21/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014
Υγεία
+ + -

Αιμομιξία: Ολέθριες συνέπειες και τερατογενέσεις

Κατά το παρελθόν η αιμομιξία, κυρίως ανάμεσα σε «γαλαζοαίματους», οι οποίοι παντρεύονταν και έκαναν παιδιά μεταξύ τους, ώστε να μη μολύνουν το βασιλικό αίμα, δεν ήταν κατακριτέα.
 
Τα παιδιά αυτά, όμως, ήταν γνωστό ότι είχαν μεγάλες πιθανότητες να γεννηθούν με τεράστια και σοβαρά προβλήματα, ενώ δεν ήταν σπάνια τα περιστατικά τερατογενέσεων.
 
Πλέον, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απαγορεύονται οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αδελφών, ξαδελφών, ακόμη και δεύτερων.
 
Δεν είναι θέμα θρησκείας ή ηθικής, αλλά θέμα χρωμοσωματικών ανωμαλιών που προκύπτουν, με αποτέλεσμα το παιδί που θα γεννηθεί να διατρέχει σημαντικό κίνδυνο.
 
Βρετανοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λιντς και του Μπράντφορντ πραγματοποίησαν μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσουν από ποια προβλήματα και ανωμαλίες κινδυνεύουν τα παιδιά που έχουν προκύψει από αιμομιξία.
 
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», μελέτησαν 13.500 περιπτώσεις αιμομιξίας, δηλαδή γεννήσεων παιδιών που προέκυψαν από αδέλφια ή πρώτα ξαδέλφια και διαπίστωσαν ότι παρουσιάζουν περισσότερα οργανικά προβλήματα και ανωμαλίες σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού.
 
Συγκεκριμένα, η ερωτική σχέση μεταξύ πρώτων ξαδερφιών διπλασιάζει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με γενετικά ελαττώματα. Δηλαδή, ένα μωρό στα τρία θα γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα.
 
Οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται σε τέτοια παιδιά, αφορούν κυρίως σε τερατογενέσεις, το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και την καρδιά, ενώ οι πιθανότητες το βρέφος να μην επιβιώσει είναι διπλάσιες από τον μέσο όρο.
 
Αν, μάλιστα, η μητέρα έχει ξεπεράσει το 34ο έτος, τότε τα ποσοστά εκτινάσσονται.
 
Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν η αυτονόητη:
 
«Δεν είμαστε Φαραώ και γαλαζοαίματοι βασιλιάδες, να κάνουμε παιδιά με συγγενείς μας. Απαγορεύεται σε στενούς συγγενείς να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο διότι οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες είναι μεγάλες και σοβαρές», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Έαμον Σέρινταν.

 
 
onmed

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά