20/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015
Τοπικά
+ + -

Ο σχεδιασμός για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

 Με αργούς ρυθμούς προχωρά η δημιουργία του Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, σε έκταση που έχει διαθέσει η ΓΑΙΟΣΕ στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.


Συγκεκριμένα, υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά της ΓΑΙΟΣΕ, η οποία έχει την υποχρέωση, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας, που είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ ΓΑΙΟΣΕ και Ισραηλιτικής Κοινότητας, να λάβει την απαραίτητη άδεια για να οικοδομηθεί ο χώρος, καθώς είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, η ΓΑΙΟΣΕ έχει αναφέρει ότι θα λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. «Για να προχωρήσουν οι μελέτες, πρέπει να έχουν τελειώσει αυτά τα βασικά (άδειες – συντελεστές δόμησης ύψους), τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα» τόνισε ο κ. Σαλτιέλ, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ολοκληρωθούν αυτά, θα είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι μελέτες και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση των χρημάτων, που απαιτούνται για τη δημιουργία του Μουσείου, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού για να γίνει δωρεά η αρχική μελέτη. «Από κει και πέρα, εμείς θα ψάξουμε να βρούμε χρήματα, θα οριστικοποιήσουμε τη μελέτη, ενώ παράλληλα θα εξετάσουμε και το ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει το έργο, ο δήμος ή Ισραηλιτική Κοινότητα ή και οι δύο» υπογράμμισε ο κ. Σαλτιέλ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, θα εξεταστεί και σε ποιο πρόγραμμα θα μπορέσει να ενταχθεί το έργο (νέο ΕΣΠΑ  2014-2020), ή αν θα γίνει με χρήματα που θα εξευρεθούν. Ο κ. Σαλτιέλ ανέφερε επίσης ότι και το γερμανικό κράτος μέσω του υπουργού Εξωτερικών εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετέχει οικονομικά στη δημιουργία του Μουσείου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την ελπίδα του ότι το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο θα ολοκληρωθεί κατά τη θητεία του. «Το Μουσείο και Εκπαιδευτικό κέντρο Ολοκαυτώματος θα είναι μια συνεχής παρουσία εναντίον του φασισμού. Τοπόσημο της Θεσσαλονίκης στο χώρο του ΟΣΕ» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Στη Θεσσαλονίκη η ιστορική ατμομηχανή και τέσσερα βαγόνια - Η πορεία μνήμης

Η ατμομηχανή και τέσσερα βαγόνια που μετέφεραν πριν 72 χρόνια τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης βρίσκονται από σήμερα στο Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, για τις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν από τις 13-16 Μαρτίου στην πόλη, με τίτλο, «Ποτέ Ξανά. 72 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπίρκεναου».

Την Κυριακή στις 11:30 θα λάβει χώρα για τρίτη χρονιά η σιωπηρή πορεία, με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Θεωρούμε ότι με τις εκδηλώσεις τιμούμε τους συμπολίτες μας. Η Θεσσαλονίκη έχει λόγο να φωνάζει "Δεν ξεχνώ". Δεν είναι μόνο για τους Εβραίους. Η κίνηση αυτή ξεκλήρισε την πόλη» δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί «Δείκτης Μνήμης» στον συνοικισμό Χιρς, στην περιοχή του Βαρδαρίου.



Για λεηλασία, καταλήστευση, απάνθρωπη εκμετάλλευση και εξόντωση των περίπου 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί μίλησε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. «Οι Εβραίοι ήταν πλειοψηφία στην πρόοδο και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης από τον 15ο αιώνα. Ήταν από τα πιο ενεργά και δυναμικά κομμάτια της πόλης. Στα χρόνια της κατοχής έγιναν μάρτυρες ενός μελετημένου πλάνου. Το ταξίδι είχε ως τελικό προορισμό τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια» σημείωσε ο κ. Σαλτιέλ.

«Οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να τιμούμε τα θύματα» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής, Περικλής Μήτκας. Στη συνέντευξη, το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ως εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945.


voria 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά