22/09/2024
         
Manos Manos Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015
Οικονομία
+ + -

Δείτε ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο από πιθανό GREXIT

Και όμως οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν πρόκειται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους στην περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, σχολιάζει σε ειδική του ανάλυση το Bloomberg. 
 
Απαντώντας στην κρίσιμη ερώτηση "ποιος κατέχει σήμερα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας" το πρακτορείο πρώτα απ' όλα υπογραμμίζει πως ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και μεγαλύτερος στα κράτη μέλη "στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει με ισχυρό τρόπο στην θέση του ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με την τρόικα των δανειστών όταν σχηματίσει κυβέρνηση και θα επαναδιαπραγματευτεί τα δάνεια".
 
Οι ιδιώτες επενδυτές σήμερα διακρατούν μόλις το 17% του ελληνικού χρέους ενώ η δευτερογενής αγορά έχει γίνει ιδιαίτερα "ρηχή". Ως εκ τούτου ο αντίκτυπος για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα είναι περιορισμένος, σχολιάζει το πρακτορείο. 
 
Αντιθέτως, οι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να γράψουν σημαντικές ζημιές αφού διακρατούν το υπόλοιπο 83% του χρέους: Το 62% οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το 10% το ΔΝΤ, το 8% η ΕΚΤ και ένα 3% η ΤτΕ. 
 
Όπως σημειώνει το Bloomberg η Ελλάδα στην πρώτη διάσωση, το Μάιο του 2010, έλαβε 53 δισ ευρώ σε διμερή δάνεια απ' τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης . Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε μία Ευρωπαϊκή δομή για να βοηθήσει χώρες με προβλήματα ρευστότητα. Σε αντίθεση, τα χρήματα απ' τη δεύτερη διάσωση ήλθε απ' τον EFSF, όπου συνεισφέρουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. 
 
Ωστόσο συνολικά μέσω και της συμμετοχής τους στον ESM οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν χορηγήσει συνολικά στην Ελλάδα 195 δισ ευρώ. 
 
Σύμφωνα με το Bloomberg και το γράφημα που έχει καταρτίσει, τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος, με βάση τα ποσά που έχουν δοθεί ως δάνεια, την έχει η Γερμανία με 60 δισ ευρώ. Ακολουθεί η Γαλλία με 46 δισ ευρώ και η Ιταλία με 40 δισ ευρώ.
 
Ωστόσο η εικόνα αλλάζει εάν εξεταστεί η έκθεση των ευρωπαϊκών χωρών υπό το πρίσμα του δικού τους ΑΕΠ. Έτσι σήμερα τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος εμφανίζει η οικονομία της Πορτογαλίας, αφού η βοήθεια που έχει δώσει στην Ελλάδα φθάνει στο 3% του ΑΕΠ της όταν της Γερμανίας η έκθεση είναι 2,2% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Κύπρος που επίσης η έκθεση της στο ελληνικό χρέος πλησιάζει το 3%, η Σλοβενία και η Μάλτα.  
 
 
 
newmoney

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά