21/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014
Τοπικά
+ + -

Πώς μπορεί να αναγεννηθεί η περιοχή των Ομίλων στη Νέα Παραλία (φωτο)

Δύο επιπλέον κήπους, της Θάλασσας και των Φίλων, προβλέπει η μελέτη των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη και Μπερνάρ Κουόμο, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Voria.gr, για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας και συγκεκριμένα για την περιοχή των Ομίλων, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

Η κάθετη διαδρομή για τους πεζούς προς τη θάλασσα, ο υπαίθριος κινηματογράφος, πλακόστρωτα δρομάκια, νέα κτίσματα που δεν αποκόπτουν τη θέα προς τη θάλασσα και μια λεπτή ζώνη νερού είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της πρότασης, η οποία, όμως, ποτέ δεν προχώρησε

Οι δύο αρχιτέκτονες, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο, με δική τους πρωτοβουλία, είχαν συμπεριλάβει στη μελέτη που εκπόνησαν για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, και το μέρος των Ομίλων, έκτασης 19 στρεμμάτων. Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεν μπορούσε να αναθέσει τη μελέτη για το συγκεκριμένο σημείο, καθώς δεν ήταν στην κυριότητά της. Υπενθυμίζεται ότι η τότε ΚΕΔ είχε παραχωρήσει στο δήμο Θεσσαλονίκης τη Νέα Παραλία, εκτός από το τμήμα των Ομίλων.  

Σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη, το 2002, όταν η ΚΕΔ έμαθε για την ύπαρξη της πρότασης, ο διευθυντής ανάπτυξης Γιώργος Μητρόπουλος τούς ζήτησε να κάνουν μια προμελέτη, η οποία και εγκρίθηκε. «Μας είχαν ξεκαθαρίσει, βέβαια, ότι δεν πρέπει να γίνει έξωση στους δυο ομίλους, καθώς και πως όση έκταση είχαν τότε (1000 τμ ο κάθε όμιλος) τόση θα έμενε και στην προμελέτη», ανέφερει στηVoria.gr ο κ. Νικηφορίδης, σημειώνοντας πως είχαν προβλεφθεί στη μελέτη σημαντικοί χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη οι Όμιλοι να έχουν κάποια έσοδα, όχι όμως με τον τρόπο που γίνεται τώρα, όπου καταπατούν το δημόσιο χώρο, εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών και την πρόσβαση στον αιγιαλό», υποστηρίζει ο κ. Νικηφορίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προμελέτη, αν και αρχικά εγκρίθηκε, στη συνέχεια μπήκε στο συρτάρι, καθώς οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. «Δεν θέλανε να γίνει η ανάπλαση, καθώς, εάν προχωρούσε, δεν θα μπορούσαν να έχουν τραπεζοκαθίσματα στο ένα μέτρο από τη θάλασσα, θα υπήρχαν κανόνες» , λέει αρχιτέκτονας. Επίσημα, πάντως, δεν είχε δοθεί κάποια απάντηση στους δυο μελετητές για τους λόγους που δεν προχώρησε η μελέτη.

Ο κ. Νικηφορίδης επισημαίνει ότι η υποτιθέμενη, όπως τη χαρακτηρίζει, πώληση της περιοχής των Ομίλων από το ΤΑΙΠΕΔ είναι μια καλή ευκαιρία για την αναμόρφωσή της. «Κακώς τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα, κακώς εμπόδισαν οι Όμιλοι να γίνει η ανάπλαση. Τώρα θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία να "στριμωχτούν" οι Όμιλοι και επιτέλους, σε συνεργασία με το δήμο, να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, να ανοίξει ο χώρος, να σταματήσουν να λειτουργούν παράνομοι χώροι στάθμευσης και να καταπατούνται χώροι πρασίνου», υπογραμμίζει.

Τι προβλέπει η ανάπλαση της περιοχής των Ομίλων

Σε δυο επιμέρους περιοχές - κήπους με διαφορετικό περιεχόμενο οργανώνεται η ανάπλαση του Δημόσιου Ακινήτου ΒΚ2562, στην ονομαζόμενη περιοχή των Ομίλων, ακολουθώντας τις γενικές αρχές σχεδιασμού της Νέας Παραλίας.

1. Οργάνωση βασικού δικτύου κινήσεων πεζών: Η χάραξη των κάθετων πεζόδρομων, επανασχεδιάζονται, στην προέκταση των κάθετων οδικών αξόνων του αστικού ιστού. Σε αυτή τη λογική μια βασική χάραξη, στην προέκταση της οδού Κοσμά Αιτωλού, οργανώνει τη βασική κάθετη κίνηση των πεζών και οδηγεί τις κινήσεις των επισκεπτών, από την απέναντι κατοικημένη περιοχή προς την περιοχή της μελέτης.

Η οργάνωση και ο σχεδιασμός του τμήματος που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, γίνεται βάσει αυτής της βασικής χάραξης, δημιουργώντας μια δυναμική κίνηση από την πόλη προς την θάλασσα. Η χάραξη αυτή χαρακτηρίζει όλο το παραλιακό μέτωπο, καθώς είναι το μοναδικό σημείο εισχώρησης μέσα στη θάλασσα. Η περιοχή των Ομίλων αποτελεί το σημείο όπου το παραλιακό πλακόστρωτο, σήμερα στενεύει και αποκτά πλάτος μικρότερο των 30 μέτρων. Η μελέτη προβλέπει την διάνοιξη του πλακόστρωτου για τη διευκόλυνση του περιπάτου και τη δημιουργία της αλέας.

2. Ο κήπος των Φίλων: Είναι το τμήμα της περιοχή μελέτης που βρίσκεται στη συνέχεια των πράσινων χώρων. Προβλέπονται χρήσεις αναψυχής και πολλαπλών δραστηριοτήτων, οι οποίες χωροθετούνται στα υπάρχοντα τρία κτίρια του χώρου, καθώς και στο νέο κτίριο που προτείνεται έκτασης 957τ.μ. Το νέο κτίσμα οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υψώνεται σε μεγάλο ύψος πάνω από το έδαφος, και η οροφή να αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των διαμορφώσεων του συγκεκριμένου κήπου.

Η επιλογή των χρήσεων αναψυχής στο τμήμα αυτό της περιοχής μελέτης, καθώς και ο σχεδιασμός και η οργάνωση του χώρου, επιχειρούν να διαμορφώσουν έναν θεματικό κήπο που θα συνδυάζει το πράσινο, την διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, την εστίαση, την αναψυχή, και την προσέλκυση των χρηστών, στη δημιουργία ενός πόλου πολλαπλών δραστηριοτήτων.

3. Ο κήπος μέσα στη θάλασσα: Είναι το  τμήμα της περιοχής που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα, και αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της μελέτης ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «η περιοχή όπως καταγράφηκε από την πολεοδομική  διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης, βρίσκεται εκτός σχεδίου και αυτό έχει ευνοήσει την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος πρόχειρων κατασκευών, κακής χωρικής οργάνωσης, αυθαίρετης καταπάτησης δημόσιου χώρου, ανεξέλεγκτες χρήσεις και εμπόδιση της ελεύθερης κίνησης των περιπατητών της παραλίας».

Για την λύση όλων αυτών των προβλημάτων, η μελέτη ανάπλασης προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων κτισμάτων συγκεκριμένης έκτασης, που θα στεγάσουν όλες τις λειτουργίες των δύο Ομίλων, του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης και θα καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «οι δύο νέοι χώροι που προτείνονται μέσα στα εγκεκριμένα όρια της γραμμής παραλίας, ακολουθούν συγκεκριμένη αισθητική, δημιουργούνται με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς ώστε να καλύψουν ανάγκες χωρίς να επιβαρύνουν το κρίσιμο αυτό σημείο τους παραλιακού μετώπου της πόλης. Τα κτίσματα είναι χαμηλά με μεταβλητό ύψος, αποτελούν «συνέχεια» των χαράξεων και του σχεδιασμού του υπαίθριου χώρου, οι διαμορφώσεις του οποίου επιτρέπουν την πρόσβαση στα δώματά τους. Στο δώμα του κτιρίου του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης είναι δυνατόν να χωροθετηθεί και υπαίθριος κινηματογράφος».

Τα νέα κτίσματα, σε σχέση με τις υφιστάμενες κατασκευές, δεν αποκόπτουν τη θέα προς τη θάλασσα. Χωροθετούνται εκατέρωθεν του βασικού πεζοδρόμου που χαράσσεται στη συνέχεια της οδού Κοσμά Αιτωλού. Γύρω από τα κτίσματα, έως την εγκεκριμένη χάραξη της γραμμής αιγιαλού, διαμορφώνεται πλακόστρωτος χώρος, ως δημόσιος χώρος κίνησης, στάσης, και ελεγχόμενος χώρος υπαίθριας ανάπτυξης των εντευκτηρίων τους.

Ο υπόλοιπος χώρος, έως το όριο της θάλασσας, οργανώνεται με διαφορετικό δάπεδο, αποτελεί ελεύθερο χώρο κίνησης, μέχρι την άκρη του νερού και τμήματος του φυσικού αιγιαλού που διατηρείται. Ο υπάρχων προβλήτας αναβαθμίζεται ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δύο Ομίλων. Μια γραμμική λεπτή ζώνη με νερό, χαμηλού βάθους (40 εκ.) διαμορφώνεται μεταξύ του πλακόστρωτου και του Κήπου μέσα στη Θάλασσα, δημιουργώντας την αίσθηση ενός τμήματος ξηράς που «αποκόπτεται». 

 

voria 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά