15/01/2026
         
Manos Manos Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015
Οικονομία
+ + -

Η Ελλάδα νίκησε στον... αγώνα τουρισμού

Της Μαρίας Μόσχου

«Ψήφο εµπιστοσύνης» στην Ελλάδα έδωσαν φέτος το καλοκαίρι οι τουρίστες, που παρά την οικονοµική και πολιτική αστάθεια στη χώρα «πληµµύρισαν» αεροδρόµια και λιµάνια στηρίζοντας την ελληνική οικονοµία.

Στον αντίποδα η γειτονική Τουρκία, η οποία λόγω της κλιµάκωσης της βίας και τροµοκρατίας αλλά και της Συρίας έχει πληγεί σηµαντικά όσον αφορά τον τουρισµό της. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι δηµοσίευµα του πρακτορείου Bloomberg που κάνει λόγο για αύξηση-ρεκόρ στον τουρισµό της Ελλάδας τον Ιούλιο, και πτώση για την Τουρκία.

Η Ελλάδα, σε αντίθεση µε την Τουρκία, νίκησε φέτος στο τουριστικό µέτωπο, σηµειώνει το δηµοσίευµα του Bloomberg. «Ενώ η παρ' ολίγον οικονοµική καταστροφή της Ελλάδας δεν εµπόδισε την προσέλκυση τουριστών, η γειτνίαση της Τουρκίας µε τη διαλυµένη από τον πόλεµο Συρία και η απειλή των χωρίς διακρίσεις τροµοκρατικών πράξεων αποτέλεσαν αποτρεπτικό παράγοντα», σηµειώνει.

«Νικητής» στον τουρισμό αναδεικνύεται η Ελλάδα παρά την οικονομική αστάθεια, προσελκύοντας το εξάμηνο πάνω από 6,5 εκατ. τουρίστες

«Νικητής» στον τουρισμό αναδεικνύεται η Ελλάδα παρά την οικονομική αστάθεια, προσελκύοντας το εξάμηνο πάνω από 6,5 εκατ. τουρίστες

«Τα πράγµατα δεν φαίνονταν καλά για την Ελλάδα το καλοκαίρι, καθώς άρχισαν να εφαρµόζονται οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Ωστόσο, όσοι αναζητούν τον ήλιο και τη διαµονή στα νησιά, απλά γέµισαν τα πορτοφόλιά τους µε µετρητά. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, τον Ιούλιο σηµειώθηκε ρεκόρ», σηµειώνει το δηµοσίευµα.

Αντίθετα, «µόλις λίγα µίλια ανατολικά από τα ελληνικά νησιά βρίσκεται η Τουρκία, όπου η οικονοµία αναπτύσσεται, αλλά για τον τουρισµό κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα πράγµατα». Ο αριθµός των τουριστών προς τα τουρκικά αεροδρόµια άρχισε να µειώνεται τον Απρίλιο και υπήρξε κλιµάκωση της βίας στη χώρα, που κορυφώθηκε µε την επίθεση της Τετάρτης στο παλάτι το Ντολµά Μπακτσέ, ένα από τα πιο δηµοφιλή τουριστικά µέρη της Κωνσταντινούπολης.

«Το επεισόδιο αυτό δηµιουργεί φόβο στους ξένους τουρίστες ότι µπορεί να βρεθούν στο λάθος µέρος στη λάθος ώρα», αναφέρει το δηµοσίευµα.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον τουριστικό τοµέα της Τουρκίας. «Η Τουρκία ήταν παραδοσιακά ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισµούς για τους Ρώσους. Η κατάρρευση του ρουβλίου σηµαίνει ότι πολλοί Ρώσοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε στην Τουρκία. Ο αριθµός των Ρώσων τουριστών µειώθηκε 24% στο πρώτο εξάµηνο του 2015 σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2014, σύµφωνα µε το τουρκικό υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού».

Βέβαια θα πρέπει να σηµειωθεί ότι το πρώτο εξάµηνο του 2015 η µείωση των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα ξεπέρασε το 60%, χωρίς ωστόσο αυτό να ανατρέψει τη θετική εικόνα της χώρας, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει συνολική αύξηση τουριστών.

Ακόµη και οι Τούρκοι «συρρέουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, όπου το κόστος ζωής έχει µειωθεί δραµατικά σε σχέση µε την πατρίδα τους», σηµειώνει το δηµοσίευµα. Η Τουρκία κατέχει την έκτη θέση ανάµεσα στις χώρες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Μήνας-ρεκόρ ο Ιούλιος 

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και τον Ιούλιο η αεροπορική επιβατική κίνηση της χώρας µας. Συγκεκριµένα η συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού - εξωτερικού) τον Ιούλιο του 2015 παρουσίασε αύξηση 12,75% σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2014.

Στα ελληνικά αεροδρόµια διακινήθηκαν µόνο τον Ιούλιο 7,7 εκατοµµύρια επιβάτες. Το ποσοστό αύξησης για τους επιβάτες εσωτερικού έφτασε το 20,65%, ενώ το ποσοστό αύξησης για τους επιβάτες εξωτερικού έφτασε το 4,85%.

Ενδεικτικά τα αεροδρόµια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας, σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ, παρουσίασαν τη µεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον µήνα Ιούλιο.

Στο αεροδρόµιο της Αθήνας τον Ιούλιο διακινήθηκαν 2,14 εκατοµµύρια επιβάτες, στο Ηράκλειο 1,15 εκατοµµύριο επιβάτες, στη Ρόδο 889 χιλιάδες επιβάτες, στη Θεσσαλονίκη 656 χιλιάδες επιβάτες και στην Κέρκυρα 516 χιλιάδες επιβάτες.

Η θετική εικόνα του Ιουλίου οδήγησε σε ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό επτάµηνο, όπου από ελληνικά αεροδρόµια διακινήθηκαν 26,5 εκατ. επιβάτες αυξηµένοι 12,5% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2014, όπου είχαν διακινηθεί 23,5 εκατοµµύρια επιβάτες.

Ο συνολικός αριθµός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόµια έφθασε τις 243.321 χιλιάδες (από τις οποίες 105.644 εσωτερικού και 137.677 εξωτερικού), παρουσιάζοντας αύξηση 7,7% (10,7% στις πτήσεις εσωτερικού και 5,5% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση µε τον αντίστοιχο διάστηµα του 2014, όπου είχαν πραγµατοποιηθεί 226.000 χιλιάδες πτήσεις. 

 

 

imerisia 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά