Χαλκιδική: Μεγάλες επενδύσεις περιμένουν έγκριση και ένταξη στον αναπτυξιακό
Η εποχή της επενδυτικής αδράνειας στον τουρισμό έχει περάσει, βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται με την υποβολή φακέλων που ζητούν επιδότηση από τον αναπτυξιακό, αλλά και σύμφωνα με τις πληροφορίες για ξένα επενδυτικά κεφάλαια που σκανάρουν τόσο παραθεριστικές όσο και αστικές ξενοδοχειακές μονάδες, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.
Το βέβαιο είναι ότι οκτώ επενδυτικά σχέδια αναμένουν, μέχρι τις 30 Ιουνίου, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων που έχουν υποβάλλει προς έγκριση στη
Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης(ΔΟΤΑ) του ΥΜΑΘ. Όλοι οι φάκελοι αφορούν ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων και οι περισσότερες είναι μεγάλες επενδύσεις που έχουν αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή των μονάδων.
Από τις συνολικά οκτώ επενδύσεις, οι πέντε πρόκειται να υλοποιηθούν στη Χαλκιδική, οι δύο στη Θεσσαλονίκη και η μία αφορά κάμπινγκ στην Πιερία. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, στα αιτήματα που υποβλήθηκαν, περιλαμβάνεται το επενδυτικό σχέδιο για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του Gerakina Beach που έχει περάσει στo σχήμα Oak Tree και ΣΑΝΗ, ενώ τουριστικός οργανισμός έχει υποβάλλει τρία επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχειακές μονάδες του στη Σιθωνία.
Οι περισσότερες επενδύσεις που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης είναι μεγάλες και μία μάλιστα, είναι ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, θα πρέπει κανείς να περιμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, ποιες τελικά θα πάρουν την έγκριση, για τι ύψους προϋπολογισμό(πιθανή απόκλιση του αιτούμενου από τον εγκεκριμένο), αλλά και το ύψος της επιδότησης που θα χορηγηθεί, 30% ή 40% αναλόγως με το μέγεθος της μονάδας.
Να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον κύκλο του επενδυτικού νόμου, τον 7ο, έχουν υποβληθεί στη ΔΟΤΑ συνολικά 167 επενδυτικά σχέδια, από τα οποία αρκετά αφορούν ΑΠΕ, αλλά και τον τομέα της μεταποίησης. Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις είναι λιγότερες αριθμητικά αλλά κυρίως αφορούν μεγάλα projects.
Επίσης, να επισημανθεί ότι ο 7ος κύκλος, έκλεισε κάπως αιφνίδια, στις 5 Μαρτίου αντί στο τέλος Απριλίου, επειδή μετά από τον Ιούνιο αλλάζει ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων.
voria