24/09/2024
         
Manos Manos Σάββατο, 5 Απριλίου 2014
Οικονομία   Πολιτικά
+ + -

Η τρόικα είναι ΕΔΩ.Τι μας περιμένει μέχρι το φθινόπωρο

 Λίγο τα εύσημα των Ευρωπαίων για τις έως τώρα επιδόσεις, λίγο η δόση που έρχεται (έστω σε υποδόσεις), λίγο το κοινωνικό μέρισμα στη τελική ευθεία για τις «δίδυμες» εκλογές, λίγο οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις για την περαιτέρω μείωση του Χρέους... 

...έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά τις πλέον κατάλληλες προϋποθέσεις για τον Γ. Στουρνάρα να αφήσει το πόστο του στο υπουργείο Οικονομικών, με μάλλον λιγότερες «πληγές» στο προφίλ του απ' όσο θα ανέμενε ο ίδιος και απ' όσο θα στοιχημάτιζε κανείς αναλογιζόμενος τα μέτρα που έχουν περάσει από τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο, ο διάδοχος του -πολλοί θεωρούν δεδομένη την ανάληψη καθηκόντων από τον Σταύρο Παπασταύρου- κάθε άλλο παρά... στρωμένη δουλειά θα παραλάβει, καθώς τα επικαιροποιημένα κείμενα του Μνημονίου κρύβουν πολλές παγίδες, που πρέπει να ξεπεραστούν χωρίς απώλειες για την εύθραυστη κυβερνητική συνοχή, σε μια περίοδο όπου θα «κυνηγάει» τη βέλτιστη λύση για το Χρέος, χωρίς νέο δάνειο με μνημονιακές υποχρεώσεις και έχοντας μπροστά τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Τριγμοί
 
Όσο και να προσπάθησε εξαρχής ο Γ. Στουρνάρας να υποβαθμίσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υποδόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου, η αλήθεια είναι ότι οι σχετικοί «φάκελοι» μπορούν να προκαλέσουν έντονους τριγμούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «μικρής» ΔΕΗ, της δημιουργίας δηλαδή μιας μικρής εταιρίας από τα «σπλάχνα» της ΔΕΗ, που θα καταλήξει στα χέρια των ιδιωτών, έχοντας «προικοδοτηθεί» με μονάδες παραγωγής και εργατικό δυναμικό από τη «μαμά» εταιρία. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 31 Μαρτίου αλλά θα παραμείνει «παγωμένο» τουλάχιστον έως τις Ευρωεκλογές, καθώς ήδη οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους, χωρίς να λείπουν και οι γκρίνιες βουλευτών. Όντας προαπαιτούμενο για την υποδόση του Ιουλίου, ο διάδοχος του Γ. Στουρνάρα θα κληθεί να βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά, αποφεύγοντας σκηνικά έντασης ανάλογα με αυτά που στήθηκαν στην Κύπρο, όταν η εκεί κυβέρνηση δρομολόγησε την πώληση της αντίστοιχης ΔΕΗ.
 
«Μπαρούτι» μυρίζει και ο φάκελος «φαρμακεία», καθώς παρά την επικοινωνιακή ήττα που υπέστησαν οι φαρμακοποιοί στην πρόσφατη σύγκρουση, ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης δεν είναι επιθυμητός από τη κυβέρνηση. Το κακό είναι ότι πριν φτάσει η ώρα για την επανεξέταση του πλαισίου που αποφασίστηκε με χίλια ζόρια για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (διατήρηση τους εντός των φαρμακείων), η κυβέρνηση θα πρέπει με νόμο να προχωρήσει εντός του Ιουνίου στη μείωση κατά 4% του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, οι οποίοι ήδη είναι στα... κάγκελα.
 
«Ακροβατικά» απαιτεί και ο χειρισμός των επικουρικών Ταμείων, αφού για κάποιους με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα, μπορεί να ανοίξει την κερκόπορτα για αλλαγές συνολικά στο Ασφαλιστικό, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέλαβε δέσμευση να προχωρήσει σε νέα μελέτη βιωσιμότητας του Συστήματος. Πέρα από την ολοκλήρωση της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων, αυτό που «καίει» είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων από την 1η Ιουλίου, καθώς υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση 10% κατά μέσο όρο, φτάνοντας όμως στο 40% για «ευγενή» Ταμεία. «Καταστροφικό» χαρακτηρίζεται το σενάριο που προβλέπει την ενσωμάτωση όλων των επικουρικών στο ΙΚΑ, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων 10 έως 15%.
 
Ο νέος υπουργός
 
Ο νέος υπουργός Οικονομικών πριν καλά- καλά ξεπεράσει τον σκόπελο των προαπαιτούμενων για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα πρέπει να ετοιμάσει τον... χονδρό φάκελο για την επόμενη αξιολόγηση από τη Τρόικα, που αναμένεται τον Αύγουστο. Όσο κι αν υποστηρίζουν κάποιοι- ακόμα και εντός της κυβέρνησης- ότι η Τρόικα δεν μπορεί, πλέον, να πιέσει όπως πρώτα, αφού εκκρεμεί μια δόση μόλις 1,8 δισ ευρώ (από τους Ευρωπαίους), η αλήθεια είναι ότι η επόμενη αξιολόγηση θα συμπέσει με τις αποφάσεις για το Χρέος και τις εκτιμήσεις για το αν απαιτείται ή όχι νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα.
 
Ήδη από τώρα κιόλας, υπάρχει καταγεγραμμένη διαφωνία με τη Κομισιόν για το δημοσιονομικό «κενό» του 2015, η οποία αναγκαστικά θα πρέπει να λυθεί πριν από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, δηλαδή το αργότερο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το «κενό» είναι πολύ μικρότερο του 1 δισ ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το «κενό» είναι τουλάχιστον 2 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η «απλή περιγραφή» των μέτρων που θα γίνει λίαν συντόμως στο Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να γίνει «εξειδίκευση» έως τον Οκτώβριο. Είναι, δε, ενδεικτικό του κλίματος, ότι ήδη από τώρα στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσουμε να πάρουμε πίσω τη συμφωνία για τη παράταση της έκτακτης εισφοράς.
 
Κερασάκι στην τούρτα οι απολύσεις
 
Το Φθινόπωρο αναμένεται «θερμό» και λόγω του ότι θα επανεξεταστεί το Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού αυτό αποτελεί υποχρέωση με βάση το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Ποιος είναι ο στόχος; Κάποιοι να πάρουν λιγότερα και κάποιοι περισσότερα, με βάση κριτήρια προσόντων- απόδοσης, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η κατάργηση πρόσθετων παροχών που αφορούν σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Το... κερασάκι στη τούρτα θα είναι η επαναξιολόγηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, που με χίλια ζόρια πήρε από την Τρόικα τη δοκιμαστική περίοδο των έξι μηνών. Στη περίπτωση που το νέο σύστημα κριθεί αναποτελεσματικό, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 
 
fpress 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά