20/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015
Τοπικά
+ + -

Δυο Θεσσαλονικείς διαφημίζουν δωρεάν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνα

Την σελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Facebook την έφτιαξαν δύο εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μίλησαν στην lifo.gr και στον Άρη Δημοκίδη.

Δυο νέοι απ' τη Θεσσαλονίκη, ο Πέτρος Σιδέρης και ο Σπύρος Σερετίδης, διαπίστωσαν ότι το αγαπημένο τους μουσείο δεν είχε σελίδα στο Facebook, και ξέροντας πως αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας αποφάσισαν να του φτιάξουν αυτήν εδώ. Και δεν έφτιαξαν μόνο τη σελίδα αφιλοκερδώς (που είναι το εύκολο) αλλά την εμπλουτίζουν καθημερινά εδώ και καιρό με ενδιαφέροντα πράγματα, ιστορίες σχετικές με τα εκθέματα και εικόνες. Και στα ελληνικά, ελπίζοντας να ενώσουν τους Έλληνες που αγαπούν το μουσείο, αλλά και στα αγγλικά, σε μια προσπάθεια να κάνουν τους θησαυρούς του ακόμα πιο γνωστούς διεθνώς. 

Σπύρος Σερετίδης: Είμαι 33 ετών και σπούδασα τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτό το διάστημα δεν εργάζομαι αλλά ασχολούμαι με την συγγραφή. Έχω γράψει αρκετά παιδικά παραμύθια, δεν κατάφερα να εκδώσω κανένα από αυτά, αλλά πρόσφατα διακρίθηκα με το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος σε πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής, για ένα βιβλίο μου, μία μάγισσα, βγαλμένη από την παλιά εποχή της Αγγλίας. Μια εποχή και μια χώρα που μου αρέσει να γράφω, ίσως γιατί με εμπνέει πιο πολύ το Αγγλικό, το ατμοσφαιρικό στοιχείο. Πιστεύω πως σε λίγους μήνες, αν όλα πάνε καλά, θα εκδοθεί.

Πέτρος Σιδέρης: Είμαι 27 ετών, τελειόφοιτος μεταπτυχιακού του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αυτό το διάστημα ολοκληρώνω την διπλωματική μου, στο τομέα της Ηλεκτρονικής Φυσικής, πάλι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χόμπι μου είναι η ζωγραφική, έχω μάλιστα φιλοτεχνήσει μερικά έργα. 

Η αγάπη μας για την αρχαιολογία είναι μεγάλη για αυτό τον λόγο πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε μια σελίδα στο Facebook για το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα. Μάλιστα, πριν από καιρό το είχαμε συζητήσει μεταξύ μας αλλά στο τέλος το αμελήσαμε, θεωρώντας πως δεν ήταν δική μας δουλειά αλλά του Υπουργείου Πολιτισμού. Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Στην εθελοντική αυτή απόπειρα συνέργησε το γεγονός πως πολλά μουσεία ανά τον κόσμο διατηρούν λογαριασμούς στο Facebook.

Έχουν επικοινωνία με το νεανικό κοινό (και όχι μόνο) και διαφημίζουν τα εκθέματά τους, τα περισσότερα από αυτά μάλιστα, Ελληνικά. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και το Μουσείο της Ακρόπολης δεν διατηρούν λογαριασμούς και μέσα από άρθρο έγκυρου blog, διαβάσαμε πως ειδικά το πρώτο μουσείο της χώρας, το Εθνικό στην Πατησίων, υπολειτουργεί. Συγκεκριμένα στο άρθρο, μεταξύ των δυσλειτουργιών του μουσείου, διαβάσαμε και την εξής πρόταση: «Το πρώτο μουσείο της χώρας δεν διαθέτει λογαριασμό στο Facebook. Άρα, δεν έχει ανοίξει διάλογο με το (νεανικό κυρίως) κοινό που χρησιμοποιεί τα social media. Η ιστοσελίδα του είναι δύσχρηστη και ντεμοντέ και η προβολή του στα ΜΜΕ περιορισμένη».

Έπειτα από αυτά, διαπιστώσαμε πως όντως τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν δημιουργήθηκε λογαριασμός στο Facebook, για κανένα από τα μουσεία που σας προαναφέραμε. Έτσι, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε εμείς μία για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, που είναι ίσως ένα από τα πιο πλούσια σε εκθέματα στον κόσμο. Μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες μαζέψαμε αρκετούς διαδικτυακούς φίλους, αναρτήσαμε αρκετά εκθέματα, φωτογραφίες αλλά και πληροφορίες του Μουσείου. Αυτό που θέλουμε είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του μουσείου, ώστε να κατέχει άξια θέση μεταξύ των ξένων.

Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε υποστήριξη και από άλλες σελίδες του πληροφοριακού, πολιτισμικού και ειδησεογραφικού τομέα, ώστε το απλό αυτό εγχείρημα να προωθηθεί και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να πάρει τελικά την θέση που του αξίζει. Για να είμαστε ειλικρινείς λίγοι ανταποκρίθηκαν. Ελάχιστοι. Καμία γνωστή σελίδα η blog. Kαι τι ζητήσαμε; Μια απλή ανάρτηση για το μουσείο των Ελλήνων.
 
 
 
lifo - thestival 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά