24/04/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Manos Manos Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015
Πολιτικά
+ + -

Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό

 Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Αγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία για την μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι δεν περιμένουμε από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά μας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από εμάς, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Αγκυρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως πως δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσβλέπουμε στο 2016 ως χρονιά «κλειδί» για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας στην οποία καταλήξαμε την Κυριακή, είπε ο Πολωνός πολιτικός. 



Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της Ενωσης με την Αγκυρα και ότι προς το σκοπό αυτό η ΕΕ αποφάσισε να δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η Τουρκία το κόστος υποδοχής των προσφύγων. 

«Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ως προς το θέμα της βίζας, ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016. 

Εμμέσως πλην σαφώς πάντως, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία καθώς επίσης και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.



Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για μια «ιστορική ημέρα» και «ιστορική διαπραγμάτευση», μεταξύ των δύο πλευρών, χαρακτηρίζοντας καρποφόρες τις διαβουλεύσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων δυο φορές ετησίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών υψηλού επιπέδου διαλόγου για την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο πλευρών. Στις 14 Δεκεμβρίου, όπως είπε, θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 και σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο ίδιος τόνισε πως η Αγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά και με την Ε.Ε. ως σύνολο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. 

Ως προς την ευρωπαϊκή βοήθεια, είπε πως τα 3 δισ. ευρώ δεν θα τα λάβει η Τουρκία αλλά οι πρόσφυγες, τονίζοντας πως το γεωπολιτικό πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση, χρειάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης.


 

real


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά