20/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015
Υγεία
+ + -

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο, όσο και ο καπνός;

Παρόλο που η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήρθε για να αντικαταστήσει το συμβατικό και να βοηθήσει τους χρήστες να απεξαρτηθούν, με απώτερο στόχο την καλή υγεία, μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα.

Οι χημικές ουσίες, που δίνουν γεύση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενοχοποιούνται για μεταβολή των κυτταρικών λειτουργιών του πνευμονικού ιστού και σε υψηλές δόσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τους πνεύμονες, όπως ακριβώς και ο καπνός των συμβατικών τσιγάρων.

Η νέα έρευνα έγινε από το Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Φυσιολογίας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος για το 2015.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, από τις δεκατρείς χημικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, προκειμένου να έχει γεύση, οι πέντε από αυτές, μεταξύ των οποίων η μενθόλη, η γεύση κανέλας και η γεύση μπανάνας, μεταβάλουν την βιωσιμότητα και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την ποσότητα του ασβεστίου στον οργανισμό, η οποία επίσης επηρεάζεται από αυτές τις ουσίες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ταυτόχρονη παράθεση των χημικών ουσιών του ηλεκτρονικού τσιγάρου με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα βοηθήσει, ώστε να εντοπιστούν τα συστατικά εκείνα του ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες.

Η Temperance Rowell, επικεφαλής της σχετικής έρευνας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε: «Οι επιπτώσεις των διαφόρων χημικών συστατικών του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον πνευμονικό ιστό είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες».

Στην σχετική έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα πνεύμονα για να ανακαλύψουν ότι η βιωσιμότητα και η τοξικότητα τους εξαρτήθηκε από τις χημικές ουσίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η έκθεση των κυττάρων έγινε για τριάντα λεπτά ή για 24 ώρες στις συνολικά δεκατρείς χημικές ουσίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου. 

Τα κύτταρα που εκτέθηκαν για τριάντα λεπτά στις δεκατρείς χημικές ουσίες παρουσίασαν διαταραχή στην ποσότητα του ασβεστίου, που οφειλόταν στις γεύσεις κανέλας, μπανάνας και μενθόλης. Τα κύτταρα που εκτέθηκαν στις ίδιες ουσίες επί 24 ώρες παρουσίασαν επιπλέον αλλαγές στην βιωσιμότητά τους και στον πολλαπλασιασμό τους.

Η Rowell τόνισε ότι με δεδομένη την εξαιρετική αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύση, θα πρέπει  επειγόντως να διερευνηθούν τα συστατικά που αυτά εμπεριέχουν, καθώς και οι κίνδυνοι που καραδοκούν για την ανθρώπινη υγεία από αυτά τα συστατικά. 
 

protothema

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά