματα. Το περιμένουμε».

Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις που την αφορούν, με ξεκάθαρες θέσεις και αυτοπεποίθηση, τόνισε ο Στ. Πέτσας
«Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις που την αφορούν, ως ισότιμο μέλος της Ένωσης, με ξεκάθαρες θέσεις και αυτοπεποίθηση. Θέτει ευθέως ζητήματα αιχμής, καταθέτει προτάσεις και επισημαίνει τις υποχρεώσεις της Ε.Ε., στη βάση των κοινών αρχών» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Συμβουλίου για τη Συρία, που υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός, αλλά και τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρωθυπουργό να κατάφερνει «να ενσωματωθούν, στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εξάλλου, «υπήρξε επικύρωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, όπου προσδιορίστηκε, με μεγαλύτερη σαφήνεια, το πλαίσιο των κυρώσεων για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό είπε ο κ. Πέτσας ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε επιτακτικά την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει, έμπρακτα, τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών. «Επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, εξηγώντας ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση της Ε.Ε. για υποστήριξη και αλληλεγγύη. Υπογράμμισε -και είναι θετικό που συμφώνησε και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να θέσουμε, ως πρώτη προτεραιότητα, την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και την ανάγκη λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου» είπε ο κ. Πέτσας και «επανέλαβε ότι η πολιτική ορισμένων χωρών, που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος είναι απαράδεκτη».

Επίσης ο πρωθυπουργός, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Β, για την περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές, οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο, ότι εάν δώσουν τα λεφτά τους σε διακινητές - ελπίζοντας πως θα περάσουν μόνιμα στην Ευρώπη- στο τέλος θα τα χάσουν, διότι, ακόμα και εάν έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο, θα γυρίσουν πίσω στην Τουρκία.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας για το νομοσχέδιο που αφορά στη δυνατότητα των εκτός της χώρας εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και επανέλαβε ότι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, είναι ο σεβασμός της συνταγματικής αρχής για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων, όπου και αν διαμένουν.

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα στη Θεσσαλονίκη ανακοινώσε ότι στις 15:00, θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα συζητηθούν όλα τα έργα υποδομών αλλά και όλα τα θέματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα, όπως το ζήτημα του ΟΑΣΘ. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Mπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Στις 20:00, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο της φετινής διοργάνωσης του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης», με τίτλο «Κυβερνώντας σε εποχές ακυβερνησίας», στο ξενοδοχείο Hyatt.

Αύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και τους άξονες της στρατηγικής του, σε ομιλία στο πλαίσιο της «23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση», που διοργανώνει ο Economist.

Στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Στις 26 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στα Χανιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ας βρουν επιτέλους μία ενιαία γραμμή στην κυβέρνηση τσίρκο
«Η κυβέρνηση μέσα στον πανικό της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το φιάσκο με την εισβολή αστυνομικών σε σινεμά και την προσαγωγή ανηλίκων με κλούβες, ψεύδεται ασύστολα», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ειδικότερα ότι «ακόμα και η κα Μενδώνη διαψεύδει με δηλώσεις της τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το νόμο του 2010, στον οποίον δήθεν βασίστηκε η αστυνομική επιχείρηση, αφού ο νόμος δεν προβλέπει εμπλοκή της ΕΛΑΣ και οι έλεγχοι γίνονται μόνο από τις αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού».

 Σχολιάζει κατόπιν αυτών, πως «άλλα λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, άλλα η κα Μενδώνη και άλλα το Μέγαρο Μαξίμου. Και όλοι μαζί ψάχνουν σε ποιον θα ρίξουν τον "Τζόκερ"».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, τέλος, ότι «επειδή είναι και δεξιοί και αδέξιοι, αντί να ψάχνουν δικαιολογίες και να τα κάνουν χειρότερα, ας βρουν επιτέλους μία ενιαία γραμμή στην κυβέρνηση τσίρκο. Και τουλάχιστον ας ζητήσουν μία συγγνώμη για το φιάσκο που διέσυρε τη χώρα πανευρωπαϊκά και τη γύρισε σε σκοτεινές δεκαετίες».

 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


thetoc.gr


Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Απολογία Μπούκουρα: Πέρασα δεύτερη εφηβεία με το παρεάκι της Χρυσής Αυγής

 Παντελώς αθώος δήλωσε απολογούμενος στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο ανεξάρτητος από το 2014 πρώην βουλευτής Ευστάθιος Μπούκουρας εναρμονιζόμενος ωστόσο με τους άλλοτε συναδέλφους του στην θέση περί «πολιτικής δίωξης» με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μπούκουρας που δήλωσε εξαρχής πως προέρχεται από τον χώρο του «παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ που έμεινε πολιτικά άστεγος επί Σημίτη», είπε στο δικαστήριο πως έγινε υποστηρικτής του κόμματος από το 2011, μετά από γνωριμία του με τον κ. Ηλία Παναγιώταρο η οποία εξελίχθηκε σε φιλία.

Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι μετά την εκλογή του ως βουλευτής Κορινθίας το 2012, παρόλο που το κόμμα έδινε σταυρωμένα ψηφοδέλτια για άλλον υποψήφιο, αισθανόταν «ξένο σώμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ότι είχε «επιδερμικές σχέσεις» με τα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής. Είπε μάλιστα πως «δεν μου συγχώρησαν ποτέ ότι προέρχομαι από άλλον πολιτικό κύκλο». Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή: «Η σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη και βουλευτές, ήταν καθαρά επιδερμική.


Εγώ κοίταξα να πάρω το προσωνύμιο του βουλευτή Κορινθίας. Δεν είχαμε κοινά χαρακτηριστικά, στοιχεία και ενδιαφέροντα. Μόνο με τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο είχαμε κοινό ενδιαφέρον τη μουσική». 

Όπως ανέφερε ο κ. Μπούκουρας απόλαυσε εκείνη την προεκλογική περίοδο καθώς όντας στερημένος από παιδί «στην Χρυσή Αυγή έζησα την δεύτερη μου εφηβεία: τα γλέντια, τα ταξίδια, οι ομιλίες, το κρασάκι, το παρεάκι. Την ιστορία την γράφουν οι παρέες κυρία πρόεδρε. Πηγαίναμε από χωριό σε χωριό, ακούγαμε ανθρώπους, ανησυχίες, είχαμε γίνει σανίδα σωτηρίας».

Το ενδιαφέρον της προέδρου τράβηξε η απάντηση του κ. Μπούκουρα ότι την επομένη της δολοφονίας Φύσσα όλοι ήταν σαν χαμένοι και ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος του είχε πει πως το περιστατικό αφορούσε «προβοκάτσια, επεισόδια οπαδών και κάτι τέτοια». Η κ. Λεπενιώτη ανέφερε στον κατηγορούμενο πως ο κ. Παναγιώταρος χθες στην απολογία του είπε ότι την επομένη έγιναν διαγραφές και παύθηκαν όλοι. «Άλλα είπε σε εσάς τότε δηλαδή και άλλα σε εμάς χθες;», ρώτησε η πρόεδρος και ο κ. Μπούκουρας απάντησε πως δεν ξέρει τι είπε χθες ο συγκατηγορούμενος του προσθέτοντας ωστόσο με νόημα πως ο ίδιος όταν είδε από ΜΜΕ πως τον αναφέρει προστατευόμενος μάρτυρας πήγε «αυτομάτως και αυτοβούλως» στον ανακριτή, κάτι που δεν έκανε κανένας άλλος.

Είπε επίσης ότι διαφωνούσε κατά την διάρκεια των ανακρίσεων με απαξιωτικές για τους δικαστικούς δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη, γεγονός που λειτούργησε στην διαφοροποίησή του. Τόνισε επίσης πως μετά την απολογία τους με τον Ηλία Κασιδιάρη, στις 13 Ιανουαρίου 2014, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με ένταλμα προσωρινής κράτησης που είχε ημερομηνία 9 Ιανουαρίου.

Ο πρώην βουλευτής υποστήριξε πως ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψή του κάποια έκνομη ενέργεια της Χρυσής Αυγής, μέχρι και το 2013 και υποστήριξε πως ασχολιόταν μόνο με τα ζητήματα που αφορούσαν την περιοχή του.  Είπε επίσης πως ο ίδιος δεν έχει ούτε μία δήλωση μισαλλόδοξης ρητορικής και πως δεν του άρεσαν ακραίες εκφράσεις που είχε ακούσει, όπως το «υπάνθρωποι». Ουδέποτε επίσης έπεσαν στην αντίληψη του ναζιστικά σύμβολα, ενώ για τον χαιρετισμό- επισημαίνοντας πως δεν είδε «επώνυμα πρόσωπα» να τον χρησιμοποιούν- εξέφρασε την άποψη πως είναι δικαίωμα του καθενός να χαιρετάει έτσι αν θέλει. Όπως τόνισε «ο χαιρετισμός είναι αρχαιοελληνικός και αν και τον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ δεν σημαίνει ότι θα χαρίζουμε τα αρχαιοελληνικά σύμβολα».

Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με την απολογία του Χρήστου Παππά, ενώ οι δύο τελευταίοι που πρόκειται να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα είναι ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και ο νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός .

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Απειλές Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε στη Συρία με αποφασιστικότητα

 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου με στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) --την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», αν και είχε βοηθήσει τους Δυτικούς να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος-- και να δημιουργήσει εκεί μία «ζώνη ασφαλείας».


Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη έπειτα από συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν οι Τούρκοι έπειτα από προτροπή των Αμερικανών. Η εκεχειρία λήγει στις 22:00 σήμερα.

Στόχος της κατάπαυσης του πυρός ήταν να μπορέσουν οι μαχητές της YPG να αποσυρθούν από τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Το παρακολουθούμε στενά. Η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει πλήρης απόσυρση», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Πούτιν.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την απόσυρση της YPG από τις περιοχές όπου βρίσκεται το καθεστώς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ελπίζουμε να απαλλάξουμε την περιοχή αυτή από τη μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συμφωνήσει σε νέα κατάπαυση του πυρός.

«Δεν έχω λάβει μια τέτοια πρόταση από τον Μακρόν. Ο Μακρόν συναντάται με τρομοκράτες και επέλεξε αυτό τον τρόπο για να μας ενημερώσει για την πρόταση των τρομοκρατών», τόνισε μετά τη συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν τόνισε «τη σημασία της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός».

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι στη συνάντησή του με τον Πούτιν θα αναφερθούν και στο ζήτημα της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία συναντάται αργότερα αυτό τον μήνα, και στο πώς αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους θα ξεκινήσει στο Σότσι περίπου στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο –σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ-- στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπόλους, συνέδραμε τους Κούρδους και ανακατέλαβε περιοχές που έλεγχαν αυτοί, ανατρέποντας τα σχέδια της Άγκυρας.

Μέχρι πρότινος ο Ερντογάν ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 444 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Όμως μετά την επιστροφή του συριακού στρατού στα βορειοανατολικά χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση.

Πλέον η ζώνη ασφαλείας αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και για να την επεκτείνει ο Ερντογάν θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών Πούτιν- Ερντογάν είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Διότι οι Ρώσοι όπως και οι Δυτικοί, θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία. Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων και μια τουρκική επιχείρηση ενδέχεται να τους επιτρέψει να αποδράσουν.

Τι ζητά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μπορέσει να δώσει στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια της Άγκυρας για τη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες έχουν πολλά να πουν αναφορικά με τη Συρία και πρόσθεσε ότι η Μόσχα παρακολούθησε την ανταλλαγή σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπαουερ να δημιουργηθεί μια διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, στην οποία θα συμμετέχουν η Τουρκία και η Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι το Κρεμλίνο θα εξετάσει τη νέα αυτή πρόταση.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μανιαδάκης: Μου έλεγαν ότι αν δεν ενοχοποιήσω Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Βενιζέλο, Λοβέρδο δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου

 Στο δρόμο προς την Βουλή η δικογραφία σχετικά με την κατάθεση του Μανιαδάκη
Χειμαρρώδη χαρακτηρίζουν εισαγγελικοί λειτουργοί -οι οποίοι γνωρίζουν εκ των έσω τα τεκταινόμενα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου- την χθεσινη 5ώρη κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη στον κ. Ζαχαρή. Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην κατάθεσή του έκανε λόγο για χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας από την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και επανέλαβε ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιαδάκης κατέθεσε ότι τον εκβίαζαν να δώσει ψεύτικα στοιχεία εναντίον Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Βενιζέλου και Λοβέρδου. Ο ίδιος δεν είχε κάτι να πω εναντίον των συγκεκριμένων ανθρώπων και τότε του έλεγαν: «Μην τους φοβασαι, αυτοί δεν θα ξαναβγούν βουλευτές. Αν δεν τους ενοχοποιήσεις, δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου»!

Η κατάθεσή του, του κ. Μανιαδάκη έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που συνεχίζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Μανιαδάκης αναφέρθηκε σε όλη τη διαδρομή της σκευωρίας της Novartis από το έτος 2012 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, μακροσκελή αναφορά έκανε ειδικά τις πολύπλευρες σχέσεις που είχε η Εισαγγελία Διαφθοράς με την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι εισαγγελείς της Διαφθοράς δεχόντουσαν αυστηρό έλεγχο και χειραγώγηση από την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και συγκριμένα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ τόνισε ότι η εισαγγελική έρευνα ήταν χειραγωγούμενη.

Πάντως, έγινε σαφές ότι σε όλη την διάρκεια της κατάθεσης του δεν έκανε καμία αναφορά σε ονόματα της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων πολιτικών προσώπων από τα οποία να δέχθηκε πιέσεις ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Αντίθετα, κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης ότι δέχτηκε πιέσεις για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ψυχολογικό εκβιασμό από τους αρμόδιους εισαγγελείς οι οποίοι τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου αν δεν μιλήσει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

protothema.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Μητσοτάκης στο Politico για προσφυγικό: Φτάνουμε στα όρια μας

 Συνέντευξη στο Politico έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ελλάδα φτάνει τα όριά της στο προσφυγικό. 

«Θέλω να συστήσω την Ελλάδα ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η οποία κοιτά προς τα εμπρός- και μία χώρα που θα αναπτύσσεται όπως πιστεύουμε με ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Politico».

Στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων «συνήθως δεν ήταν για καλό. Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη, συνολικά, να αναγνωρίσει πως ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό», δηλώνει o Πρωθυπουργός.


«Καταφέραμε να θέσουμε εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, επομένως δεν υπάρχει εξτρεμιστικό δεξιό, νεοφασιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Πιστεύω πως αυτό είναι μία αχτίδα ελπίδας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρώπης» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν προτίθεται να καταθέσει προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, μολονότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος, απαντά: «Αυτή είναι η πρόθεση μου, ακόμα και για θέματα που θεωρώ πολύ σημαντικά για την Ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά βρίσκονται πέρα από το φυσικό μας ρόλο ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Προφανώς πρέπει να είμαστε δραστήριοι». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσηλωθεί σε μία νέα πράσινη συμφωνία, τονίζοντας πως «αυτά είναι ζητήματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και πρόθεσή μας είναι να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο».

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, και Μεταναστευτικό είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, αφού συνδέονται με την γειτονιά της.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών εκ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ανησυχεί ο αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες. Μας ανησυχεί πολύ αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ήμασταν μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επομένως, στην περιοχή μας επικρατεί μεγάλη αναταραχή, η οποία επίσης συνδυάζεται με την πρόοδο -ή την μη πρόοδο- που θα γίνει αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους βόρειους γείτονες μας. Υπάρχουν πολλά θέματα όπου η Ελλάδα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις συζητήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ «να πάρουν καθαρή θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει «να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου». «Πιστεύω πως γενικά υπάρχει ομοφωνία στις τάξεις των κρατών-μελών ότι αυτές οι δύο αποφάσεις είναι αναγκαίο να ληφθούν». «Είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια». «Έχουμε δώσει στην Τουρκία πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες». 

«Θα επιχειρηματολογήσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα θέσει το ζήτημα στο δείπνο των ηγετών την πρώτη ημέρα της Συνόδου.

«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα», είπε, συμπληρώνοντας πως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και των επιστροφών στην Τουρκία. «Ωστόσο, την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ερωτηθείς για την διαμάχη για το αν πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ  ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πρέπει να συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες αλλά επί της αρχής υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; «Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)». Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ζήτησε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι, εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να προσβλέπουν ότι κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας».
Ο Πρωθυπουργός ερωτάται, τέλος, για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απαντά τα εξής: «Ο πατέρας μου υπέγραψε την Συνθήκη του Μάαστριχτ, συνεπώς ήταν ένας από εκείνους που υπέγραψαν μια Συνθήκη που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε σήμερα» επισημαίνει.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος που βίωσε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έβλεπε αυτό που η γενιά μας τείνει να χάνει σε όλη αυτή τη συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, συνιστά ένα εξαιρετικό επίτευγμα που ανέσυρε από τις στάχτες δύο πολύ καταστροφικών πολέμων μία ήπειρο που αποκαλούνταν σκοτεινή. Το επίπεδο ευημερίας και διακρατικής συνεργασίας που απολαμβάνουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι κάτι που, αν δούμε την μεγάλη εικόνα, πρέπει να εκτιμούμε πάρα πολύ».

 

Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου) 

thetoc.gr

Κάτια Θεοδώρου Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
Οικονομία
+ + -

Διχάζει ο «φτωχός» μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ

 Mετά από μια δύσκολη πρώτη ημέρα κατά την οποία ξεπέρασαν για την ώρα τουλάχιστον τον σκόπελο του Brexit οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες το νέο σχέδιο προϋπολογισμού που θεωρητικά θα δώσει στην Ενωση τη δυνατότητα να  δαπανήσει έως 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με την ατζέντα, οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο με βάση τις εργασίες της φινλανδικής προεδρίας, που αναμένεται να παρουσιάσει το αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που προσπαθεί να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές του βορρά με τον νότο.  

Οι βαθιές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων θα μπορούσαν να εμποδίσουν μια συμφωνία όχι μόνο τώρα αλλά και για τους επόμενους  μήνες. Σύμφωνα με την πρόταση που εκπόνησε η Φινλανδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει χρηματοδοτική ικανότητα μεταξύ του 1,03% και 1,08% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να δαπανήσει μεταξύ 1 και 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ για επτά χρόνια, στον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. 


Το έγγραφο πάντως που έχει στην κατοχή του τo Reuters περιλαμβάνει προτάσεις λιγότερο φιλόδοξες από τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία επιδιώκει έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ. Το  Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ακόμη μεγαλύτερο προϋπολογισμό στο 1,3% του ΑΕΠ . Η  φινλανδική πρόταση είναι μια μέση λύση καθώς κινείται πάνω από το ανώτατο όριο του 1% που θέτει η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ.

Η λύση της Φινλανδίας έχει απογοητεύσει τα περισσότερα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ, προβλέποντας χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Η φινλανδική πρόταση μειώνει τις δαπάνες για τους αγρότες και τις φτωχότερες περιφέρειες. Η Γερμανία αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες που προτείνουν έναν «μαζεμένο» προϋπολογισμό υποστηρίζουν ότι, λόγω του Brexit, θα πληρώνουν περισσότερα για τα ταμεία της ΕΕ, ακόμη και με ανώτατο όριο 1%, επειδή θα πρέπει να αντισταθμίσουν την απώλεια από το διαζύγιο με τη Βρετανία.  Αντιθέτως οι χώρες της ανατολικής αλλά και της νότιας Ευρώπης επιδιώκουν έναν πιο γενναιόδωρο προϋπολογισμό και δεν είναι ικανοποιημένες με τις περικοπές που προτείνει η Φινλανδία σε τομείς όπως η γεωργία για παράδειγμα.   

Ο  νέος προϋπολογισμός θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει κανόνες που θα αναστέλουν τη χρηματοδότηση προς τα κράτη- μέλη αν παραβιάζονται κανόνες  για το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία των δικαστών, θέματα που αποτελούν κόκκινο πανί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός έως τον Δεκέμβριο που είναι η καταληκτική ημερομηνία. 

φωτο Reuters

thetoc.gra

Κάτια Θεοδώρου Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
Πολιτικά
+ + -

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για Μητσοτάκη με βαριά ατζέντα

 Η πρώτη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Σύνοδο Κορυφής δεν θα είναι και η πιο εύκολη, καθώς μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την χώρα μας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των 28 κρατών - μελών της Ε.Ε.

Κύριος παρονομαστής των περισσοτέρων θεμάτων είναι η Τουρκία, μετά την εισβολή στην Συρία, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο μεταναστευτικό, ενώ η ελληνική και η κυπριακή πλευρά θα επιχειρήσουν να βάλουν στο τραπέζι και το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης το Brexit που φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην επίλυση του είναι το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει τους «28». 

Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για τις εξελίξεις στην Συρία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Είναι ενδεικτικό πως ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκινήσει τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και με ηγέτες κρατών της Ε.Ε. 


Οι «28» με το βλέμμα σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία 
Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι στις Βρυξέλλες, στην Άγκυρα θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό «παζάρι» μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η συνάντηση του Μάικ Πένς και του Μάικ Πομπέο με τον Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ιδιαιτέρως κομβική για το μέλλον της Τουρκικής εισβολής στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή όμως ο Τούρκος πρόεδρος είναι σε ανοιχτή γραμμή και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να μην έρθουν αντιμέτωπες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις με τον συριακό στρατό τον οποίο υποστηρίζει η Ρωσία.  

Στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ και υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις κινήσεις της Άγκυρας αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζουν Ουάσιγκτον και Μόσχα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, ενώ παράλληλα θα ζητήσει την πλήρη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε για το μεταναστευτικό. Βεβαίως ο πρωθυπουργός θα στραφεί εναντίον και των κρατών που κρατούν κλειστά τα σύνορα τους απέναντι στους πρόσφυγες. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως τόνισε στο  Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Ναι υπό όρους στην χρηματοδότηση της Άγκυρας
Όσον αφορά την νέα κοινοτική χρηματοδότηση προς την Άγκυρα και την οποία δεν έχει αποκλείσει το Βερολίνο σε αντίθεση με το Παρίσι φαίνεται να είναι αρνητικό, ο πρωθυπουργός πιθανότατα δεν θα την αποκλείσει, αλλά θα επιχειρήσει να την συνδυάσει με την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας από τους εταίρους να θέσουν ως όρο να σταματήσει η Άγκυρα τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση δια στόματος του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και η χώρα μας την ενίσχυση των κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ε.Ε: 2,2 δισ. ευρώ έχει πάρει η Ελλάδα 
Από το 2015 μέχρι σήμερα η Κομισιόν έχει δώσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκανστη δημοσιότητα, η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα προέρχονται από τρία ευρωπαϊκά ταμεία: 1,18 δις. ευρώ από το Ταμείο για το Άσυλο, την Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση, 404,5 εκατομμύρια από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και 643.6 εκατομμύρια ευρώ από το Εργαλείο Επείγουσας Βοήθειας. 

Κατεβάστε από εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος στο προσφυγικό.

H συμφωνία για το Brexit

Τη συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται πάντως να μονοπωλήσει η συμφωνία που επετέυχθη το μεσημέρι για το Brexit. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μέχρι το Σάββατο, με το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP, κοινοβουλευτικό σύμμαχο των Τόρις, να δηλώνει προς το παρόν ότι δεν καλύπτεται από το περιεχόμενό της. 

thetoc.gr

Σελίδα 2 από 11335 (113347 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
[2]
3
4
5
6
7
11333
11334
11335
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά