24/09/2024
         
Manos Manos Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014
Πολιτικά
+ + -

Πριμ παραγωγικότητας σε «άξιους» υπαλλήλους

 Μισθολογική επιβράβευση των «άξιων» δημοσίων υπαλλήλων με παράλληλες «στοχευμένες μειώσεις» σε εκείνους που δεν αποδίδουν, σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνδέοντας άμεσα τις αποδοχές των εργαζομένων με την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Τη σχετική πρόθεσή του -την οποία άλλωστε είχε προαναγγείλει κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανακοινώσεων για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση- εξειδίκευσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διάρκεια συνέντευξης στο Star. Όπως εξήγησε, στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει εισαχθεί ένα συνολικά καινούργιο σύστημα αξιολόγησης, επαναφέροντας και τη λογική των πριμ παραγωγικότητας. Με δεδομένο πάντως ότι το σχεδιαζόμενο μέτρο χαρακτηρίζεται ως «δημοσιονομικά ουδέτερο», είναι λογικό ότι θα συνοδευτεί και από «μαχαίρι» στις αποδοχές εκείνων που δεν κρίνονται ως επαρκείς.

O κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι «θα επαναξιολογηθεί το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, με τη ρητή δέσμευση να μην υπάρχει οριζόντια μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης για το Δημόσιο». «Εάν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας σε κάποιους που θα έχουν κριθεί ότι είναι οι καλύτεροι, θα πρέπει αυτοί οι πόροι να εξοικονομηθούν από κάπου αλλού ... θα καταθέσουμε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένες προτάσεις εντός των επόμενων μηνών για εφαρμογή από το 2015. Οι πόροι μπορεί να είναι στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους, για να μπορέσουν κάποιοι άλλοι να πάρουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Αξιολόγηση 

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αξιολόγηση, ο υπουργός υπενθύμισε ότι με το νέο σύστημα -το οποίο προς το παρόν δεν έχει αλλάξει τα κριτήρια- οι προϊστάμενοι αξιολογητές, σε αντίθεση με το παρελθόν που όλοι έπαιρναν άριστα, θα κατατάξουν τους υπαλλήλους σε τρεις βασικές κατηγορίες: στην κατηγορία «πολύ καλοί» θα εισάγεται το 25% των υπαλλήλων, στους «καλούς» το 60% και θα υπάρχει και ένα 15% που θα παίρνει βαθμό λιγότερο καλό. Ωστόσο, η χαμηλή βαθμολογία δεν θα συνδέεται ούτε με διαθεσιμότητα ούτε με κάποια άλλη «τιμωρητική», αλλά θα προτείνονται μέθοδοι βελτίωσης της απόδοσης των υπαλλήλων.

Μέχρι το τέλος του 2014, όμως, οπότε και θα εισαχθεί ένα συνολικά καινούργιο σύστημα αξιολόγησης, θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο να εισαχθεί εκ νέου και η λογική των πριμ παραγωγικότητας, της οικονομικής επιβράβευσης δηλαδή του «καλού υπαλλήλου». Όπως πάντως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δεν θα γίνεται στη λογική που συνέβαινε στο παρελθόν όπου όλοι στην ουσία έπαιρναν το πριμ παραγωγικότητας ως επιμίσθιο, αλλά στη λογική της πραγματικής επιβράβευσης αυτού, ο οποίος τελικά αποδίδει καλά.

Παράλληλα, το αμέσως προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα μετά το Πάσχα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Στόχος του υπουργείου είναι η υιοθέτηση διεθνώς δοκιμασμένων πρακτικών κατά την επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, όπως είναι οι γραπτές εξετάσεις αλλά και η δομημένη, οργανωμένη συνέντευξη. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε προς το παρόν τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την οποία όμως άφησε ανοιχτή ως ενδεχόμενο μελλοντικά, διευκρινίζοντας πως σε αυτή τη φάση υποψήφιοι για θέσεις ευθύνης θα προέρχονται μόνο από το Δημόσιο.

 

imerisia 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά