11/11/2024
         
Manos Manos Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015
Οικονομία
+ + -

Φρένο στους πλειστηριασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Φρένο βάζει στους πλειστηριασμούς κατοικιών η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από καταγγελία του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για μη τήρηση δύο τουλάχιστον Κοινοτικών Οδηγιών από τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια σύναψης δανειακών συμβάσεων από το 2001. Έρευνα για το θέμα διεξάγει η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ζήτησε ήδη τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή η πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί ίσως το μοναδικό όπλο των Ελλήνων δανειοληπτών κατά των πλιάτσικου της κύριας κατοικίας που αναμένεται να ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου 2016. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών στις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει από το 2001, δεν τηρούν τις συγκεκριμένες δύο κοινοτικές οδηγίες, άρα οι συμβάσεις αυτές είναι και άκυρες. Κι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των δανειοληπτών που από 1/1/2016 θα συρθούν στα δικαστήρια με κίνδυνο να χάσουν τη κύρια κατοικία τους.

Από δω και πέρα, και εν αναμονή του πορίσματος της εξέτασης της καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και της προκαταρκτικής έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Έλληνες δανειολήπτες μπορούν πλέον να εξετάσουν τις δανεικές τους συμβάσεις και να σύρουν οι ίδιοι της τράπεζες στα δικαστήρια για την απάτη που υπέστησαν κατά τη σύναψη των δανεικών τους συμβάσεων, καθώς δεν τηρήθηκαν δύο σημαντικές κοινοτικές οδηγίες. Οι Έλληνες δανειολήπτες μπορούν και από σήμερα να ξεκινήσουν αυτή τη πρακτική και να διακόψουν το όποιο ενδεχόμενο κίνδυνο πλειστηριασμού αντιμετωπίζουν.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, θα στείλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι μέχρι να προκύψει το πόρισμα της έρευνας, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι από 1/1/2016 κινδυνεύουν τα σπίτια των Ελλήνων που έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες με μια δανειακή σύμβαση που στην ουσία είναι άκυρη.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος είχε στείλει από τον Σεπτέμβριο του 2014 επιστολή στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία κατήγγειλε την συνεχιζόμενη παραβατικότητα και παρανομία των ελληνικών και ξένων τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών με απόλυτη ανοχή του Κράτους. Πρόκειται για τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Τραπεζίτες, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών δεν σεβάστηκαν, δύο (2) Κοινοτικές Οδηγίες, δύο (2) Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και δύο (2) Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σχετικά με την προσέγγιση των Νομοθετικών, Κανονιστικών και Διοικητικών Διατάξεων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέπουν την καταναλωτική πίστη. Πρόκειται για τις Κοινοτικές Οδηγίες: 87 / 102 / ΕΟΚ / 22.12.1986 και 98 / 7 / ΕΚ / 16.02.1998, τους Νόμους της Ελληνικής Κυβέρνησης: Φ1-983 / 07.03.1991 (ΦΕΚ 172 / Τεύχος Δεύτερο / 21.03.1991), έναρξη ισχύος του Νόμου από 21.09.1991 καιΖ1-178 / 13.02.2001 (ΦΕΚ 255 / Τεύχος Δεύτερο / 09.03.2001), και τις αμετάκλητες δικαστικές Αποφάσεις του Αρείου Πάγου: υπ” αριθμόν: 430 / 04.03.2005 / Α.Π. Και υπ” αριθμόν: 1219 / 22.06.2001 / Α.Π., κοινή συνισταμένη των οποίων αποτελεί το γεγονός ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όφειλαν τουλάχιστον από 21.09.1991 να εφαρμόζουν το αυτονόητο δι” ευνομούμενη Χώρα.

Επισημαίνεται ότι με την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου 430/05 κρίθηκαν καταχρηστικές δύο ακόμη πρακτικές των τραπεζών. Κρίθηκε παράνομος ο όρος σύμφωνα με τον οποίο η τράπεζα υπολογίζει τους τόκους με έτος 360 ημερών αντί με 365 ή 366 ημερών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πρόσθετα ο δανειολήπτης. Υπολογίζει δε ότι μέσω αυτής της πρακτικής ο δανειολήπτης επιβαρύνεται επιπλέον σε ποσοστό 1,3889% ημερησίως! Παρά την έκδοση της απόφασης αυτής πριν από εννέα χρόνια, μέχρι σήμερα κάποιες τράπεζες συνεχίζουν να παραβιάζουν το διατακτικό της και να υπολογίζουν παρανόμως τους τόκους των χορηγούμενων πιστώσεων με βάση έτος 360 ημερών, χωρίς το Ελληνικό Κράτος να λάβει οποιαδήποτε μέτρα ή να επιβάλλει έστω ένα πρόστιμο ή μια κύρωση στις τράπεζες αυτές. Παράλληλα, με την εν λόγω απόφαση ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει ότι είναι καταχρηστικός ο όρος με τον οποίο οι καταναλωτές υποχρεώνονται να καταβάλλουν στις Τράπεζες, όταν εξοφλούν πρόωρα στεγαστικό δάνειο, ποσό που συνήθως ανέρχεται σε 2,50% επί του προεξοφλούμενου κεφαλαίου του δανείου. Μάλιστα, η απόφαση συνοδεύεται από μία εκτενή αιτιολογία που δεν αφήνει κανένα πλέον περιθώριο για την εξακολούθηση, με οποιαδήποτε άλλη μορφή, της παράνομης αυτής πρακτικής.

Η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε σήμερα το Σύλλογο Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ότι ξεκίνησε την εξέταση της αναφοράς του την οποία θεωρεί παραδεκτή, δεδομένου ότι το αντικείμενό της εμπίπτει στο πεδίο των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπική να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα με τις διάφορες πλευρές του προβλήματος βάσει των πληροφοριών που έχει υποβάλλει ο Σύλλογος. Η Επιτροπή Αναφορών ζητά επίσης να υποβληθούν οι σχετικές πληροφορίες και στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επισημαίνεται ότι για τη μη τήρηση των Κοινοτικών Οδηγιών από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν ενημερωθεί τόσο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (αρ.πρωτ.71436/23-9-2014), όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος (αρ.πρωτ.38717/11-3-2015).
 
 
 
Tromaktiko

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά