21/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014
Υγεία
+ + -

Tρεις Έλληνες γιατροί στην αιχμή των ακτινοθεραπευτικών μεθόδων

 Υψηλές διακρίσεις για το ερευνητικό και θεραπευτικό τους έργο στην ογκολογία δόθηκαν σε τρεις Έλληνες ιατρούς που εργάζονται στη Γερμανία.

Οι καθηγητές Νίκος Ζαμπόγλου (Οφενμπαχ) και Δήμος Μπάλτας (Γκέτε), καθώς και ο λέκτορας Βασίλειος Ασκοξυλάκης (Χαϊδελβέργη) δέχθηκαν τιμητικές διακρίσεις στο εικοστό ογκολογικό συνέδριο της Γερμανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα "για τη βελτιστοποίηση της ακτινοθεραπείας μέσω απεικόνισης αλλά και της κλινικής εφαρμογής της σε καρκινοπαθείς".

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της Παναγιώτας Καρλατήρα, δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις ιατρών. Στο Όφενμπαχ, για παράδειγμα, οι Γερμανοί συνάδελφοι αποκαλούν την ογκολογική κλινική που διευθύνει ο Δρ. Ζαμπόγλου "περίπου ελληνική" ("Γκρήχενμπαχ"), αφού περισσότεροι από το μισό επιστημονικό προσωπικό σε αυτή είναι ελληνικής καταγωγής.

 Σημαντικό αριθμό Ελλήνων συνεργατών έχει και ο κ. Μπάλτας, έχοντας μετατρέψει κι αυτός με τη σειρά του το τμήμα του σε ένα επιστημονικό φυτώριο Ελλήνων και όχι μόνο ειδικών. Για τον Δρ. Μπάλτα η ελληνική παρουσία στην αλλοδαπή τα τελευταία χρόνια γίνεται συνώνυμη της κρίσης: «πληθώρα νέων συναδέλφων επικοινωνούν μαζί μου στην προσπάθειά τους να βρουν πρόσβαση στη γερμανική αγορά εργασίας, σε πανεπιστημιακούς και κλινικούς χώρους Φυσικής Ιατρικής, ακόμη και στη βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας. Όλοι αυτοί μου μεταφέρουν την Ελλάδα της κρίσης» είχε πει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Το μεγάλο επιστημονικό και κλινικό ενδιαφέρον των Ελλήνων για τη μέθοδο της βραχυθεραπείας που εφαρμόζεται στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία στο νοσοκομείο του Όφενμπαχ, ώθησε τον Κύπριο καθηγητή Ζαμπόγλου και σε διερευνητικές επαφές για την εφαρμογή της θεραπείας και στην Ελλάδα, οι οποίες δεν απέφεραν καρπούς. Πλέον ο καθηγητής αναζητεί τρόπο για την εφαρμογή της θεραπείας στην Κύπρο – σύμφωνα με δικούς του ανθρώπους αποτελεί όνειρο ζωής για τον κ. Ζαμπόγλου η δημιουργία ενός κέντρου ακτινοθεραπείας στη γενέτειρά του από όπου έφυγε το 1966 για σπουδές.

Τόσο ο κ. Ζαμπόγλου όσο και ο κ. Μπαλτάς αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες μιας άλλης γενιάς και εποχής, μετανάστες της λογικής και όχι της καρδιάς που έμενε πάντα στην πατρίδα τους. «Συμπληρώνω 48 χρόνια στη Γερμανία αλλά δεν  ήμουν ποτέ απών από την πατρίδα μου» λέει με περηφάνια ο κ. Ζαμπόγλου. «Οι άνθρωποι της γενιάς μου φύγαμε με μια ταυτότητα που στη μία πλευρά της είχε τον «ήλιο τον ηλιάτορα» και στην άλλη μία Καρυάτιδα. Αν και αυτή η ταυτότητά μας έχει λήξει, την κρατάμε ακόμη στην τσέπη μας» δήλωνε ο κ. Μπάλτας παλαιότερα, ζητώντας όμως τώρα από τους Έλληνες να πορευτούν στον παγκόσμιο χάρτη με «άνοιγμα της καρδιάς και της σκέψης για  να χαράξουμε δημιουργικά μια νέα οδό, δίχως προκαταλήψεις και βασισμένη στη συλλογικότητα και την επιχειρηματικότητα».
 
 
defencenet

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά