24/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 4 Μαΐου 2014
Πολιτικά
+ + -

Στο «ψυγείο» τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

Σε αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας εισέρχονται και οι εξοπλιστικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ η Τουρκία το διάστημα αυτό ετοιμάζεται να «απογειωθεί» αποκτώντας αδιαμφισβήτητη υπεροπλία.

Στο μόνο που θα υπερτερεί η χώρα μας θα είναι στο άριστο εκπαιδευμένο προσωπικό και σε συγκεκριμένα- αλλά ελάχιστα- οπλικά συστήματα, όπως θα είναι τα υποβρύχια τύπου 214 τα οποία θα αριθμούν τα τέσσερα και θα ελέγχουν το θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου. 

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015-2018 που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή, σε ταμειακή βάση οι εξοπλιστικές δαπάνες διαμορφώνονται ως εξής:

533 εκατομμύρια ευρώ για το 2014, 
 
700 εκατομμύρια ευρώ για το 2015,
 
598 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, 
 
497 εκατομμύρια ευρώ για το 2017 και
 
500 εκατομμύρια ευρώ για το 2018.

Βάσει των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αναμένεται απολύτως κανένα νέο μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έως το 2019. Οι εκροές ταμειακών διαθεσίμων το διάστημα 2015-2018 αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την κάλυψη αναγκών των μη ολοκληρωμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και των λειτουργικών αναγκών, όπως είναι τα λειτουργικά έξοδα.

Το μακροοικονομικό σενάριο, όσο και τα μεγέθη σχετικά με το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό αλλά και τη βιωσιμότητα του συνολικού δημοσιονομικού χρέους, αναμένεται να αναθεωρηθούν το φθινόπωρο μετά την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας. 

Με τα δεδομένα αυτά δεν προβλέπεται κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Και σίγουρα όταν η χώρα ψάχνει να βρει χρήματα για να πληρώσει συντάξεις και να κρατήσει σε λειτουργία τα νοσοκομεία της χώρας δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται αγορά αεροσκαφών και φρεγατών.

Βέβαια η Τουρκία που επιδιώκει να αυτοανακηρυχθεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη έχει ήδη ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία που παράγει σύγχρονα οπλικά συστήματα και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης από το 2016 και μετά θα αποκτήσει και τα «αόρατα» μαχητικά F-35 που τα προορίζει για το Αιγαίο.

Ένα μαχητικό που είναι ξεκάθαρο ότι το θέλει επιχειρησιακά  σε μία ενδεχόμενη σύρραξη για να κτυπήσει το σύστημα αεράμυνάς μας (ραντάρ, εκτοξευτές πυραύλων, αεροδρόμια)  και στη συνέχεια να εξαπολύσει τα συμβατικά μαχητικά της. Παράλληλα κατασκευάζει δικά της άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, φρεγάτες – κορβέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κ.α.

Αντίθετα η Ελλάδα θα έχει μειούμενο αεροπορικό στόλο. Ήδη ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 30 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία μας κρίνεται ασύμφορος  πια καθώς έχει παλαιώσει πολύ σαν μοντέλο και ο ριζικός του εκσυγχρονισμός απαιτεί τεράστιο κόστος.

Βέβαια οι υπάρχουσες Ένοπλες Δυνάμεις για το μέγεθος της χώρας μας είναι υπερ αρκετές. Με δεδομένη όμως την τουρκική προκλητικότητα και τα επεκτατικά σχέδια που εκφράζονται από πολλές πλευρές της Άγκυρας υπάρχει προβληματισμός στο ελληνικό Πεντάγωνο για το πόσο μπορούμε τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουμε χωρίς να υλοποιήσουμε κανένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Μία χώρα, ως γνωστόν, έχει ισχυρή εξωτερική πολιτική όταν έχει από πίσω ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει δυνατή εξωτερική πολιτική τα επόμενα χρόνια με δεδομένο ότι θα πρέπει να επιβάλλει τις ΑΟΖ. 

Το να συντηρήσουμε και να έχουμε σε καλή κατάσταση τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα αρκεί; Δύσκολο στο να υπάρξει απάντηση… Η ατυχία της Ελλάδος είναι ότι έχει γείτονα εξ ανατολών την Τουρκία και όχι την Ελβετία γεγονός που το έχει πληρώσει πανάκριβα αιώνες τώρα.


newpost

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά