23/09/2024
         
Manos Manos Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Όλο το σχέδιο για την εγκατάλειψη του μνημονίου

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να τερματίσει από τα τέλη του έτους το σύνολο της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει αρκεί να διασφαλίσει νέες σημαντικές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές της", υπογραμμίζει η Deutsche Bank υπενθυμίζοντας ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014, ενώ η βοήθεια του ΔΝΤ λήγει το 2016. 

Σε έκθεση της υπό τον τίλο  “Focus Europe- Investment gap” η τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει μειώσεις επιτοκίων και νέες πιστωτικές γραμμές". 
 
Μάλιστα θεωρεί ότι αυτή τη φορά η προϋπόθεση διατήρησης της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής προσαρμογής (conditionality) θα παίξει μικρότερο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι Ευρωπαίοι. 
 
Εξάλλου, όπως σημειώνει η επενδυτική, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω των νέων προγραμμάτων του θα συνδυαστεί με το νέο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας. "Αυτό το δήλωσε πολύ σωστά, καθώς οι αγορές των τίτλων των χαρτοφυλακίων των τραπεζών (ΑBS) αναμένεται να επηρεάσουν τις τράπεζες σε σχέση με συγχωνεύσεις και προσαρμογές των ισολογισμών", σημειώνει η έκθεση. 
 
Ανάπτυξη 2,1% του χρόνου 
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση της τάξης του -0,2% το 2014, ανάπτυξη 2,1% το 2015, ενώ θα σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη 2,7% το 2016. 
 
Οι αναλυτές προβλέπουν επίσης αποπληθωρισμό -1,0% για το 2014, άνοδο του πληθωρισμού στο 0,4% το 2015 και 0,9% το 2016. 
 
Παράλληλα προσδιορίζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 1% για το 2014, 1,5% για το 2015 και 1,5% για το 2016. 
 
Επίσης, όσον αφορά το ισοζύγιο προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο -1,8% του ΑΕΠ το 2014, στο -0,6% το 2015 και 0,1% το 2016.
 
Οι επιλογές της Αθήνας 
 
Πάντως  η σπουδή της κυβέρνησης να απεμπλακεί η χώρα από το ΔΝΤ εξελίσσεται σε εξίσωση με πολλούς άγνωστους "Χ". Και αυτό γιατί η Αθήνα επιδιώκει μία "μίξη" των "εργαλείων" που της προσφέρονται ως προληπτικό μέσο στήριξης προκειμένου να απορριφθούν μέτρα και κατευθύνσεις που θα εμφανιστούν ως ένα νέο μνημόνιο που θα καταδίκαζε πολιτικά την κυβέρνηση. 
 
Κύκλοι προσκείμενοι στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα έλεγαν στο Newmoney.gr ότι έγιναν δέκτες της ικανοποίησης του για τις επαφές στην Ουάσιγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία, η οποία θα χρειαστεί χρόνο και κυρίως το συντονισμό μεταξύ της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ελληνικής πλευράς. 
 
Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα συνολικά τέσσερα προγράμματα "προληπτικής χρηματοδότησης", τα οποία όμως συνοδεύονται πάλι με όρους και απαιτήσεις. 
 
Πρώτα απ' όλα είναι η "ευρωπαϊκή λύση" του ESM, που προβλέπει δύο διαφορετικά προγράμματα στήριξης με έναν κοινό παρανομαστή: την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και την εποπτεία της Κομισιόν και της ΕΚΤ που πλέον μπαίνουν ως "εγγυητές" του δανείου απ' τον Μηχανισμό.
 
 *Το πιο σκληρό πακέτο για την Ελλάδα ως προς τις προδιαγραφές ένταξης είναι το Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL). Για να εξασφαλίσει ανοιχτή πίστωση μέσω της συγκεκριμένης γραμμής, το κράτος μέλος θα πρέπει να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων μεταξύ των οποίων:
 
· Να σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (δεν αποκλείονται κράτη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται απολύτως και εφαρμόζουν τις συστάσεις του Συμβουλίου).
· Να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος.
· Να έχει μια σειρά «επιτυχημένων» εξόδων στις αγορές με «λογικούς» όρους.
· Να έχει διατηρήσιμη εξωτερική θέση.
· Να μην υπάρχουν κεφαλαιακά προβλήματα στις τράπεζες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
 
Η δεύτερη εναλλακτική αφορά χώρες που δεν πληρούν κάποιες από τις παραπάνω προϋποθέσεις λήψης του PCCL. Πρόκειται για το ECCL (Enhanced Conditions Credit Line).
 
Σε αυτή την περίπτωση το δάνειο δίδεται Κομισιόν και ΕΚΤ 
 
Τα «δυνατά» δημοσιονομικά και οικονομικά δεδομένα αποτελούν το βασικό διαβατήριο, αλλά εκτός από την επιτήρηση που υπάρχει και στο PCCL, η χώρα δεσμεύεται με ένα είδος μνημονίου για τη λήψη μέτρων διόρθωσης των προβλημάτων που διαγιγνώσκουν οι επιτηρητές.
 


newmoney

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά