22/09/2024
         
Manos Manos Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Ανοίγει το ελληνικό θέμα στο Εurogroup

Σε μια συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων με έντονο ελληνικό χρώμα, φορώντας την γραβάτα της ελληνικής προεδρίας του 2003, την οποία και επιδείκνυε στον καθένα προσωπικά, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε την απόφασή του να παρατείνει την θητεία της task force για την Ελλάδα με τον κ.Ράιχενμπαχ ως επικεφαλής, μέχρι τις 31 Ιουνίου του 2015. 

Η συμβολική αυτή απόφαση έχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν. Η task Force, λένε κύκλοι του περιβάλλοντος Γιούνκερ δημιουργήθηκε μετά από αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου προς τον τότε πρόεδρο του eurogroup για να υποβοηθηθεί η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. 

“Όπου υπάρχει μνημονιακή μεταρρύθμιση, από το δημόσιο μέχρι τους 5 αυτοκινητοδρόμους, των οποίων η χρηματοδότηση έπρεπε να ξεπαγώσει, η task force έχτιζε με τεχνικές συμβουλές το υπόβαθρο”, λέει κοινοτική πηγή κοντά στον Γιούνκερ. 

Ως εκ τούτου η άποψη στις Βρυξέλλες είναι πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο για ένα σημαντικό διάστημα μέσα στο 2015 η Ελλάδα θα ελέγχεται για την πρόοδο που θα επιτελεί όπως περίπου συμβαίνει τώρα - και η task force είναι αναγκαία για να παίξει το ρόλο που έπαιζε πάντα. 

Κίνδυνος εγκλωβισμού με το ΔΝΤ:

Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν όμως ενόψει του eurogroup πως ο χρόνος για έναν τελικό συμβιβασμό μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας τελειώνει. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, τότε αφενός το να επιτευχθεί όντως συμφωνία αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής είναι αρκετά δύσκολο, αφετέρου θα έχουμε το παράδοξο, η Ελλάδα να συνεχίσει να επιτηρείται από τον ΔΝΤ (που έχει χρηματοδοτήσει το 15% του προγράμματος) και η ΕΕ (που έχει βάλει το 85% των χρημάτων) να μένει εκτός. 

Το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, παράδοξο και δυσλειτουργικό. Πάντες μεν το απεύχονται, όμως το αν επιτευχθεί ή όχι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. 

Για να μην καταλήξουμε εκεί κύκλοι της τρόικας λένε ότι περιμένουν από την κυβέρνηση να αποστείλει στις Βρυξέλλες “ένα λεπτομερές και φιλόδοξο σχέδιο για όλα τα ανοιχτά ζητήματα”. 

Το σχέδιο αυτό αποτελεί την απόλυτη και καθοριστική προϋπόθεση για να κατέβει η τρόικα στην Αθήνα και η κάθοδος της τρόικας (όπως και εν τέλει η συμφωνία) είναι απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για να εκταμιευθεί η δόση, αλλά και για να κλείσει όποια συζήτηση για το παρακάτω. 

Αντιστρόφως ανάλογα:

“Όσο περισσότερα κάνετε τώρα, τόσο ευκολότερη θα είναι η επιτήρηση μετά”, λέει κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση των διαθέσεων των εταίρων στο eurogroup. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ο μόνος τρόπος να μην εγκλωβιστεί και πάλι η χώρα σε ένα ασφυκτικό μνημόνιο είναι “εδώ και τώρα να αρχίσει όχι μόνο να σχεδιάζει αλλά και να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις”.

Light επέμβαση στο χρέος:

Αντιθέτως οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι συζητήσεις για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αποτελούν απλά αξεσουάρ της όλης συζήτησης για τη διάδοχη κατάσταση του ελληνικού προγράμματος. 

“Οι συζητήσεις θα γίνουν στο eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ανέφερε αξιωματούχος της Κομισιόν”, χωρίς ωστόσο να κρύβει ότι μεταξύ των εταίρων επικρατούν σκληροπυρηνικές απόψεις για αυτά τα θέματα. Όπως εξάλλου και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα: “οι εταίροι θέλουν το Ταμείο να μείνει μέσα”, εξηγεί - αυτό και θα γίνει. Εξάλλου η χώρα έχει δανειστεί ήδη πάρα πολλά. 

Για να φύγει το ΔΝΤ κάποιος πρέπει να βάλει το μερτικό του και ίσως να αποπληρώσει τη συμμετοχή του. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο.
 
 
 
 
real 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά