22/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015
Οικονομία
+ + -

Κάτω από τα 48 δολάρια το αργό

Αμείωτη συνεχίστηκε η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, το οποίο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης κάτω από το επίπεδο των 48 δολαρίων, για πρώτη φορά έπειτα από τον Απρίλιο του 2009, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως η αγορά του «μαύρου χρυσού» πρέπει να προετοιμαστεί για επιπλέον προκλήσεις φέτος, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος και η ενίσχυση του δολαρίου.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 2,11 δολ. ή 4,2% και έκλεισε στα 47,93 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Το Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,01 δολ. ή 3,8% στα 51,10 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Exchange του Λονδίνου, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι τιμές του πετρελαίου να μην υποχωρήσουν περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, αλλά ο πανικός που επικρατεί τώρα στην αγορά φαίνεται κάπως υπερβολικός», αναφέρει ο Julian Jessop, αναλυτής εμπορευμάτων της Capital Economics.

Και τα δύο συμβολαία καταγράφουν απώλειες τις έξι από τις τελευταίες επτά εβδομάδες, ενώ το αργό στο NYMEX κατέγραψε 46% πτώση το 2014 και επιπλέον 10% τις πρώτες τρεις ημέρες συναλλαγών του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

«Εκτός από τους ήδη υπάρχοντες κινδύνους σε προσφορά και ζήτηση για το πετρέλαιο, τις τελευταίες μέρες έχει υπάρξει αύξηση των καθοδικών κινδύνων», ανέφερε ο Mark Keenan, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Societe Generale στην Ασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διατήρηση της δυναμικής του δολαρίου, οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος και το πλεόνασμα της προσφοράς πετρελαίου θα ασκήσουν σημαντική πίεση στις τιμές πετρελαίου το πρώτο μισό του 2015.

«Αυτή τη στιγμή, ο πανικός φαίνεται πως επικρατεί», σημείωσε η Thina M. Saltvedt, αναλύτρια της Nordea Bank Norge. «Οι τιμές μπορούν εύκολα να υποχωρήσουν στα 40 δολάρια, πριν εμφανίσουν κάποια σημαντική βελτίωση».

«Οδηγητές» της πτωτικής τάσης ήταν τα δημοσιεύματα πως η ρωσική παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 1980.

Επιπλέον, πιέσεις ήρθε να προσθέσει και η είδηση ότι η Σαουδική Αραβία μιειώνει τις τιμές που χρεώνει στο πετρέλαιο προς τις ΗΠΑ, παρατείνοντας τον πόλεμο τιμών ώστε να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.



capital

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά