21/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015
Οικονομία
+ + -

Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί θυγατρικές και «ασημικά»

Ενας νέος κύκλος αναδιάταξης δυνάμεων αρχίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες προχωρούν στην υλοποίηση  των σχεδίων εσωτερικής αναδιάρθρωσης των ομίλων τους, τα οποία περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο ανακεφαλαιοποίησης και βελτίωσης της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης. Στο σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και αποτελεί μέρος μνημονιακών δεσμεύσεων, προβλέπεται η πώληση θυγατρικών εταιρειών και συμμετοχών και η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Πρώτες στη σχετική λίστα είναι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, οι ασφαλιστικές και οι εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει πριν από αρκετούς μήνες και μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ επιταχύνονται. Μέσα στις επόμενες μέρες η Εθνική και η Eurobank αναμένουν προσφορές για την πώληση της  τουρκικής Finansbank και της ασφαλιστικής Eurolife αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank θα μπει σε διαπραγματεύσεις για την  πώληση της εταιρείας «Ιονική Ξενοδοχειακή», ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton.

Η Εθνική καλείται επίσης να επισπεύσει τις κινήσεις για τη μεταβίβαση  της ξενοδοχειακής εταιρείας «Αστήρ» και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Για την Πειραιώς, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την γερμανικό Ergo για την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, η οποία θα της αποφέρει 90 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του deal έχει «κολλήσει» σε προβλήματα που ανέκυψαν μετά την υπογραφή προσυμφώνου μεταξύ των  δύο πλευρών.

Στα πλαίσια στρατηγικού σχεδιασμού εξετάπεζεται επίσης το ενδεχόμενο να δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή σημαντικό ποσοστό της ασφαλιστικής "Ευρωπαϊκή Πίστη", σε συνδυασμό με συμφωνία συνεργασίας.

Παράλληλα η τράπεζα κινείται για την πώληση της θυγατρικής της Peiraeus Bank Romania και βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Εξετάζει επίσης ως εναλλακτική λύση πρόταση της Eurobank για απορρόφηση της Peiraeus Romania από την εκεί θυγατρική της Post Bank.

Επιταγές  Μνημονίου  

Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει η διοίκηση της Εθνικής, η οποία είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει δύο εγχειρήματα που συνεπάγονται σημαντικό «ψαλίδισμα» και συρρίκνωση του ομίλου. Κατ’ επιταγήν μνημονιακών δεσμεύσεων και όρων του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης, πρέπει να πουληθούν:

-  Η Εθνική Ασφαλιστική, που αποτελεί βραχίονα του ομίλου σε έναν βασικό τομέα χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων και λειτουργεί συμπληρωματικά προς την τράπεζα.

- Η κερδοφόρος θυγατρική τράπεζα Finansbank στην Τουρκία, η οποία την τελευταία οκταετία συνεισέφερε σημαντικά στα οικονομικά αποτελέσματα  και στις συνολικές επιδόσεις του ομίλου.

Προσκόμματα από... Ερντογάν

Κατά καιρούς έχουν υιοθετηθεί διάφορα σχέδια για την αξιοποίηση  της Finasbank, με πώληση στρατηγικού πακέτου μετοχών, ΑΜΚ κλπ. Τώρα η Εθνική είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο και ίσως αναγκασθεί τελικά να αποχωρήσει από την Τουρκία.
 Ως υποψήφιοι αγοραστές φέρονται ο τουρκικός όμιλος Dogus που ελέγχει την Garanti Bank και η Qatar National Bank. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης επιχειρηματικά γκρουπ από την Ευρώπη και της Ασία, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπουν στην τελική φάση της διεκδίκησης.

Η Εθνική αναμένει επίσημες προσφορές στις 18-21 Δεκεμβρίου. Όμως, είναι αμφίβολο αν η διαδικασία θα προχωρήσει περαιτέρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στην πώληση της Finansbank, την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί και μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, δεν θέλει να περιέλθει η τράπεζα στον όμιλο Dogus, με τον οποίο Ερντογάν και Νταβούτογλου βρίσκονται «στα μαχαίρια», λόγω  της πολιτικής γραμμής που ακολουθούν τα media  του ομίλου.
Φαίνεται λοιπόν ότι το εγχείρημα με την Finasbank θα σκοντάψει πάλι και ίσως χρειασθούν παρεμβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για να ολοκληρωθεί.

Θέμα.. τιμής

Θα χρειασθεί βέβαια να ξεπερασθεί και το πρόβλημα του τιμήματος: Η Εθνική έχει διαθέσει για την εξαγορά και την κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής της πάνω από 5 δισ. ευρώ. Τώρα ο πήχυς του τιμήματος τοποθετείται – σύμφωνα με πληροφορίες - στα 3 δισ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή ένα μεγάλο άνοιγμα, το οποίο  η Εθνική δεν θέλει να επωμισθεί και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σκανδαλολογίας.

Ευκολότερα φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει η πώληση του «Αστέρα Βουλιαγμένης», η οποία έμεινε ανολοκλήρωτη προσκρούντας σε αποφάσεις του ΣτΕ για περιβαλλοντικά ζητήματα.

 Το αγκάθι της ΕΘΝ.ΑΣ.

Το μεγάλο «αγκάθι» για τη διοίκηση της τράπεζας είναι το ιδιοκτησιακό μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής.  Παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα ισοδυναμεί με  «αυτοακρωτηριασμό» του ομίλου, ο οποίος θα απολέσει ένα σημαντικό και κερδοφόρο κομμάτι εργασιών.
 Όμως, παρά – και τις δικές τους -  αντιρρήσεις, οι επικεφαλής της τράπεζας είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν, διερευνώντας τις δυνατότητες πώλησης.

Τι θα εισπράξουν Eurobank- Alpha Bank

Για τη Eurobank και την Alpha Bank τα πράγματα είναι απλούστερα και ευκολότερα. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης με πώληση θυγατρικών φαίνεται ότι θα  ολοκληρωθούν σύντομα.

Υπάρχουν ήδη τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενοι – συμπεριλαμβανομένων ξένων ομίλων – για την Eurolife, τη  θυγατρική ασφαλιστική της Eurobank. Η τράπεζα αναμένει προσφοές στις 18 Δεκεμβρίου, έχοντας προϋπολογίσει ότι θα επιτύχει τίμημα της τάξεως των 300 εκατ.  ευρώ.

Η Alpha υπολογίζει ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει την πώληση του Hilton («Ιονική Ξενοδοχειακή») στο επόμενο τρίμηνο. Προς το παρόν  συζητά με υποψήφιους αγοραστές- επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί όμιλοι και ξένα equity funds. Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της, η τράπεζα μπορεί να εξασφαλίσει τίμημα  της τάξεως των 150-160 εκατ. ευρώ.
 
 
 
sofokleusin 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά