23/09/2024
         
Manos Manos Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014
Οικονομία
+ + -

Γιατί ο ΟΤΕ θέλει τη Forthnet;

Ο Μιχάλης Τσαμάζ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον – Σφήνα ΟΤΕ στη συμφωνία Vodafone με Wind Hellas, που ελέγχουν από κοινού το 40% της Forthnet
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΟΤΕ: "Σφήνα" στη Forthnet με κύριο στόχο τη Nova;
ΟΤΕ: "Σφήνα" στη Forthnet με κύριο στόχο τη Nova;
24 Ιούνιος 2014
Το παρασκήνιο των επαφών Τσαμάζ για την εξαγορά της Nova και η συνάντηση στο Sofitel 
Το παρασκήνιο των επαφών Τσαμάζ για την εξαγορά της Nova και η συνάντηση στο Sofitel
24 Ιούνιος 2014
 
Άνοιξε ο πόλεμος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, που μιλούν για “σφήνα” του ΟΤΕ στη συμφωνία των Vodafone και Wind Hellas για τη Forthnet. 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του ομίλου για τη Forthnet. “Οι τηλεπικοινωνίες είναι μία δυναμική και μεταβαλλόμενη αγορά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είναι προφανές ότι διερευνούμε όλες τις δυνατότητες στο μεταβαλλόμενο αυτό σκηνικό”, είπε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ενδιαφέρον του Οργανισμού για  τη Forthnet και τη Nova, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πιθανό ενδιαφέρον του  ομίλου και βάζοντας πλέον επισήμως τον ΟΤΕ στους διεκδικητές της Forthnet.

Η μάχη για τη Forthnet φέρνει και στην Ελλάδα τη νέα τάση που θέλει τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να περνάνε και στην παροχή περιεχομένου -κυρίως βίντεο. Η τάση αυτή αναμένεται να αλλάξει ριζικά το χάρτη της αγοράς. Ο ΟΤΕ διεκδικεί τη Forthnet, η οποία έχει πλούσιο τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω της Nova, μιας υπηρεσίας που αποτελεί μια σημαντική επένδυση στο χώρο της τηλεόρασης και έχει μεγάλη συνδρομητική βάση. Επίσης, η Forthnet έχει  σημαντικό μερίδιο της αγοράς και στις συνδέσεις ίντερνετ και σταθερής τηλεφωνίας, μέσω του λεγόμενου triple play.

Στη Forthnet έχουν ήδη πάρει θέση η Wind και η Vodafone, που ελέγχουν αθροιστικά ποσοστό το 40% της εταιρείας (το 44% ανήκει στην Emirates International Telecommunications).

Αναμένεται, λοιπόν, σφοδρή μάχη, η οποία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και το υπόλοιπο τηλεοπτικό τοπίο, αφού εάν ο ΟΤΕ αποκτήσει τη Forthnet, θα έχει και μεγάλο βάρος στην αγορά της τηλεόρασης. Η εξαγορά του ΟΤΕ θα δημιουργήσει πιέσεις στη Vodafone και στη Wind, οι οποίες θα πρέπει πλέον να στήσουν τη δική τους παρουσία στο χώρο του τηλεοπτικού περιεχομένου από το μηδέν.

Η νέα παγκόσμια τάση της αγοράς οδηγεί τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παίκτες στο να εξελιχθούν, από απλοί μεταφορείς σήματος, σε παρόχους τηλεοπτικών και άλλων προγραμμάτων. Την ίδια ώρα, αλλάζει και η φύση της τηλεόρασης, καθώς πλέον διανέμεται όλο και περισσότερο σε κινητές συσκευές (tablets και κινητά), που γίνονται και μέσο για αγορές και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ρεπορτάζ του Newmoney.gr αποκαλύπτει ότι στα τέλη Μαΐου έγινε στο ξενοδοχείο Sofitel στο αεροδρόμιο, συνάντηση, στην οποία ο ΟΤΕ ενημέρωσε τους μετόχους της Forthnet ότι θα πρέπει να περιμένουν μια προσφορά για την συνδρομητική τηλεόραση της Forthnet. Στη συγκεκριμένη συνάντηση έδωσαν το παρόν όλα  τα εμπλεκόμενα μέρη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ  κ. Μ. Τσαμάζ και τον  Πρόεδρο της Forthnet  και εκπρόσωπο της Emirates International Telecommunications κ. P. Deepak να έχουν τον βαρύνοντα ρόλο. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΔΩ).

M. Tσαμάζ: “Η τηλεπικοινωνιακή αγορά μπορεί να αντέξει δύο με τρεις παίκτες”

“Οι τηλεπικοινωνίες είναι μία δυναμική και μεταβαλλόμενη αγορά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είναι προφανές ότι διερευνούμε όλες τις δυνατότητες στο μεταβαλλόμενο αυτό σκηνικό”.

Τάδε έφη πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μιχάλης Τσαμάζ από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ.

“Βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, η αγορά φαίνεται να πηγαίνει προς δύο με τρεις παίκτες. Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια συγκεντρωμένη αγορά με λίγους, σοβαρούς και υγιείς ανταγωνιστές, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μία κατακερματισμένη”, σχολίασε ο επικεφαλής του ΟΤΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. “Χρειάζονται ισχυρά σχήματα που να μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ και να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Αυτό χρειάζεται η αγορά, αυτό χρειάζεται η χώρα”, τόνισε και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για σκληρή ρύθμιση, δεν στέκουν τα επιχειρήματα περί κυρίαρχου παρόχου”.

Οι πληροφορίες πάντως, θέλουν τον Οργανισμό να επεξεργάζεται διαφορετικές εναλλακτικές ως προς την εμπλοκή του με τη Nova και τη Forthnet- της οποίας τον έλεγχο, ως γνωστόν, διεκδικούν από κοινού οι Wind και Vodafone- χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει στο τελικό μοντέλο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα στελέχη του Οργανισμού διέψευδαν το πιθανό ενδιαφέρον του ομίλου να εξαγοράσει τη Nova. Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσαμάζ είναι μία πρώτη επιβεβαίωση για το απτό ενδιαφέρον του Οργανισμού, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται το πώς αυτό το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί στην πράξη. Ειδικά όσον αφορά το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τη Nova, γνώστες της αγοράς στέκονται στις δυσκολίες της απόσχισής της από τον όμιλο Forthnet, την πλειοψηφία που απαιτείται, αλλά και άλλα θέματα τυπικού χαρακτήρα.

Ως προς την πορεία του Οργανισμού για εφέτος, απευθυνόμενος προς τους μετόχους, ο κ. Τσαμάζ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και το 2014 θα είναι μια θετική χρονιά για τον όμιλο, καθώς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας είναι πλέον ορατά. “Τα δίκτυά μας ήταν και παραμένουν ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Προσφέρουμε απαράμιλλη ποιότητα, σύγχρονη τεχνολογία και πολύ υψηλές ταχύτητες και κατά κανόνα τα προσφέρουμε πρώτοι στην αγορά”, τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Και συμπλήρωσε: “Συνεχίζουμε να επενδύουμε. Τα επόμενα 4 χρόνια, μόνο στην Ελλάδα οι συνολικές επενδύσεις μας θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς. Για το 2014, ο φιλόδοξος στόχος μας είναι να παρέχουμε κάλυψη VDSL στο 30% του πληθυσμού και 4G στο 70%”.

Aπαραίτητη η συγκέντρωση στον κλάδο

Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσαμάζ συγκλίνουν με τις εκτιμήσεις του συνόλου της εγχώριας αγοράς ότι η συγκέντρωση στον κλάδο είναι εκ των ουκ άνευ με δεδομένα τη συνεχή συρρίκνωση της αγοράς, η οποία θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και το τρέχον έτος, τον σκληρό ανταγωνισμό από τους μεγάλους παίκτες, τη μείωση των τελών τερματισμού, αλλά και την αυξανόμενη τάση για την παροχή παράλληλων υπηρεσιών στους τομείς της σταθερής, της κινητής τηλεφωνίας και της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Χαρακτηριστική ως προς το τελευταίο ήταν και σημερινή δήλωση του κ. Πέτρου Κόκκαλη, επικεφαλής της hellas online, σήμερα από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας ότι η εγχώρια αγορά, όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό δεν μπορεί να συντηρήσει πια παραπάνω από τρεις παίκτες. Για την ίδια τη hol και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Vodafone, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχίζει να ενισχύεται, ενώ συνολικά για τον κλάδο εκτίμησε ότι προσεχώς θα βρεθούν στο στόχαστρο, εταιρείες start ups για την παροχή ευρύτερης γκάμας υπηρεσιών στον τομέα των νέων τεχνολογιών. H hol πάντως, “σε μία εξαιρετικά ανταγωνιστική ευρυζωνική αγορά διατήρησε σταθερό το μερίδιο αγοράς στο 27% με στόχο την υγιή ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών της, διευρύνοντας τη συνολική πελατειακή βάση κατά 5,4 % και φτάνοντας τους 523.000 συνδρομητές. Παράλληλα, ενισχύοντας την εμπορική συνέργεια με τη Vodafone η hellas online αύξησε την κοινή πελατειακή βάση μέσω της παροχής συνδυαστικών πακέτων κινητής, σταθερής και adsl internet”, αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
 
 
 
 
newmoney 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά