22/09/2024
         
Manos Manos Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015
Οικονομία   Πολιτικά
+ + -

Εμπλοκή με ΕΛΣΤΑΤ-Λογιστήριο-στοιχεία, οσμή σκανδάλου

Μεσούσης ης προεκλογικής περιόδου και με τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στραμμένα στην Ελλάδα ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο της αξιοπιστίας των στοιχείων της οικονομίας καθώς η ΕΛΣΤΑΤ επαναφέρει καταγγελίες για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της. Αν και η υπόθεση αφορά στην υποβολή στοιχείων, στα πλαίσια της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, εν τούτοις δημιουργεί σκιές για την ανεξαρτησία της Αρχής.

 Στο ζήτημα επιχειρεί να τοποθετηθεί και το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να καλύψει τους ανθρώπους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι οποίοι είχαν καταγγελθεί -από την ΕΛΣΤΑΤ- από το Δεκέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014 για καθυστερήσεις στην υποβολή στοιχείων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κόντρα υπηρεσιακών παραγόντων για την ανάλυση, την κατοχή και τον χειρισμό των στοιχείων για το έλλειμμα και την παρακολούθηση των δαπανών.

Tα κλειδιά των στοιχείων κρατούν διαχρονικά τρια πρόσωπα κλειδιά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα οποία παρά τις επικρίσεις παραμένουν και ισχυροποιούνται.

Η ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος της οποίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής και δικαστικής έρευνας, καταγγέλλει προσπάθεια παρακώλυσης του έργου της και έμμεση πολιτική παρέμβαση ώστε να μην δοθούν στην τρόικα και τη Eurostat στοιχεία για το έλλειμμα και τις δαπάνες και να καθυστερήσουν.

Το ρήγμα μεταξύ των δυο υπηρεσιών είναι προφανές γιατί η ΕΛΣΤΑΤ επιμένει -ως οφείλει θεσικά- να ελέγχει τους χειρισμούς και τις πρακτικές του ΓΛΚ, πράγμα που δεν ανέχονται οι διαμορφωτές των στοιχείων και ενοχλεί και την πολιτική ηγεσία.

 Η καταγγελία περιλαμβάνεται στην δεύτερη ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει πως «η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του δημοσίου προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας».

Σύμφωνα με την Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής το συμβάν αυτό είναι πολύ απογοητευτικό, καθώς επιδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη της επίγνωσης της «πλήρους απρέπειας» της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δείχνει και έλλειψη κατανόησης της υποχρέωσης της ΕΛΣΤΑΤ να σέβεται και να διασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα ότι η επιλογή των πηγών και μεθόδων πραγματοποιείται μόνο βάσει στατιστικών κριτηρίων.

Στη βάση αυτή η Επιτροπή παρότρυνε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευση που υπέγραψε το 2012, υλοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των διεθνών στατιστικών προτύπων· να εγγυάται, να υπερασπίζεται και να προάγει στην κοινωνία την επαγγελματική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να υποστηρίζει την ΕΛΣΤΑΤ στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις Ελληνικές στατιστικές και στην υπεράσπισή τους όταν γίνονται προσπάθειες για να υπονομευθεί η αξιοπιστία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το ζήτημα «ενδεχομένως» να αφορά σε επίσημη αλληλογραφία που είχαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου με την ΕΛΣΤΑΤ για τον τρόπο καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών. Με την αλληλογραφία αυτή το υπουργείο ζητούσε να προσδιορισθεί διαδικασία καταγραφής που να υιοθετεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα δικαιολογούσε καταγγελία για παρέμβαση στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ.

Η υπόθεση Γεωργίου

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και στο χρονικό της δικαστικής υπόθεσης του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «η μακροχρόνια δικαστική διαδικασία κατά του Πρόεδρου και υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και οι περιστάσεις και τα γεγονότα που την περιβάλλουν, εξακολουθούν να αποδυναμώνουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, καθώς και να πλήττουν τη φήμη της ΕΛΣΤΑΤ και την ικανότητά της να εκπληρώνει τα καθήκοντά της στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφέρεται πως στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας θητείας του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα του 2015, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της διαφάνειας της διαδικασίας διορισμού στη θέση. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συστήνει ότι πρέπει να οριστεί μία διαφανής και αντικειμενική διαδικασία επιλογής που θα βοηθήσει στον εντοπισμό του καλύτερου υποψηφίου.

«Μία τέτοια διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει τον ορισμό στο νόμο των αποκλειστικών κριτηρίων επιλογής για τη θέση, την προετοιμασία μίας ολοκληρωμένης περιγραφής της εργασίας και την χρήση ενός υψηλού επιπέδου ανεξάρτητου συμβουλίου επιλογής με νομική εντολή, το οποίο θα αποτελείται από εθνικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πεδίο της στατιστικής ή σχετικών επιστημών και διοίκησης», σημειώνεται στην έκθεση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

 Στη  «Δεύτερη  Ετήσια Έκθεση»  της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής», που εκτείνεται σε  17  σελίδες,  οι  4 σελίδες  αναφέρονται  εκτενώς στη δικαστική εκκρεμότητα του σημερινού  προέδρου της  ΕΛΣΤΑΤ με απαξιωτικές, μάλιστα, φράσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης που διερευνά την υπόθεση.

Στην έκθεση αυτή καταγγέλλεται, επίσης, ότι «η ΕΛΣΤΑΤ  προσεγγίστηκε  κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη  του Δημοσίου, προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (σ.σ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες  λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας», προσθέτοντας ότι «το συμβάν αυτό είναι πολύ απογοητευτικό».

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιτελεί δύσκολο έργο και είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή.  Τις αποφάσεις της, τις σεβόμαστε πλήρως.  Μάλιστα, όσες φορές ζητήθηκαν  οικονομικά στοιχεία, αυτά  δόθηκαν αναλυτικά, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, για το οποίο αφιερώθηκαν στο παρελθόν πολλές εργατοώρες.  Η οποιαδήποτε καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, μακροπρόθεσμα,  είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου.  

Κατόπιν τούτου, θεωρείται  αινιγματική η αόριστη καταγγελία για παρέμβαση στελεχών του Δημοσίου, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
 
 
 
 
sofoceusin 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά