20/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014
Τοπικά
+ + -

Μπουτάρης: Ψυχή της Θεσσαλονίκης η ισραηλιτική της κληρονομιά

Με αναφορά στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε οδήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης την ομιλία του στο London School of Economics, μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την ισραηλιτική κοινότητα της πόλης.

«Έως το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Θεσσαλονίκη φιλοξενούσε την πλέον δραστήρια και ζωντανή Ισραηλιτική Κοινότητα της Ευρώπης. Και αντί να το αποκρύψουμε, όπως γινόταν στο παρελθόν, εμείς υπογραμμίζουμε την παρουσία της Κοινότητας αυτής, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά της στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας. Και ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους του Δήμου και των προηγούμενων διοικήσεών του, γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα. Χωρίς την ισραηλιτική της κληρονομιά, η Θεσσαλονίκη θα είχε αρνηθεί την ίδια την ψυχή της, το πλέον προοδευτικό και παραγωγικό κομμάτι της αστικής της τάξης. Και είναι βέβαιο ότι θα ήταν μια ακόμα καλύτερη πόλη, αν δεν ήταν η γερμανική φασιστική βία που οδήγησε στο ολοκαύτωμα», είπε, για να αναφερθεί στη συνέχεια και στην παρουσία των Οθωμανών στην ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης.

«Ομοίως, αποδεχόμαστε και το Oθωμανικό παρελθόν της πόλης, για το οποίο «τολμούμε» να πούμε ότι δεν ντρεπόμαστε. Είμαστε οι πρώτοι που δεν το αντιμετωπίζουμε με εχθρότητα. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην πόλη μας. Είναι η πλέον εξέχουσα μορφή και ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας. Και είμαστε τυχεροί που το σπίτι του βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά.

Όχι σε παράλογες πολιτικές διαμάχες

Στη συνέχεια ο κ.Μπουτάρης έστειλε και πολιτικό μήνυμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αναλωθεί σε ατέρμονες και παράλογες πολιτικές διαμάχες και τονίζοντας την ανάγκη να επικρατήσει σταθερότητα στη χώρα.

«Εκείνο το οποίο θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα είναι ότι όλοι εμείς, που ασκούμε κάποια επιρροή στη ελληνική κοινή γνώμη, έχουμε την υποχρέωση να δράσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η ευημερία στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εντός της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Στην ατυχή περίπτωση που τα πράγματα παρεκτραπούν, θα πρέπει να ενωθούμε όλοι και να προστατέψουμε την κοινωνία μας από ανεύθυνους και ιδιοτελείς πολιτικούς χειρισμούς. Η Ελλάδα δεν αντέχει να χάσει κι άλλο χρόνο και να αναλωθεί σε ατέρμονες και παράλογες πολιτικές διαμάχες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποτραπεί κάτι τέτοιο. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του άμεσου μέλλοντος, είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε μια φάση δημιουργικών μεταρρυθμίσεων και βιώσιμης ανάπτυξης».

Κατά την ομιλία του τόνισε ότι «η Ελλάδα περνάει αυτή τη στιγμή μια πολύ κρίσιμη φάση» και προέβλεψε ότι «σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές και αμέσως μετά σε αλλαγή κυβέρνησης».

«Ευτυχώς η δημοκρατία δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να εκφράσουν με πολιτικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους. Και αυτό είναι πολύ πιθανόν να εκφραστεί στις επερχόμενες εκλογές. Η επόμενη κυβέρνηση με νωπή εντολή θα έχει θεωρητικά μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσει δομικές αλλαγές και να εκσυγχρονίσει το κράτος. Δυστυχώς, στην περίοδο που διανύουμε, η εμπνευσμένη ηγεσία και η κοινή λογική είναι είδη εν ανεπαρκεία. Εκείνο που εύχομαι εγώ είναι τα πολιτικά κόμματα, και κυρίως τα μεγάλα, να καταλάβουν τελικά ότι πρέπει να βρουν έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή συνεννόησης. Καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο για συγκεκριμένα θεμελιώδη θέματα – όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους – θα διαπραγματευτούν το μέλλον της χώρας από καλύτερη θέση. Παρόλα αυτά, η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να είναι πιο περίπλοκη. Φοβάμαι ότι η διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου θα αποδειχθεί μονάχα ένας ευσεβής πόθος. Δε γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν τα λαϊκίστικα τμήματα των δύο μεγάλων κομμάτων στη δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να φέρει πιο γρήγορα την ευημερία στη χώρα. Τέτοιες – υποτίθεται ριζοσπαστικές – φωνές, οι οποίες διστάζουν να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας πολιτικά διευρυμένης συμμαχίας, είναι κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά συντηρητικές. Η λαϊκίστικη θεώρηση ότι ένα κόμμα από μόνο του μπορεί να βγάλει τη χώρα από το παρόν αδιέξοδο είναι εντελώς παράλογη» υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν πολλοί Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να έρθει με ένα μαγικό τρόπο και χωρίς ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Και ενώ οι θεωρίες αυτές διατρέχουν οριζοντίως όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες. Αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα είναι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον πολιτική της κουλτούρα. Αν δεν κατανοήσουμε την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε καθολικές αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας μας, είμαστε καταδικασμένοι να υποφέρουμε ακόμα πιο πολύ από ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να αποδειχθεί παράγοντας υπονόμευσης στην αξιοθαύμαστη προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων να ανασυγκροτηθεί η χώρα. Επαναλαμβανόμενες εκλογές αυτήν την κρίσιμη περίοδο μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για το μέλλον της Ελλάδας».

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές δεν είναι αρκετές για την περίπτωση του ελληνικού κράτους. «Έχουμε ανάγκη να αποκτήσουμε μια νέα θεώρηση για το κράτος και τη λειτουργία του, σχεδόν από το μηδέν! Μια νέα πολιτική κουλτούρα πρέπει να αναδυθεί, ώστε να ευνοήσει τον αυθεντικό διαχωρισμό των εξουσιών. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί σταδιακά να προκύψει μια πραγματική αλλαγή στάσης των ελληνικών δημόσιων θεσμών».

Όπως είπε, όλες οι δημοτικές αρχές παραμένουν όμηροι του κράτους. Ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να μας κοροϊδεύει και να προχωρήσει άμεσα σε δράσεις που άπτονται της κοινής λογικής.

 

voria


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά