23/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014
Οικονομία
+ + -

Νέα απόφαση του ΣτΕ τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό

Νέα απόφαση – σοκ για το οικονομικό επιτελείο, εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας και μάλιστα η Ολομέλεια, προκαλώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο για το πώς θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα». Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2306/2014 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την φορολόγηση των επιδομάτων ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ όλων των βαθμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη απόφαση (29/2014) έχει εκδοθεί και για τους πανεπιστημιακούς και μ' αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ).

Τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησε η υπόθεση, που απασχόλησε την Ολομέλεια, και αφορούσε διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου Έλενα Βενιζέλου.

Αναλυτικότερα, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια. Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ προς οριστική κρίση.

Η Ολομέλεια συνταυτίστηκε με τις απόψεις του Τμήματος, κρίνοντας ότι τα επιδόματα αυτά των γιατρών του ΕΣΥ δίνονται για κάλυψη των πρόσθετων δαπανών, στις οποίες οι γιατροί υποβάλλονται και οι οποίες από τη φύση τους κρίνονται από τον νομοθέτη αναγκαίες προς εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα επιδόματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι γιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των δαπανών αυτών.

Η φορολόγηση των επιδομάτων ξεκίνησε από τις 8.7.2002, μετά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται τα εν λόγω επιδόματα και είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002, που προβλέπει τη φορολόγηση τους, κατέληξαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 29/2014 απόφασή της είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, καθώς και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει: «Η πάγια μηναία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε σεμινάρια χορηγείται στους γιατρούς του ΕΣΥ για την κάλυψη των δαπανών στις οποίες αυτοί υποβάλλονται για την δημιουργία και διαρκή ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και για την συμμετοχή σε σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια, οι οποίες, κατά τα κοινώς γνωστά, είναι απαραίτητες για την μελέτη και την διαρκή επιστημονική ενημέρωση αυτών, ούτως ώστε με την αρτιότερη επιστημονικά άσκηση των καθηκόντων τους, να επιτυγχάνεται η προαγωγή της επιστήμης, της έρευνας και της ασφαλούς περίθαλψης στον χώρο της υγείας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, προορίζεται για την κάλυψη πραγματικών δαπανών, στις οποίες υποβάλλονται οι ιατροί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των εν λόγω δαπανών, το δε ύψος της δεν υπερβαίνει το κατά κοινή πείρα εύλογο μέτρο και, συνεπώς, δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα, κατά την έννοια του άρθρου 78 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 4 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η διάταξη του άρθρου 12 παρ. 13 του Ν. 3052/2002, που προβλέπει την φορολόγηση της αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και την κάλυψη δαπανών για συμμετοχή σε σεμινάρια, δηλαδή παροχής μη έχουσας τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα».

 

imerisia 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά