22/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Το ανεκμετάλλευτο χρυσωρυχείο του αρχαιολογικού τουρισμού

 Και ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην Αμφίπολη, μια τάση που μάλλον δεν είχε τη δέουσα αντιμετώπιση βγαίνει στο προσκήνιο δυναμικά, όσον αφορά στον τουρισμό.

Υπήρχαν πάντα οι άνθρωποι που επισκέπτονταν ένα τόπο μόνο για την ιστορία και τον πολιτισμό του ωστόσο το μεγαλύτερο ρεύμα αφορούσε τουρίστες που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους σε συνδυασμό με τη ραστώνη των διακοπών. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο συνδυασμός του αρχαιολογικού πλούτου και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους πόλους προσέλκυσης τουριστών και ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.

Η Ελλάδα είναι, στην κυριολεξία ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος, τα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκονται παντού. Οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονται να δουν από κοντά τις απαρχές του δυτικού πολιτισμού και να νιώσουν τη δύναμη που αποπνέουν.

Για του λόγου το αληθές  η αύξηση που σημειώθηκε τον Ιούλιο φέτος στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας, είναι της τάξης του 29,8%, ενώ οι εισπράξεις επίσης αυξήθηκαν 33,4%. Το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, καταγράφηκε αύξηση 22,1% στους επισκέπτες και αύξηση 28,4% στις εισπράξεις.

Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους εµφανίζεται τον Ιούλιο αύξηση των επισκεπτών κατά 20,2% και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 13,8%. Το επτάμηνο, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 22,9% και αύξηση των εισπράξεων κατά 16,1%.

Η ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού, ωστόσο απαιτεί την αναβάθμιση του μουσειακού και αρχαιολογικού κεφαλαίου, καθώς και την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, επισκεψιμότητας και οργάνωσης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που θα ενταχθούν σε τουριστικά δίκτυα...

Σε μια από αυτές τις σπουδαίες προσπάθειες συμμετέχει το Διάζωμα στο οποίο κάνουν πράξη την αγάπη τους για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα. Ανοιχτό σε όλους, το Διάζωμα επιδιώκει να δημιουργήσει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία. "Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου", συνολικού προϋπολογισμού 37.302.000 ευρώ περιλαμβάνει 37 έργα και δράσεις και είναι το πρώτο στην Ελλάδα που πήρε προέγκριση, στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές - τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

 Το πρόγραμμα αποτελεί μια Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα στο σύνολο της Ηπείρου.

Η Ελλάδα προσφέρει στον κόσμο πάνω από 100 αρχαιολογικούς χώρους,θέατρα, βουλευτήρια, ναούς, δημόσιες αγορές, που αποτυπώνουν μια ιστορία που υπερβαίνει τα 5.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρσι κατέγραψε αύξηση κατά 22,1%. Μόνον τον Αύγουστο ο αριθμός των τουριστών που ταξίδεψε στη χώρα μας έφθασε τα 4,88 εκατομμύρια και ήταν αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σκεφτείτε πώς μεταφράζεται η δυναμική αυτού του ρεύματος στα μονοπάτια των ανεκτίμητων αρχαιολογικών θησαυρών για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και ακολούθως στην παραγωγή, την απασχόληση, στο εισόδημα.

«Η Αθήνα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει τα πιο εντυπωσιακά, αρχαία ερείπια στον κόσμο. Από τον Παρθενώνα ως το λόφο της Πνύκας, αυτά τα ερείπια ξεπροβάλλουν αιφνιδιαστικά σε κάθε γωνία» ανέφερε σε παλαιότερο αφιέρωμά του ο βρετανικός Guardian.

Ωστόσο, αν και το 60% των αναζητήσεων στο διαδίκτυο που κάνουν οι ξένοι για την Ελλάδα αφορούν στον πολιτισμό της, η χώρα δεν μπορεί να καμαρώνει για τα έσοδα από τα αξιοθέατα της. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη στην Ελλάδα σε τουριστικούς χώρους είναι κάτι παραπάνω από 6 ευρώ έναντι 19,7 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το 2013 τα έσοδα από επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ήταν μόλις 47 εκατ. ευρώ και οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας- τα 11,5 εκατ.

Την ίδια ώρα, τα μουσεία της Γαλλίας προσέλκυσαν την προηγούμενη χρονιά 73,1 εκατ. επισκέπτες, ενώ μόνο το μουσείο του Λούβρου έκοψε πάνω από 9 εκατ. εισιτήρια. Το Βρετανικό μουσείο από την άλλη, το οποίο στηρίζει τη φήμη του κυρίως στα μάρμαρα του Παρθενώνα, μετρά κάθε χρόνο περισσότερους από 5 εκατ. επισκέπτες.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΤΕ, το κράτος θα μπορούσε μέσα σε πέντε χρόνια να αυξήσει τα έσοδά του έως και 300 εκατ. ευρώ από την καλύτερη αξιοποίηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Οι εισπράξεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από το 2010 έως το 2013

Οι εισπράξεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κατά μήνα από το 2005 έως το 2014

Στα μονοπάτια του αρχαιολογικού πλούτου

Η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας (Χ.Γκούβας, 2009). Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας, επαρκώς προστατευμένη νομοθετικά από τη δόμηση, με αρχαιολογικό νόμο, και είναι επισκέψιμη. Εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης είναι συνεχώς σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Την τελευταία δεκαετία καθαρίστηκαν και αναδείχθηκαν τα Τείχη, το Στάδιο και οι δύο Βασιλικές Αλκίσονος και Δουμετίου. Το 2006-2009 ανασκάφηκε και αναδείχθηκε το Μνημείο Αυγούστου. Το έτος 2012-2013 ανακατασκευάζεται η ανατολική Κεντρική Πύλη των παλαιοχριστιανικών Τειχών και καθαρίζεται το Θέατρο Οκταβιανού, με πρωτοβουλία του συλλόγου "ΔΙΑΖΩΜΑ".

Ρωμαϊκά λουτρά στην περιοχή Στρογγυλής, στη βάση του Μαυροβουνίου. Εντυπωσιακά μεγάλος είναι ο αριθμός των παλαιολιθικών θέσεων σε όλη την Ήπειρο. Φαίνεται πως η περιοχή προσφερόταν για τον τρόπο ζωής του παλαιολιθικού ανθρώπου.Στο λόφο Καστρί, ανάμεσα στον Αμμότοπο ʼρτας και στον Γυμνότοπο Πρέβεζας, τα σε εντυπωσιακό ύψος σωζόμενα ερείπια της αρχαίας πόλης Όρραον δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα επισκέπτη. 

Πανύψηλοι τοίχοι (διώροφων κτηρίων) από ορθογώνιους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους συνδεδεμένους «εν ξηρώ», δηλ. χωρίς συνδετικό, στέκουν εκεί 2400 χρόνια επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη αντοχή. Ο ταξιδιώτης που κατευθύνεται από την Αρτα προς τα Ιωάννινα συναντάει, 4 χλμ μετά το φράγμα του Λούρου, την προϊστορική θέση Ασπροχάλικο: Μια βραχοσκεπή 22Χ3,5μ. που φιλοξένησε τον προϊστορικό άνθρωπο από την Κατώτερη Μουστέρια φάση (100.000 χρ. πριν το παρόν) ως την Ανώτερη Παλαιολιθική φάση (26.000 χρ. πριν το παρόν). Αν εγκαταλείψει κανείς την εθνική οδό ʼρτα – Ιωάννινα, κοντά στην είσοδο της σήραγγας του υδραγωγείου του ʼι-Γιώργη, και πάρει το ανηφορικό μονοπάτι προς τον μικρό λόφο, θα βρεθεί σε ένα πλάτωμα όλο κοκκινόχωμα, γεμάτο από κατάλοιπα του παλαιολιθικού ανθρώπου. 800 παλαιολιθικά εργαλεία και απολεπίσματα από μεταμορφωμένο ασβεστόλιθο καταμέτρησε η αρχαιολογική έρευνα της ομάδας ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, υπό την διεύθυνση του E.S. Higgs το 1960. Τα περισσότερα ήταν ξέστρα, απλές ή ξαναδουλεμένες φολίδες ή αιχμές και λιγοστές διπρόσωπες φυλλόσχημες αιχμές. Ο Κοκκινόπηλος διασχίζεται υπογείως από την σήραγγα του ρωμαϊκού υδραγωγείου και μπορεί να δει κανείς εδώ τα φρεάτια από τα οποία γινόταν και οι εργασίες συντήρησης. Στη στενή κοιλάδα ανατολικά του Τόμαρου βρίσκεται το ιερό της Δωδώνης, που στην αρχαιότητα αποτελούσε το θρησκευτικό κέντρο της βορειοδυτικής Ελλάδας και συνδεόταν με τη λατρεία του πατέρα των θεών, Δία. Η Δωδώνη ήταν γνωστή για το ξακουστό μαντείο, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν το αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές του στα ομηρικά έπη. Εκτός από τα μνημεία που βρίσκονταν μέσα στην περίβολο του ιερού του Διός και εκτείνονταν στους πρόποδες του λόφου, αναπτύσσεται στην κορυφή του η ακρόπολη του οικισμού της Δωδώνης. Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του ιερού της Δωδώνης και για τον επισκέπτη, που έφθανε από το νότο, ήταν το εμφανέστερο μνημείο, που δέσποζε στο χώρο με τις καμπύλες επιφάνειες και τους επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους του.

Ένας από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι αυτός της Αθήνας. Η Ακρόπολη, που αποτελεί το μνημείο της φωτεινότερης περιόδου που γνώρισε η ανθρώπινη ιστορία, του χρυσού αθηναϊκού αιώνα. Οι ενοποιημένοι αρχαιολογικοί χώροι γύρω από την Ακρόπολη, η Αγορά και ο Άρειος Πάγος, οι Λόφοι και οι Δήμοι της αρχαίας Αθήνας, ο Κεραμεικός, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η ρωμαϊκή αγορά, το Ολυμπιείο, η Πύλη του Αδριανού, το Καλλιμάρμαρο.
Στη Μακεδονία ξεχωρίζει ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας καθώς και το Δίον, ο πανάρχαιος τόπος λατρείας του Διός, στους πρόποδες του θεϊκού Ολύμπου. Η πόλη των αρχαίων Φιλίππων επίσης αποτέλεσε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά μνημεία. Η Ακρόπολη των Φιλίππων, το θέατρο, η αγορά, αλλά και οι σπουδαίες παλαιοβυζαντινές εκκλησίες, το Οκτάγωνο, η παλαίστρα, εκτείνονται σε έναν τεράστιο χώρο κάτω από τη σκιά του Παγγαίου όρους. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η περίφημη Ορθόπετρα, η οποία στέκει αινιγματική στον κάμπο των Κρηνίδων. Εικάζεται πως πρόκειται για προϊστορική κατασκευή, την οποία κατόπιν χάραξε με λατινικούς χαρακτήρες ο αξιωματούχος Vibius Quartus. Πολύ κοντά στην Ορθόπετρα βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός του Ντίκιλι Τας, ένας από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων.

Οι Δελφοί, στην καρδιά του Παρνασσού, στη Στερεά Ελλάδα, θεωρήθηκαν από τον αρχαίο κόσμο ως ο ομφαλός της γης, κέντρο του σύμπαντος. Στο σημείο όπου βρίσκεται το μαντείο των Δελφών, το σπουδαιότερο της αρχαιότητας, υπήρχε προϊστορικό ιερό αφιερωμένο στη Γαία, τη Μεγάλη Μητέρα. Ο τόπος αποπνέει δύναμη και μυσταγωγία. Η φύση, με τα θροΐσματα των αιωνόβιων δέντρων, η απέραντη θέα και η, μυθικών διαστάσεων, σημασία του μαντείου δημιουργούν στον επισκέπτη την εντύπωση πως ανασηκώνει τα πέπλα του χρόνου και βρίσκεται στις απαρχές του κόσμου.

Η Επίδαυρος με το εξαίσιο θέατρο και το σπουδαίο ασκληπιείο, οι Μυκήνες και η Τίρυνθα καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Μεσσήνης και του Μυστρά είναι από τα λαμπρότερα στολίδια της Πελοποννήσου.
Στην Ολυμπία χτυπάει η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε 4 χρόνια, ακριβώς όπως και στην αρχαιότητα, υποχωρεί η έριδα των ανθρώπων και αρχίζει η άμιλλα. Στο σπουδαίο ιερό της Ολυμπίας βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, το οποίο ήταν καταγεγραμμένο ως ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ. Η πόλη αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό, ιατρικό και θρησκευτικό κέντρο• ήδη από τα 900 π.Χ., συνέρρεαν εδώ χιλιάδες επισκέπτες. Το σύμπλεγμα των κτιρίων που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές είναι εντυπωσιακό: ο δωρικός ναός του Διός, το Φιλιππείο, το στάδιο και το γυμνάσιο δίνουν μια ζωντανή εικόνα της κλασικής Ελλάδας.

Η Κρήτη, ο μινωικός πολιτισμός υπήρξε από τους πλέον σημαντικούς του αρχαίου κόσμου. Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του πολιτισμού είναι η χαρά της ζωής και η έλλειψη φιλοπόλεμης διάθεσης. Οι ανασκαφές στη Φαιστό, την Κνωσό, το Παλαίκαστρο της Σητείας.

Τα must visit

Σε πρόσφατη έρευνα της trivago που συγκέντρωσε λίστα μνημείων, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ελληνικού και παράλληλα παγκόσμιου πολιτισμού, τοποθετείται η Ακρόπολη... θα έπρεπε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των must visit μνημείων κάθε τουρίστα που αποφασίζει να επισκεφτεί την ελληνική πρωτεύουσα, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα ωραιότερα νησιά του κόσμου και παράλληλα ένα νησί με μακραίωνη ιστορία. Ένα από τα 33 αρχαιολογικά μνημεία που θα παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, είναι το Ακρωτήρι Θήρας. 
Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας έχει πλούσια ιστορία και είναι έκδηλη σε κάθε στενό της πόλης. Ο μύθος θέλει το Δία να στέλνει δυο αετούς από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, με τους αετούς να συναντώνται πάνω από τους Δελφούς. Ο ομφαλός της Γης, αποτελεί τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και παράλληλα έναν από τους ιερούς τόπους του κόσμου.  
Το νησί των Φαιάκων με το Παλαιό Φρούριο, την Κόντρα Φόσσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο σε νησί. Σύμβολο της Βυζαντινής και Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. 

Επένδυση μισού δισ. ευρώ για τον τουρισμό

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να επενδύσει μισό δισ. ευρώ για τον τουρισμό τα επόμενα έξι χρόνια, είπε από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, κηρύσσοντας τα εγκαίνια της 30ης έκθεσης Philoxenia.

Η κ. Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στη νέα αναπτυξιακή προοπτική του ελληνικού τουρισμού, τις μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα και το στρατηγικό σχεδιασμό μέχρι το 2020, υπογράμμισε ότι το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία μεγάλων τουριστικών υποδομών και συναφών δραστηριοτήτων, μέσω ΕΣΠΑ.

Επισήμανε, ότι στο νέο ΕΣΠΑ, ύψους 20,8 δις ευρώ, κατά την εξειδίκευση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, θα ληφθεί μέριμνα ώστε συγκεκριμένες κατηγορίες δράσεων και σημαντικοί πόροι να έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους της Χώρας.

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, το 35% του νέου ΕΣΠΑ 2014-20, θα προωθηθεί στις Περιφέρειες σε σχέση με το προηγούμενο 22%, ενώ – όπως επισήμανε - παράλληλα, αξιοποιείται το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με ενίσχυση 1000 επενδυτικών σχεδίων στον Πράσινο και τον Εναλλακτικό Τουρισμό, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις Οικοτουρισμού και Υποδομών στην ύπαιθρο ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων υποδομής ανέρχεται σε 151 εκ. ευρώ και υλοποιείται από τοπικούς φορείς σε σημαντικά έργα τουριστικών υποδομών (πάρκα οικοανάπτυξης, μαρίνες, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων κα.).

Χρονιά μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

Μόλις δυο ημέρες πριν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, από τη Philoxenia εκτίμησε ότι το 2015 θα είναι "χρονιά μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων". Όπως εξήγησε, ο ΣΕΤΕ θα στηρίζει τις τουριστικές ΜΜΕ με την παροχή τεχνογνωσίας, προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον αποδοτικότερο τρόπο τα κονδύλια του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ, να αντλήσουν κεφάλαια από τις τράπεζες, αλλά και να βελτιώσουν το μείγμα μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν, με τη βοήθεια και της Marketing Greece.

 

fpress 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά