22/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015
Οικονομία
+ + -

Πρόστιμα-μαμούθ για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ξεκινούν μαραθώνιο αγώνα προκειμένου να "τσιμπήσουν" όσους δεν κόβουν αποδείξεις και φοροδιαφεύγουν.
 
Όσους πιάσει η εφορία, να ετοιμαστούν να φάνε βαριά καμπάνα αφού τα πρόστιμα που επβάλλονται είναι για κάθε απόδειξη που δεν χτυπήθηκε...ξεχωριστά!
 
Αναλυτικά τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων είναι 250 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρόκειται για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων) και 500 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
 
H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή έχει καταρτήσει ένα σχέδιο οκτώ σημείων.
 
Το πλάνο που έχει καταρτιστεί δίνει το δικαίωμα στους ελεγκτές της εφορίας να σταματούν ακόμη και τους καταναλωτές.
 
Δετε τα οκτώ σημεία
 

1. Τα συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας για την εξακρίβωση των φορολογικών υποχρεώσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγιο κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.

2. Αποδείξεις θα ζητούν οι φοροελεγκτές και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης.

3. Επειδή από 1.1. 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών ( πρόσθετα βιβλία που προβλέπονταν από τις διατάξεις του ΚΒΣ ή του Κ.Φ.Α.Σ) από όλες τις κατηγορίες υπόχρεων π.χ. ιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων οι «ράμπο» του υπουργείου είναι υποχρεωμένοι να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι προηγούμενες επαγγελματικές ομάδες και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο παραστατικά.

4. Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, τότε το συνεργείο θα διενεργεί έλεγχο εντός της επιχείρησης, επιδεικνύοντας ταυτότητα και εντολή ελέγχου. Θα επαληθεύει τη φορολογική παράβαση, θα θεωρεί τα βιβλία και τα στοιχεία, θα ελέγχει αν αποδόθηκαν οι φόροι (ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών και άλλοι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι).

5. Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) είναι απαραίτητη η είσοδος των ελεγκτών στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. ή ΓρΑνάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.

6. Αν ο προληπτικός έλεγχος διενεργείται σε επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια, τα οποία όμως δεν λειτουργούν λόγω ημέρας και ώρας, τότε δεν θα ζητούν για θεώρηση τα λογιστικά βιβλία και δεν θα καταλογίζουν παραβάσεις μη επίδειξης, αλλά θα διενεργούν έλεγχο σε ημέρα και ώρα λειτουργίας του λογιστηρίου.

7. Σε μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση φόρου, θα υποδεικνύεται εγγράφως η πρόσκληση της εφορίας για καταβολή του με τις προσαυξήσεις. Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων θα εκδίδονται από τις εφορίες, οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών.

8. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ΦΠΑ και στις περιπτώσεις που από τις υποβληθείσες δηλώσεις επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του φόρου στο χαμηλότερο συντελεστή. Θα ακολουθήσουν νέες εντολές που θα εστιάζουν στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς του ΦΠΑ. 
 
 
 
 
fpress 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά