24/09/2024
         
Manos Manos Κυριακή, 13 Απριλίου 2014
Οικονομία
+ + -

Αυτά είναι τα στοιχεία που δώσαμε στην Μέρκελ

Στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνουν το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι η χώρα αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ, μπαίνοντας σε τροχιά ανάκαμψης, παρουσιάστηκαν στη γερμανική αποστολή, με επικεφαλής την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέφθηκε την Αθήνα.

Στο σημείωμα με τίτλο «Η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία και πίνακες που δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, την αποκλιμάκωση της ύφεσης κ.α.

Ειδικότερα:

- Η ύφεση στην Ελλάδα έχει αποκλιμακωθεί αισθητά το 2013, αγγίζοντας το 3,9%, χαμηλότερη από το 4,2% που υπολογιζόταν αρχικώς



Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και συγκεκριμένα:

- Κατεγράφη πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες (ο στόχος ήταν 0% του ΑΕΠ).

- Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε κάτω από το όριο του 3%, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, στο 2,6% του ΑΕΠ

- Το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει εξαφανιστεί, καθώς η μαύρη τρύπα των 20,6 δισ. ευρώ το 2011 έχει δώσει τη θέση της σε πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ή 0,7% του ΑΕΠ, το 2013.

Βελτίωση παρατηρείται ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, και στο μείζον θέμα της ανεργίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάστηκαν στη γερμανική αποστολή, το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται για το 2014 στο 24,5%, μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2013 (25,5%). Ακόμη, παρατηρείται μηνιαία αποκλιμάκωση από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού της χώρας μας, όπως φάνηκε και από την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου (την πρώτη από το 2010), όπου η χώρα δανείστηκε ποσό 3 δισ. ευρώ (και όχι 2,5 δισ. ευρώ όπως ήταν ο αρχικός στόχος), με επιτόκιο 4,75%. Χαρακτηριστικό της αλλαγής κλίματος στις διεθνείς αγορές είναι η αποκλιμάκωση του spread του 10ετούς ομολόγου, το οποίο έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 500 μονάδων βάσης, όταν τον Μάιο του 2010 (όταν η χώρα μπήκε στο μνημόνιο) είχε φθάσει τις 1000 μονάδες βάσης και τον Μάρτιο του 2012 πλησίαζε τις 3.500 μονάδες!


Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανερχόταν τον Μάρτιο στο -1,5%, όταν στην ευρωζώνη ήταν 0,5%, ενώ το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, με τον σχετικό δείκτη να βελτιώνεται σταδιακά από τον Δεκέμβριο του 2013 (91,4) και να φτάνει τον Μάρτιο το 97,5, κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών της ευρωζώνης (102,4).

Πορεία εκτέλεσης του προγράμματος προσαρμογής

Τα οκτώ πεδία στο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα, στα οποία, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος:

- Σημαντική βελτίωση του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς δύο από τις  τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επιτυχημένα εκ νέου αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά για αυξήσεις κεφαλαίου
- Το φορολογικό σύστημα και ο τομέας των εσόδων έχουν αναδιαμορφωθεί σημαντικά
- Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών
- Έχουν σημειωθεί βήματα για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων
- Προχωράει ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης
- Έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος  στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
- Είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα στους τομείς της υγείας και της ενέργειας, το δικαστικό σύστημα και την αγορά εργασίας

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών προς τη Γερμανίδα καγκελάριο.

 

voria 


 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά