23/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Σε παρατεταμένη περίοδο ανασφάλειας το Χρηματιστήριο

Συνολικά 6 δισ. ευρώ χάθηκαν από το Χρηματιστήριο στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 10 Ιουνίου 2014 που έγινε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης η χρηματιστηριακή αξία μειώθηκε κατά 15 δισ. ευρώ.
 
Οπως εξηγούν στην «Κ» εκπρόσωποι εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών, «το καλοκαίρι πέρασε χωρίς να δούμε μία αποκρατικοποίηση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνήσει με την τρόικα». Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το Χρηματιστήριο εισήλθε σε μία παρατεταμένη περίοδο ανασφάλειας, καθώς δεν ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και παράλληλα απέχουμε 21 ημερολογιακές ημέρες από την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών τεστ κοπώσεως για τις τράπεζες.

Τα πρώτα μηνύματα δυσφορίας των ξένων επενδυτών, που είναι και οι πωλητές των τελευταίων εβδομάδων στην εγχώρια αγορά, είχαν δοθεί από το πρόσφατο road show στο Λονδίνο στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι Ελληνες επιχειρηματίες τις τελευταίες μέρες αναφέρονται σε μια δυσάρεστη κατάσταση, αφού εξηγούν ότι πάλι έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο άρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει ώθηση για την πραγματική οικονομία. 

Ουσιαστικά, το Χρηματιστήριο είναι σε μία ιδιότυπη «ομηρία» όπου οι traders εκμεταλλεύονται την πολιτική αστάθεια και καθημερινά προχωρούν σε ρευστοποιήσεις προσδοκώντας να συναντήσουν τις τιμές των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες. Ταυτόχρονα έχουν σχεδόν περιορισθεί στο ελάχιστο οι διεθνείς εκθέσεις για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν εύκολα να αποσαφηνισθούν από τους διεθνείς οίκους, με συνέπεια να μην υπάρχει κατεύθυνση για την αγορά που μοιάζει με το εκκρεμές ρολόι και εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα σε δείκτες και μετοχές.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό για τις επιχειρήσεις που αφενός προσπαθούν να επανακάμψουν έπειτα από 18 συνεχή ζημιογόνα τρίμηνα και αφετέρου αντιλαμβάνονται ότι εάν εισέλθει η χώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ανάκαμψη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις η προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι να διασφαλισθούν οι ταμειακές ροές τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2015, αφού εκτιμούν ότι και πρόωρες εκλογές να μη γίνουν το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει υψηλές θερμοκρασίες και αυτό είναι αρνητικό για τα ξένα χαρτοφυλάκια που απεχθάνονται την πολιτική αστάθεια. Είναι αξιοσημείωτο αυτή την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ότι η αγορά κινήθηκε ως εκκρεμές από ακραία πτώση (-3,05%) τη Δευτέρα σε υπερβολική άνοδο (άνω του 2,22% ενδοσυνεδριακά) την Πέμπτη, αποδεικνύοντας τη ρηχότητά της και πόσο εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί με ελάχιστα κεφάλαια.

Η εικόνα αστάθειας είναι ό,τι χειρότερο αυτή τη χρονική στιγμή, ενώ έχουν ανασταλεί και αρκετά επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών. Οταν εισέρχεται στην πραγματική οικονομία ο παράγοντας πολιτική τότε δημιουργείται μία εύφλεκτη κατάσταση λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι εγχώριοι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την καθημερινή ενασχόλησή τους με την αγορά και συνεπώς δεν μπορούν να επηρεάσουν την τάση της. Από την πλευρά των ξένων επενδυτών, η πλειοψηφία των περισσότερων από τα 450 hedge funds που έχουν σήμερα κωδικούς στο Χρηματιστήριο έχουν ιδιαίτερα βραχύ ορίζοντα και ιδιαίτερα τώρα που διαβλέπουν ότι ακόμη και με ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποφύγει τις εκλογές.
 
 
kathimerini 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά