21/09/2024
         
Manos Manos Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014
Υγεία
+ + -

Δίαιτα τέλος! Προγραμμάτισε τον εγκέφαλό σου να τρώει υγιεινά!

 Θα το πίστευες αν σου έλεγε κάποιος ότι μπορεί να έρθει μια μέρα που μπροστά σε ένα μπέργκερ με τηγανητές πατάτες και μία μερίδα με βραστά λαχανικά, θα λαχταρίσεις τη δεύτερη; 

 Και ότι θα κάνεις την επιλογή σου αυτόματα, χωρίς καν να το σκεφτείς; Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η μέρα έχει ήδη φτάσει!

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες έδειξε πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να προτιμάει τις υγιεινές τροφές αντί για το junk food! 

Οι ερευνητές εξηγούν ότι πολλοί από εμάς έχουμε εθιστεί στις ανθυγιεινές τροφές λόγω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου μας: επειδή δηλαδή έχει δημιουργηθεί μέσα στο μυαλό μας ένα ολόκληρο δίκτυο από νευρώνες το οποίο στέλνει μηνύματα επιβράβευσης στο σώμα μας κάθε φορά που υποκύπτουμε στον πειρασμό μιας τροφής, για παράδειγμα, πλούσιας σε λιπαρά.

Τα καλά νέα, όπως εξηγεί η υπεύθυνη της μελέτης δρ Σούζαν Ρόμπερτς, από την έδρα της στην Ιατρική Σχολή του γνωστού πανεπιστημίου, είναι ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ξανά τον εγκέφαλό μας ώστε να κάνει αυτόματα πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. 

diet3

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας, οι συμμετέχοντες (όλοι υπέρβαροι, με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες) ακολούθησαν για έξι μήνες ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους «ειδικά διαμορφωμένο ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν σε συγκεκριμένες τροφές», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο τύπου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραφαν με τη βοήθεια μαγνητικών τομογραφιών πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στη θέα διαφορετικών τροφών, σκανάροντας τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό αλλά και την απόκτηση νέων συνηθειών.

Έπειτα από έξι μήνες, όπως έδειξαν τα εργαστηριακά ευρήματα, ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων αντιδρούσε πολύ πιο ενεργά στη θέα ενός υγιεινού γεύματος, ενώ παρουσίασε «μειωμένη ευαισθησία σε ανθυγιεινές τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας». Με απλά λόγια, κάθε φορά που ένας από τους συμμετέχοντες είχε μπροστά του ένα πιάτο με δημητριακά ολικής άλεσης, ο εγκέφαλός του αντιδρούσε πιο θετικά από ό,τι όταν έβλεπε μια πίτσα. 

diet2

Ποιες τροφές βοηθούν 

Τι συμπεριλαμβάνει η ειδική διατροφή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και, αν την ακολουθήσουμε θα καταφέρουμε κι εμείς να επανεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να «ζητάει» μόνο υγιεινές τροφές; Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι οποίες εξασφαλίζουν μειωμένο επίπεδο αισθήματος πείνας, αφού τότε -όταν πεινάμε- είναι που συνήθως στρεφόμαστε σε ανθυγιεινές επιλογές.

Οι υγιεινές τροφές στις οποίες, όπως έδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες, ο εγκέφαλος αντιδρά θετικά, κάνοντας τους συμμετέχοντες να προτιμούν γεύματα με χαμηλά λιπαρά είναι:

- Σάντουιτς γαλοπούλας με ψωμί ολικής άλεσης, μαρούλι και ντομάτα
- Δημητριακά με φυτικές ίνες
- Μήλο
- Ψητή γλυκοπατάτα
- Παγωτό γιαούρτι με μούρα
- Πράσινη σαλάτα με ντομάτα
- Σούπα με φασόλια ή φακές
- Ψητό κοτόπουλο
- Ζυμαρικά με κιμά
- Μαύρη σοκολάτα
- Καρύδια
- Μπάρα γκρανόλα (με καστανή ζάχαρη, μέλι, δημητριακά, βρόμη ή ξηρούς καρπούς)
- Ωμά λαχανικά με χούμους
- Αναψυκτικά τύπου Cola με λίγες θερμίδες
- Πίτσα με ζύμη ολικής άλεσης
- Ψωμί με φυστικοβούτυρο
- Μάφιν με All-Bran
- Ομελέτα με ασπράδια και λαχανικά
- Καφές σκέτος

Ανθυγιεινές τροφές στις οποίες ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων έμαθε να μην αντιδρά μετά τους έξι μήνες:

- Σάντουιτς με μοσχάρι, λευκό ψωμί και τυρί, χωρίς λαχανικά
- Φρούτα σε κονσέρβα
- Τηγανητές πατάτες
- Παγωτό με σιρόπι σοκολάτα
- Πατατοσαλάτα
- Δημητριακά με γεύση φρούτων και ζάχαρη
- Σούπα με κρέμα γάλακτος
- Ζυμαρικά με τυρί
- Τρούφες
- Μπισκότα με σοκολάτα
- Τσιπς
- Αναψυκτικά τύπου Cola
- Κροκέτες ψαριού
- Πίτσα με ζύμη από λευκό αλεύρι
- Ντόνατ
- Τηγανητό αβγό
- Καφές τύπου Frappuccino



queen

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά