22/09/2024
         
Manos Manos Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014
Υγεία
+ + -

Τα 10 προληπτικά μέτρα που επιβάλλεται να λάβουμε ενάντια στον καρκίνο

Οι καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να μας προδιαθέτουν απέναντι στην εκδήλωση του καρκίνου.


Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα βασικότερα μέτρα πρόληψης της νόσου.


1. Καθημερινή γυμναστική




Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ έδειξε ότι οι άνδρες που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση έχουν κατά 68% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα και κατά 38% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Η εντατική γυμναστική βοηθά στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φλεγμονής και του ορμονικού συστήματος.


2. Αποχή από την κατανάλωση λιπαρών




Τα τηγανητά έστω και μία φορά την εβδομάδα αυξάνουν κατά 37% τον κίνδυνο καρκίνου. Όταν το λάδι θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνει στις τροφές καρκινογόνα συστατικά.


3. Χυμός ρόδι




Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διαπίστωσαν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου στον πνεύμονα. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 500 ml χυμό ροδιού την ημέρα, καθώς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, ισοφλαβόνες και ελαγικό οξύ, τρία συστατικά που δρουν συνδυαστικά ενάντια στον καρκίνο.


4. Προληπτικός έλεγχος




Τα ποσοστά επιβίωσης μετά την εκδήλωση του καρκίνου αυξάνονται σημαντικά εάν ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπεία σε αρχικό στάδιο. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να προτείνει την κατάλληλη εξέταση ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που αντιμετωπίζει κάθε ασθενής.


5. Μύρτιλλα




Τα μπλε μούρα, γνωστά και ως μύρτιλλα, περιέχουν μια σύνθετη ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Η ουσία αυτή έχει τη δυνατότητα να αποκαθιστά προκαρκινικές βλάβες στο γαστρεντερικό που μπορεί αργότερα να οδηγήσουν στον ορθοκολικό καρκίνο, δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς των ΗΠΑ.


6. Φυτικές ίνες




Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Clinical Nutrition δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περίπου 17 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες αντιμετωπίζουν κατά 19% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στα νεφρά. Οι φυτικές ίνες μπορούν να εμποδίσουν τις καρκινογόνες τοξίνες να εξαπλωθούν από το γαστρεντερικό στα νεφρά, υποστηρίζουν οι ερευνητές.


7. Αντιμετώπιση του ροχαλητού




Τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια, με βασικό σύμπτωμα το έντονο ροχαλητό, έχουν έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Το ροχαλητό δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να μεταφέρεται μέσω του αίματος, με αποτέλεσμα οι μικροί καρκινικοί όγκοι να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται ταχύτερα.


8. Δραστηριοποίηση




Η καθιστική ζωή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο, ακόμη και για τα άτομα που γυμνάζονται. Για τα άτομα που κάθονται πολλές ώρες την ημέρα, κυρίως λόγω της δουλειάς τους, οι ειδικοί συνιστούν να σηκώνονται από την καρέκλα έστω για δύο λεπτά κάθε ώρα.


9. Βιταμίνη D




Το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου έως και κατά 77%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Για να πάρουμε περισσότερη βιταμίνη D από τη διατροφή μας, πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά σολομό και σαρδέλα.


10. Καρύδια Βραζιλίας




Τρία μόλις καρύδια Βραζιλίας την ημέρα μας παρέχουν τις απαραίτητες ποσότητες ενός θρεπτικού συστατικού που ονομάζεται σελήνιο. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι αυτή η ποσότητα σεληνίου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 48%.



onmed

 

 
 
 
 
  Αρχική | Ενότητες | Top Αναρτήσεις | Επικοινωνία  
 
Περίεργα      Υγεία
 
Life Style      Κόσμος
 
Τοπικά