21/09/2024
         
Paris Paris Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012
Τοπικά
+ + -

Θεσσαλονίκη: Διήμερο μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού

 Στις 6 Φεβρουαρίου του 1943- 59 χρόνια πριν- φτάνει στη Θεσσαλονίκη μια επιτροπή των Ναζί και βάζει σε κίνηση το μηχανισμό για το οριστικό ξεκλήρισμα των Εβραίων, που υποχρεώνονται τώρα να φορούν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ και να κατοικούν σε ορισμένες μόνο συνοικίες (γκέτο).

Στις 6 Μαρτίου του ίδιου έτους απαγορεύεται η έξοδος των Εβραίων από τα γκέτο και στις 15 Μαρτίου αναχωρεί ο πρώτος συρμός, με προορισμό τα στρατόπεδα του θανάτου Άουσβιτς και Μπιρκενάου.

Από τους 46.091 Εβραίους που απαριθμούσε η εβραϊκή κοινότητα της πόλης επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος του πολέμου, 1950 άνθρωποι. Δεν ήταν οι μόνοι. Στην ευρωπαϊκή τραγωδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , οι Εβραίοι θύματα του ναζισμού προέρχονταν και από άλλες χώρες: τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σοβιετική Ένωση. Κι ανάμεσά τους πολλοί καλλιτέχνες και μουσικοί.

"Ο ιουδαϊσμός στη μουσική" είναι ο τίτλος ενός δοκιμίου πού έγραψε και κυκλοφόρησε περίπου έναν αιώνα πριν από τη γέννηση του ναζισμού ο Γερμανός συνθέτης Ριχάρδος Βάγκνερ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις με την επίθεσή του εναντίον των συγχρόνων του συνθετών Μέντελσον και Μέγερμπερ, ενώ παράλληλα καταλόγιζε συλλήβδην στη φυλή ότι αποτελεί επιζήμιο και ξένο σώμα στη γερμανική κουλτούρα.

Αργότερα, η άνοδος των ναζιστών στην εξουσία είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση τόσο της ερμηνείας όσο και της έκδοσης των έργων Εβραίων συνθέτων.

Τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων θυμάτων του ναζισμού, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιλέγει έργα συνθετών αποκλειστικά εβραϊκής καταγωγής- ορισμένα μάλιστα από αυτά τα ανασύρει από τη λήθη που τους επιβλήθηκε και ετοιμάζει διήμερο μουσικών εκδηλώσεων (αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, 23 και 24 Φεβρουαρίου) στην αίθουσα δοκιμών της ΚΟΘ και το Μέγαρο Μουσικής της πόλης.

Αύριο, στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δοκιμών της ΚΟΘ, Λεωφ. Νίκης 73, εκδήλωση-πρόγευση της μεγάλης συναυλίας της επομένης, με έργα Εβραίων συνθετών-θυμάτων του Γ' Ράιχ, που θα ερμηνεύσουν αφιλοκερδώς γνωστοί καλλιτέχνες: (Ενόργανο σύνολο σύγχρονης μουσικής "Idee Fixe", Σοφία Κυανίδου - σοπράνο, Γιώργος Πολίτης - φαγκότο, Δημήτρης Καλπαξίδης - όμποε, Τραϊανός Ελευθεριάδης - κόρνο, Μπάμπης Χειμαριός - μπάσο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα των εβραϊκής καταγωγής συνθετών : -Hanns Eisler- Σεπτέτο αρ.2 . Ο Ηanns Eisler (1898-1962) συνεργάστηκε με το δραματουργό Μπέρτολτ Μπρέχτ και υπήρξε ο συνθέτης του εθνικού ύμνου της Ανατολικής Γερμανίας. 
- Rudolf Karel (1880-1945) .Γεννήθηκε στο Πίλσεν της Τσεχίας , εκτοπίστηκε και πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, και, 
- Alexander von Zemlinsky (Βιέννη 1871-Νεα Υόρκη 1942).

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη .

Την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα, που αποτελεί και την κορωνίδα αυτών των εκδηλώσεων-μνήμης, με τη συμμετοχή δύο διεθνώς καταξιωμένων Εβραίων καλλιτεχνών: του Amaury du Closel (διεύθυνση ορχήστρας) και του David Greilsammer (πιάνο), που θα ερμηνεύσουν, επίσης, έργα Εβραίων συνθετών του 20ου αιώνα, οι οποίοι διώχθηκαν για τις ιδέες και την καταγωγή τους από τον παραλογισμό του φανατισμού.

Στη συναυλία θα ερμηνευθούν έργα του Franz Schreker (Βιέννη 1878-Βερολίνο 1934) και του γνωστότερου παγκοσμίως από τη μυθική συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, Κούρτ Βάιλ.

Τα εισιτήρια στοιχίζουν 20, 15 και 10 ευρώ.

 

 

 

 

 

agelioforos.gr 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά