21/09/2024
         
Manos Manos Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014
Τοπικά
+ + -

Παίρνουν μπρος οι τρεις μεγάλες αναπλάσεις στον δήμο Θεσσαλονίκης

Ανάβουν οι μηχανές των εργολάβων, έως τις 15 Ιουλίου, για τρία μεγάλα έργαπου θα πραγματοποιηθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τις αναπλάσεις στην Πλατεία Χρηματιστηρίου (Φραγκομαχαλάς), στους Δώδεκα Αποστόλους καθώς και την ανάπλαση για την οριστική πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας. Τις επόμενες ημέρες ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης πρόκειται να καλέσει τους εργολάβους να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, μετά τις υπογραφές, έως τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η ανάπλαση του Φραγκομαχαλά της Θεσσαλονίκης

Η χρηματοδότησή για την ανάπλαση του «Φραγκομαχαλά», ύψους 5.571.262 ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από το ΚΑΠΕ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Η περιοχή ανάπλασης, περίπου 110 στρεμμάτων, περικλείεται από τις οδούς, Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου και περιλαμβάνει τους παλιούς εμπορικούς πυρήνες των οδών Αγίου Μηνά, Εδέσσης και Βικτ. Ουγκώ καθώς και τις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται μεγάλοι υπαίθριοι ανεμιστήρες, σιντριβάνια, νεροκουρτίνες και αναρριχώμενα φυτά στις όψεις των κτηρίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας διάδρομος με πίδακες, που θα οδηγεί στο κτήριο του Χρηματιστηρίου. Στο συγκεκριμένο σημείου θα τοποθετηθούν μεγάλα δέντρα, προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία σκιάς και δροσιάς στην πλατεία. Στο ίδιο σημείο προβλέπεται να τοποθετηθούν και επιστύλιοι ανεμιστήρες.

Παράλληλα, ένας ανεμιστήρας ειδικής κατασκευής πρόκειται να τοποθετηθεί στην πλατεία Χρηματιστηρίου, προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, ο οποίος θα συνδυάζεται με στέγαστρο και καθίσματα. Βάσει της μελέτης, έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθούν και νεροκουρτίνες (ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτα μεταλλικά πλαίσια και κρεμαστά σχοινιά, στις οποίες θα πραγματοποιείται ροή νερού) στις βασικές εισόδους και σε κεντρικές διασταυρώσεις. Επίσης, βάσει του σχεδιασμού προβλέπεται η δημιουργία δύο πλατειών, που εκτός από τις ιστορικές ονομασίες, Πλατεία Χρηματιστηρίου και Εμπορίου θα αποτελούν και ουσιαστικούς δημόσιους χώρους, σημεία έλξης και όχι χώρους στάθμευσης όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Πεζόδρομος η Αγίας Σοφίας

Συντριβάνια, χυτά δάπεδα, ψηφιδωτά, «αστικοί φάροι» και πράσινο προβλέπονται μεταξύ άλλων στη μελέτη εφαρμογής για τη διαμόρφωση της Αγίας Σοφίας σε κανονικό πεζόδρομο. Οι εργασίες από την Αχειροποίητο μέχρι την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης ξεκινούν κάνοντας πραγματικότητα μια από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σχεδιάζεται να γίνουν πρώτα οι παρεμβάσεις στο τμήμα του πεζοδρόμου ανάμεσα στα δυο πεζοδρόμια, ώστε να κυκλοφορεί σε αυτά ο κόσμος και να λειτουργούν χωρίς προβλήματα τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Αφού ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις σε δίκτυα και επιφανειακές κατασκευές, μετά τα συνεργεία θα απελευθερώσουν αυτό το τμήμα και θα συνεχίσουν στα πεζοδρόμια και στους δυο κάθετους πεζόδρομους.

Το τμήμα του άξονα από τις οδούς Μακένζυ Κινγκ και Τσιμισκή που μελετάται έχει τον χαρακτήρα εμπορικού δρόμου, με σταθερό πλάτος 19,50 μέτρων. Ο δρόμος θα οργανωθεί σε ζώνες χρήσεων με ορθολογικές επιλογές, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία. Ένα έγχρωμο «χαλί» από χυτό δάπεδο θα διατρέχει τον πεζόδρομο σε όλο του το μήκος και θα εισχωρεί στις πλατείες, ενώ ένας αρμός «ποταμός» θα διατρέχει αξονικά τον δρόμο. Στις παρειές εκατέρωθεν και μεταξύ της κεντρικής περιοχής του «χαλιού» και της περιοχής της καθημερινής κίνησης πεζών, μια ζώνη πλάτους 2,10 μέτρων θα παραλαμβάνει ποικίλα στοιχεία αστικού εξοπλισμού όπως δενδροστοιχίες, φωτιστικά σώματα, καθιστικά, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, καλάθια απορριμμάτων.

Οι δύο παρειές ορίζονται ως ζώνες κίνησης των πεζών, που λόγω διαστάσεων επιτρέπουν και τη διέλευση οχημάτων ανάγκης. Ο άξονας ορίζεται από μια ρυθμική δενδροστοιχία και τη σειρά των φωτιστικών σωμάτων. Ο φωτισμός του δρόμου γίνεται με φωτιστικά σώματα σύγχρονου σχεδιασμού και τεχνολογίας διακριτικής παρουσίας. Φωτεινές σημάνσεις –«αστικοί φάροι»- διατρέχουν το σύνολο της διαμόρφωσης.

Στους δύο πεζοδρόμους, της Αγίας Θεοδώρας και του Γεωργίου Σταύρου, προτείνεται ενιαία δαπεδόστρωση από γρανιτοκυβόλιθο. Διακριτική θα είναι η παρουσία του νερού. Συγκεκριμένα, στον δρόμο της Αγίας Σοφίας σε δύο σημεία που ορίζονται από την συμβολή με τους δύο πεζόδρομους Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου, θα εγκατασταθούν ρηχά συντριβάνια από ολόσωμο μαύρο γρανίτη υπερυψωμένα από το δάπεδο και λαξευμένη λεκάνη σε στρογγυλό σχήμα με περιμετρική υπερχείλιση.

Η ανάπλαση των Δώδεκα Αποστόλων

Οι παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης θα εξελιχθούν στην περιοχή γύρω από τον ναό των Δώδεκα Αποστόλων, που έχει αναγνωριστεί από την Unesco για τη μοναδική αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική του αξία, χωρίς να αγγίζουν τον αύλειο χώρο του, όπου η ευθύνη ανήκει στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η ανάπλαση της περιοχής έχει μεταξύ άλλων ως στόχο την επίλυση του κυκλοφοριακού και την δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους πεζούς καθώς και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Οι αλλαγές στο οδικό δίκτυο, η αύξηση πρασίνου και το υγρό στοιχείο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου.  Η μελέτη προτείνει την μετατροπή των υφιστάμενων οδών σε οδούς ελεγχόμενης διέλευσης, καταργώντας την εκατέρωθεν στάθμευση.  Η  πρόταση επέμβασης περιλαμβάνει κυρίως την ανάπλαση των οδών της περιοχής (Παπαρηγοπούλου, Αγ. Αποστόλων, Ολύμπου και πεζόδρομος Αμαζόνων), με παρεμβάσεις του οδοστρώματος, την πεζοδρόμηση της μικρής οδού Αμαζόνων καθώς και κατασκευή κλίμακας στην συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου, τον ανασχεδιασμό της πλατείας στον Πυλώνα της Βυζαντινής Μονής και τον εμπλουτισμό της με το στοιχείο του νερού.

Ξανασχεδιάζονται τα υφιστάμενα παρτέρια και κατασκευάζεται μεγάλος αριθμός νέων. Στις δύο πλευρές της πλατείας διαμορφώνονται δενδροστοιχίες. Ανάμεσα στα δέντρα τοποθετούνται παγκάκια για την ανάπαυση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Στην περιοχή τοποθετούνται επιδαπέδιοι πίδακες νερού. Απέναντι από τη δυτική είσοδο του ναού των Δώδεκα Αποστόλων κατασκευάζεται κρήνη, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου στον χώρο. 

 

voria 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά