22/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015
Οικονομία
+ + -

Eurogroup – Συνέχεια της συνεδρίασης την Κυριακή – Εμπλοκή μέσω Φινλανδίας

 Στη μία το βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία τελικά δεν κατέληξε σε συμφωνία. Επί της ουσίας ούτε καν τελείωσε, απλά αποφασίστηκε διακοπή και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Η συνεδρίαση ήταν καθώς φαίνεται θυελλώδης, με τις χώρες να είναι μοιρασμένες στα δύο σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με την Ελλάδα κι αν πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για τρίτο πρόγραμμα.

Νέα μέτρα και αυστηρούς ελέγχους για λόγους αξιοπιστίες ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλων διεθνών ΜΜΕ από την Ελλάδα οι δανειστές.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, πάντως, φαίνεται πως είναι η στάση των Φινλανδών, οι οποίοι επιμένουν στο Grexit. ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν πως η κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα κινδυνεύει να πέσει σε αντίθετη περίπτωση. Ο ακροδεξιός σύμμαχος της φινλανδικής κυβέρνησης φαίνεται να έχει ασκήσει βέτο και απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αν εγκριθεί τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Στουμπ, φέρεται να είπε πως δεν έχει εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση και απειλεί πως δεν θα υπογράψει την κοινή ανακοίνωση που ετοιμάζεται.

Πληροφορίες της FAZ άναψαν φωτιές καθώς ανέφεραν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε πενταετές Grexit της Ελλάδας, το οποίο θα συνδυαστεί με πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας. Για να αποφευχθεί το Grexit, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις ελληνικές προτάσεις. Κατά κάποιους η εναλλακτική πρόταση του Σόιμπλε είναι η Ελλάδα να προχωρήσει σε πώληση κρατικής περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ!

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη πληροφορία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες. “Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν θέμα Grexit, ούτε από τον Β. Σόιμπλε στο Eurogroup”, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Το σχετικό έγγραφο τελικά ήρθε στη δημοσιότητα με το γερμανικό πρακτορείο να σημειώνει πως μάλιστα την υπάρξή του γνώριζαν και η Καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ. Ωστόσο, για την ώρα τουλάχιστον αυτό το έγγραφο δεν έχει πέσει στο τραπέζι του Eurogroup.
 
 

Από τη μεριά του το Reuters μεταδίδει πως οι 18 ζητούν δεσμεύσεις από την Ελλάδα πως θα τηρήσει τις συμφωνίες και θα κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Οι εταίροι φαίνεται επίσης να ζητούν αυστηρό έλεγχο για τα μέτρα κάθε δύο εβδομάδες, ώστε να ξεπεραστεί έτσι το θέμα της αξιοπιστίας. Ζητούν επίσης επιπλέον μέτρα και η σχετική λίστα βρίσκεται ήδη σε ελληνικά χέρια, ώστε να εξεταστεί.

Λίγο μετά τις 20:00 διεκόπηκε το Eurogroup για το δείπνο των ΥΠΟΙΚ με τον κ. Τσακαλώτο να επικοινωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο διάστημα του διαλείμματος, κυκλοφόρησαν πολλές πληροφορίες βασιζόμενες σε ευρωπαϊκές πηγές, που απορρίπτουν το ενδεχόμενο του προσωρινού Grexit.

Δηλώσεις πριν από το Eurogroup

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων: «Εχουμε κάνει προετοιμαστικές διεργασίες. Εχουμε δύσκολες διαβουλεύσεις. Υπάρχουν κενά χρηματοδοτικά.. Τώρα μιλάμε για ένα τριετές πρόγραμμα. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» του χρέους. Θα πούμε στους Έλληνες ότι έχουμε κάνει τα πάντα και αυτοί δεν έχουν κάνει κάτι για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας. Δεν βλέπω πως μπορούμε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Το Eurogroup να αποφασίσει αν πηγαίνουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις βάσει των προδιαγραφών του ESM. Υπήρχε δημοψήφισμα στην Ελλάδα που έλεγαν όχι σε όρους, τώρα λένε ναι. Δεν μπορεί εύκολα να πειστεί ο μέσος πολίτης της Ευρώπης».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος τόνισε: «Να αποδείξουμε την υπευθυνότητά μας. Να εφαρμόσει άμεσα η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις. Βάση για συζήτηση οι ελληνικές προτάσεις».

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε: «Ελπίζω να υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα».

Ο Σέλινγκ στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι θα κυμαίνεται στα 72 δισ. ευρώ το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Επίσης ζήτησε δέσμευση για υλοποίηση των προαπαιτούμενων με ψήφισή τους από το ελληνικό κοινοβούλιο μέσα σε 14 μέρες.

Μετά τον Σέλινγκ και ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ μίλησε για χρονοδιάγραμμα νομοθετικού έργου δύο εβδομάδων: «Για να χτιστεί η εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση να περάσει η νομοθεσία από τη ελληνική βουλή τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ο Ντομπρόβσκις τόνισε: «Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM».

Ο Ολλανδός υφυπουργός Οικονομικών τόνισε επισήμανε: «Η Ελλάδα έκανε σαφώς ένα βήμα προς τα εμπρός».

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ τόνισε: «Η διαδρομή δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε. Να συνεδριάσουμε με ανοιχτό μυαλό…».

Ο Σαπέν υπογράμμισε: «Η ελληνική πρόταση είναι πολύ καλή βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε την πολιτική αποφασιστικότητά της. Είχε το θάρρος να πάει στη Βουλή και να πάρει εντολή διαπραγμάτευσης».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «έλλειμμα εμπιστοσύνης, δεν ξέρουμε αν μπορούν να εφαρμόσουν οι Έλληνες αυτά που υπόσχονται».

O Τσακαλώτος συναντήθηκε πριν από το Eurogroup με τους Σαπέν, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί.
 
 
 
 
ysterografa 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά