21/09/2024
         
alexis Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012
Οικονομία
+ + -

Πέντε λόγοι που η Ευρώπη μοιάζει λιγότερο επικίνδυνη

  Η αισιοδοξία είναι εδώ και καιρό ένα άγνωστο συναίσθημα για πολλούς Ευρωπαίους. Ωστόσο, σιγά - σιγά η θετική αυτή πλευρά της ψυχολογίας “έρπει” στις αγορές.

Τα πρώτα βήματα των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης στο νέο έτος ήταν δυναμικά: ο γερμανικός DAX κερδίζει από τις αρχές του 2012 16%. Ακόμη και το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σωρεύσει κέρδη 21,5%. Στο μεταξύ, οι αγορές ομολόγων χαρίζουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην Ισπανία και την Ιταλία, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να μην ξεπερνούν το 6%. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, αν σκεφτεί κανείς ότι η κρίση του ευρώ κάθε άλλο παρά πλησιάζει στο τέλος της και ο κίνδυνος η Ελλάδα να μην καταφέρει να εξοφλήσει τους ομολογιούχους της στις 20 Μαρτίου παραμένει υπαρκτός.

Προς τι λοιπόν η “λιακάδα” στις αγορές; Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν τους λόγους τους, αντιφατικούς και μη. 

Παρακάτω παρατίθενται πέντε λόγοι:

Παρά τους κινδύνους, αυξάνονται οι πιθανότητες η Ελλάδα να λάβει τα 130 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο διάσωσης πριν τις 20 Μαρτίου. Οι Γερμανοί, που αρέσκονται στις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες, έχουν δείξει την προθυμία τους να κλείσουν τη συμφωνία. Η κυβέρνηση της Angela Merkel δείχνει ευελιξία στα ζητήματα της νέας βοήθειας της Ελλάδας και της απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες πιστωτές. Αν οι Γερμανοί υπογράψουν, οι Έλληνες θα λάβουν τη βοήθεια και η χρεοκοπία θα αποφευχθεί. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ελλάδα θα συρθεί από το βούρκο. Η παράκαμψη όμως της χρεοκοπίας σημαίνει για την ώρα πως παρακάμπτονται και όλες οι απρόβλεπτες συνέπειες.

Η πρωτόγνωρη προθυμία της ΕΚΤ να δανείσει στις τράπεζες όσα χρήματα θέλουν για τρία χρόνια αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική όσον αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) επιτρέπουν στις τράπεζες να χρησιμοποιούν επισφαλείς εγγυήσεις, όπως τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι των φθηνών δανείων που παρέχει η ΕΚΤ. Τα τρία χρόνια επαρκούν για να γεφυρωθεί το χάσμα που προκάλεσε η κρίση, ενώ τα φρέσκα κεφάλαια δίνουν χρόνο στις τράπεζες να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους και να ενισχύσουν τον δικό τους δανεισμό, όπως ελπίζει η ΕΚΤ.

Χτίζεται ένα καλύτερο τείχος προστασίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι έχουν χρηματοδοτήσει έναν μηχανισμό διάσωσης που μπορεί να παραχωρεί δάνεια στα προβληματικά κράτη-μέλη, να αποκρούει τις επιθέσεις της αγοράς στο ομόλογα των κρατών και να βοηθά τις τράπεζες. Τον έκτακτο μηχανισμό θα διαδεχτεί ένα μόνιμο ταμείο στήριξης που θα υπερασπίζεται την ευρωζώνη, αρχής γενομένης τον Ιούλιο. Αν οι πιέσεις του ΔΝΤ αποδώσουν, οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να αποφασίσουν τον Μάρτιο να συγχωνεύσουν τους δύο μηχανισμούς. Με την ενίσχυση της συνεισφοράς του ΔΝΤ, το ύψος του τείχους προστασίας ενδέχεται να φτάνει το 1 τρισ. ευρώ. Η δύναμη πυρός θα είναι μεγάλη εάν πράγματι πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις προς τα κρατικά ομόλογα.

Η Ιταλία μετατρέπεται σε στοιχείο ενεργητικού και όχι σε υποχρέωση. Την περίοδο παρακμής του Berlusconi, η ιταλική κυβέρνηση, μαζί με το Κοινοβούλιο, έδειχνε ανίκανη να αποφύγει τα “σκάγια” της ελληνικής κρίσης. Μετά την πτώση του Berlusconi και το διορισμό του Mario Monti η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Η κυβέρνηση των τεχνοκρατών κατάφερε να προωθήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων της ιταλικής κυβέρνησης να μπουν σε σταθερά πτωτική τροχιά. Και η κυβέρνηση της Ισπανίας από την πλευρά της σημειώνει πρόοδο.

Ο πυρήνας της ευρωζώνης παραμένει πιο γερός από ό,τι αναμενόταν. Η γερμανική οικονομία συνεχίζει τις καλές επιδόσεις. Η Γαλλία, αν και δεν κάνει πρωταθλητισμό, δεν τα πηγαίνει άσχημα, αποφεύγοντας μάλιστα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2011. Ενώ η ύφεση κατευθύνεται προς την Ευρώπη, μπορεί να μην είναι τόσο σφοδρή όσο φοβούνταν αρχικά. Η Ελλάδα, με άλλα λόγια, δεν έχει “μολύνει” ολόκληρη την ήπειρο. Και αν τα χειρότερα έρθουν και η Ελλάδα χρεοκοπήσει και εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν πως αυτό θα ενδυνάμωνε στο τέλος τη ζώνη του ευρώ!

 

 

 

 

 

 

zougla 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά