20/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012
Υγεία
+ + -

Σήμα κινδύνου για αύξηση θανάτων από καρδιοπάθεια

  Η «έκρηξη» θανάτων από καρδιαγγειακά αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από αυτά αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια! 

Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Συντονιστής Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Αθηνών ‘Ιπποκράτειο’ κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ., Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. Αθηνών ‘Ιπποκράτειο’ κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης και ο τ. Πρόεδρος Δ.Σ., Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Αθηνών ‘Γεώργιος Γεννηματάς’ κ. Βλάσιος Πυργάκης. 

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Καθηγητής κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο. 
Αναφερόμενος στις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων και τη θεραπευτική προσέγγισή τους, ο κ. Καλλικάζαρος τόνισε ότι η πιο συχνή βαλβιδική νόσος των ενηλίκων είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας. Επιπλέον, όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε., είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένο ότι τα stent που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες αναστέλλουν επιτυχώς την επαναστένωση σε ποσοστά 5-10%, αλλά έχουν το πρόβλημα της όψιμης θρόμβωσης. 

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιούφης έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης, την απονεύρωση των νεφρών. 

Τέλος, ο κ. Πυργάκης αναφέρθηκε στην καρδιακή ανεπάρκεια στους υπερήλικες, τονίζοντας ότι η καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) είναι η μόνη καρδιαγγειακή νόσος της οποίας η συχνότητα αυξάνεται παγκοσμίως. Απαντάται στο 2-3% του γενικού πληθυσμού, ενώ η επίπτωσή της αυξάνεται δραματικά μετά το 60 ο έτος.

Στα άτομα άνω των 70 ετών η συχνότητά της κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%. Οι στόχοι της θεραπείας της ΚΑ περιλαμβάνουν μείωση της θνητότητας, ύφεση των συμπτωμάτων, βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση της ανάγκης για νοσοκομειακή νοσηλεία.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά