22/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Πως η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο με "δίχτυ ασφαλείας"

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Ελλάδα θα καταφέρει να απεμπλακεί από το μνημόνιο αποκαλύπτει δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα προσανατολίζεται προς τη λύση του «ανοιχτού δανείου» δηλαδή ένα δάνειο έως 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με τις «ευλογίες του ΔΝΤ».

Η κυβέρνηση ύστερα από τη δυσπιστία σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά και τον σκεπτικισμό της τρόικας φαίνεται να βλέπει θετικά τη λύση του «ανοιχτού δανείου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα έχει ανοίξει ήδη εδώ και έναν χρόνο: «Μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από τη Eurostat τον περασμένο Απρίλιο και ενόψει της ολοκλήρωσης του σκέλους του δανειακού προγράμματος που αφορούσε στην ΕΕ στο τέλος του χρόνου, ο ESM άρχισε να επεξεργάζεται ένα σχέδιο απαγκίστρωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση και σταδιακής μετάβασης στις αγορές».

Μάλιστα, ο ίδιος ο επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε μιλήσει παλαιότερα για τη δυνατότητα της πιστωτικής γραμμής που «προσφέρει» ο ιδρυτικός κανονισμός και είχε τονίσει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει με αυτή τη μορφή 10 έως 15 δισ. ευρώ για μια ασφαλή επάνοδο στις αγορές. 

Πρόκειται για ένα δάνειο διάρκειας ενός έτους με πιθανή παράταση 2 εξαμήνων, ενώ, κατά την εφημερίδα, οι προϋποθέσεις όπου μια χώρα μπορεί να επιλεχθεί για αυτό το δάνειο είναι οι παρακάτω: 

«1. Να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να έχει δηλαδή δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, να έχει ισοσκελίσει το ισοζύγιο πληρωμών της και να μπορεί να αποδείξει μία ετήσια μείωση του χρέους της.

2. Να είναι το χρέος της βιώσιμο.

3. Να έχει ένα καταγεγραμμένο "ιστορικό" πρόσβασης στις αγορές, με όρους δανεισμού λογικούς. Η Ελλάδα έχει ένα τέτοιο αρχείο από τον περασμένο Απρίλιο.

4. Να έχει ισοσκελίσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.

5. Να έχει εκπληρώσει την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και να μην έχει τράπεζες ή σύνολο τραπεζών που είναι δυνατό να δημιουργήσουν συστημικό κίνδυνο για το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης.

6. Να εκπληρώνει μετά τη χρήση της πιστωτικής γραμμής τους κανονισμούς δημοσιονομικής διαχείρισης που θέτουν ΕΚΤ και ΕΕ».
 
 
nooz 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά