23/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014
Οικονομία
+ + -

Ιστορικές στιγμές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τον δεύτερο υψηλότερο όγκο στην ιστορία και με μια από τις πιο εντυπωσιακές και πολλά υποσχόμενες ανατροπές ολοκληρώθηκε ο Μάιος στο ελληνικό χρηματιστήριο, που όχι μόνο δείχνει να ξαναβρίσκει τον ανοδικό βηματισμό του μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και να θέτει τις βάσεις για ένα ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι στη συνέχεια. 

Μέσα στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ανασυρθεί από τις 1.060 μονάδες και ουσιαστικά να μηδενίσει τις απώλειες 14% που κατέγραφε μέσα στο Μάιο παρουσιάζοντας ως τώρα ισχυρές ενδείξεις πως έκλεισε τον κύκλο της διόρθωσης του από τα υψηλά του Μαρτίου. 

Η αγορά άντλησε δυναμική για να ανακόψει την καθοδική πορεία της, τόσο από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που φαίνεται πως περιόρισε δραστικά τις ανησυχίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όσο και από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που για δεύτερη φορά σε έξι μήνες έγιναν αιτία ώστε να καταγραφούν πρωτόγνωρης κλίμακας συναλλαγές στο ταμπλό με τον τζίρο της αγοράς ειδικά την Παρασκευή να εκτοξεύεται πάνω από τα 872 εκατ. ευρώ! Τόσο υψηλός όγκος συναλλαγών δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν, παρά μόνο πέρυσι το Νοέμβριο (26/11) όταν πάλι με αφορμή την μετάπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναδυόμενες αγορές και την είσοδο δέκα μετοχών στον MSCI Emerging Markets, ο τζίρος είχε εκτιναχθεί στα 963,5 εκατ. ευρώ, λόγω των αγοραπωλησιών από χαρτοφυλάκια παθητικής διαχείρισης. 

Η μεγάλη διαφοροποίηση των τελευταίων μηνών έχει να κάνει με τις τράπεζες οι οποίες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου απέκτησαν πλέον πολύ μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη MSCI Greece αλλά και συνολικά στην αγορά της Αθήνας. Με χρηματιστηριακή αξία 32 δισ. ευρώ οι τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 41,6% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., η οποία μάλιστα την Παρασκευή «αναρριχήθηκε» σε νέο ρεκόρ έτους (76,8 δισ. ευρώ), υψηλότερα και από τα επίπεδα της 19ης Μαρτίου όταν ο Γενικός Δείκτης κορύφωνε στις 1.379,42 μονάδες. 

Η περίοδος από τον Ιούνιο και μετά μοιάζει ιδανική για την αγορά να επιχειρήσει μια νέα ανοδική προσπάθεια μεσοπρόθεσμα, με στόχο ακόμη και νεότερα υψηλά, καθώς έχοντας διασφαλίσει καλοκαιρινή νηνεμία στο πολιτικό σκηνικό (ανεξαρτήτως εντάσεων και επιμέρους εξελίξεων, τα σενάρια για το αν και πότε θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές θα αρχίζουν να «ξαναπαίζουν» από το Νοέμβριο), θα μπορεί να εστιάσει στους δυο επόμενους μεγάλους καταλύτες που είναι από τη μια οι επικείμενες αποφάσεις Draghi με άξονα τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και, από την άλλη, η μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος. Αν η ιστορία της δημιουργίας σημαντικών πυθμένων στο Χ.Α. μεταξύ Μαΐου-Ιουνίου επαναληφθεί και φέτος, οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα έντονοι και σε χρηματιστηριακό επίπεδο. 

Μια διόρθωση από την ερχόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί μετά τα ισχυρά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος και όσο η αγορά προσεγγίζει την επόμενη κρίσιμη ζώνη των 1245-1260 μονάδων. 

Η κυοφορία της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης 

Η εξέλιξη του μηνιαίου διαγράμματος του Γενικού Δείκτη με οδηγό των εκθετικό κινητό μέσο όρο των 30ημερών, που αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για το πότε η αγορά βρίσκεται σε μακροχρόνια ανοδική ή πτωτική φάση, δίνει μια εικόνα από την οποία αναλυτές αντλούν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. 

Την περίοδο αυτή καταγράφεται στο ταμπλό το φαινόμενο μιας σπάνιας επανάληψης της κίνησης που είχε σημειώσει ο Γενικός Δείκτης το 2003, όταν επιχειρούσε να αφήσει πίσω του την καθοδική τάση και το πέτυχε εκκινώντας ένα πολύ μεγάλο ράλι τεσσάρων ετών που τον οδήγησε μέχρι τις 5.346 μονάδες. 

Τον Αύγουστο του 2003 και μετά από ένα ισχυρό ράλι, ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε αρχικά ανεπιτυχώς να ξεπεράσει τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, όπως ακριβώς συνέβη και τον Μάιο του 2013. Παρέμεινε για άλλους τέσσερις μήνες συσσωρεύοντας λίγο χαμηλότερά του (όπως συνέβη και πέρυσι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο) και στη συνέχεια πέτυχε τη διάσπαση παραμένοντας υψηλότερα από τον ΕΚΜΟ 30 για ακριβώς οκτώ μήνες χωρίς να απομακρυνθεί ιδιαίτερα, οπότε και στον όγδοο γύρισε να την τεστάρει διασπώντας την προσωρινά. 

Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα, όπου ο Γ.Δ. διανύοντας τον όγδοο μήνα πάνω από το κρίσιμο επίπεδο, επέστρεψε απότομα στη διάρκεια του Μαΐου και δοκίμασε τον κινητό μέσο όρο τον οποίο, ενώ διέσπασε προς τα κάτω προσωρινά, τελικά κέρδισε τη μάχη καθώς το μηνιαίο κλείσιμο του Μαΐου είναι αρκετά υψηλότερά του, και δημιουργεί προϋποθέσεις να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης και εν συνεχεία της επιτάχυνσής της. 

Οι ομοιότητες του 2003 με το 2014 στην κίνηση του Γενικού Δείκτη 


capital


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά