29/03/2024
         

WARG Handcrafted Apparel

Manos Manos Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015
Οικονομία   Πολιτικά
+ + -

Eurogroup: Αυτό είναι τo κείμενο της συμφωνίας

Σε συμφωνία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, κατά τέσσερις μήνες, κατέληξαν η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Μετά από... συνεχείς διαβουλεύσεις και ατελείωτες συναντήσεις, το αποψινό (20/2) Eurogroup είχε ως αποτέλεσμα μία αρχική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.
 
Η επέκταση του ελληνικού σχεδίου διάσωσης δεν θα είναι εξάμηνη όπως είχε αρχικά προταθεί, αλλά τετράμηνη.
 
Παράλληλα, ζητείται από την Αθήνα να υποβάλει, έως τη Δευτέρα στο Eurogroup, τον κατάλογο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει, περιλαμβανομένων μέτρων για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της διαφθοράς, αλλά και μέτρων διοικητικής μεταρρύθμισης, κατά τη διάρκεια της τετράμηνης αυτής περιόδου.
 
«Θα εξεταστούν από ειδικούς πριν τεθούν σε ένα προσεχές Eurogroup», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, συμπληρώνοντας: «Έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί εξέτασαν ένα σχέδιο ανακοίνωσης της Ευρωομάδας το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρός της Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τη συγκατάθεση της Ελλάδας».
 
«Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, βάσει της τρέχουσας διευθέτησης, ως το πέρας της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου», τονίζεται – μεταξύ άλλων - σε ανακοίνωση του Eurogroup, που επιβεβαιώνει την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες.
 
«Οι θεσμοί θα εκφράσουν μια πρώτη άποψη για το εάν είναι επαρκώς συνεκτικός ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης και να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου», προστίθεται στο ανακοινωθέν.
  
Αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας:
 
«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν γίνει από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
 
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είχαμε μαζί με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και σήμερα καταλήξαμε σε κοινό έδαφος.
 
Το Europgroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, η οποία διέπεται από μία σειρά δεσμεύσεων.
 
Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της υπάρχουσας διευθέτησης (συμφωνίας) και με την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα επιθεωρηθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
 
Η παράταση αυτή θα παράσχει επίσης τη γεφύρωση του χρόνου για τις συζητήσεις προς μία πιθανή επόμενη διευθέτηση (συμφωνία) μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.
 
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων, βασισμένων στην τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου.
 
Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το κατά πόσον αυτά είναι επαρκή για να υπάρξει ένα έγκυρο σημείο έναρξης σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
 
Η λίστα αυτή θα διευκρινισθεί περαιτέρω και μετά θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς στα τέλη Απριλίου.
 
Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής της παρατεινόμενης συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτραπεί η εκταμίευση της δόσης που απομένει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τη μεταφορά των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP). Και τα δύο χρειάζονται εκ νέου έγκριση από το Eurogroup.
 
Εν αναμονή της αξιολόγησης από τους θεσμούς, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα ως απόθεμα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εκτός της δικαιοδοσίας τρίτου μέρους κατά τη διάρκεια της περιόδου παράτασης της δανειακής σύμβασης (MFFA). Τα κεφάλαια αυτά θα είναι διαθέσιμα καθ΄όλη τη διάρκεια της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το κόστος των αποφάσεων. Θα αποδεσμευτούν μόνο με αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Υπό αυτό το φως, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν σε συμφωνία τόσο με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, όσο και με τους εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Συμφωνούμε επιπλέον ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του.
 
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανάπτυξης και των προοπτικών απασχόλησης, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ανθεκτικότητα του δημοσιονομικού τομέα και ενισχύοντας τη κοινωνική δικαιοσύνη. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές υπόσχονται να χρησιμοποιήσουν με το βέλτιστο τρόπο τη συνεχιζόμενη διάθεση τεχνικής βοήθειας.
 
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα.
 
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται επιπλέον να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα οικονομικά έσοδα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015 για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.
 
Υπό το φως αυτών των δεσμεύσεων, καλωσορίζουμε ότι σε έναν αριθμό τομέων, οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συνεισφέρουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές αυτές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογούνται από τους θεσμούς.
 
Επί τη βάσει αυτού του αιτήματος των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των συμβουλών των Θεσμών και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να πετύχουμε μία τελική απόφαση για την επέκταση της τρέχουσας EFSF Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, για έως και 4 μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.
 
Προσκαλούμε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν αμέσως την εργασία που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
 
Παραμένουμε δεσμευμένοι να παράσχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, εωσότου κατακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά και εφόσον τιμήσει τις δεσμεύσεις της εντός του συμπεφωνημένου πλαισίου».
 



newsbomb

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά