«Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ και εφόσον εγκριθεί, θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, χωρίς ο δήμος να συμμετάσχει στη δαπάνη», τονίζει ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με το συγκεκριμένο έργο, ο δήμος έχει διπλό όφελος: αφενός προσφέρει ένα ακόμη σχολικό κτίριο στην εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης, κάτι που αποτέλεσε άλλωστε και προεκλογική δέσμευση της διοίκησης του δήμου. «Το έργο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Α΄ Γυμνασίου το οποίο στεγάζεται στο επίσης διατηρητέο γειτονικό κτίριο και για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτούνται οι επιπλέον χώροι που θα εξασφαλιστούν με την επανάχρηση του κτιρίου του παραρτήματος. Κατά δεύτερον, διασώζουμε ένα ακόμη κτίριο από τα διατηρητέα της Θεσσαλονίκης, που εντοπίζονται στον άξονα της Β. Ολγας και εγκαταλείπονται στη φθορά του χρόνου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορική μνήμη της πόλης, εν όψει και του 2012 που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της», εξηγεί ο κ. Κουράκης. Εκτιμάται ότι η έγκριση του έργου θα γίνει στις αρχές του 2012 και εντός του έτους θα γίνει η δημοπράτηση και η αποκατάστασή του.

 

Ιστορικό

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Βασ. Ολγας 3-5 με Παρασκευοπούλου. Κτίστηκε το 1899 για κατοικία και για πολλά χρόνια αποτέλεσε παράρτημα του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι επίσης διατηρητέο και βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο. Το 1976 το οικόπεδο όπου βρίσκονται τα δυο διατηρητέα χαρακτηρίστηκε ως χώρος σχολείου.

Στη συνέχεια με αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού το 1977 και το 1979 χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης το κτίριο του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων και το κτίριο του παραρτήματος μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, αντίστοιχα, ενώ το 1985 το υπουργείο Πολιτισμού επέκτεινε την προστασία και στον περιβάλλοντα χώρο. Μετά το σεισμό του 1978 τα κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα και εγκαταλείφθηκαν. Στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη '97 έγινε η αποκατάσταση μόνο του κτιρίου του Α΄ Γυμνασίου το οποίο από τότε λειτουργεί κανονικά μέχρι σήμερα και στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

Το 1998, η πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, που ήταν αρμόδια για τη σχολική στέγη, ανέθεσε σε εξωτερική ομάδα την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του παραρτήματος και την προσθήκη μικρού αριθμού αιθουσών στον αύλειο χώρο προκειμένου να λειτουργήσει το 1ο Γυμνάσιο σε μία βάρδια. Η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής εγκρίθηκαν το 2004 από την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Στη συνέχεια, όλα τα στάδια της μελέτης και τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν και από το νομαρχιακό συμβούλιο, αφού επικαιροποιήθηκαν, ενώ εκδόθηκε ακόμη και η οικοδομική άδεια το 2006, εξαιρώντας το τμήμα της μελέτης που προέβλεπε προσθήκες αιθουσών στον αύλειο χώρο λόγω μη καθορισμού επιπλέον ειδικών όρων δόμησης στο οικόπεδο πλην αυτών που αφορούν τα δύο διατηρητέα.