28/02/2020
         

WARG Handcrafted Apparel

Paris Paris Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Υγεία
+ + -

Υπάρχουν και θετικές θερμίδες

 Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στις θερμίδες που παίρνουμε μέσα από τη διατροφή μας, τις συνδέουμε σχεδόν πάντα με την αύξηση του σωματικού μας βάρους και γενικά με κάτι αρνητικό. Παρόλα αυτά, τις θερμίδες τις χρειαζόμαστε και μπορεί να είναι "θετικές", ανάλογα με τις τροφές, από τις οποίες προέρχονται.

Οι θερμίδες αντιπροσωπεύουν την απαιτούμενη ενέργεια για το σώμα μας, η οποία είναι χρήσιμη για να φέρουμε σε πέρας όλες τις μεταβολικές ενέργειες και δραστηριότητες μας. Ανάλογα με την ηλικία μας, το φύλο, το βάρος και το ύψος μας, προσδιορίζονται οι μεταβολικές και ενεργειακές μας ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες "μεταφράζονται" στις θερμίδες που θα πάρουμε από τα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Οι συστάσεις για το γενικό πληθυσμό είναι να παίρνουμε το 50-55% της απαιτούμενης ενέργειας από τους υδατάνθρακες, το 15% από τις πρωτεΐνες και το 25-30% από τα λίπη. Αυτά τα ποσοστά μπορούν να καλυφθούν είτε από "κακές" και "ανθυγιεινές" επιλογές, οπότε αν και καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας είναι επιβαρυντικές για την υγεία μας, είτε από πιο σωστές και υγιεινές διατροφικές επιλογές, οπότε έχουν θετική επίπτωση στην υγεία μας. Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι τροφές που μας προσφέρουν "θετικές" θερμίδες;

Παρακάτω, δίνονται μερικές από αυτές τις τροφές, όπως είναι: 

  • το ελαιόλαδο, 
  • τα δημητριακά και το ψωμί, 
  • τα φρούτα, 
  • το μέλι, 
  • οι ξηροί καρποί, 
  • το ψάρι, 
  • το γάλα
  • το σουσάμι και το ταχίνι, 
  • το κρασί.

Ελαιόλαδο: Ο οργανισμός μας χρειάζεται το λίπος σε ένα ποσοστό 25-30%, για μια σειρά από μεταβολικές διαδικασίες. Έτσι όταν η πρόσληψη είναι σε αυτά τα επίπεδα είναι απαραίτητο. Το λίπος όμως μπορεί να προέλθει από το κρέας και τα τυροκομικά προϊόντα, αλλά και από το ελαιόλαδο ή τα άλλα λάδια. Το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε για τα λίπη και τα έλαια είναι πως όλα, είτε κορεσμένα είτε ακόρεστα, αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες (9 KCal/g). Ασφαλώς από όλα τα λίπη το ελαιόλαδο υπερέχει. Το ελαιόλαδο λόγω των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παρέχει καλύτερη γεύση χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα, σε σύγκριση με υπόλοιπα σπορέλαια.
Όπως έχει δειχθεί, οι μεσογειακοί λαοί εμφανίζουν χαμηλότερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Οι επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός αυτό στη μεσογειακή δίαιτα η οποία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και το ελαιόλαδο, σα βασική πηγή λίπους. 
Άλλες έρευνες, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε 28 χώρες, διαπιστώνουν ότι το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας και της καθημερινής διατροφής στην Ελλάδα, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως φάνηκε από τις έρευνες αυτές, το ελαιόλαδο επιδρά με κάποιο τρόπο στο μεταβολισμό του εντέρου, μειώνοντας τα επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται δεσοξυχολικό οξύ, το οποίο μπορεί να επηρεάσει ευεργετικά την αναδιοργάνωση των κυττάρων του εντέρου. 
Το ελαιόλαδο ακόμα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Epidemiology.

Κρασί 
Ένα ποτήρι καλό κρασί, κόκκινο ή λευκό, όπως έχει βρεθεί, μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, αναστέλλοντας τη σύνθεση μίας πρωτεΐνης, της ενδοθηλίνης-1, η οποία συντελεί σημαντικά στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, όπως προκύπτει από έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, για το κόκκινο κρασί.
Ειδικότερα το κόκκινο κρασί παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, όπως υποστηρίζουν έγκυρες έρευνες, που οφείλεται στις πολυφενόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή της ενδοθηλίνης-1, μίας χημικής ουσίας η οποία συντελεί στην αγγειοσυστολή. Τα συστατικά αυτά εμποδίζουν τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Πάνω σε αυτή τη θεωρία στηρίχτηκε το λεγόμενο Γαλλικό παράδοξο (French paradox)", σύμφωνα με το οποίο οι Γάλλοι, οι οποίοι πίνουν συχνά κόκκινο κρασί με, τα γεύματά τους, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, παρόλο που η πρόσληψη κορεσμένου λίπους είναι ανάλογη με των άλλων δυτικοευρωπαικών κρατών, όπως της Βρετανίας. Αυτή η θεωρία βέβαια αμφισβητείται τελευταία από τους επιστήμονες. Έτσι, 1-2 ποτηράκια κρασί καθημερινά έχουν βρεθεί ότι πέρα από την απόλαυση, προσφέρουν και ωφέλιμες θερμίδες.

Ψάρι 
Το ψάρι είναι σίγουρα μια τροφή με σημαντική θρεπτική αξία. Στην χώρα μας ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, οι γόπες και οι κολιοί κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις μας και είναι αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής διατροφής, αν και τα τελευταία χρόνια με τη δυτικοποίηση της δίαιτας η κατανάλωση του μειώνεται. Το ψάρι αποτελεί μία θρεπτική και υγιεινή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αφού μας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που ο οργανισμός μπορεί να πάρει μόνο μέσα από τη διατροφή, αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου, καθώς και ιωδίου. Το ψάρι είναι συνήθως φτωχό σε κορεσμένα λιπίδια και χοληστερόλη, και για αυτό προσφέρει ωφέλιμες θερμίδες, σημαντικές για την ανάπτυξη. Ακόμα όμως και τα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, όπως η τσιπούρα, το σκουμπρί, ο σολομός που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και άρα πιο πλούσια σε θερμίδες, μας παρέχουν παράλληλα σημαντική προστασία από τις θρομβώσεις και μειώνοντας την "κακή" χοληστερίνη. Άρα, είναι σαφώς προτιμότερο να συμπεριλάβουμε αυτά τα ψάρια στο εβδομαδιαία μας διαιτολόγιο, από οποιοδήποτε τύπο κρέατος, που θα μας δώσει ίσως τις ίδιες θερμίδες αλλά σε συνδυασμό με αρκετό κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη.

Φρούτα και λαχανικά 
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τρόφιμα πολύ ωφέλιμα, που μας προσφέρουν υδατάνθρακες ως ζάχαρα αλλά και ως φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Έτσι, αν και η κατανάλωση τους απαιτεί προσοχή-ειδικά των φρούτων- αφού μας δίνουν θερμίδες, είναι και απαραίτητη και υγιεινή. 
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι όσοι άνθρωποι καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα, έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με όσους δεν ξεπερνούν τις δύο με τρεις μικρομερίδες. Τα φρούτα, καθώς και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές πολύτιμων θρεπτικών συστατικών όπως καλίου, αντιοξειδωτικών συστατικών και φυλλικού οξέος, που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Λαχανικά όπως αυτά που είναι πράσινα φυλλώδη, (σπανάκι, μπρόκολο, χόρτα) καθώς και φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, που τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη προστατευτική δράση έναντι των καρδιοπαθειών. Ακόμα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών.

Μέλι
Το μέλι είναι επίσης ένα τρόφιμο που συναντούμε συχνά στην ελληνική διατροφή, κυρίως λόγω της μεγάλης παραγωγής της χώρας μας και της υψηλής ποιότητας του. Πολλοί το θεωρούν τρόφιμο ιδιαίτερα υγιεινό και το χρησιμοποιούν σε όλα τα ζεστά ροφήματα τους. Άλλοι φοβούνται την κατανάλωση του λόγω των θερμίδων που δίνει. Η αλήθεια είναι κάπου ενδιάμεσα, αφού αν και δίνει περίπου 30 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού, μας δίνει αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Έτσι, αν και το μέλι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα φρούτα ή τα λαχανικά στη διατροφή μας, μπορεί σίγουρα να αποτελέσει ένα πολύ υγιεινό υποκατάστατο ζάχαρης, που το μόνο που παρέχει στον οργανισμό είναι κενές θερμίδες.

Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφίμου που πραγματικά μας παρέχει "θετικές" θερμίδες. Και είναι θετικές αφού μας παρέχονται σε συνδυασμό με φυτικές ίνες, λίπος καλής ποιότητας, πρωτεΐνες όχι βέβαια ισάξιας αξίας με αυτές του κρέατος, αλλά υψηλότερης από κάποια λαχανικά. 6 μικρά καρύδια ή αμύγδαλα ή 20 ολόκληρα μικρά φιστίκια δίνουν περίπου όσες θερμίδες δίνει ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα (45 θερμίδες). Έτσι, αν είμαστε προσεχτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε και αν δεν είναι αλατισμένοι, είναι μια τροφή που μας δίνει δύναμη, υγεία και πολύτιμα διατροφικά στοιχεία.

Γάλα 
Το γάλα, αποτελεί μια πλήρη τροφή που παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λιπίδια όπως το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, τύπο πολυακόρεστου λιπαρού οξέος, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντικαρκινική δράση, υδατάνθρακες, αλλά και μέταλλα όπως ασβέστιο και φωσφόρο και βιταμίνες Α και D. Η κατανάλωση είναι σημαντική για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αποτελεί πολύτιμο τρόφιμο τόσο για τα παιδιά, όσο για τους ενήλικες αλλά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ακριβώς επειδή αποτελεί πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών μπορεί να αποτελέσει εύκολα ένα υποκατάστατο άλλων ποτών, που όπως τα αναψυκτικά, τα energy drinks και τους χυμούς τύπου "νέκταρ", όπου ο χυμός είναι μόνο το 20%.
Ένα ποτήρι (200ml) από πλήρες γάλα παρέχει 224mg ασβεστίου και μόλις 136 θερμίδες, το ημίπαχο γάλα 98 θερμίδες ανά ποτήρι και 244mg ασβεστίου, ενώ το άπαχο γάλα, δηλαδή το πλήρως αποβουτυρωμένο παρέχει 248mg ασβεστίου, με ενεργειακή αξία που δεν ξεπερνά τις 70 θερμίδες ανά ποτήρι. Είναι λοιπόν φανερό πως ακόμα και το ολόπαχο γάλα δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οργανισμό μας θερμιδικά, αφού και θρεπτικά στοιχεία μας προσφέρει, αλλά κυρίως δε δίνει τόσες άχρηστες θερμίδες όσες μας παρέχουν τα παραπάνω ποτά.

Ψωμί
Το ψωμί, μαζί με τα άλλα δημητριακά, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πατάτες αποτελούν τροφές που για πολλούς θεωρούνται επικίνδυνες και παχυντικές, αλλά πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Οι αμυλούχες τροφές και ιδιαίτερα το ψωμί πρέπει να υπάρχει στο διαιτολόγιο μας, όχι βέβαια συνοδεία τυριού, με επάλειψη μαργαρίνης ή με αρκετή ποσότητας ελαιολάδου, μέσα από τη σαλάτα. Μία φέτα ψωμί περίπου 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 80 θερμίδες με 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι σύνθετοι. Το ψωμί πέρα από τους υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου, όταν είναι σίκαλης ή ολικής, μας παρέχει σημαντικές και υγιεινές διαιτητικές φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν την εντερική λειτουργία, μειώνουν την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου και συμβάλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Αποτελεί ακόμα σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και σίδηρου Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ψωμί ως τρόφιμο περιέχει συνήθως ελάχιστα λιπαρά, κάτι που το κάνει ιδανικό και για τη δίαιτα (εκτός από κάποια τυποποιημένα ψωμιά που περιέχουν λιπαρά για βελτίωση της γεύσης ή ζάχαρη). Για όσους προτιμούν τις φρυγανιές για να αποφύγουν την κατανάλωση ου "παχυντικού" ψωμιού, αξίζει να αναφέρουμε ότι το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους, λόγω της υγρασίας που περιέχει, ενώ δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη, που περιέχουν συχνότερα οι φρυγανιές. Άρα, το ψωμί χορταίνει περισσότερο, αποδίδοντας λιγότερες θερμίδες.

Σησάμι και ταχίνι
Το σησάμι και το ταχίνι είναι σίγουρα δύο τρόφιμα πραγματικά αγνά κι ωφέλιμα, που λαοί όπως οι Ασσύριοι και οι Αιγύπτιοι, αλλά και οι Κινέζοι, είχαν ανακαλύψει χιλιάδες χρόνια πριν. Επιστημονικές μελέτες από ξένα και ελληνικά ερευνητικά κέντρα έχουν δείξει ότι το σησάμι και τα παράγωγά του, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία, αν και προσφέρουν αρκετές θερμίδες λίπους. Τα 100 γραμμάρια ταχινιού αποδίδουν περίπου 500 θερμίδες, όσες και 100 γραμμάρια κάποιου κίτρινου τυριού. Πέρα όμως από τις θερμίδες το σησάμι και το ταχίνι προσφέρουν ένα συνδυασμό λίπους (50% περίπου), πρωτεΐνης (20% περίπου), αλλά και υδατανθράκων.

Το λίπος του σησαμιού και του ταχινιού, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, (σύμφωνα με μετρήσεις 2,5 περισσότερη από του ελαιόλαδου). Τα προϊόντα αυτά συμβάλλουν στην πρόληψη των θρομβώσεων και της αρτηριοσκλήρυνσης, κυρίως χάρη σε μια ουσία που ονομάζεται σησαμίνη, η οποία μειώνει τη χοληστερίνη του οργανισμού. Ειδικότερα, η παρουσία της βιταμίνης Ε κάνουν τα τρόφιμα αυτά αλλά και τις θερμίδες που μας παρέχουν ακόμα πιο "θετικές", αφού είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτική, περιορίζοντας τη δράση των ελευθέρων ριζών και τις βλάβες που προκαλούν στα συστήματα του οργανισμού. Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, τη δημιουργία μεταλλάξεων που συνδέονται με ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson, ενώ λόγω της σησαμίνης παρέχει προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Πέρα από την Ε προσφέρει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως οι Β1, Β2 και νιασίνη, ιχνοστοιχεία (φωσφόρο και σίδηρο), καθώς και αρκετές διαιτητικές ίνες. Έτσι, όταν δεν υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, λίγο ταχίνι στο ψωμί, αντί για οποιαδήποτε πραλίνα σοκολάτας, δίνει σημαντικά διατροφικά στοιχεία, με αντίστοιχο βέβαια θερμιδικό φορτίο.

Όλα τα παραπάνω τρόφιμα μας δίνουν ασφαλώς θερμίδες, αφού αποτελούν συνδυασμούς των θερμιδογόνων θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα όμως με το ενεργειακό τους φορτίο, μας χαρίζουν μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά, που το καθένα παίζει το δικό του ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού μας. Έτσι αξίζει από κάθε άποψη να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να θυμόμαστε ότι περά από την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε πρέπει να προσέχουμε και την ποιότητα των θερμίδων αυτών.

 

 

 

iatronet.gr 


Manos Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Περίεργα
+ + -

Πορτρέτα από «διαδικτυακά» εικονίδια διά χειρός… Έλληνα!

 Το έντονο ταμπεραμέντο, η σχεδιαστική ικανότητα, η πολύχρονη εμπειρία αλλά και η ελληνική οπτική αποτυπώνονται στα ευφάνταστα έργα του Έλληνα σχεδιαστή Χάρη Τσέβη. Εντυπωσιακά πορτρέτα διασήμων και μη συνθέτουν τα μωσαϊκά που βλέπετε, όλα κατασκευασμένα από IT εικονίδια.

perierga.gr - Πορτρέτα από "διαδικτυακά" εικονίδια διά χειρός... Έλληνα!

Το Facebook, το Twitter αλλά και διάφορα γνωστά εικονίδια από παιχνίδια και gadgets που κυκλοφορούν στο εμπόριο «μετασχηματίστηκαν» στα χέρια του Έλληνα καλλιτέχνη δημιουργώντας εικόνες του Μπιλ Γκέιτς, του Γκρέις Χόπερ, του Sir Clive Sinclair, της Cynthia Breazeal και άλλων γνωστών και μη προσώπων με μεγάλη λεπτομέρεια.

perierga.gr - Πορτρέτα από "διαδικτυακά" εικονίδια διά χειρός... Έλληνα!

Σκοπός; Η δημιουργία ενός βιβλίου με τίτλο «Gadgets, Games, Robots and the Digital World», το οποίο αναμένεται να εκδοθεί σύντομα. Με τη συνδρομή του Ιάπωνα δημιουργού videogames Tomohiro Nishikado, τα πορτρέτα του Χάρη Τσέβη μοιάζουν σαν ήρωες που ξεπήδησαν από τα αγαπημένα μας παιχνίδια. Γιατί αν κοιτάξετε προσεκτικά τα πρόσωπα, όλο και κάποιον… γνωστό θα βρείτε μέσα στα εικονίδια!

perierga.gr - Πορτρέτα από "διαδικτυακά" εικονίδια διά χειρός... Έλληνα!

perierga.gr - Πορτρέτα από "διαδικτυακά" εικονίδια διά χειρός... Έλληνα!

perierga.gr - Πορτρέτα από "διαδικτυακά" εικονίδια διά χειρός... Έλληνα!

perierga.gr - Πορτρέτα από "διαδικτυακά" εικονίδια διά χειρός... Έλληνα!

perierga.gr - Πορτρέτα από "διαδικτυακά" εικονίδια διά χειρός... Έλληνα!

perierga.gr


Paris Paris Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Οικονομία
+ + -

Στροφή σε ασφαλή νομίσματα

  Την πλάτη τους στο ευρώ γυρίζουν οι καταθέτες οι οποίοι σπεύδουν ναμετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε άλλα πιο αξιόπιστα νομίσματα.

Σύμφωνα με τη Real News  4.000 καταθέτες με συνολικές καταθέσεις 500 εκ. ευρώ μετέτρεψαν τις αποταμιεύσεις τους σε άλλα νομίσματα. Σε πρώτη προτίμηση έρχεται το δολάριο Αυστραλίας, ενώ σταθερή αξία παραμένει το δολάριο ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της εφημερίδας από τραπεζικούς κύκλους λένε επίσης ότι ζήτηση έχει και τοδολάριο Καναδά, ενώ ορισμένοι μετατρέπουν τα ευρώ τους και σε κορόνες Νορβηγίας.

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες λένε όχι και στα άλλοτε ασφαλή κρατικά ομόλογα του εξωτερικού, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στη Real ότι πια δεν παρατηρείται μεγάλη εκροή καταθέσεων προς τα έξω, ενώ υπάρχει σταθερή εκροή καταθέσεων για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

 

 

 

 

 

realnews  


Manos Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Υγεία
+ + -

Η προσωπικότητα επηρεάζει την μυρωδιά του σώματος

Ομάδα 100 ανδρών και ισάριθμων γυναικών κατόρθωσε να εκτιμήσει με αρκετή ακρίβεια πόσο εξωστρεφείς, αγχώδεις ή κυριαρχικοί ήταν 60 εθελοντές, μυρίζοντας τα T-shirts τους. 

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αξιολογεί κατά πόσον τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονται με την μυρωδιά του σώματος.

Αν και οι απαντήσεις των εθελοντών δεν ήταν τέλειες, υποδηλώνουν πως όταν σχηματίζουμε την πρώτη εντύπωση για έναν άνθρωπο, δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν μόνο την εμφάνιση και την συμπεριφορά του, αλλά και τον τρόπο που μυρίζει.

«Οι άνθρωποι δεν εκφράζονται μόνο με την εμφάνιση και την ομιλία τους, αλλά και με το πώς μυρίζουν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Αγκνιέσκα Σοροκόβσκα, από το Πανεπιστήμιο του Wroclaw, στην Πολωνία. 

Η μελέτη

Η δρ Σοροκόβσκα και οι συνεργάτες της, ζήτησαν από 30 άνδρες και 30 γυναίκες να φορούν λευκά T-shirts επί τρεις συνεχόμενες νύχτες και να αποφύγουν στη διάρκειά τους αρώματα, αποσμητικά, σαπούνια, τσιγάρο, αλκοόλ και τρόφιμα με έντονη οσμή. Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε τεστ προσωπικότητας. 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν τα μπλουζάκια των εθελοντών και τα έβαλαν σε διάφανες, πλαστικές σακούλες. 

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης τους, επιστράτευσαν 100 άνδρες και 100 γυναίκες, από τους οποίους ζήτησαν να μυρίσουν τα μπλουζάκια και με βάση τη μυρωδιά να βαθμολογήσουν με μια κλίμακα από 0 έως 10, πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. 

Κάθε εθελοντής βαθμολόγησε έξι μπλουζάκια, ενώ κάθε μπλουζάκι βαθμολογήθηκε από 20 εθελοντές.

Ευρήματα

Τρία από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αξιολογήθηκαν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια από τους εθελοντές: η εξωστρέφεια (η τάση να είναι κανείς κοινωνικός και ανοιχτός), ο νευρωτισμός (η τάση να είναι κανείς αγχώδης και με διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης) και η κυριαρχικότητα (η ανάγκη να ηγείται κανείς των άλλων).

Ο βαθμός της ακρίβειας δεν ήταν τέλειος, αλλά η δρ Σοροκόβσκα δήλωσε πως ήταν εφάμιλλος με αυτόν προγενέστερης μελέτης, στην οποία είχαν αξιολογηθεί τα ίδια χαρακτηριστικά με βάση βίντεο που έδειχναν εθελοντές στην καθημερινή τους ζωή. 

Επιπλέον, η κρίση για την κυριαρχικότητα ήταν πιο ακριβής όταν οι εθελοντές αξιολογούσαν τις μυρωδιές ατόμων του αντίθετου φύλου, γεγονός που υποδηλώνει πως η μυρωδιά παίζει μεγάλο ρόλο όταν διαλέγουμε ερωτικό σύντροφο, πρόσθεσε. 

Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματά τους στην συσχέτιση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας με την έκκριση ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν τη μυρωδιά μας. Οι κυριαρχικές προσωπικότητες λ.χ. μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τους ιδρωτοποιούς αδένες. 

 

 


ΠΗΓΗ: tanea.gr


Manos Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Τεχνολογία
+ + -

Ρωσικό διαστημόπλοιο θα συντριβεί στη γη!

  To Fobos-Grunt, η ρωσική αποστολή που απέτυχε να αναχωρήσει για τον πλανήτη Άρη και παραμένει σε χαμηλή γήινη τροχιά από το Νοέμβριο, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 6 έως τις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Με συνολικό βάρος....

13,2 τόνων, το Fobos Grunt είναι το μεγαλύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ και ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά αντικείμενα που έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στη γήινη ατμόσφαιρα. Οι δεξαμενές του περιέχουν επτά τόνους τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, δύο εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα. Αν και τα καύσιμα αυτά βρίσκονται στη μορφή πάγου, η Roscosmos ελπίζει ότι το τοξικό φορτίο θα καεί στην ατμόσφαιρα. Παραμένει άγνωστο σε ποια περιοχή της Γης θα πέσει το Fobos-Grunt.

To σκάφος βρίσκεται σε ασταθή τροχιά με γεωγραφικό πλάτος που κυμαίνεται από τις 51 μοίρες βόρεια μέχρι τις 51 μοίρες νότια, καλύπτοντας μια ζώνη από το Λονδίνο στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι την Παταγονία της Χιλής στο Νότιο Ημισφαίριο.

Δεδομένου όμως ότι το 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το πιθανότερο είναι ότι τα συντρίμμια δεν θα πέσουν σε ανθρώπινα κεφάλια.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Βγήκε με επιτυχία από την ατμόσφαιρα, ωστόσο απέτυχε να πυροδοτήσει τους κινητήρες για το διαπλανητικό ταξίδι και έμεινε κολλημένο σε γήινη τροχιά.

Η αποστολή προγραμματιζόταν να φτάσει το 2013 στον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του πλανήτη Άρη. Εκεί, θα συνέλεγε δείγματα του εξωγήινου εδάφους, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.
 

 

 
prionokordela.gr


Manos Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Τοπικά
+ + -

O Μαγκριώτης για την περιφερειακή οδό στη Δυτ. Θεσσαλονίκη

O υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, στην παρέμβασή του στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου και η Εγνατία Α.Ε. με θέμα: «Παρουσίαση της μελέτης για την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού στη δυτική Θεσσαλονίκη», μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το έργο “Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός από Α/Κ Κ16 (Νέα Δυτική Είσοδος Π.Α.Θ.Ε. / Λαχαναγορά) – Α/Κ Κ5 (Πολίχνη / Νοσοκομείο Παπαγεωργίου” προβλέπει, σε μήκος περίπου 8χλμ. αναβάθμιση της αρτηρίας, με ανισοπεδοποίηση έξι υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων (πλην του Κ16 που έχει ήδη ανάδοχο και σύντομα ξεκινούν οι εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. € περίπου), επί της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (ΕΣΠΕΡ). […] Η αναβάθμιση της συνολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού- ενταγμένη στο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών, Μεταφορών για τη Θεσσαλονίκη- αξιολογείται ως έργο πρώτης προτεραιότητας».

 

 

 

zougla.gr 


Manos Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Life style
+ + -

Θα αντικαταστήσει τον Ψινάκη στο «Fab 5»;

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Espresso», ο Νίκος Μουρατίδης αποκάλυψε ότι θα κάνει μια guest εμφάνιση στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Fab 5», αλλά όλα... παίζουν για το αν θα γίνει ο αντικαταστάτης του Ηλία Ψινάκη.

Αρχικά, το πλάνο είναι να δώσει μια... guest «βοήθεια» στην εκπομπή, για να φτιάξουν έναν νεαρό τραγουδιστή και το group του. Στη συνέχεια όμως, όπως αποκαλύπτει, αν του κάνουν πρόταση για να παραμείνει, θα το σκεφτεί και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να απαντήσει θετικά. 

Πάντως, εξακολουθεί να είναι πιστός στην παλιά του κόντρα με την Τατιάνα Στεφανίδου, αφού, όπως λέει, δέχθηκε να συμμετάσχει, για να «σκάσει η Τατιάνα από τα κακό της, που λέει δεξιά και αριστερά ότι δεν έχω δουλειά και είμαι στα αζήτητα».

 


Πηγή: ofono.gr


Manos Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Κόσμος
+ + -

Europol: 112 συλλήψεις για παιδική πορνογραφία

 Εκατόν δώδεκα άτομα συνελήφθησαν σε 22 χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης κατά της παιδικής πορνογραφίας στο ίντερνετ, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol. «Μέχρι στιγμής ταυτοποιήσαμε 269 υπόπτους και συλλάβαμε 112 άτομα», δήλωσε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουένιράιτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη, έδρα της οργάνωσης.

Η αστυνομική επιχείρηση με την επωνυμία «Επιχείρηση Ικαρος» είχε ως στόχο άτομα που ανταλλάσσουν ακραίου περιεχομένου μαγνητοσκοπημένο υλικό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Europol. «Συνεχίζονται οι έρευνες και αναμένονται νέες συλλήψεις», τονίζεται στην ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αστυνομικής επιχείρησης υπό τον συντονισμό της Europol είχαν συλληφθεί, τον περασμένο Μάρτιο, 200 άτομα στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης κατά διεθνούς δικτύου παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, το οποίο συγκροτήθηκε επί βάσης 70.000 μελών.

 

 

 

aggelioforos.gr 


Manos Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Διάφορα   Τοπικά
+ + -

Άνθιμος προς Σκόπια: "Μακεδονία εμείς οι Έλληνες ποτέ δε θα σας πούμε"

 Επίθεση κατά των Σκοπίων εξαπέλυσε για άλλη μια φορά από άμβωνος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. "Η έκθεση στο Λούβρο για τον Μέγα Αλέξανδρο σπάει τα κόκκαλα της Σκοπιανής προπαγάνδας", υπογράμμισε...

από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, στην Πυλαία.

Ο κ. Άνθιμος κάλεσε τους Σκοπιανούς να κρατήσουν το όνομα Σκόπια, Βαρδαρία, τονίζοντας: "Μακεδονία εμείς οι Έλληνες ποτέ δε θα σας πούμε. Γιατί είστε Σλάβοι που ενισχύονται από άλλες εθνότητες". Ανέφερε μάλιστα το τι γράφουν στο βιβλίο επισκεπτών της Έκθεσης του Λούβρου οι επισκέπτες -“γράφουν ‘καλώς ήρθες στο Παρίσι Έλληνα Αλέξανδρε” τόνισε- και πρόσθεσε: "Διαβάζουν μέσα από τα εκθέματα την πραγματική ιστορία για τον Αλέξανδρο. Αυτόν που προσπαθούν να οικειοποιηθούν οι γείτονες για να δικαιολογήσουν το όνομα Μακεδονία στο νεοφτιαγμένο κράτος τους που αποτελείται από πολλές εθνότητες".

Κάλεσε, επίσης, τις νέες γενιές Ελλήνων, να μην υποχωρήσουν στο θέμα της ονομασίας. “Εγώ και οι άνθρωποι της ηλικίας μου θα ΄χουμε φύγει κι αυτό δε θα ΄χει τελειώσει. Εσείς όλοι, διδάξτε στα παιδιά σας αυτό που προκύπτει από την καρδιά της Ευρώπης”, υπογράμμισε.

 

 

 

thestival.gr 


Manos Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011
Περίεργα
+ + -

ΣΟΚ: Παραμορφώνεται το πρόσωπό της (foto-video)

  Αϊτή: Πορτ-ο-Πρενς
Σπάνια γενετική κατάσταση γνωστή ως ινώδη δυσπλασία.


Τα οστά  της Marlie αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να στρεβλώνει το πρόσωπό της και να τεντώνει το δέρμα της. 


 

 

 

 

periergaa.blogspot.com 


Σελίδα 11313 από 11418 (114172 αντικείμενα)
Προηγούμενο
1
2
3
11312
[11313]
11314
11315
11416
11417
11418
Επόμενο
 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά