20/09/2024
         
Manos Manos Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014
Τεχνολογία
+ + -

O Ελληνας που πρωτοστατεί στο πρόγραμμα για το "φανταστικό ταξίδι" μέσα στο σώμα

Σε ένα νέο Ελληνα επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό, τον Κώστα Κωσταρέλο, αφιερώνει ένα μακροσκελές άρθρο το Bloomberg, αναλύοντας την έρευνα του γύρω από το επονομαζόμενο “υλικό του μέλλοντος”, το γραφένιο.

Ο Κώστας Κωσταρέλος, ο οποίος κατέχει την έδρα Νανοϊατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και στο National Graphene Institute, είναι επικεφαλής μιας ομάδας που ερευνά την ασφάλεια του γραφενίου.

Η διαπίστωση για το εάν το υλικό αυτό καταστρέφει τα ανθρώπινα όργανα είναι το πρώτο βήμα του πολύ πιο φιλόδοξου στόχου του κ. Κωσταρέλου, που δεν είναι άλλος από το να χρησιμοποιήσει το γραφένιο για να κατασκευάσει μικροσκοπικά drones, που θα εισχωρούν στο σώμα για να το θεραπεύσουν.

Κάτι ανάλογο με την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1966 “Fantastic Voyage” (Φανταστικό ταξίδι) με τη Ράκελ Γουέλς. Στην ταινία μία ομάδα ιατρών-επιστημόνων εισέρχεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και στον εγκέφαλο με σκοπό να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη εγχείρηση. Όλο το πλήρωμα καθώς και το υποβρύχιο πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους πρέπει πρώτα να σμικρυνθούν τόσο ώστε να περάσουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

“Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε οχήματα που θα μπορούμε να τα εγχύσουμε  στο αίμα ή το βολβό του ματιού ή το νωτιαίο μυελό ή τον εγκέφαλο για να προσπαθήσουμε να φθάσουμε σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό άρρωστων κυττάρων, χωρίς να προκαλέσουμε παράπλευρες απώλειες », δήλωσε στο Bloomberg o Ελληνας καθηγητής  του βρετανικού πανεπιστημίου.

Τι είναι το γραφένιο

Το γραφένιο, συγγενής του ταπεινού γραφίτη που χρησιμοποιείται στις μύτες των μολυβιών, είναι φύλλα άνθρακα με πάχος ενός μόλις ατόμου.

Το γραφένιο απομονώθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο πριν από 10 χρόνια. Είναι 200 φορές ισχυρότερο από το ατσάλι, 70 φορές πιο αγώγιμο από τη σιλικόνη, ελαφρύ σαν πούπουλο και εύκαμπτο σαν πλαστικό.

Εχει τόσο αξιοσημείωτες ιδιότητες που πιστεύεται ότι μπορεί να φέρει επανάσταση σε τομές από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως την αεροδιαστημική.

Η Apple, η

Samsung
, η Nokia και η ΙΒΜ είναι μερικοί από τους τεχνολογικούς κολοσσούς, που έχουν καταθέσει εκατοντάδες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνία για την κατανόησή του.
Η πρώτη ευρεία τεχνολογική εφαρμογή του μπορεί να αφορά στις οθόνες αφής για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, που κατασκευάζει αυτή τη στιγμή εταιρείες, όπως η Samsung.

Το 2010 οι καθηγητές Αντρέι Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβολέσοφ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα απλό σελοτέιπ για να ξεκολλήσουν φύλλα γραφένιου από μια μάζα γραφίτη για να δημιουργήσουν ένα υλικό που όχι μόνο δεν κατέρρεε, αλλά ήταν άκρως ανθεκτικό και εύκαμπτο, διαθέτοντας εξαιρετικές ηλεκτρικές ιδιότητες, τιμήθηκαν με Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψή τους.

Χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μία άνευ προηγουμένου επένδυση, έχει χρηματοδοτήσει με 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια ένα ερευνητικό fund, με την επωνυμία  Graphene Flagship (Ναυαρχίδα του Γραφενίου).  Υστερα από δεκαετίες εκμετάλλευσης των Ευρωπαίων επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ασία, η  Ε.Ε ελπίζει ότι fund θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εμπορική εκμετάλλευσή του και θα ενθαρρύνει νέους επιστήμονες να ασχοληθούν επιχειρηματικά με αυτό.

Ο 43χρονος Κώστας Κωσταρέλος, πατέρας δύο παιδιών, έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος Χημικής Μηχανικής και Ιατρικής του Imperial College στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Μετά την πρακτική εκπαίδευσή του στο  Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη κι έχοντας διδάξει επί 12 χρόνια στο University College London, εντάχθηκε στην ομάδα των Νομπελιστών Νοβολέσοφ και Γκέιμ προκειμένου να διερευνήσει την εφαρμογή του γραφενίου σε ιατρικές συσκευές.

Μαζί με 15 κατόχους Ph.D., τους οποίους έφερε μαζί του από το Λονδίνο, εργάζεται στον τελευταίο όροφο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Από το γραφείο του μπορεί να δει το Στάδιο Ετιχαντ, το γήπεδο της Manchester City.

Ο κ. Κωσταρέλος ελπίζει ότι θα λάβει νέο γύρο χρηματοδότησης για τη “Ναυαρχίδα του Γραφενίου” ώστε να υλοποιήσει τον φαινομενικά εξωπραγματικό στόχο της δημιουργίας ενός οχήματος, που θα μπορεί να ταξιδεύει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ελεγχόμενο εξωτερικά.

Αν και οι ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να τελειοποιηθεί το σχεδιαζόμενο drone, ωστόσο, όπως επισημαίνει, η έρευνα σημειώνει πρόοδο και κρίσιμα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις.

 
newmoney

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά