25/04/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Manos Manos Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015
Κόσμος
+ + -

Θα μας τρελάνει η NASA: Βρήκε νερό και στον Πλούτωνα!

 Μετά από την μεγάλη αποκάλυψη της περασμένης βδομάδας ότι υπάρχει τρεχούμενο αλμυρό νερό στον Άρη, η NASA επανήλθε εκ νέου αποκαλύπτοντας πως στην επιφάνεια του Πλούτωνα υπάρχουν κοιτάσματα πάγου και ο ουρανός σε αυτό τον πλανήτη είναι μπλε, θυμίζοντας κάτι από Γη!

Το New Horizons, ο διαστημικός ρομποτικός ταξιδιώτης της NASA έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε από την ομιχλώδη ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον Πλούτωνα, η οποία όπως φαίνεται είναι μπλε. «Ποιός θα περίμενε έναν μπλε ουρανό; Είναι πανέμορφο!», είπε ο Άλαν Στερν, ο επικεφαλής της διερεύνησης του Πλούτωνα.

Το μπλε στις φωτογραφίες δίνει και τα στοιχεία που χρειάζονται οι επιστήμονες για να εξηγήσουν πως αυτό δημιουργείται. «Αυτό το εκθαμβωτικό μπλε φως, μα κάνει να καταλαβαίνουμε την σύσταση της ομίχλης αυτής», αναφέρει το επιστημονικό δυναμικό της NASA.  Ένας μπλε ουρανός προκύπτει επειδή το φως να σκεδάζει όταν συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματός του.  Στη Γη αυτά μόρια είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερα, και ονομάζονται thollins», εξηγούν.


ploutonas-500

Η NASA επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί μικρές περιοχές παγωμένου νερού στον πλανήτη - νάνο. Αυτά τα κομμάτια πάγου, φαίνεται να σχετίζονται με κόκκινες κηλίδες που οι επιστήμονες του διαστημικού οργανισμού είχαν εντοπίσει στο παρελθόν στην επιφάνεια του Πλούτωνα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα πως. Μεγάλες εκτάσεις του Πλούτωνα που έχουν φωτογραφηθεί δεν δείχνουν εκτεταμένες εκτεθειμένες περιοχές πάγου. Το επόμενο αίνιγμα που οι εξερευνητές του διαστήματος έχουν να επιλύσουν λοιπόν είναι το γιατί το νερό εμφανίζεται εκεί που εμφανίζεται και τι ακριβώς είναι τα κόκκινα σημάδια στην επιφάνεια του πλανήτη που μετά μετατρέπονται σε πάγο.

Σύμφωνα με τα όσα ξέραμε ως τώρα για τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον πλανήτη - νάνο όπως αποκαλείται, η επιφάνειά του καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου, το οποίο όταν ο Πλούτωνας είναι πιο κοντά στον Ήλιο εξαχνώνεται, σχηματίζοντας έτσι μία αραιή ατμόσφαιρα γύρω από τον πλανήτη. Λόγω της έκκεντρης τροχιάς του Πλούτωνα, όταν απομακρύνεται από τον Ήλιο, η ατμόσφαιρά του σταδιακά παγώνει και πέφτει στην επιφάνειά του σαν χιόνι.

Στο μεταξύ μέχρι να ανακοινώσει τα νέα της ευρήματα σήμερα η NASA , τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο ακόμα και για υποψίες «ιχνών ζωής». Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Άλνα Στερν σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο, ότι  «αυτός ο πλανήτης είναι ζωντανός».

 

koolnews 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά