24/09/2024
         
alexis Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014
Οικονομία
+ + -

Στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις

 Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και η σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ τρόικας και κοινωνίας για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες χωρίς την κατάρρευση των ταμείων, αλλά και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης δίχως την απάλειψη τελικής έγκρισης. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά και την εφαρμογή των νέων επώδυνων μέτρων, η αγορά εργασίας δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήξεραν οι εργαζόμενοι. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση, καταργώντας την τελική έγκριση από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό τον ρόλο πλέον θα τον έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας με την σύμφωνη γνώμη όλων των κοινωνικών εταίρων. 

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αρκούνται στην συμφωνία των εταίρων για ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και ζητούν, κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την πλήρη και με νόμο απελευθέρωση. 

Ωστόσο, η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και εν μέρει των Βρυξελλών, επιδιώκουν κάποιον πολιτικό συμβιβασμό, με το φόβο των κοινωνικών αναταραχών, κυρίως όμως των αντιδράσεων των κυβερνητικών βουλευτών.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να εφαρμοστεί εφάπαξ, εντός του 2014, αλλά να αφορά κατά τουλάχιστον μία μονάδα και τους εργαζόμενους.

Η τρόικα πιέζει ώστε η μείωση να εφαρμοστεί μόνο στους εργοδότες, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. 

Πλέον, εξετάζεται εκ νέου η σταδιακή μείωση έως το 2016 (όπως προβλέπει το Μνημόνιο) όμως δεν έχουν ακόμη βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα διατηρήσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων τουλάχιστον σταθερά.

Οι απώλειες από την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν ήδη από τους προϋπολογισμούς των ταμείων για το τρέχον έτος προκύπτει συνολικό έλλειμμα της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ.
 
 
 
 
real 
 

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά