22/09/2024
         
Paris Paris Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012
Διάφορα
+ + -

Ο Έλληνας που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό

  Είναι κάποιες στιγμές που η Ελλάδα "ανασαίνει" μέσα στην οικονομική κατήφεια των ημερών, με διακρίσεις και βραβεύσεις. Αυτή είναι η περίπτωση του βιομηχανικού σχεδιαστήΔημήτρη Χαϊδά, στον οποίο απονεμήθηκε το τρίτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό animation.

Με αφορμή τη βράβευσή του, ο κ. Χαϊδάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Λάρισα, μίλησε για την παραποίηση/απομίμηση και τηνπειρατεία, τονίζοντας ότι αποτελούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία.

Μεταξύ 2005 και 2010, ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων εντοπισμού προϊόντων για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ), στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε από 26.704 σε πάνω από 80.000, επισήμανε ο βραβευμένος βιοτεχνικός σχεδιαστής.

Σημείωσε ότι ο κλάδος της δημιουργίας υπολογίζει ότι η πειρατεία έχει κοστίσει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μουσικής, κινηματογράφου, τηλεόρασης και λογισμικού 10 δισεκατομμύρια ευρώ και περισσότερες από 185.000 θέσεις εργασίας, το 2008 και μόνον.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια έκρηξη της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας έχει καταστεί ένα από τα πιο καταστροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, ανέφερε ακόμη ο κ. Χαϊδάς.

"Πριν από είκοσι χρόνια, η παραποίηση/απομίμηση μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόβλημα, το οποίο αφορούσε κυρίως τους κατασκευαστές ενδυμάτων μόδας, ρολογιών και ακριβών τσαντών. Σήμερα, όμως, οι παραποιητές/απομιμητές έχουν διευρύνει την παραγωγή τους, που περιλαμβάνει τώρα όχι μόνο προϊόντα παραποίησης/απομίμησης όπως ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και παιχνίδια, αλλά και φάρμακα" συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι διεθνείς συναλλαγές προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2007

Το 2010, οι τελωνειακοί υπάλληλοι της ΕΕ εντόπισαν περισσότερα από 80.000 φορτία παραποιημένων και πειρατικών ειδών, με εκτιμώμενη αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο αριθμός των φορτίων που εντοπίστηκαν είναι σχεδόν διπλάσιος από ότι το 2009.



Προκειμένου, λοιπόν, να επισύρει την προσοχή στο φαινόμενο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του γραφείου της (ΟΗΙΜ - Office for Harmonization in the Internal Market - Trade marks and Designs) προκήρυξε διαγωνισμό, με τίτλο "Hands off my Design" ("Κάτω τα χέρια από το σχέδιό μου").

Ζητήθηκε από σπουδαστές του κλάδου του σχεδιασμού (design) και από επαγγελματίες να υποβάλουν προτάσεις σε animation, σχετικές με την καταπολέμηση των αντιγραφών σε σχέδια που έχουν αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. 

Ο διαγωνισμός απαιτούσε καινοτόμες προτάσεις που θα προκαλέσουν μεγάλο αντίκτυπο μέσω εργαλείων"guerilla" ή "viral marketing" (μορφές άμεσου μάρκετινγκ) ώστε να εντυπωσιάσουν και να πείσουν το σύγχρονο κοινό, χρησιμοποιώντας ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Χαϊδάς, ο οποίος είναι εργαστηριακός συνεργάτης του τμήματος Σχεδιασμού και Tεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας - παράρτημα Καρδίτσας, απέσπασε το τρίτο βραβείο, το οποίο παρέλαβε σε ειδική τελετή στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ. 

Το πρώτο βραβείο στη συγκεκριμένη κατηγορία απέσπασαν οι Gergely Szonyi και Tamas Helenyi από την Ουγγαρία και το δεύτερο ο Christoph Brehme από την Ιταλία.

Η επιλογή των νικητών έγινε από διεθνή επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ανεξάρτητες προσωπικότητες από τον κλάδο του σχεδιασμού και τους πανεπιστημιακούς κύκλους. 

Μετά το τέλος του διαγωνισμού, τα βίντεο επρόκειτο να είναι διαθέσιμα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ενδεχόμενα μέσα εμπορικής προώθησης σε εκστρατείες, όπου προβάλλονται οι κίνδυνοι της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας.

Ο κ. Χαϊδάς θεωρεί ότι η πρότασή του διακρίθηκε για την απλότητά της και το ισχυρό μήνυμα που πέρασε μέσω μιας έξυπνης παρουσίασης.

Εκτιμά ότι η διάκριση αποτελεί μεγάλο "μπόνους" για το βιογραφικό του και τονίζει ότι θα συνεχίσει να σχεδιάζει σε υψηλό επίπεδο τόσο σε σχεδιασμό προϊόντων για βιομηχανίες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Μας προτρέπει να έχουμε "τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά" γιατί το ίντερνετ είναι ένα τεράστιο εργαλείο. "Δεν χρειάζεται να μεταναστεύουμε για να βρούμε δουλειά. Μπορούμε με έξυπνες κινήσεις να αξιοποιήσουμε το Διαδίκτυο και να κερδίσουμε πολλά από αυτό" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά