22/09/2024
         
Manos Manos Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015
Οικονομία   Πολιτικά
+ + -

Βαρουφάκης: Δεν ζητάμε διαγραφή χρέους αλλά την ανταλλαγή του

Να βάλει τέλος στη συζήτηση περί διαγραφής του ελληνικού χρέους επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, με δηλώσεις του στους Financial Times, περιγράφοντας για πρώτη φορά τη λύση που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στους εταίρους.
 
Οπως αναφέρει ο κ.Βαρουφάκης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει την ονομαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους, αλλά την αντικατάστασή του με ένα «μενού ανταλλαγής ομολόγων» που θα μειώσει το βάρος του, μεσω της έκδοσης δύο ειδών νέων ομολόγων.
 
Ο πρώτος τύπος θα είναι ομόλογα που θα συνδέονται με ρήτρα ανάπτυξης και ο δεύτερος θα είναι ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης.
 
Με τα πρώτα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης θα αντικατασταθούν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης και με τον δεύτερο τύπο ομολόγων θα αντικατασταθούν τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι η πρόταση για την ανταλλαγή χρέους θα αποτελεί ένα είδος «έξυπνου μηχανισμού χρέους» καθώς θα αντικαθιστά τον όρο του «κουρέματος» του χρέους, που συνιστά μια πολιτικά απαγορευμένη έκφραση για τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ηχεί σαν απώλεια στα αυτιά των φορολογούμενων πολιτών.
 
Παραδέχεται πάντως ότι εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικά στη Γερμανία σχετικά με την στρατηγική της νέας κυβέρνησης να πιέσει για μία λύση στο θέμα του χρέους και να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.
 
«Αυτό που λέω στους εταίρους μας είναι ότι θα συνδυάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα με μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: «Θα τους πω: Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό χώρο για να το πράξουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα καταντήσουμε μια απορρυθμισμένη (deformed) παρά μια μεταρρυθμισμένη (reformed) Ελλάδα».
 
Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως το σχέδιο που θα προταθεί θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη.
 
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.
 
Ο υπουργός Οικονομικών είχε απόψε συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων στο City του Λονδίνου. Στην πρώτη συνάντηση, είχε συνομιλίες με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds και σύμφωνα με πληροφορίες, τους εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν αλλά με διαφορετικά κριτήρια.
 
 
ethnos

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά